Uradni list

Številka 78
Uradni list RS, št. 78/2023 z dne 19. 7. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 78/2023 z dne 19. 7. 2023

Kazalo

2490. Pravilnik o postopku izvedbe participativnega proračuna v Občini Semič, stran 6887.

  
Na podlagi 33. in 48.a člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1 in 30/18) in 14. člena Statuta Občine Semič (Uradni list RS, št. 57/10 – UPB in 27/16) je Občinski svet Občine Semič na 6. redni seji dne 12. 7. 2023 sprejel
P R A V I L N I K 
o postopku izvedbe participativnega proračuna v Občini Semič 
1. člen 
(Predmet urejanja) 
(1) Ta pravilnik določa postopek izvedbe participativnega proračuna v Občini Semič.
(2) Participativni proračun v Občini Semič se imenuje »MOJ PREDLOG ZA MOJ KRAJ«.
(3) Namen participativnega proračuna v Občini Semič je spodbujanje aktivne participacije in vključenosti občanov, dvig kakovosti bivanja v lokalnem okolju in krepitev skupnosti.
(4) V pravilniku uporabljeni izrazi, zapisani v moški spolni slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za moške in ženske.
2. člen 
(Začetek postopka) 
(1) Postopek izvedbe participativnega proračuna se začne z vsakokratnim sklepom, ki določa način priprave participativnega proračuna in ga sprejme občinski svet.
(2) Sklep iz prejšnjega odstavka določa:
– višino sredstev za izvedbo participativnega proračuna za posamezno leto,
– število in obseg območij v Občini Semič za potrebe izvedbe participativnega proračuna
– mejne vrednosti posameznega projektnega predloga.
3. člen 
(Strokovna komisija) 
(1) Postopek za dodelitev sredstev po tem pravilniku vodi strokovna komisija, ki jo s pisnim sklepom imenuje župan.
(2) Komisijo sestavljajo štirje (4) člani, in sicer:
– podžupan kot predsednik komisije
– predsednik odbora za gospodarstvo kot član
– predsednik odbora za družbene dejavnosti kot član
– predsednik odbora za mlade kot član.
(3) Strokovno podporo komisiji nudi občinska uprava.
4. člen 
(Javni poziv) 
(1) Javni poziv občanom za oddajo projektnih predlogov pripravi občinska uprava, potrdi strokovna komisija, objavi pa župan.
(2) Javni poziv vsebuje:
– ime in sedež uporabnika proračuna,
– pravno podlago za izvedbo javnega poziva,
– namen in cilje javnega poziva,
– razdelitev občine na območja za potrebe javnega poziva,
– višino razpoložljivih sredstev,
– navedbo osnovnih pogojev za kandidiranje na javnem pozivu,
– način izvedbe izbora predlaganih projektov,
– postopek izvedbe javnega poziva,
– kraj in čas, kjer lahko zainteresirani pridobijo obrazec za oddajo projektnega predloga in način oddaje projektnega predloga,
– rok, do katerega morajo biti predloženi projektni predlogi,
– rok odpiranja in pregleda projektnih predlogov,
– način glasovanja o primernih projektnih predlogih,
– datum glasovanja,
– rok in način seznanitve vlagateljev o izidu glasovanja in
– druge potrebne informacije za izvedbo postopka.
(3) Javni poziv se objavi na spletni strani občine in dostavi v vsa gospodinjstva v Občini Semič.
5. člen 
(Oddaja projektnih predlogov) 
(1) Občani projektne predloge lahko oddajo po pošti, po elektronski pošti, v spletno aplikacijo na spletni strani Občine Semič ali osebno na sedežu Občine Semič v roku, določenem z javnim pozivom.
Način oddaje projektnih predlogov se določi v vsakokratnem javnem pozivu.
(2) Projektni predlogi se oddajo na posebnem obrazcu, ki bo skupaj z javnim pozivom objavljen na spletni strani Občine Semič.
6. člen 
(Zbiranje projektnih predlogov) 
Po poteku roka za oddajo projektnih predlogov vse oddane projektne predloge zbere občinska uprava Občine Semič in jih evidentira v dokumentarni sistem.
7. člen 
(Preverjanje skladnosti projektnih predlogov) 
(1) Vse prejete projektne predloge občinska uprava najprej pregleda v skladu s pogoji, ki so določeni v drugi točki tega člena in navedeni v javnem pozivu.
(2) Občinska uprava presodi, ali projektni predlog zadostuje naslednjim pogojem:
– prispeva k uresničevanju javnega interesa na območju Občine Semič,
– je takšne narave, da bo nosilec projekta lahko Občina Semič,
– je skladen z razvojnimi usmeritvami občine, opredeljenimi z veljavnimi razvojnimi programi, s strategijami in programi razvoja posameznih področij,
– izveden bo na območju Občine Semič,
– ni uvrščen v proračun občine in ne ustreza pogojem za nepovratna finančna sredstva, ki jih predlagatelji lahko pridobijo na razpisih Občine Semič,
– ne predlaga izvedbe in financiranja že obstoječe in financirane redne dejavnosti,
– je finančno ovrednoten v okviru mejne vrednosti, določene v javnem pozivu,
– ostalim morebitnim dodatnim pogojem, navedenim v javnem pozivu.
(3) Če projektni predlog izpolnjuje pogoje, določene v prejšnjem odstavku tega člena, se uvrsti v postopek preverjanja izvedljivosti projektnega predloga.
(4) Za projektne predloge, ki ne izpolnjujejo pogojev, določenih v drugem odstavku tega člena, občinska uprava pripravi kratko obrazložitev, zakaj se ne uvrstijo v nadaljnje preverjanje.
(5) Celotna dokumentacija s skladnimi in neskladnimi projektnimi predlogi in obrazložitvijo se pripravi za nadaljnji vsebinski pregled in pregled izvedljivosti občinske uprave ter za odločanje strokovne komisije.
8. člen 
(Preverjanje izvedljivosti projektnih predlogov) 
(1) Vse projektne predloge, ki izpolnjujejo pogoje iz drugega odstavka 7. člena, občinska uprava vsebinsko pregleda z vidika izvedljivosti. Pri tem občinska uprava še posebej preveri časovni, ekonomski oziroma finančni, zakonodajni, zemljiško- knjižni vidik, kakor tudi vidik vzdržnosti izvedenega projekta.
(2) Po preveritvi izvedljivosti občinska uprava pripravi obrazložitev in ustrezna pojasnila za strokovno komisijo.
9. člen 
(Dokončna presoja in potrditev projektnih predlogov) 
(1) Za končno presojo in potrditev projektnih predlogov, primernih za glasovanje, je pristojna strokovna komisija.
(2) Na podlagi obrazložitev občinske uprave strokovna komisija pripravi končni seznam skladnih in izvedljivih projektov za glasovanje.
(3) Na glasovanje se uvrstijo vsi projektni predlogi, za katere je v predhodnih postopkih ugotovljena skladnost, kot je določena v 7. členu tega pravilnika, in izvedljivost, kot je določena v 8. členu tega pravilnika.
(4) Strokovna komisija lahko predlaga, da se zaradi možnosti izvedbe in finančnega okvirja posamezni projektni predlog delno prilagodi oziroma spremeni oziroma se dva ali več enakih projektnih predlogov znotraj enega območja združi v en projektni predlog, o čemer mora obvestiti predlagatelje projektov.
(5) Strokovna komisija, skladno z javnim pozivom, pripravi končni seznam projektnih predlogov za glasovanje.
(6) V primeru, da bo potrjenih in na glasovanje uvrščenih manj projektnih predlogov, kot jih je mogoče financirati glede na razpoložljiva sredstva, se glasovanje ne bo izvedlo in bodo na seznam za izvedbo uvrščeni vsi sprejeti projektni predlogi, ki ustrezajo postavljenim pogojem.
(7) Strokovna komisija potrdi tudi seznam neskladnih in neizvedljivih projektnih predlogov, ki se skupaj s pojasnilom zavrnitve objavi na spletni strani občine.
10. člen 
(Objava projektnih predlogov za glasovanje) 
(1) Po potrditvi seznama projektnih predlogov, ki se uvrstijo na glasovanje, občinska uprava pripravi vabilo občanom na glasovanje, ki ga objavi župan.
(2) Vabilo s seznamom projektnih predlogov za glasovanje se objavi na spletni strani Občine Semič in pošlje v vsa gospodinjstva v Občini Semič.
(3) Vabilo vsebuje:
– seznam projektnih predlogov, ki so uvrščeni v glasovanje na posameznem območju, skupaj s povzetkom projektnega predloga ter oceno vrednosti, preverjeno oziroma dopolnjeno s strani občinske uprave,
– navodilo o načinu glasovanja,
– datum in čas glasovanja,
– upravičence do glasovanja ter
– vse druge potrebne informacije za izvedbo glasovanja.
11. člen 
(Glasovanje) 
(1) Glasovanje poteka preko elektronske pošte, navadne pošte ali osebno na sedežu občine v roku, določenem v vabilu za glasovanje.
(2) Glasovanje poteka tudi preko spletne aplikacije, v kolikor občina razpolaga s primerno programsko opremo in je ta možnost navedena v vabilu za glasovanje.
(3) Glasovnico za glasovanje pripravi občinska uprava, ki zagotovi tudi prisotnost strokovnih sodelavcev za izvedbo glasovanja.
(4) Navodila za glasovanje in upravičenci do glasovanja so natančno določeni v vabilu za glasovanje.
12. člen 
(Uradni rezultati glasovanja) 
Uradne rezultate glasovanja objavi občinska uprava Občine Semič na spletni strani Občine Semič.
13. člen 
(Izglasovani in potrjeni projektni predlogi) 
(1) Po izvedbi glasovanja in pridobitvi uradnih rezultatov glasovanja strokovna komisija razvrsti izglasovane projektne predloge glede na število prejetih glasov ter jih potrdi kot izbrane glede na razpoložljiva sredstva.
(2) Glede na izid glasovanja se po vrstnem redu potrdi toliko projektnih predlogov, kolikor je razpoložljivih sredstev, in sicer tako, da se projektni predlogi razvrstijo po vrsti tako, da si sledijo od tistega z največ prejetimi glasovi do tistega z najmanj prejetimi glasovi. Če imata dva ali več projektnih predlogov enako število glasov in obeh oziroma vseh ni mogoče potrditi za izvedbo, o tem, kateri projektni predlog bo izveden, odloči strokovna komisija.
(3) Projektnih predlogov komisija med seboj ne sme kombinirati na način, da bi spremenila vrstni red izglasovanih projektnih predlogov z namenom, da bi se lahko izvedlo večje število projektnih predlogov oziroma da bi zagotovila izvedbo projektnega predloga, ki ni dobil zadostnega števila glasov glede na druge projektne predloge.
(4) Razdelitev preostanka sredstev je v pristojnosti strokovne komisije, ki mora pri tem upoštevati vrstni red izglasovanih projektnih predlogov.
(5) Strokovna komisija pripravi predlog projektov za uvrstitev v proračun Občine Semič. Predlog projektov za uvrstitev v proračun strokovna komisija posreduje občinski upravi.
(6) Na spletni strani občine se objavi končni izbor projektov, ki se bodo izvedli.
14. člen 
(Izvedba projektov) 
(1) Potrjeni projekti se uvrstijo v proračun Občine Semič.
(2) Potrjene projekte občinska uprava izvede skladno s sprejetim proračunom Občine Semič in v skladu s predpisi, ki določajo način izvrševanja proračuna.
15. člen 
(Končno poročilo strokovne komisije) 
Občinska uprava po zaključku proračunskega leta pripravi končno poročilo o izvedenih projektih, ki ga posreduje strokovni komisiji in županu ter objavi na spletni strani.
16. člen 
(Veljavnost) 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-05/2023-3
Semič, dne 12. julija 2023
Županja 
Občine Semič 
Polona Kambič 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti