Uradni list

Številka 77
Uradni list RS, št. 77/2023 z dne 14. 7. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 77/2023 z dne 14. 7. 2023

Kazalo

2418. Uredba o pravici do omrežnih priključnih točk s prednostjo, stran 6740.

  
Na podlagi tretjega odstavka 125. člena Zakona o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS, št. 130/22 in 18/23 – ZDU-1O) Vlada Republike Slovenije izdaja
U R E D B O 
o pravici do omrežnih priključnih točk s prednostjo 
1. člen 
(vsebina) 
Ta uredba določa skupine uporabnikov, ki so upravičeni do uporabe omrežnih priključnih točk s prednostjo (v nadaljnjem besedilu: upravičenci), ureja določanje omrežnih priključnih točk s prednostjo, zbiranje, obdelavo in hranjenje podatkov o omrežnih priključnih točkah s prednostjo, obveščanje o spremembah podatkov o omrežnih priključnih točkah s prednostjo in druga vprašanja, povezana z omrežnimi priključnimi točkami s prednostjo.
2. člen 
(pomen izrazov) 
Omrežne priključne točke s prednostjo so tiste omrežne priključne točke v javnih komunikacijskih omrežjih, pri katerih je v stanjih ogroženosti omogočeno, da imajo komunikacije, ki izvirajo iz njih, prednost pred komunikacijami iz drugih omrežnih priključnih točk.
3. člen 
(upravičenci) 
(1) Upravičenci so:
1. nosilci izdelave obrambnega načrta v skladu z uredbo, ki ureja obrambno načrtovanje;
2. subjekti, ki so vključeni v sistem upravnih zvez v skladu z uredbo, ki določa upravne zveze;
3. subjekti, ki izdelujejo načrte zaščite in reševanja v skladu z uredbo, ki določa vsebino in izdelavo načrtov zaščite in reševanja;
4. upravljavci kritične infrastrukture, ki so določeni v skladu s predpisi, ki urejajo področje kritične infrastrukture;
5. izvajalci bistvenih storitev, ki so določeni na podlagi zakona, ki ureja informacijsko varnost;
6. organi države uprave, ki upravljajo z informacijskimi sistemi in deli omrežja oziroma izvajajo informacijske storitve, nujne za nemoteno delovanje države ali za zagotavljanje nacionalne varnosti, ki so določeni na podlagi zakona, ki ureja informacijsko varnost; in
7. drugi organi javnega sektorja, ki so ključni za nemoteno delovanje države v stanjih ogroženosti, ki jih na predlog resorno pristojnega ministrstva določi komisija za določitev omrežnih priključnih točk s prednostjo (v nadaljnjem besedilu: komisija).
(2) Upravičenci imajo pravico do omejenega števila omrežnih priključnih točk s prednostjo. Število omrežnih priključnih točk za končne uporabnike pri posameznem upravičencu se določi glede na vpliv njegove vključenosti na odpravo razmer, nastalih zaradi stanj ogroženosti, in glede na velikost upravičenca.
4. člen 
(komisija za določitev omrežnih priključnih točk s prednostjo) 
(1) Vlada Republike Slovenije imenuje komisijo, ki jo sestavljajo predstavniki ministrstva, pristojnega za elektronske komunikacije (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), ministrstva, pristojnega za obrambo, ministrstva, pristojnega za notranje zadeve, ministrstva, pristojnega za zdravje, ministrstva, pristojnega za energetiko, ministrstva, pristojnega za infrastrukturo, Urada Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost, Slovenske obveščevalno-varnostne agencije in reprezentativnih združenj občin. Vsako od navedenih ministrstev, Urad Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost, Slovenska obveščevalno-varnostna agencija oziroma združenje lahko imenuje v komisijo največ dva svoja predstavnika. Komisijo vodi predstavnik ministrstva.
(2) Podrobnejši način dela komisije in način odločanja se določita s poslovnikom o delu komisije, ki ga sprejme komisija.
(3) Komisija po potrebi obravnava tudi druga vprašanja, povezana z omrežnimi priključnimi točkami s prednostjo, in daje mnenja v zvezi s temi vprašanji.
(4) Komisija vodi postopke za določitev omrežnih priključnih točk s prednostjo, vključno z določitvijo njihovega števila za posameznega upravičenca v skladu z drugim odstavkom 3. člena te uredbe.
(5) Administrativno-tehnične možnosti za delo komisije zagotavlja ministrstvo.
(6) Komisija obvešča ministrstvo o določitvi omrežnih priključnih točk s prednostjo.
5. člen 
(zbiranje, obdelava in hramba podatkov o omrežnih priključnih točkah s prednostjo) 
(1) Ministrstvo zbira, obdeluje in hrani podatke o uporabi omrežnih priključnih točk s prednostjo, in sicer podatke o upravičencu, številu omrežnih priključnih točk s prednostjo na upravičenca ter številkah končnih uporabnikov pri posameznem upravičencu.
(2) Če bi zaradi razkritja podatkov iz prejšnjega odstavka lahko nastale škodljive posledice za varnost države ali za njene politične ali gospodarske koristi, se podatkom določi stopnja tajnosti v skladu s predpisi, ki urejajo varovanje tajnih podatkov.
(3) Ministrstvo s podatki, ki so označeni kot poslovna skrivnost, ravna v skladu s predpisi, ki urejajo poslovno skrivnost.
6. člen 
(sporočanje podatkov o omrežnih priključnih točkah s prednostjo) 
(1) Ministrstvo enkrat letno pozove upravičence, naj mu sporočijo spremembo podatkov iz prvega odstavka prejšnjega člena do 31. oktobra v tekočem letu. Upravičenci sporočijo spremembo podatkov tudi ob vsaki večji spremembi.
(2) Upravičenci ministrstvo obvestijo, če pride do prenosa številke omrežnih priključnih točk s prednostjo k drugemu operaterju in ob zamenjavi izvajalca storitev dostopa do interneta.
(3) Ministrstvo o spremembah številk omrežnih priključnih točk s prednostjo najmanj enkrat letno obvesti operaterje, ki zagotavljajo javno komunikacijsko omrežje. Operaterji morajo poskrbeti, da v svojih omrežjih izvedejo sporočene spremembe v največ enem mesecu od prejetja obvestila.
(4) Operaterji iz prejšnjega odstavka o zagotovitvi omrežnih priključnih točk s prednostjo obvestijo ministrstvo v 60 dneh po prejemu zahtevkov za zagotovitev omrežnih priključnih točk s prednostjo. Ministrstvo o zagotovljenih omrežnih priključnih točkah s prednostjo obvesti komisijo in upravičence.
PREHODNA IN KONČNI DOLOČBI 
7. člen 
(delovanje komisije) 
Do imenovanja komisije na podlagi 4. člena te uredbe njene naloge opravlja komisija, imenovana na podlagi Uredbe o pravici do omrežnih priključnih točk s prednostjo (Uradni list RS, št. 79/13 in 130/22 – ZEKom-2).
8. člen 
(prenehanje uporabe) 
Z dnem začetka veljavnosti te uredbe se preneha uporabljati Uredba o pravici do omrežnih priključnih točk s prednostjo (Uradni list RS, št. 79/13 in 130/22 – ZEKom-2).
9. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00704-273/2023
Ljubljana, dne 13. julija 2023
EVA 2023-3150-0010
Vlada Republike Slovenije 
dr. Robert Golob 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti