Uradni list

Številka 60
Uradni list RS, št. 60/2022 z dne 6. 5. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 60/2022 z dne 6. 5. 2022

Kazalo

1447. Pravilnik o podrobnejših kriterijih za olajšavo plačila komunalnega prispevka, stran 4800.

  
Na podlagi 17. člena Odloka o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo na območju Občine Šmartno pri Litiji (Uradni list RS, št. 9/20, 26/22) in 14. člena Statuta Občine Šmartno pri Litiji (Uradni list RS, št. 70/18) je Občinski svet Občine Šmartno pri Litiji na 17. redni seji dne 21. 4. 2022 sprejel
P R A V I L N I K 
o podrobnejših kriterijih za olajšavo plačila komunalnega prispevka 
1. člen 
(predmet in namen pravilnika) 
(1) S tem pravilnikom se določijo pogoji in postopek za znižanje plačila komunalnega prispevka v Občini Šmartno pri Litiji.
(2) Cilj znižanja plačila komunalnega prispevka je večanje gospodarske moči občine ter vzpostavitev ugodnejšega okolja za pritegnitev investitorjev za razvoj podjetništva.
(3) Znižanje plačila komunalnega prispevka se izvede na podlagi Odloka o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo na območju Občine Šmartno pri Litiji (Uradni list RS, št. 6/21, 26/22).
(4) Sredstva se dodeljuje v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 1407/2013 z dne 18. decembra 2013 o uporabi členov 107 in 108 Pogodbe o delovanju Evropske unije pri pomoči de minimis (Uradni list EU L 352, 24. 12. 2013).
2. člen 
(vrste objektov) 
Ta pravilnik se uporablja za objekte (skladno s klasifikacijo objektov CC-SI):
– Industrijske stavbe in skladišča (CC-SI: 125) – znižanje komunalnega prispevka v višini 30 %.
3. člen 
(omejitve) 
(1) Do de minimis pomoči niso upravičena podjetja iz sektorjev:
– ribištva in akvakulture,
– primarne proizvodnje kmetijskih proizvodov iz seznama v Prilogi I k Pogodbi o ustanovitvi Evropske skupnosti,
– predelave in trženja kmetijskih proizvodov iz seznama v Prilogi I k Pogodbi v naslednjih primerih:
(i) če je znesek pomoči določen na podlagi cene ali količine zadevnih proizvodov, ki so kupljeni od primarnih proizvajalcev ali jih zadevna podjetja dajo na trg,
(ii) če je pomoč pogojena s tem, da se delno ali v celoti prenese na primarne proizvajalce.
(2) Pomoč ne bo namenjena izvozu oziroma z izvozom povezane dejavnosti v tretje države ali države članice, kot je pomoč, neposredno povezana z izvoženimi količinami, z ustanovitvijo in delovanjem distribucijske mreže ali drugimi tekočimi izdatki, povezanimi z izvozno dejavnostjo.
(3) Pomoč ne bo pogojena s prednostno rabo domačih proizvodov pred uvoženimi. Skupni znesek pomoči, dodeljen enotnemu podjetju, ne bo presegel 200.000,00 EUR v obdobju zadnjih treh proračunskih let, ne glede na obliko ali namen pomoči ter ne glede na to, ali se pomoč dodeli iz sredstev države, občine ali Unije (v primeru podjetij, ki delujejo v komercialnem cestnem tovornem prevozu, znaša zgornja dovoljena meja pomoči 100.000,00 EUR).
(4) Kot »enotno podjetje« se zajema vsa podjetja, ki so med seboj najmanj v enem od naslednjih razmerij:
a) podjetje ima večino glasovalnih pravic delničarjev ali družbenikov drugega podjetja;
b) podjetje ima pravico imenovati ali odpoklicati večino članov upravnega, poslovodnega ali nadzornega organa drugega podjetja;
c) podjetje ima pravico izvrševati prevladujoč vpliv na drugo podjetje na podlagi pogodbe, sklenjene z navedenim podjetjem, ali določbe v njegovi družbeni pogodbi ali statutu;
d) podjetje, ki je delničar ali družbenik drugega podjetja, na podlagi dogovora z drugimi delničarji ali družbeniki navedenega podjetja sámo nadzoruje večino glasovalnih pravic delničarjev ali družbenikov navedenega podjetja.
Podjetja, ki so v katerem koli razmerju iz točk (a) do (d) prvega pododstavka preko enega ali več drugih podjetij, prav tako veljajo za enotno podjetje.
(5) Pomoč ne bo namenjena za nabavo vozil za prevoz tovora v podjetjih, ki opravljajo komercialni cestni tovorni prevoz.
(6) Glede kumulacije pomoči se upošteva naslednja pravila:
– pomoč de minimis se ne sme kumulirati z državno pomočjo v zvezi z istimi upravičenimi stroški ali državno pomočjo za isti ukrep za financiranje tveganja, če bi se s takšno kumulacijo presegla največja intenzivnost pomoči ali znesek pomoči,
– pomoč de minimis, dodeljena v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 1407/2013, se lahko kumulira s pomočjo de minimis, dodeljeno v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 360/2012 do zgornje meje, določene v uredbi 360/2012,
– pomoč de minimis, dodeljena v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 1407/2013, se lahko kumulira s pomočjo de minimis, dodeljeno v skladu z drugimi uredbami de minimis do ustrezne zgornje meje (200.000 oziroma 100.000 EUR).
(7) Prejemnik mora k vlogi predložiti:
– pisno izjavo o vseh drugih pomočeh de minimis, ki jih je upravičenec oziroma enotno podjetje prejelo na podlagi te ali drugih uredb de minimis v predhodnih dveh in v tekočem proračunskem letu;
– pisno izjavo o drugih že prejetih (ali zaprošenih) pomočeh za iste upravičene stroške in zagotovil, da z dodeljenim zneskom pomoči de minimis, ne bo presežena zgornja meja de minimis pomoči ter intenzivnosti pomoči po drugih predpisih;
– pisno izjavo ali gre za primer pripojenega podjetja ali delitve podjetja;
– seznam podjetij, s katerimi je lastniško povezan, tako da se preveri skupen znesek že prejetih de minimis pomoči za vsa, z njim povezana podjetja.
(8) Občina bo z odločbo o odmeri komunalnega prispevka pisno obvestila prejemnika:
– da je pomoč dodeljena po pravilu de minimis v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 1407/2013 z dne 18. decembra 2013 o uporabi členov 107 in 108 Pogodbe o delovanju Evropske unije pri pomoči de minimis (Uradni list EU L 352, 24. 12. 2013),
– o odobrenem znesku de minimis pomoči.
(9) Do finančnih sredstev po tem pravilniku niso upravičeni subjekti, ki nimajo poravnanih zapadlih obveznosti do Občine Šmartno pri Litiji oziroma so davčni dolžniki in redno ne izplačujejo plač ter socialnih prispevkov.
4. člen 
(posebna pogodba) 
(1) Občina Šmartno pri Litiji sklene z investitorjem posebno pogodbo o znižanju plačila komunalnega prispevka, ki mora opredeljevati obveznosti Občine Šmartno pri Litiji in investitorja. Pogodba mora določati olajšavo, rok za izpolnitev meril in skrbnika pogodbe.
(2) Rok za izpolnitev meril in kriterijev določi investitor ob strinjanju Občine Šmartno pri Litiji. Rok ne sme biti daljši od 5 let.
5. člen 
(preveritev izpolnjevanja pogodbenih obveznosti) 
(1) V mesecu dni po preteku roka navedenega v posebni pogodbi investitor dostavi uporabno dovoljenje za objekt, ki je bil predmet dodelitve pomoči in odmere komunalnega prispevka.
(2) Občina Šmartno pri Litiji preveri izpolnjevanje s pogodbo določenih obveznosti. V primeru, da pogoji niso izpolnjeni, mora investitor plačati komunalni prispevek vključno z zakonitimi zamudnimi obrestmi od dneva zapadlosti plačila, kot če do oprostitve ne bi prišlo.
6. člen 
(hramba dokumentacije) 
(1) Upravičenec mora hraniti vso dokumentacijo, ki je bila podlaga za odobritev pomoči po tem pravilniku, deset let od datuma prejema pomoči iz tega pravilnika.
(2) Občina mora voditi natančne evidence z informacijami o dodeljenih pomočeh in dokazili o izpolnjevanju pogojev de minimis.
7. člen 
(začetek veljavnosti pravilnika) 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-1/2022-8
Šmartno pri Litiji, dne 21. aprila 2022
Župan 
Občine Šmartno pri Litiji 
Rajko Meserko 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti