Uradni list

Številka 22
Uradni list RS, št. 22/2015 z dne 30. 3. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 22/2015 z dne 30. 3. 2015

Kazalo

872. Pravila za izvolitev predstavnikov Občine Ilirska Bistrica v volilno telo za volitve člana Državnega sveta RS in za določitev kandidata za člana Državnega sveta RS, stran 2406.

Občinski svet Občine Ilirska Bistrica je na podlagi 10. in 16. člena Statuta Občine Ilirska Bistrica (Uradne objave Primorskih novic, št. 18/95, 18/97, 30/98, Uradni list RS, št. 31/99, Uradne objave časopisa Snežnik, št. 4, 30. 6. 2006, Uradne objave Primorskih novic, št. 4/2008), 100. člena Poslovnika o delu Občinskega sveta Občine Ilirska Bistrica (Uradne objave Snežnik, št. 5/99 in 4/01 - spremembe in dopolnitve), 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 - UPB2, 27/08, 76/08, 100/08, 79/09, 14/10, 51/10, 84/10), 14., 15. in 40. člena Zakona o državnem svetu (Uradni list RS, št. 44/92, 11/03 - Skl. US, 73/03 - Odl. US, 76/05, 94/07 - Odl. US, 95/09 - Odl. US, v nadaljevanju: ZDS) na nadaljevanju 4. seje dne 17. 3. 2015 sprejel
P R A V I L A
za izvolitev predstavnikov Občine Ilirska Bistrica v volilno telo za volitve člana Državnega sveta RS in za določitev kandidata za člana Državnega sveta RS
1. člen
S temi pravili se ureja postopek izvolitve predstavnikov (v nadaljnjem besedilu - elektorjev) Občine Ilirska Bistrica v volilno telo 2. volilne enote za volitve člana Državnega sveta in postopek določitve kandidata za člana Državnega sveta.
2. člen
Glede na določbo 40. in 41. člena Zakona o državnem svetu izvoli občinski svet v volilno telo za volitve člana Državnega sveta tri elektorje ter določi enega kandidata za člana Državnega sveta.
3. člen
Postopek obsega predlaganje kandidatov za elektorje in njihovo izvolitev ter predlaganje in določitev kandidata za člana Državnega sveta.
4. člen
Kandidate za elektorje lahko predlaga vsak član občinskega sveta. Predlagatelj lahko poda največ toliko predlogov, kolikor elektorjev se voli v volilno telo. K predlogu mora obvezno priložiti tudi soglasje kandidata, da sprejema kandidaturo.
Postopek izvolitve elektorjev in predlaganja kandidata za člana državnega sveta je potrebno izvesti znotraj rokov, ki jih opredeljuje rokovnik volilnih opravil za volitve v državni svet, oziroma tako, da lahko pristojni organ občine o sklepih občinskega sveta obvesti pristojno volilno komisijo najkasneje 30 dni pred dnem glasovanja. V pozivu župana za predlaganje kandidatov mora biti poleg ostalih vsebin v skladu s predpisi, nujno naveden rok in način z opredelitvijo datuma in ure, do katerega je potrebno vložiti kandidature.
Seja občinskega sveta, na kateri se voli elektorje in določi kandidata za člana Državnega sveta, mora biti izvedena najmanj 15 dni pred rokom, določenim za vložitev kandidatur za elektorje in člana Državnega sveta.
5. člen
Predlagatelj iz prejšnjega člena lahko predlaga enega kandidata za člana Državnega sveta. Predlogu mora obvezno priložiti tudi soglasje kandidata.
6. člen
Predloge z osebnimi podatki kandidatov za elektorje oziroma za člane Državnega sveta posreduje predlagatelj Uradu župana, ta pa komisiji, pristojni za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (v nadaljevanju: komisija).
7. člen
Komisija seznam predlaganih kandidatov za elektorje in člana Državnega sveta obravnava, izloči nepravočasno prispele in nepopolne predloge in seznam pošlje občinskemu svetu.
Kolikor komisija svoje naloge ne opravi, to ne predstavlja ovire, da se na sami seji občinskega sveta ne izvede glasovanja o pravočasno prispelih in popolnih predlogih, na način kakor sledi v nadaljnjih členih. V tem primeru preverjanje pravočasnosti in popolnosti predlogov ter sestavo seznama kandidatov izvede volilna komisija, ki je zadolžena za izvedbo volitev, opredeljena v 8. členu teh Pravil. Administrativno delo za potrebe izvedbe glasovanja opravlja občinska uprava.
8. člen
Elektorje se voli na seji občinskega sveta s tajnim glasovanjem po predhodnim imenovanjem tri članske volilne komisije, ki je zadolžena za izvedbo volitev.
Glasuje se z glasovnicami. Na glasovnici so kandidati navedeni po abecednem vrstnem redu njihovih priimkov. Voli se tri kandidate.
Člani občinskega sveta lahko glasujejo za tri kandidate, tako da obkrožijo zaporedno številko pred njihovimi priimki.
Izvoljeni so kandidati, ki so prejeli največ glasov.
9. člen
Kandidata za člana Državnega sveta se določi s tajnim glasovanjem po predhodnem imenovanju tri članske volilne komisije, ki je zadolžena za izvedbo volitev.
Glasuje se z glasovnicami. Na glasovnici so kandidati navedeni po abecednem vrstnem redu njihovih priimkov. Voli se enega kandidata.
Člani občinskega sveta lahko glasujejo za enega kandidata tako, da obkrožijo zaporedno številko pred njegovim priimkom.
Kandidat, ki je prejel največ glasov, je določen za kandidata za člana Državnega sveta.
10. člen
V primeru, da sta dva ali več kandidatov za elektorje ali za člana Državnega sveta pri glasovanju prejela enako število glasov, se samo med njima/njimi opravi drugi krog glasovanja, v primeru, da se ponovno ponovi enako število glasov, odloči o izvolitvi kandidata žreb, ki se opravi takoj na seji občinskega sveta.
11. člen
Za vsa opravila v postopku izvolitve elektorjev oziroma v postopku določitve kandidata za člana Državnega sveta, ki niso določena s temi pravili, se smiselno uporablja določbe poslovnika občinskega sveta.
12. člena
Župan Občine Ilirska Bistrica mora pravočasno na sedež volilne komisije 2. Volilne enote v Postojni po pošti ali z neposredno vročitvijo dostaviti zapisnik seje občinskega sveta o glasovanju o kandidatih za izvolitve elektorjev in kandidata za člana državnega sveta z vso pripadajoči dokumentacijo.
13. člen
Ta pravila začnejo veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-5/2013
Ilirska Bistrica, dne 17. marca 2015
Župan
Občine Ilirska Bistrica
Emil Rojc l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti