Uradni list

Številka 68
Uradni list RS, št. 68/2008 z dne 8. 7. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 68/2008 z dne 8. 7. 2008

Kazalo

2978. Pravilnik o obliki, vsebini in načinu sprejema prošnje za mednarodno zaščito, stran 9380.

Za izvrševanje prvega odstavka 37. člena, 39. člena, 41. člena, 88. člena ter četrtega odstavka 43. člena Zakona o mednarodni zaščiti (Uradni list Republike Slovenije, št. 111/07) izdaja minister, pristojen za notranje zadeve,
P R A V I L N I K
o obliki, vsebini in načinu sprejema prošnje za mednarodno zaščito
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
(vsebina)
S tem pravilnikom se določajo oblika, vsebina in način sprejema prošnje za mednarodno zaščito (v nadaljnjem besedilu: prošnja).
II. NAČIN SPREJEMA PROŠNJE TUJCA, KI OB VSTOPU V REPUBLIKO SLOVENIJO IZRAZI, DA NAMERAVA V REPUBLIKI SLOVENIJI VLOŽITI PROŠNJO ZA MEDNARODNO ZAŠČITO
2. člen
(vstop)
(1) Tujec, ki je zakonito vstopil v Republiko Slovenijo, mora v najkrajšem možnem času izraziti namen za vložitev prošnje (v nadaljnjem besedilu: namen).
(2) Če je tujec vstopil v Republiko Slovenijo nezakonito, mora izraziti namen v najkrajšem možnem času. V tem primeru se ga ne obravnava za prekršek nezakonitega prehoda državne meje.
3. člen
(lastnoročna izjava in registracijski list)
(1) Tujca, ki izrazi namen, da prvič vloži prošnjo, se napoti na policijo, ki ugotovi njegovo istovetnost, pot, po kateri je prišel v Republiko Slovenijo, in sprejme njegovo izjavo o razlogih za mednarodno zaščito (v nadaljnjem besedilu: izjava o namenu).
(2) Tujec mora izjavo o namenu napisati lastnoročno in čitljivo ter natančno navesti razloge, zaradi katerih želi v Republiki Sloveniji zaprositi za mednarodno zaščito. Na dolžnost natančnega opisa razlogov, zaradi katerih želi v Republiki Sloveniji zaprositi za mednarodno zaščito, je tujca dolžan opozoriti policist.
(3) Če je tujec nepismen ali izjave o namenu iz drugih utemeljenih razlogov ne more napisati sam, jo po njegovem nareku napiše tolmač. Če tujec izjave o namenu ne želi napisati, se o tem naredi uradni zaznamek, ki ga morajo podpisati policist, tujec in tolmač.
(4) Obravnavanje pri policiji poteka ob sodelovanju tolmača, v jeziku, ki ga tujec razume. Tolmač je dolžan pisno prevesti izjavo o namenu.
(5) Po opravljenih dejanjih iz prvega, drugega in tretjega odstavka tega člena, policist izpolni registracijski list, ki je kot Priloga št. 1 sestavni del tega pravilnika.
4. člen
(priloge k registracijskemu listu)
(1) Policist mora k registracijskemu listu priložiti:
– izjavo iz drugega odstavka prejšnjega člena;
– uradni zaznamek v primeru razlogov iz prejšnjega člena;
– poročilo o ugotovitvah pri postopku s tujcem;
– potrdilo o oddanih dokumentih, ki je kot Priloga št. 2, sestavni del tega pravilnika;
– dokumente, ki potrjujejo tujčevo istovetnost;
– vsa druga dokazila, ki jih je posedoval tujec (vozovnice, telefonske kartice, potrdila o nočitvah, potrdila o bivanju, članske izkaznice političnih in drugih organizacij ...).
(2) Policist po končanem postopku na pristojni policijski enoti o tujčevem namenu takoj obvesti notranjo organizacijsko enoto ministrstva, pristojnega za notranje zadeve, ki je pristojna za mednarodno zaščito (v nadaljnjem besedilu: pristojni organ).
5. člen
(prihod v azilni dom)
(1) Tujca, ki nezakonito vstopi v Republiko Slovenijo in izrazi namen, policijska enota po končanem postopku v najkrajšem možnem času pripelje v azilni dom.
(2) Tujca, ki zakonito vstopi v Republiko Slovenijo in izrazi namen, policijska enota po končanem postopku napoti v azilni dom.
6. člen
(način sprejema prošnje tujca, ki v centru za tujce izjavi, da namerava v Republiki Sloveniji vložiti prošnjo za mednarodno zaščito)
(1) Če tujec v centru za tujce izjavi, da namerava v Republiki Sloveniji vložiti prošnjo, se policist v centru za tujce ravna po določbah drugega, tretjega, četrtega in petega odstavka 3. člena ter 4. člena tega pravilnika.
(2) Policist mora od tujca zahtevati, da nemudoma napiše izjavo iz drugega odstavka 3. člena tega pravilnika.
7. člen
(način sprejema prošnje tujca, ki na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije vloži prošnjo za mednarodno zaščito)
(1) Če tujec izrazi namen na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije v tretjih državah (v nadaljnjem besedilu: diplomatsko-konzularno predstavništvo) uradna oseba diplomatsko-konzularnega predstavništva ob prisotnosti tolmača sprejme prošnjo.
(2) Uradna oseba mora k prošnji priložiti:
– potrdilo o oddanih dokumentih;
– kopije dokumentov, ki potrjujejo tujčevo istovetnost, s priloženim pisnim dovoljenjem tujca za kopiranje le-teh;
– vsa druga dokazila, ki jih tujec predloži (vozovnice, telefonske kartice, potrdila o nočitvah, potrdila o bivanju, članske izkaznice političnih in drugih organizacij ...).
8. člen
(posredovanje prošnje)
Po končanem postopku sprejema prošnje uradna oseba diplomatsko-konzularnega predstavništva prošnjo s prilogami iz prejšnjega člena nemudoma posreduje pristojnemu organu.
9. člen
(način sprejema prošnje tujca, ki v zavodu za izvrševanje kazenskih sankcij izrazi namen, vložiti prošnjo za mednarodno zaščito)
(1) Pristojna oseba organa, kjer tujec izrazi namen, sprejme izjavo tujca iz drugega odstavka 3. člena tega pravilnika in izpolni registracijski list.
(2) Pristojna oseba organa mora k registracijskemu listu in izjavi priložiti:
– potrdilo o oddanih dokumentih;
– kopije dokumentov, ki potrjujejo tujčevo istovetnost, s priloženim pisnim dovoljenjem tujca za kopiranje le-teh;
– vsa druga dokazila, ki jih predloži tujec (vozovnice, telefonske kartice, potrdila o nočitvah, potrdila o bivanju, članske izkaznice političnih in drugih organizacij ...).
10. člen
(posredovanje izjave)
Pristojna oseba organa izjavo o namenu z registracijskim listom in prilogami iz prejšnjega člena nemudoma posreduje pristojnemu organu.
11. člen
(način sprejema prošnje tujca, ki pri kateremkoli državnem organu ali organu lokalne skupnosti, bolnišnici in podobnih institucijah izrazi namen, vložiti prošnjo za mednarodno zaščito)
Tujca, ki pri kateremkoli državnem organu ali organu lokalne skupnosti, bolnišnici in podobnih institucijah izrazi namen, vložiti prošnjo za mednarodno zaščito, organ iz tega člena nemudoma napoti na najbližjo policijsko postajo, kjer se izvede postopek iz 2. do 5. člena tega pravilnika.
12. člen
(način sprejema prošnje tujca, ki v tranzitnem prostoru na letališču ali pristanišču ali na ladji, ki je na sidrišču, izrazi namen, vložiti prošnjo za mednarodno zaščito)
(1) Če tujec izrazi namen podaje prošnje in se nahaja v tranzitnem prostoru na letališču ali pristanišču ali na ladji, ki je na sidrišču, pristojna oseba na letališču, v pristanišču ali na ladji, ki je na sidrišču, o namenu nemudoma obvesti pristojno policijsko postajo.
(2) Pristojna policijska postaja ravna v skladu z 2. do 4. členom tega pravilnika.
III. SPREJEMNI PROSTORI AZILNEGA DOMA
13. člen
(nastanitev v sprejemnih prostorih)
(1) Tujca, ki prvič izrazi namen, se po obravnavi na policiji nastani v sprejemnih prostorih azilnega doma.
(2) Tujec mora pred nastanitvijo v sprejemne prostore v skladu s peto alinejo 88. člena Zakona o mednarodni zaščiti (Uradni list Republike Slovenije, št. 111/07) (v nadaljnjem besedilu: Zakon) dovoliti, da njega in predmete, ki jih ima pri sebi pregleda uradna oseba.
(3) Tujec je nastanjen v enega izmed sprejemnih prostorov glede na kategorijo, v katero spada.
(4) Med nastanitvijo v sprejemnih prostorih je tujcu zagotovljena ustrezna prehrana, nujne higienske potrebščine in dostop do nujnega zdravstvenega varstva.
(5) Tujec je nastanjen v sprejemnih prostorih do sprejetja popolne prošnje.
14. člen
(brošura)
(1) Tujec ob nastanitvi v sprejemnih prostorih prejme brošuro z informacijami o postopku priznanja mednarodne zaščite ter pravicah in dolžnostih, ki jih ima kot prosilec (v nadaljnjem besedilu: brošura), kar potrdi s podpisom potrdila, ki je kot Priloga št. 3 (v nadaljnjem besedilu: Priloga št. 3) sestavni del tega pravilnika. Poleg brošure prejme tudi seznam svetovalcev za begunce, obvestilo o sanitarno-dezinfekcijskem in preventivnem-zdravstvenem pregledu ter obvestilo o začetku sprejema prošnje.
(2) Brošuro, potrdilo iz Priloge št. 3, seznam svetovalcev za begunce, obvestilo o sanitarno-dezinfekcijskem in preventivnem zdravstvenem pregledu ter obvestilo o začetku sprejema prošnje, prejme tujec v jeziku, ki ga razume.
(3) Ob nastanitvi v sprejemnih prostorih tujec podpiše tudi izjavo, ki je v Prilogi št. 3, o seznanitvi, da v primeru samovoljne zapustitve sprejemnih prostorov azilnega doma, odstopa od namena vložitve prošnje. V tem primeru se tujca obravnava v skladu z zakonom, ki ureja področje tujcev.
15. člen
(sanitarno-dezinfekcijski in preventivni zdravstveni pregled)
Tujec je pred sprejemom prošnje sanitarno-dezinfekcijsko pregledan. Zdravnik opravi preventivni zdravstveni pregled in ugotovitve zabeleži v protokol bolnikov.
16. člen
(informiranje pred sprejemom prošnje)
Po opravljenem sanitarno-dezinfekcijskem in preventivnem zdravstvenem pregledu je tujec seznanjen s postopkom priznanja mednarodne zaščite ter s svojimi pravicami in dolžnostmi v jeziku, ki ga razume. Tujec podpiše izjavo, ki je kot Priloga št. 4 sestavni del tega pravilnika, da je bil pred sprejemom prošnje obveščen o zgoraj naštetem.
IV. FOTOGRAFIRANJE IN DAKTILOSKOPIRANJE
17. člen
(fotografiranje in daktiloskopiranje)
Uradna oseba tujca pred sprejemom prošnje in po opravljenih pregledih iz 15. člena tega pravilnika zaradi ugotavljanja in preverjanja istovetnosti ter izvajanja Uredbe 2003/343/ES in Uredbe 2000/2725/ES fotografira in mu odvzame prste odtise.
V. SPREJEM PROŠNJE
18. člen
(čas sprejema prošnje)
Po postopkih, izvedenih na način določen v 6., 9., 10., 11., 13., 14., 15., 16., in 17. členu tega pravilnika, uradna oseba pristojnega organa v najkrajšem možnem času sprejme prošnjo.
19. člen
(sprejem prošnje)
(1) Prošnja se sprejme na predpisanem obrazcu, ki je kot Priloga št. 5 sestavni del tega pravilnika.
(2) Sprejem prošnje vodi uradna oseba pristojnega organa.
(3) Uradna oseba pri sprejemu prošnje tujca pozove k predložitvi dokazil za ugotavljanje njegove istovetnosti. Pri ugotavljanju istovetnosti pristojni organ smiselno uporablja določbe zakona, ki ureja področje tujcev.
(4) Pri sprejemu prošnje so poleg uradne osebe, ki vodi postopek sprejema prošnje, tolmača, zakonitega zastopnika, če tako določa Zakon, lahko prisotni še:
– predstavnik Visokega komisariata Združenih narodov za begunce, če tujec s tem soglaša,
– oseba, ki si jo tujec sam izbere za pomoč ali podporo,
– druge uradne osebe ali delavci pristojnega organa, če tujec s tem soglaša,
– znanstveni delavci, študenti ali javni delavci, če ima to pomen za znanstveno delo ali institucijo in če tujec s tem soglaša.
20. člen
(način podajanja in oblika izjave)
(1) Uradna oseba vodi podajo izjave o razlogih za vložitev prošnje na način, ki omogoča tujcu, da lahko celovito predstavi razloge za svojo prošnjo. Način podajanja izjave mora uradna oseba prilagoditi tujčevi osebnosti in upoštevati osebne in splošne okoliščine, vključno s kulturnim poreklom in morebitno pripadnostjo ranljivim skupinam.
(2) Tujec izjavo poda samostojno, uradna oseba pa jo lahko dopolni z dodatnimi vprašanji, ki se nanašajo na razloge za priznanje mednarodne zaščite, konkretne okoliščine in dogodke ter dokazila.
(3) Po sprejemu izjave se tujcu v jeziku, ki ga razume, preko tolmača prebere zapisnik o sprejemu prošnje.
(4) Tujec in vsi navzoči lahko na prebrano vsebino podajo pripombe, ki jih mora uradna oseba zabeležiti. O tem morajo biti tujec in vsi navzoči pred branjem zapisnika opozorjeni.
(5) Tujec in vsi navzoči potrdijo vsebino prošnje s svojim lastnoročnim podpisom.
(6) Popolna prošnja je vložena, ko jo podpišejo uradna oseba, tolmač, tujec, njegov zakoniti zastopnik, če tako določa Zakon in njegov pooblaščenec, če ga ima.
(7) Če tujec ali pooblaščenec ali zakoniti zastopnik iz prejšnjega odstavka odklonijo podpis prošnje, uradna oseba to zabeleži v obliki uradnega zaznamka, iz katerega mora biti razviden razlog za odklonitev podpisa.
(8) Sprejem prošnje se lahko zabeleži tudi z avdio-video elektronskimi napravami, o čemer mora uradna oseba predhodno obvestiti tujca in ostale prisotne ter navedeno dejstvo tudi ustrezno zabeležiti.
21. člen
(priloge k prošnji)
(1) Priloge k prošnji:
1. registracijski list iz 3. člena tega pravilnika;
2. izjava iz drugega odstavka 3. člena tega pravilnika;
3. uradni zaznamek, v primeru razlogov iz tretjega odstavka 3. člena tega pravilnika;
4. poročilo o ugotovitvah pri postopku s tujcem;
5. potrdilo o oddanih dokumentih;
6. dokumenti, ki potrjujejo istovetnost;
7. dokazila, ki jih je predložil tujec (vozovnice, telefonske kartice, potrdila o nočitvah, potrdila o bivanju, članske izkaznice političnih in drugih organizacij ...);
8. potrdilo o prejemu brošure;
9. obvestilo o tem, kdaj bo potekal sanitarno-dezinfekcijski in preventivni zdravstveni pregled in obvestilo o začetku postopka sprejema prošnje;
10. izjava o seznanitvi s pravnimi posledicami zapustitve sprejemnih prostorov azilnega doma;
11. pooblastilo o zastopanju v postopku priznanja mednarodne zaščite;
12. odločba o postavitvi zakonitega zastopnika iz 16. in 19. člena Zakona;
13. tujčeva izjava, da je bil pred podajo prošnje seznanjen s postopkom priznanja mednarodne zaščite ter s svojimi pravicami in dolžnostmi;
14. podatki iz evidence, ki se vodi v skladu z Uredbo 2003/343/ES;
15. fotografija;
16. prstni odtisi.
(2) Prosilec prejme kopijo prilog iz 2., 5., 8., 9., 10. in 11. točke prejšnjega odstavka.
VI. VNOS V EVIDENCE IN IZDELAVA IZKAZNICE
22. člen
(vnos v azilni register)
Pristojni organ podatke iz prošnje vnese v evidence iz 118. člena Zakona.
VII. KONČNI DOLOČBI
23. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z dnem, ko začne veljati ta pravilnik, preneha veljati Navodilo o postopku in načinu ravnanja s tujci, ki vstopijo v Republiko Slovenijo in želijo vložiti prošnjo za azil, ter o sprejemanju, vsebini in ravnanju z vloženimi prošnjami za azil oziroma izjavami, sprejetimi na zapisnik (Uradni list RS, št. 65/00).
24. člen
(začetek veljavnosti)
Ta pravilnik začne veljati šestdeseti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-285/2006/72 (1351-01)
Ljubljana, dne 20. junija 2008
EVA 2008-1711-0020
Dragutin Mate l.r.
Minister
za notranje zadeve

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti