Uradni list

Številka 78
Uradni list RS, št. 78/2023 z dne 19. 7. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 78/2023 z dne 19. 7. 2023

Kazalo

2485. Pravilnik o metodah merjenja zemljišč in o tehničnih tolerancah meritev, stran 6880.

  
Na podlagi četrtega odstavka 35.b člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPHVVR, 26/14, 32/15, 27/17, 22/18, 86/21 – odl. US, 123/21, 44/22, 130/22 – ZPOmK-2 in 18/23) ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izdaja
P R A V I L N I K 
o metodah merjenja zemljišč in o tehničnih tolerancah meritev 
1. člen 
(vsebina) 
Ta pravilnik določa metode merjenja površine, tehnične tolerance meritev in ostale tehnične elemente metodologije meritev za izvedbo pregledov na kraju samem ali pregledov v okviru sistema za spremljanje površin v zvezi z ukrepi kmetijske politike.
2. člen 
(metode merjenja) 
(1) Za merjenje površine zemljišč ali za merjenje razdalj se uporabljajo naslednje merilne metode:
– merjenje z napravo, ki uporablja globalni navigacijski satelitski sistem (v nadaljnjem besedilu: GNSS naprava);
– merjenje na ekranu iz ortofoto posnetkov z velikostjo slikovnega elementa do vključno 4 metre;
– merjenje z merilnim kolesom;
– merjenje z merskim trakom in
– merjenje z laserskim merilnikom.
(2) Za merjenje površin se uporablja ena od metod iz prve in druge alineje prejšnjega odstavka ali kombinacija teh dveh metod.
(3) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka se lahko pri merjenju površin samostojno ali v kombinaciji uporablja tudi druge metode iz prvega odstavka tega člena, kadar se to zaradi uspešnosti ali ekonomičnosti postopka merjenja izkaže za primerno.
(4) Za merjenje dolžin v gozdu se praviloma uporabljata metodi iz tretje in četrte alineje prvega odstavka tega člena.
3. člen 
(tehnične tolerance za meritve površin) 
(1) Kakovost merilne metode je opredeljena s tehnično toleranco meritve.
(2) Pri merjenju površin se kot tehnična toleranca meritve uporablja blažilna toleranca, ki predstavlja dovoljeno prostorsko odstopanje od mej izmerjenega poligona. Blažilna toleranca za merjenje na ekranu iz ortofoto posnetkov se v primeru neizvedene validacije izračuna kot 1,5 kratnik slikovnega elementa.
(3) Največja dovoljena blažilna toleranca za meritve površin z merilnimi metodami iz prve in druge alineje prvega odstavka prejšnjega člena je 1,25 metra. Za nevalidirane GNSS naprave znaša blažilna toleranca 0,5 metra.
(4) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka je največja dovoljena blažilna toleranca za meritev gozdnih površin z validirano GNSS napravo 2,5 metra. Za nevalidirane GNSS naprave znaša blažilna toleranca 1,0 metra.
(5) Za ugotavljanje odstopanja med dvema poligonoma se lahko uporablja toleranca površine, ki se izračuna kot obseg izmerjenega poligona pomnožen z blažilno toleranco uporabljene metode merjenja. Največja dovoljena toleranca površine je 1 hektar.
(6) Če se pri izmeri površine posameznega poligona kombinira več merilnih metod, se uporabi tehnična toleranca prevladujoče merilne metode posamezne meritve.
4. člen 
(tehnične tolerance za meritve linij) 
(1) Tehnična toleranca za merjenje linij z uporabo GNSS naprave je do vključno 2 metra.
(2) Tehnična toleranca za merjenje linij z merilnim kolesom, merskim trakom ali laserskim merilnikom je 2 %.
(3) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka znaša toleranca pri meritvi širine gozdne prometnice 0,5 metra, pri čemer širina vozišča v premi pri gozdni cesti oziroma širina planuma v premi pri gozdni vlaki v skladu s pravilnikom, ki ureja gozdne prometnice, ne sme presegati 3,5 metra.
5. člen 
(pozicijska toleranca) 
Za potrebe tega pravilnika pozicijska toleranca pomeni dovoljen prostorski zamik in je za poligon izmerjen z GNSS napravo iz prve alineje prvega odstavka 2. člena tega pravilnika ali izmerjen na ekranu iz ortofoto posnetkov iz druge alineje prvega odstavka 2. člena tega pravilnika največ 3 metre glede na prijavljeni poligon.
KONČNI DOLOČBI 
6. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o metodah merjenja zemljišč in o tehničnih tolerancah meritev (Uradni list RS, št. 44/16).
7. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-220/2023
Ljubljana, dne 12. julija 2023
EVA 2023-2330-0071
Irena Šinko 
ministrica 
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti