Uradni list

Številka 44
Uradni list RS, št. 44/2016 z dne 24. 6. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 44/2016 z dne 24. 6. 2016

Kazalo

1946. Sklep o začetku postopka priprave sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta Občine Kamnik št. 1, stran 6580.

  
Na podlagi 46. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 106/10 – popr. ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 35/13 – skl. US, 76/14 – odl. US, 14/15 – ZUUJFO) in 31. člena Statuta Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 50/15) sprejemam
S K L E P 
o začetku postopka priprave sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta Občine Kamnik št. 1 
1. PREDMET SKLEPA 
S tem sklepom se začne postopek priprave sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta Občine Kamnik št. 1 – izvedbeni del (v nadaljnjem besedilu: SD OPN Kamnik št. 1), sprejetega z Odlokom o občinskem prostorskem načrtu Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 86/15; v nadaljnjem besedilu: OPN Kamnik).
SD OPN Kamnik št. 1 obsegajo:
1. spremembe in dopolnitve vsebin OPN Kamnik zaradi občinskih razvojnih potreb,
2. tematske spremembe in dopolnitve OPN Kamnik, ki se nanašajo na izboljšanje posameznih vsebin in izhajajo iz strokovnih podlag,
3. odpravo ugotovljenih nejasnosti v besedilnem in grafičnem delu OPN Kamnik ter odpravo neskladij v posameznih delih besedilnega in grafičnega dela OPN Kamnik in med njimi,
4. spremembe in dopolnitve OPN Kamnik zaradi izraženih razvojnih potreb nosilcev urejanja prostora ter prilagoditve OPN Kamnik zaradi spremenjenih predpisov in režimov,
5. izdelavo okoljskega poročila in izvedbo postopka celovite presoje vplivov na okolje (CPVO), če bo Ministrstvo za okolje in prostor, odločilo, da bo postopek CPVO treba izvesti.
V posameznih delih se spreminjajo in dopolnjujejo vsebine odloka o OPN Kamnik, njegovih prilog in grafičnega dela.
SD OPN Kamnik št. 1 se pripravijo v okviru strateških usmeritev Občinskega prostorskega načrta Občine Kamnik – strateški del, kateri se ne spreminja.
SD OPN Kamnik št. 1 se ne nanašajo na spremembe nestavbnih v stavbna zemljišča.
SD OPN Kamnik št. 1 se pripravijo na podlagi internih ugotovitev in na podlagi predlogov in pobud, zbranih na Občini Kamnik, do objave tega sklepa.
2. OCENA STANJA IN RAZLOGI ZA PRIPRAVO SPREMEMB IN DOPOLNITEV SD OPN KAMNIK ŠT. 1 
V obdobju po sprejetju OPN Kamnik in njegovi uveljavitvi novembra 2015 so bile pri njegovi uporabi s strani Občine Kamnik, Upravne enote Kamnik, nosilcev urejanja prostora, upravnih organov v postopku izdaje soglasij k projektni dokumentaciji, projektantov, investitorjev in drugih uporabnikov OPN Kamnik ugotovljene nekatere nejasnosti, neusklajenosti in nova dejstva, ki ob pripravi OPN Kamnik še niso mogla biti upoštevana, ter podani predlogi in pobude za dopolnitve vsebin OPN Kamnik za posamezna območja ali tematska področja.
S sprejetjem SD OPN Kamnik št. 1 bodo odpravljene neusklajenosti:
– med posameznimi členi odloka,
– med določili odloka in njegovih prilog,
– med določili odloka in kartografskimi prikazi in
– med posameznimi kartografskimi prikazi.
Na podlagi ugotovljenih neusklajenosti bodo dopolnjeni tudi prostorski izvedbeni pogoji in druga določila za posamezna območja in tematska področja.
3. OBMOČJE SPREMEMB IN DOPOLNITEV SD OPN KAMNIK ŠT. 1 
Spremembe in dopolnitve določil posameznih členov odloka se nanašajo na celotno območje Občine Kamnik, posamezne spremembe namenske rabe in prostorskih izvedbenih pogojev v besedilni ali grafični obliki pa na posamezne enote urejanja prostora oziroma posamezne kartografske prikaze.
4. VRSTA POSTOPKA IZVEDBE SPREMEMB IN DOPOLNITEV SD OPN KAMNIK ŠT. 1 
Postopek SD OPN Kamnik št. 1 se izvede na enak način kot poteka postopek za sprejem občinskega prostorskega načrta, skladno z določili 46. do 52. člena Zakona o prostorskem načrtovanju.
5. NAČIN PRIDOBITVE STROKOVNIH REŠITEV 
Zbrane pobude in predlogi bodo analizirani ter na podlagi strokovnih preveritev vključeni v osnutek SD OPN Kamnik št. 1. Strokovne preveritve bodo izdelane za vse spremembe oziroma dopolnitve, s čimer bodo le-te obrazložene in utemeljene.
Strokovne analize, podlage, preizkusi oziroma podrobne preveritve ter obrazložitve in utemeljitve bodo pridobljeni na podlagi javnega naročila.
6. OKVIRNI ROKI ZA PRIPRAVO SPREMEMB IN DOPOLNITEV SD OPN KAMNIK ŠT. 1 
Okvirni roki za pripravo posameznih delovnih faz postopka priprave sprememb in dopolnitev SD OPN Kamnik št. 1 so:
– priprava osnutka – največ 2 meseca po sprejemu tega sklepa,
– priprava dopolnjenega osnutka – največ 2 meseca po pridobitvi in uskladitvi smernic nosilcev urejanja prostora,
– priprava predloga – največ 2 meseca po zaključku javne razgrnitve in
– priprava usklajenega predloga – največ 2 meseca po pridobitvi pozitivnih mnenj nosilcev urejanja prostora.
Za postopkovne faze so predvideni zakonsko določeni roki.
7. NOSILCI UREJANJA PROSTORA 
Nosilci urejanja prostora, ki podajo smernice za načrtovanje in mnenja glede načrtovanih prostorskih ureditev, so:
1. Za področje razvoja poselitve: Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za prostor, graditev in stanovanja, Dunajska cesta 48, 1000 Ljubljana; zakonska podlaga: Zakon o prostorskem načrtovanju.
2. Za področje kmetijstva: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za kmetijstvo, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana; zakonska podlaga: Zakon o kmetijskih zemljiščih.
3. Za področje gozdarstva, lovstva in ribištva:
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana; zakonska podlaga: Zakon o gozdovih.
– Zavod za gozdove Slovenije, OE Ljubljana, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana; zakonska podlaga: Zakon o gozdovih.
4. Za področje rabe in upravljanja z vodami: Ministrstvo za okolje in prostor, Direkcija RS za vode, Hajdrihova ulica 28c, 1000 Ljubljana, zakonska podlaga: Zakon o vodah 2.
5. Za področje ohranjanja narave: Zavod RS za varstvo narave, OE Kranj, PC Planina 3, 4000 Kranj; zakonska podlaga: Zakon o ohranjanju narave.
6. Za področje varstva kulturne dediščine: Ministrstvo za kulturo, Direktorat za kulturno dediščino, Maistrova 10, 1000 Ljubljana; zakonska podlaga: Zakon o varstvu kulturne dediščine.
Če se v postopku priprave SD OPN Kamnik št. 1 ugotovi, da je treba pridobiti mnenja organov, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se njihova mnenja pridobijo v postopku.
V skladu z zakonom se osnutek prostorskega akta pošlje ministrstvu, pristojnemu za varstvo okolja, ki odloči, ali je za načrtovano prostorsko ureditev treba izvesti postopek celovite presoje vplivov na okolje.
Občina Kamnik lahko v postopek vključi tudi druge nosilce urejanja prostora, če se v postopku priprave izkaže, da ureditve posegajo v njihovo delovno področje.
8. OBVEZNOSTI FINANCIRANJA PRIPRAVE SD OPN KAMNIK ŠT. 1 
Sredstva za izdelavo strokovnih podlag ter za izdelavo in vodenje postopka prostorskega akta bo v celoti zagotovila Občina Kamnik.
9. OBJAVA IN ZAČETEK VELJAVNOSTI 
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi, objavi pa se tudi na spletni strani Občine Kamnik.
Št. 3505-4/2016-5/1
Kamnik, dne 21. junija 2016
Župan 
Občine Kamnik 
Marjan Šarec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti