Uradni list

Številka 21
Uradni list RS, št. 21/2023 z dne 17. 2. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 21/2023 z dne 17. 2. 2023

Kazalo

373. Splošni Akt o razvrstitvi programov v javnih komunikacijskih omrežjih, namenjenih za distribucijo digitalnih televizijskih storitev, stran 1251.

  
Na podlagi 135. člena Zakona o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS, št. 130/22) izdaja Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
S P L O Š N I  A K T 
o razvrstitvi programov v javnih komunikacijskih omrežjih, namenjenih za distribucijo digitalnih televizijskih storitev 
1. člen 
(vsebina splošnega akta) 
Ta splošni akt operaterjem javnih komunikacijskih omrežij, ki so namenjena za distribucijo digitalnih televizijskih storitev (v nadaljnjem besedilu: operater), določa navodila za razvrstitev televizijskih programov, za katere je izdano dovoljenje po zakonu, ki ureja medije.
2. člen 
(uporabljeni izrazi) 
(1) Izrazi, uporabljeni v tem splošnem aktu, pomenijo:
1. Digitalni sprejemnik je naprava, ki lahko sprejema in dekodira televizijske programe, ki se razširjajo prek javnih komunikacijskih omrežij.
2. Programsko mesto je številka na digitalnem sprejemniku, ki je prirejena posameznemu programu in s katero je določen vrstni red programov na digitalnem sprejemniku.
3. Razvrščanje programov je postopek, s pomočjo katerega operater posameznemu televizijskemu programu, ki ga razširja prek omrežja, dodeli identifikacijsko številko ali kodo, ki vpliva na določitev začetnih programskih mest na digitalnem sprejemniku.
4. Višje programsko mesto je tisto, ki ima manjšo številko programskega mesta. Nižje programsko mesto je tisto, ki ima večjo številko programskega mesta.
5. Začetno programsko mesto je programsko mesto, ki se vzpostavi na digitalnem sprejemniku ob prvem priklopu oziroma pri prvi prijavi uporabnika v storitev operaterja ali pri povrnitvi tovarniških nastavitev na digitalnem sprejemniku oziroma privzetih začetnih nastavitev v uporabniškem vmesniku storitve operaterja in na katero končni uporabnik nima vpliva.
(2) Ostali izrazi imajo enak pomen, kot je opredeljen z Zakonom o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS, št. 130/22; v nadaljnjem besedilu: zakon).
3. člen 
(obveznost operaterjev) 
Operater mora zagotoviti, da lahko uporabnik za svojo uporabo svobodno določi vrstni red programov.
4. člen 
(razvrščanje programov) 
(1) Operater mora pri razvrščanju televizijskih programov ves čas upoštevati naslednja pravila:
1. televizijski program Televizija Slovenija 1 /SLO1/, ki ga izdaja javni zavod RTV Slovenija, mora biti uvrščen na prvo začetno programsko mesto;
2. televizijski program Televizija Slovenija 2 /SLO2/, ki ga izdaja javni zavod RTV Slovenija, mora biti uvrščen na drugo začetno programsko mesto.
(2) V primeru, ko operater televizijski program prek posameznega omrežja razširja na več načinov (na primer z različnimi razločljivostmi), mora program v bolj kakovostnem načinu (na primer z višjo razločljivostjo) uvrstiti na višje programsko mesto od programa, ki ga razširja v manj kakovostnem načinu (na primer z nižjo razločljivostjo). Ta obveznost ne velja za programe v testnem načinu razširjanja in v primeru, ko tehnična povezava tega ne omogoča in ni na voljo zadostnih prostih kapacitet.
PREHODNI IN KONČNA DOLOČBA 
5. člen 
(uskladitev z zahtevami) 
Operater mora razvrstitev televizijskih programov v svojem omrežju uskladiti z zahtevami iz tega splošnega akta v devetdesetih dneh od uveljavitve tega splošnega akta.
6. člen 
(prenehanje uporabe) 
Z dnem uveljavitve tega splošnega akta se preneha uporabljati Splošni akt o razvrščanju programov v javnih digitalnih televizijskih omrežjih (Uradni list RS, št. 48/13 in 130/22 – ZEKom-2).
7. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta splošni akt začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0073-17/2022/4
Ljubljana, dne 20. januarja 2023
EVA 2022-1545-0022
Mag. Tanja Muha 
v. d. direktorja 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti