Uradni list

Številka 22
Uradni list RS, št. 22/2010 z dne 19. 3. 2010
Uradni list

Uradni list RS, št. 22/2010 z dne 19. 3. 2010

Kazalo

960. Sklep o začetku priprave Sprememb in dopolnitev Odloka o zazidalnem načrtu R7/4 in S7, k.o. Ribnica, stran 2783.

Na podlagi 57. člena in tretjega odstavka 98. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 108/09) ter na podlagi 30. člena Statuta Občine Ribnica (Uradni list RS, št. 37/00 in 58/03) župan Občine Ribnica sprejema
S K L E P
o začetku priprave Sprememb in dopolnitev Odloka o zazidalnem načrtu R7/4 in S7, k.o. Ribnica
1. člen
(uvodne določbe)
S tem sklepom se v Lepovčah na območju obstoječega veljavnega Zazidalnega načrta R7/4 in S7, k.o. Ribnica (v nadaljevanju: ZN) prične izdelava sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta, na podlagi katerih se bo skladno z novo prostorsko zakonodajo, ter z novo načrtovano rabo prostora predvideno v Občinskem prostorskem načrtu Občine Ribnica (v nadaljevanju: OPN), predvideno območje trenutno namenjeno ureditvi parkirišča spremenilo v območje namenjeno poslovno-stanovanjski oziroma stanovanjski gradnji.
I. OCENA STANJA IN RAZLOGI ZA PRIPRAVO SPREMEMB IN DOPOLNITEV ZN
2. člen
(ocena stanja)
(1) Veljavni ZN se po njegovem sprejemu ni izvedel, zato je na delu zahodno od naselja Lepovče ostalo večje prazno, neizkoriščeno, nepozidano in neurejeno zemljišče, ki trenutno ne služi nobenemu namenu. Celotno območje predvidenega ZN se sicer uporablja kot utrnjena peščena površina namenjena začasnemu parkiranju, vendar parkirišče, kot je bilo predvideno po Odloku ZN ni bilo nikoli izvedeno. Skozi območje obravnave je speljana asfaltirana javna pot, ki hkrati služi kot dovozna cesta za stanovanjske objekte v neposredni bližini obravnavanega območja. Celotno območje veljavnega ZN komunalno ni urejeno. Zahodno od območja ZN potekata vzporedno z obstoječo cesto vodovod in fekalna kanalizacija. Pod cesto, ki seka območje ZN pa je predvidena gradnja novega voda fekalne kanalizacije. Za omenjeno kanalizacijo je že pridobljeno veljavno gradbeno dovoljenje, projekt pa se trenutno še ne izvaja. Do območja sta speljana tudi elektrika in telekomunikacijski vod.
(2) Območje predvidenih sprememb in dopolnitev ZN je v celoti v lasti zasebnih investitorjev. Na območju je bila opravljena tudi odmera parcel.
(3) Za celotno območje obravnave niso bile izdelane nobene strokovne podlage.
3. člen
(razlogi za spremembo prostorskega akta)
(1) Občina Ribnica v veljavnem prostorskem aktu občine opredeljuje tudi posebna ureditvena območja za katere so bili oziroma je predvidena izdelava podrobnejših prostorsko izvedbenih aktov. Posebna ureditvena območja so predvidena na delih predvidenih širitev naselij, na območjih, kjer ni urejena oziroma je predvidena ureditev gospodarske javne infrastrukture, na območjih, kjer prihaja do navzkrižij dejavnosti oziroma na območjih, ker se prostor podrobno ureja na željo investitorjev.
(2) Ker leži območje za katerega se predvideva gradnja poslovno-stanovanjskih oziroma stanovanjskih objektov znotraj območja za katerega je bil sprejet ZN, je treba skladno z veljavno prostorsko zakonodajo izvesti spremembo akta.
(3) Sprememba akta je nujna, saj je obstoječi ZN zastarel. Obrtna dejavnost podjetja RIKO, zaradi katere je bil ZN prvotno izdelan, se danes namreč izvaja v veliko manjšem obsegu, zato površine na obravnavanem območju za omenjeno podjetje niso več zanimive. Ker se območje, ki je bilo nekoč predvideno za ureditev parkirišča, s strani prej omenjenega podjetja ne uporablja več, funkcija območja kot parkirišča ni več smiselna.
(4) Ker se pojavljajo novi investitorji, ki bi radi na območju, ki je predmet ZN gradili poslovno-stanovanjske oziroma stanovanjske objekte, je treba za celotno območje ZN, skladno z veljavno zakonodajo, pripraviti spremembe in dopolnitve veljavnega odloka ZN.
II. OBMOČJE OBRAVNAVE
4. člen
(velikost območja in parcele vključene v postopek sprememb in dopolnitev akta)
(1) Obravnavano območja meri 13.023 m2 oziroma cca 1,3 ha.
(2) Obravnavano območje oziroma območje sprememb in dopolnitev obsega naslednje parcele: 557/1, 554/3, 554/5, 554/5, 554/6, 554/7, 558/5, 558/4, 558/3, 560/1, 554/1, 266/10, vse k.o. Ribnica.
III. NAČIN PRIDOBITVE STROKOVNIH REŠITEV
5. člen
(vodenje postopka)
(1) Postopek sprememb in dopolnitev prostorskega akta iz 1. člena tega sklepa vodi pristojna služba Občine Ribnica.
(2) Načrtovane prostorske ureditve in nov prostorski akt, skladno s svojimi pristojnostmi, potrjuje in sprejema Občinski svet Občine Ribnica.
6. člen
(izdelava prostorskega akta)
(1) Izdelavo sprememb in dopolnitev prostorskega akta, izdelavo strokovnih rešitev predvidenih prostorskih ureditev ter ostale strokovne podlage vezane na postopek sprememb in dopolnitev prostorskega akta v celoti financira investitor.
(2) Načrtovalca za izdelavo prostorskega akta zagotovi investitor.
(3) Za strokovne rešitve prostorskih ureditev se ne izdelujejo variantne rešitve. Načrtovalec na podlagi analize stanja prostora, strokovnih podlag ter smernic nosilcev urejanja prostora le utemelji predlagano prostorsko ureditev in zanjo pripravi ustrezen predlog prostorskega akta.
(4) Za območje obravnave in predvidene gradnje poslovno-stanovanjskih oziroma stanovanjskih objektov se skladno Pravilnikom o geodetskem načrtu (Uradni list RS, št. 40/04) izdela tudi geodetski načrt s certifikatom geodetskega načrta. Geodetski načrt pridobi investitor.
IV. POSTOPEK PRIPRAVE AKTA IN ROKI IZDELAVE POSAMEZNIH FAZ PROJEKTA
7. člen
(postopek priprave prostorskega akta)
(1) Postopek priprave sprememb in dopolnitev ZN se izvede skladno z Zakonom o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 108/09) ter Pravilnikom o vsebini, obliki in načinu priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (Uradni list RS, št. 99/07).
(2) S spremembo prostorskega akta postane ZN občinski podrobni prostorski načrt (v nadaljevanju: OPPN).
8. člen
(okvirni rok izdelave OPPN)
(1) S tem sklepom se določijo naslednji okvirni roki priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje Lepovč v Občini Ribnica (v nadaljevanju: OPPN Lepovče):
1.01 Objava sklepa o začetku priprave Sprememb in dopolnitev odloka o ZN R7/4 in S7, k.o. Ribnica;
1.02 Izdelava osnutka OPPN Lepovče v šestdesetih dneh od dneva izdelanega geodetskega načrta;
1.03 Zbiranje smernic v petinštiridesetih dneh od vložitve vloge za pridobitev smernic s strani pristojnih nosilcev urejanja prostora;
1.04 Izdelava dopolnjenega osnutka OPPN Lepovče v tridesetih dneh od dneva pridobitve vseh smernic;
1.05 Javna razgrnitev in javna obravnava OPPN Lepovče v tridesetih dneh od dneva potrditve dopolnjenega osnutka OPPN Lepovče s strani Občinskega sveta Občine Ribnica;
1.06 Priprava stališč do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve in javne obravnave v tridesetih dneh po zaključku javne razgrnitve;
1.07 Izdelava predloga OPPN Lepovče v šestdesetih (60) dneh od dneva sprejema sklepa o potrditvi stališč in pripomb javnosti iz javne razgrnitve;
1.08 Pridobivanje mnenj nosilcev urejanja prostora v petinštiridesetih dneh od dneva potrditve izdelanega predloga OPPN Lepovče s strani Občinskega sveta Občine Ribnice;
1.09 Pridobivanje sklepa o sprejemljivosti plana v tridesetih dneh od dneva pridobitve vseh mnenj;
1.10 Objava obloka OPPN Lepovče v tridesetih dneh od dneva pridobitve sklepa o sprejemljivosti plana s strani Ministrstva za okolje in prostor.
(2) Sprejet odlok OPPN Lepovče se po njegovi uveljavitvi pošlje Upravni enoti Ribnica.
(3) Predvideni roki za pripravo OPPN Lepovče se uskladijo z roki za pridobivanje smernic in mnenj, ki jih imajo v svojih podzakonskih aktih zapisane posameznih nosilcev urejanja prostora.
(4) Roki izdelave OPPN Lepovče se lahko glede na potek postopka prostorskega akta tudi skrajšajo ali podaljšajo.
V. NOSILCI UREJANJA PROSTORA
9. člen
(postojni nosilci urejanja prostora za izdajanje smernic in mnenj)
(1) Pripravljavec OPPN Lepovče je Občina Ribnica, ki je hkrati tudi pristojna tudi za dajanje smernic in mnenja na predvideni prostorski akt.
(2) Nosilci urejanja prostora (v nadaljevanju: NUP) so ministrstva, organi lokalnih skupnosti, pooblaščeni izvajalci javnih služb ter nosilci javnih pooblastil, ki sodeluje v postopku priprave občinskih podrobnih prostorskih aktov in so določeni s tem sklepom.
10. člen
(seznam nosilcev urejanja prostora)
(1) Vloge za pridobitev smernic in mnenj s strani NUP za pripravo OPPN Lepovče se posredujejo:
1.01 Ministrstvu za okolje in prostor, Direktoratu za prostor;
1.02 Ministrstvu za okolje in prostor, Direktoratu za okolje;
1.03 Ministrstvu za okolje in prostor, Agenciji RS za okolje, Sektor za upravljanje z vodami;
1.04 Ministrstvu za okolje in prostor, Zavodu RS za varstvo narave;
1.05 Ministrstvu za kulturo, Zavodu RS za varstvo kulturne dediščine;
1.06 Ministrstvu za promet, Direkciji RS za ceste;
1.07 Ministrstvu za obrambo, Uradu RS za zaščito pred naravnimi in drugimi nesrečami;
1.08 Ministrstvu za obrambo, Uradu RS za zaščito in reševanje;
1.09 Ministrstvu za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS;
1.10 Slovenskim železnicam;
1.11 Elektru Ljubljana;
1.12 Telekomu Slovenije;
1.13 Javnemu komunalnemu podjetju, Komunali Ribnica d.o.o.;
1.14 Upravljavcu kabelsko-razdelilnega sistema v Občini Ribnici;
1.15 Občini Ribnica in njenim službam v delih, kjer je občina upravljavec gospodarska javne infrastrukture;
1.16 Drugim nosilcem urejanja prostora, če se v postopku priprave ugotovi njihova relevantnost.
(2) Pri pripravi OPPN Lepovče se upoštevajo smernice in strokovne podlage posameznih NUP, ki bodo v postopku priprave občinskega podobnega prostorskega načrta pridobljene v zakonsko določenem roku.
(3) Pred sprejetjem prostorskega akta mora na izdelani predlog OPPN Lepovče Občina Ribnica pridobi pozitivna mnenja vseh nosilcev urejanja prostora.
VI. OBVEZNOSTI V ZVEZI Z FINANCIRANJEM
11. člen
(delitev financiranja priprave občinskega prostorskega akta)
(1) Izdelavo in pripravo OPPN Lepovče v celoti financirajo investitorji oziroma pobudniki za spremembo ZN.
(2) Stroške priprave in pošiljanja gradiva NUP financira pripravljavec prostorskega akta.
VII. KONČNE DOLOČBE
12. člen
(določitev objave)
(1) Sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev Zazidalnega načrta R7/4 in S7, k.o. Ribnica se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in svetovnemu spletu.
(2) Sklep začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-0003/2010
Ribnica, dne 8. marca 2010
Župan
Občine Ribnica
Jože Levstek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti