Uradni list

Številka 46
Uradni list RS, št. 46/2010 z dne 8. 6. 2010
Uradni list

Uradni list RS, št. 46/2010 z dne 8. 6. 2010

Kazalo

2359. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu Tepanje, stran 6848.

Na podlagi 61. člena ter v povezavi s 46. in 96. členom Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 108/09) je Občinski svet Občine Slovenske Konjice na podlagi 7. in 16. člena Statuta Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 118/09 – uradno prečiščeno besedilo in 18/10) na 35. redni seji dne 27. 5. 2010 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu Tepanje
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
(podlaga za občinski podrobni prostorski načrt)
Predmetni odlok je izdelan skladno z družbenim planom razvoja Občine Slovenske Konjice za srednjeročno obdobje 1986, 1990 dopolnjen v letu 1994, 1999 in 2004 (Uradni list SRS, št. 23/87, in Uradni list RS, št. 50/98, 72/00 in 75/04) in Odlokom o spremembah in dopolnitvah zazidalnega načrta Tepanje (Uradni list RS, št. 59/01).
2. člen
(vsebina odloka)
Ta odlok določa prostorske ureditve, območje in predmet sprememb in dopolnitev, opis prostorske ureditve, gabarite in pogoje za oblikovanje, dopustna odstopanja in usmeritve za določitev meril ter pogojev po prenehanju odloka.
II. OPIS PROSTORSKE UREDITVE
3. člen
(predmet podrobnega načrta)
Prostorske ureditve so:
– gradnja poslovno stanovanjskega objekta PS v območju centra, območje 4,
– gradnja stanovanjske hiše SH.
III. OBMOČJE PROSTORSKE UREDITVE
4. člen
(območje podrobnega načrta)
Območje sprememb in dopolnitev obsega parcele:
– PS poslovno-stanovanjski objekt: 84/10, 82/6, 82/8 in 63/5, vse k. o. Tepanje
– SH stanovanjska hiša: 60/2, k.o. Tepanje.
IV. UMESTITEV NAČRTOVANE UREDITVE V PROSTOR
5. člen
(vplivi in povezave prostorske ureditve s sosednjimi območji)
Spremenjene ureditve se umeščajo in povezujejo z obstoječimi in načrtovanimi ureditvami v območju centra in stanovanjske gradnje na parceli št. 60/2.
6. člen
(gabariti objektov)
V 5. členu Odloka o spremembah in dopolnitvah zazidalnega načrta Tepanje (Uradni list RS, št. 59/01) za območje 4, območje center se v drugem odstavku poglavja Gabariti in pogoji za oblikovanje nadomesti zadnja dva stavka z novim besedilom, in sicer:
»– Določi se maksimalni tlorisni gabarit poslovno stanovanjskih objektov. Slemena objektov potekajo v severnem delu v smeri severozahod – jugovzhod in na južnem delu objektov v smeri severovzhod – jugozahod.
– Višinski gabarit objekta ima pritličje in etažo, dovoli se izkoristiti podstrešje. Streha se dovoli izvesti kot več kapna streha, z naklonom večjim od 32 stopinj. Višino podstrešja in naklon strešine se usklajuje s tlorisno širino objekta.
– V primeru izkoriščenega podstrešja se število in dimenzije strešnih oken oziroma frčad arhitekturno uredi v ustrezni likovni rimi s površino strehe in okni v etaži in pritličju.
– Namesto gradnje prizidka k stanovanjskemu objektu se uredi gradnja samostojnega stanovanjskega objekta. Tlorisni in višinski gabarit stanovanjskega objekta se uskladi s tlorisnimi in višinskimi objekti v območju enodružinske stanovanjske gradnje.«
7. člen
(pogoji za oblikovanje objektov in zunanje ureditve)
(1) Arhitektura objektov je sodobna, po morfologiji (strukturi materialov, razmerju okenskih in zidanih površin) se uskladi z okoliškimi objekti.
(2) Fasade se izvedejo v klasičnih ali sodobnih materialih. Kritina strehe se izvede v opečni ali opeki podobnim materialom po barvi in strukturi.
(3) Zunanja ureditev poslovno-stanovanjskih objektov se uredi s parkirnimi površinami in manjšimi zelenicami. Zelenice se zasadijo z drevesi. Pogoji za zunanjo ureditev se za predvidene poslovno stanovanjske objekte PS1 spremenijo v območju pozidave in razporeditvi parkirnih mest in se podrobnejše določijo s projektom za pridobitev gradbenega dovoljenja. Gradbena linija objektov s strani dovozne ceste je vzporedna s cesto.
V. POGOJI PRIKLJUČEVANJA OBJEKTOV NA GOSPODARSKO JAVNO INFRASTRUKTURO IN GRAJENO JAVNO DOBRO
8. člen
(splošni pogoji priključevanja objektov na gospodarsko javno infrastrukturo in grajeno javno dobro)
Splošni pogoji za potek in gradnjo komunalne, energetske in telekomunikacijske infrastrukture na območju obravnave:
– Objekte se priključi na obstoječe in predvideno kanalizacijsko, vodovodno, elektroenergetsko omrežje in elektronsko komunikacijsko omrežje v območju starega mestnega jedra.
– Trase komunalnih in energetskih vodov se medsebojno uskladijo. Upoštevajo se zadostni medsebojni odmiki in odmiki od grajenih struktur.
– Gradnja komunalnih naprav in objektov se izvaja usklajeno.
– Obstoječe komunalne vode se zaščiti.
VI. REŠITVE IN UKREPI ZA VAROVANJE OKOLJA, NARAVNIH VIROV IN OHRANJANJE NARAVE
9. člen
(varstvo tal)
(1) Posegi v tla se izvedejo tako, da se prizadene čim manjše talne površine.
(2) Pri gradnji se uporabljajo prevozna sredstva in gradbeni stroji, ki so tehnično brezhibni, ter le takšne vrste materialov, za katere obstajajo dokazila o neškodljivosti za okolje. S prometnih površin, gradbenih površin in odlagališč gradbenega materiala se omeji in prepreči emisije prahu. S teh površin se preprečiti tudi odtekanje vode v gozd in na travnate površine.
(3) Pri gradnji se humus odstrani in pravilno deponira. Viške zemljine se uporabi pri urejanju zelenic.
10. člen
(varstvo kakovosti voda)
(1) Varstvo kakovosti voda se zagotavlja z gradnjo kanalizacijskega omrežja ter izvedbo oljnih lovilcev na parkirnih površinah.
(2) Odvajanje odpadnih voda iz območja urejanja se uredi v skladu s pogoji, določenimi v Uredbi o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda iz virov onesnaževanja. Na meteorno kanalizacijo se dovoli priključiti le tiste meteorne vode, ki ne presegajo dopustnih parametrov za izpust neposredno v vode v skladu z določili zgoraj navedene uredbe.
11. člen
(varstvo zraka)
Zaradi zmanjševanja onesnaževanja zraka s prašnimi emisijami in emisijami plinov gradbenih strojev med gradnjo se upošteva ukrepe za varstvo zraka:
– primerno razporeditev in ureditev začasnih in drugih dovoznih poti na gradbišče,
– zaradi zmanjšanja prašenja ob sušnih dnevih se predvidi zadostno močenje prevoznih poti in odkritih površin.
12. člen
(varstvo pred hrupom)
Območje se opredeli s III. stopnjo hrupa. Med gradnjo se ne presega mejne ravni hrupa. Upošteva se predpise o emisijskih normah pri gradbeni mehanizaciji in prevoznih sredstvih. Vsa hrupna dela se izvaja v dnevnem času v skladu s predpisi o varstvu pred hrupom. Zvočni signali na gradbišču se uporabljajo le v nujnih primerih.
13. člen
(varstvo pred svetlobnim onesnaževanjem)
Javna in druga razsvetljava se uredi tako, da ne povzroča svetlobnega onesnaževanja. Vse svetilke se izvedejo tako, da je svetloba usmerjena izključno v tla.
14. člen
(pogoji zbiranja in odvoza odpadkov)
Način zbiranja in odvoz odpadkov se izvaja v skladu z določili, ki urejajo ravnanje s komunalnimi odpadki v občini. Posode za odpadke se postavi na ekološko tehnično brezhiben prostor, lahko tudi v objekt. Lokacija, kjer se odpadki zbirajo, se uredi tako, da je dostopna vozilom za odvoz odpadkov.
VII. REŠITVE IN UKREPI ZA OBRAMBO TER VARSTVO PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI
15. člen
(varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami)
Varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami se zagotavlja z nepozidanimi površinami, kamor je možen umik v primeru požara in potresa.
16. člen
(pogoji za varstvo pred potresom)
Območje podrobnega načrta se nahaja na seizmičnem območju z intenziteto VII. stopnje potresne ogroženosti po EMS. Pri projektiranju se upošteva potresno varnost v skladu z zakonodajo.
17. člen
(pogoji za varstvo pred požarom)
(1) Požarna varnost objektov se zagotovi z dovozi za interventne vozila po obstoječem omrežju cest. Varen umik se zagotovi na zunanje površine, dovozne in parkirne površine.
(2) Vir za zadostno oskrbo vode za gašenje se zagotovi iz vodovoda preko hidrantnega omrežja. Pri načrtovanju hidrantnega omrežja se upošteva Pravilnik o tehničnih normativih za hidrantno omrežje in gašenje požarov.
(3) Način varovanja pred požarom za objekt in dobrine se opredeli v PGD projektu skladno z določili Zakona o varstvu pred požarom in Pravilnikom o požarno varnostnih zahtevah.
VIII. DOPUSTNA ODSTOPANJA
18. člen
(odstopanja)
V 11. členu se Tolerance v ureditvenem območju ZN dopolnijo v tretji alineji z naslednjim besedilom:
»(1) Pri realizaciji podrobnega načrta so dopustna odstopanja od tehničnih rešitev, določenih s tem odlokom, če se pri nadaljnjem preučevanju prometnih, tehnoloških, geoloških, hidroloških, geomehanskih in drugih razmer poiščejo tehnične rešitve, ki so primernejše s prometno tehničnega, tehnološkega in oblikovalskega vidika, s katerimi se ne smejo poslabšati prostorske in okoljske razmere oziroma spremeniti arhitekturna zasnova.
(2) Odstopanja od tehničnih rešitev iz prejšnjega odstavka niso v nasprotju z javnimi interesi, z njimi morajo soglašati organi in organizacije, v delovno področje katerih posegajo ta odstopanja.
(3) Dopustna so odstopanja:
– dopustna so odstopanja pri tlorisnih dimenzijah objektov do 10% navzgor ali navzdol,
– pri višinskih gabaritih do 20% navzgor,
– določitev kote pritličja se uskladi v načrtu zunanje ureditve.«
IX. DRUGI POGOJI
19. člen
(nadzor)
Nadzor nad izvajanjem odloka izvaja Ministrstvo za okolje in prostor, Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor.
X. USMERITVE ZA DOLOČITEV MERIL IN POGOJEV PO PRENEHANJU VELJAVNOSTI SPREMEMB IN DOPOLNITEV ODLOKA O ZAZIDALNEM NAČRTU
20. člen
(prenehanje veljavnosti odloka)
Po prenehanju veljavnosti sprememb in dopolnitev se območje vključi v enoto urejanja, ki vključuje območje urbanističnega načrta naselja Tepanje.
XI. KONČNI DOLOČBI
21. člen
(veljavnost odloka)
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
22. člen
(razveljavitev)
S tem odlokom se razveljavi dele določil Odloka sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Tepanje (Uradni list SRS, št. 59/01), ki veljajo za obravnavane parcele.
Št. 3500-0001/2010
Slovenske Konjice, dne 27. maja 2010
Župan
Občine Slovenske Konjice
Miran Gorinšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti