Uradni list

Številka 59
Uradni list RS, št. 59/2008 z dne 13. 6. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 59/2008 z dne 13. 6. 2008

Kazalo

2570. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o lokacijskem načrtu za območje urejanja Bl–M4 Spodnje Seliše, stran 6930.

Skladno s tretjim odstavkom 103. člena, v povezavi s četrtim odstavkom 98. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07) in na podlagi 23. člena Zakona o urejanju prostora ZUreP-1 (Uradni list RS, št. 110/03, 8/03 – popr.) ter 16. člena Statuta Občine Bled (Uradni list RS, št. 119/03 – UPB in 84/06) je Občinski svet Občine Bled na 4. redni seji dne 12. 6. 2007 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o lokacijskem načrtu za območje urejanja Bl – M4 Spodnje Seliše
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Sprejme se Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o lokacijskem načrtu za območje urejanja BL – M 4 Spodnje Seliše (v nadaljnjem besedilu: lokacijski načrt), ki ga je izdelalo projektivno podjetje Kontura d.o.o. Bled, pod št. projekta 2647.
2. člen
Vsebina sprememb in dopolnitev občinskega lokacijskega načrta
Spremembe in dopolnitve lokacijskega načrta obsegajo:
TEKSTUALNI DEL:
– odlok
– smernice za načrtovanje pristojnih nosilcev urejanja prostora
– mnenja pristojnih nosilcev urejanja prostora
– druge priloge
KARTOGRAFSKI DEL:
– spremembe in dopolnitve zazidalne situacije ter podatkov za zakoličbo
– funkcionalna, tehnična in oblikovna zasnova objektov na območju sprememb in dopolnitev
– prikaz sprememb in dopolnitev lege objektov in zunanja ureditev /zelenice, parkovne ureditve, prometne površine/
– prikaz vplivov in povezav s sosednjimi območji
– idejne zasnove infrastrukturne opreme območja.
3. člen
6. člen Odloka »Umestitev načrtovane ureditve v prostor« se črta in nadomesti z novim členom, ki se glasi:
»Oblikovna in funkcionalna zasnova javnih in drugih skupnih površin
V javne površine ureditvenega območja spadajo poleg notranje ceste, ki predstavlja povezavo med Kajuhovo cesto na južnem delu ureditvenega območja s cesto na Dobe na severnem delu in ustvarja krožno prometno povezavo, ki zagotavlja tako ustrezno dostopnost vseh delov ureditvenega območja, kot tudi prometno varnost ter možnost intervencije ali evakuacije v primeru naravnih in drugih nesreč, tudi ostale prometnice tega območja. Obstoječa prometnica, ki je opredeljena kot Črtomirova cesta, se ohranja kot javna površina, s katere so dostopni tudi obstoječi objekti na JZ strani ceste. Javne površine so tudi parkirišča ob javnih prometnicah.
Ostale površine ob objektih so površine, ki pripadajo posameznemu objektu oziroma dejavnosti in predstavljajo dovoze k objektom s pripadajočimi površinami za pešce in kolesarje, površine mirujočega prometa, deloma površine nad podzemno garažo, površine parkov in druge zelene površine. Prikaz velikosti in razmerij posameznih površin, ki sestavljajo ureditvena območja – kareje, je razviden iz grafičnega dela lokacijskega načrta«.
4. člen
7. člen odloka se dopolni tako, da se na koncu zadnjega odstavka doda nov zadnji odstavek, ki se glasi: »Začasni objekti v skladu s Pravilnikom o vrstah zahtevnih, manj zahtevnih in enostavnih objektov, o pogojih za gradnjo enostavnih objektov brez gradbenega dovoljenja in o vrstah del, ki so v zvezi z objekti in pripadajočimi zemljišči so možni na območju lokacijskega načrta, če gre za trgovsko dejavnost.«
5. člen
V 21. členu odloka se besedilo prvega odstavka spremeni tako, da se glasi:
»V kareju S je poleg poslovno stanovanjske stavbe (objekt št. 4) ob notranji povezovalni cesti in trgovsko poslovne stavbe (objekt št. 7) na južnem delu kareja predvidena gradnja dveh stavb z oskrbovanimi stanovanji (objekta št. 5) in spremljajočega objekta doma starostnikov (objekt št. 6b), v okviru katerega so tudi skupni oziroma spremljajoči prostori za potrebe vključenih oskrbovanih stanovanj. Deloma se lahko potrebni prostori (zdravstvo, storitve osebne nege) zagotovijo v predvideni poslovni stavbi (objekt št. 6a).«
6. člen
22. člen odloka se črta in nadomesti z novim 22. členom, ki se glasi:
»Lokacijski podatki za podzemno garažo – objekt št. 3
Lega: podzemna garaža je predvidena na območju osrednjega dela kareja S in obsega kleti vseh objektov v kareju S (objekt 4, 5, 6a, 6b in 7) ter vse območje pod delom zemljišča med objekti. – Dopušča se navezava garaž in kleti objektov vseh omenjenih objektov.
Izvedba, konstrukcija: masivna konstrukcija, zaradi možnosti vpliva talnice se obvezno predvidi kesonska izvedba objekta.
Tlorisne in višinske dimenzije:
Tloris: osnovni tloris 95,50 m x 172 m, členjen po meji objektov. Dopušča se tudi izvedba povezav z garažami v kleteh oskrbovanih stanovanj, doma starostnikov in objekta št. 7.
Število kletnih etaž ni omejeno, izvedeta pa se najmanj dve etaži.
Streha: Del podzemne garaže, ki sega izven tlorisov predvidenih stavb predstavlja t. i. ravno streho, ki je deloma povozna, predvidijo se osvetlitve s svetlobniki ali ograjenimi odprtinami, ki istočasno služijo za naravno zračenje garaže. Površine so deloma zazelenjene, dopušča se vključitev elementa vode (vodnjaki in podobne vodne površine), kar vse je predmet posebnega krajinskega načrta tega kareja v PGD projektu. Iz garaže se lahko predvidijo izhodi v stavbe preko stopnic in dvigal oziroma na prosto preko zunanjih stopnic, prekritih z montažno kovinsko nadstrešnico. Elementi prezračevanja in morebitne osvetlitve podzemne garaže se vključijo v urbano opremo območja in se obdelajo v krajinskem načrtu kareja.
Namembnost: podzemna garaža, pomožni prostori, ki služijo objektom tega kareja.
Oblikovanje, fasada: Garaža je v celoti vkopan objekt. Predeli ob uvozno izvoznih rampah in odprtinah za naravno zračenje in naravno osvetlitev se uredijo celostno z zunanjo ureditvijo ostalega območja. Razlike med nivoji, ki presegajo 45 cm, je treba opremiti z varovalnimi ograjami ali drugimi elementi, ki preprečujejo padec (npr. cvetlična korita, zazelenitve z živimi mejami, postavitev elementov urbane opreme).
Etapnost: Podzemna garaža se lahko gradi kot celota ali v več fazah:
– en del gradnje lahko obsega gradnjo dela objekta med uvozno rampo na severu kareja in uvozno rampo v osrednjem delu kareja,
– en del gradnje podzemne garaže se dopušča skupaj z gradnjo trgovsko poslovnega objekta (7) na južnem delu kareja.
Namembnost: parkiranje za potrebe uporabnikov in lastnikov stavb, v konicah za potrebe Bleda, kar se uredi s posebno pogodbo z Občino Bled, kjer se opredelijo tudi režimi obratovanja in nadzora. V 1. podzemni etaži so poleg parkirnih prostorov dopustni tudi pomožni prostori objektov kareja S, pri čemer mora biti parkirnih prostorov najmanj 250.«
7. člen
23. člen odloka »Lokacijski podatki za poslovno stanovanjsko stavbo (objekt št. 4)« se črta in nadomesti z novim 23. členom, ki se glasi:
»Lokacijski podatki za poslovno stanovanjsko stavbo (objekt št. 4)«.
Lega: stavba je locirana na vzhodni strani notranje povezovalne ceste, tako da je z daljšo stranico vzporedna s cesto. Točna lokacija je razvidna iz grafičnega dela lokacijskega načrta.
Izvedba, konstrukcija: masivna konstrukcija, lahko v kombinaciji z montažno gradnjo.
Tlorisne in višinske dimenzije:
Tloris: členjena oblika znotraj tlorisnih dimenzij:
pritličje: členjeno v tri dele ločene z dvema pasažama: 16,00 m x 32,00 m + 21,50 m x 24,00 m + 29,50 m x 24,00 m + 16,00 m x 24,00 m; vmesni dve pasaži – širina pasaž 2,50 m
nadstropje1 in nadstropje 2: členjeno nad tlorisom pritličja: 16,00 m x 32,00 m + 16,00 m x 24,00 m + 8,00 m x 16,00 m + 8,00 m x 24,00 m + 8,00 m x 16,00 m + 8,00 m x 24,00 m+ 8,00 m x 16,00 m + 8,00 m x 24,00 m + 8,00 m x 16,00 m in izzidkom 8,00 m x 24,00 m nad uvozno rampo v kletno etažo.
mansarda: členjena etaža, sestavljena iz površin 4 x 8,00 m x 24,00 m + 1 x 8,00 m x 32,00 m.
Etažnost: kletna – podzemna garaža – glej 22. člen + pritličje + 2 nadstropji + mansarda.
Višina objekta: 13,50 m nad koto pritličja.
Kota pritličja: KP +-0,00 m = 500,30 m nm.v.
Streha: enokapna znotraj venca v liniji fasade
Oblikovanje, fasada:
Stavba se z oblikovanjem in izborom gradiv umešča v prostor tako, da predstavlja tako navezavo na obstoječe naselje kot tudi vzpostavitev novih sodobnih razmerij oblikovanja znotraj območja pozidave, ki območju dajejo lastno noto razpoznavnosti. Balkoni so oblikovni konzolni element fasade, širine do 1,5 m. Fasada je kombinacija macesnove obloge in nerefleksnega stekla. Manjši poudarki oziroma členitve fasadnih površin so dopustni z gladkim ometom ali z naravnim kamnom. Oblikovanje fasad predhodno potrdi strokovna služba Občine Bled.
Namembnost: poslovno storitvene in kvartarne dejavnosti, trgovina, gostinstvo, stanovanja, podzemna garaža. Najmanj površine pritličja morajo zavzemati poslovno storitvene dejavnosti, trgovina, gostinstvo. Najmanj 50% števila stanovanj mora biti po velikosti najmanj trisobnih. V objektu 4 je dopustno največ 40 stanovanj in 20 apartmajev.«
8. člen
24. člen odloka »Lokacijski podatki za stavbi z oskrbovanimi stanovanji (objekta št. 5)« se črta in nadomesti z novim 24. členom, ki se glasi:
»Lokacijski podatki za stavbe z oskrbovanimi stanovanji (objekta št. 5).
Lega: Predvideva se gradnja dveh stavb z oskrbovanimi stanovanji. Stavbi sta locirani vzhodno od poslovno stanovanjskega objekta in imata daljšo stranico v smeri V- Z.
Locirane sta v ustreznem odmiku od ostalih predvidenih ureditev in stavb. Točna lokacija stavb je razvidna iz grafičnega dela lokacijskega načrta.
Izvedba, konstrukcija: masivna konstrukcija
Tlorisne in višinske dimenzije:
Tloris: 17,20 m x 30,00 m
Etažnost: klet (povezava s podzemno garažo – glej 22. člen) + pritličje + 2 nadstropji + mansarda
Višina objekta: 12,20 m nad koto pritličja.
Kota pritličja: KP +-0,00 m = 500,50 m nm.v.
Streha: enokapna znotraj venca v liniji fasade
Oblikovanje, fasada:
Stavba se z oblikovanjem in izborom gradiv umešča v prostor tako, da predstavlja tako navezavo na obstoječe naselje kot tudi vzpostavitev novih sodobnih razmerij oblikovanja znotraj območja pozidave, ki območju dajejo lastno noto razpoznavnosti. Balkoni so oblikovni konzolni element fasade, širine do 1,5 m. Fasada je kombinacija macesnove obloge in nerefleksnega stekla. Manjši poudarki oziroma členitve fasadnih površin so dopustni z gladkim ometom ali z naravnim kamnom. Oblikovanje fasad predhodno potrdi strokovna služba Občine Bled.
Namembnost: oskrbovana stanovanja s potrebnimi skupnimi prostori v pritličju, komunikacijami in tehničnimi prostori ter podzemno garažo (glej 22. člen). Potrebno je upoštevati veljavne standarde in normative za tovrstne objekte, tudi pri določanju števila parkirnih mest za funkcionalno ovirane osebe. Sprememba namembnosti objektov ni dopustna. Dopustnih je 20 oskrbovanih stanovanj na objekt.
9. člen
25. člen odloka »Lokacijski podatki za stavbo poslovno storitvenih dejavnosti (objekt št. 6a)« se črta in nadomesti z novim 25. členom, ki se glasi:
»Lokacijski podatki za stavbo poslovno storitvenih dejavnosti (objekt št. 6a)
Lega: Stavba je locirana na skrajnem severnem delu kareja tako, da je daljša stranica v smeri vzhod-zahod. Točna lokacija stavbe je razvidna iz grafičnega dela lokacijskega načrta.
Izvedba, konstrukcija: masivna konstrukcija.
Tlorisne in višinske dimenzije:
Tloris: 8m x 32 m
Etažnost: klet + pritličje + 2 nadstropji + mansarda.
Višina objekta: 14.00 m
Kota pritličja: KP +-0,00 m = 500,50 m nm.v.
Streha: enokapna znotraj venca v liniji fasade
Stavba se z oblikovanjem in izborom gradiv umešča v prostor tako, da predstavlja tako navezavo na obstoječe naselje kot tudi vzpostavitev novih sodobnih razmerij oblikovanja znotraj območja pozidave, ki območju dajejo lastno noto razpoznavnosti. Balkoni so oblikovni konzolni element fasade, širine do 1,5 m. Fasada je kombinacija macesnove obloge in nerefleksnega stekla. Manjši poudarki oziroma členitve fasadnih površin so dopustni z gladkim ometom ali z naravnim kamnom. Oblikovanje fasad predhodno potrdi strokovna služba Občine Bled.
Namembnost: poslovni prostori in prostori storitvenih dejavnosti ter turistični apartmaji, podzemna garaža (glej 22. člen). Najmanj površine pritličja morajo zavzemati poslovni prostori in prostori storitvenih dejavnosti. Dopustnih je največ 12 apartmajev.«
10. člen
26. člen odloka »Lokacijski podatki za stavbo doma starostnikov (objekt št. 6b) se črta in nadomesti z novim 26. členom, ki se glasi:
»Lokacijski podatki za stavbo doma starostnikov (objekt št. 6b)
Lega: Točna lokacija stavbe je razvidna iz grafičnega dela lokacijskega načrta.
Izvedba, konstrukcija: masivna konstrukcija, dovoljena kombinacija z montažno gradnjo
Tlorisne in višinske dimenzije:
Tloris: 37,60 m x 41 m + prekritje parkirišča 16m x 41,10 m
Etažnost: klet + pritličje + 2 nadstropji + mansarda.
Višina objekta: 14.00 m
Kota pritličja: KP +-0,00 m = 500,50 m nm.v.
Streha: enokapna znotraj venca v liniji fasade
Oblikovanje, fasada: Stavba se z oblikovanjem in izborom gradiv umešča v prostor tako, da predstavlja tako navezavo na obstoječe naselje kot tudi vzpostavitev novih sodobnih razmerij oblikovanja znotraj območja pozidave, ki območju dajejo lastno noto razpoznavnosti. Balkoni so oblikovni konzolni element fasade, širine do 1,5 m. Fasada je kombinacija macesnove obloge in nerefleksnega stekla. Manjši poudarki oziroma členitve fasadnih površin so dopustni z gladkim ometom in/ali z naravnim kamnom. Oblikovanje fasad predhodno potrdi strokovna služba Občine Bled.
Namembnost: dom starostnikov s kapaciteto do 180 varovancev; poslovno-storitveni prostori, nastanitveni prostori, pomožni in servisni prostori, podzemna garaža. Potrebno je upoštevati veljavne standarde in normative za tovrstne objekte«.
11. člen
27. člen odloka »Lokacijski podatki za trgovsko poslovno stavbo (objekt št. 7)« se črta in nadomesti z novim 27. členom, ki se glasi:
»Lokacijski podatki za trgovsko poslovno stavbo (objekt št. 7)
Lega: Stavba je locirana na skrajnem južnem delu kareja S tako, da je daljša stranica v smeri vzhod-zahod. Točna lokacija stavbe je razvidna iz grafičnega dela lokacijskega načrta.
Izvedba, konstrukcija: ni pogojev
Tlorisne in višinske dimenzije:
Tloris: 30,00 m x 70,00 m, zgornji dve etaži sta umaknjeni od osnovnega tlorisa in predstavljata členjen večkotnik znotraj dimenzij 60 m x 20 m.
Etažnost: klet + pritličje + 2 nadstropji + mansarda.
Višina objekta: višina slemena 14,00 m nad koto pritličja
Kota pritličja: KP +-0,00 m = 500,30 m nm.v.
Streha: enokapna znotraj venca v liniji fasade
Oblikovanje, fasada:
Stavba se z oblikovanjem in izborom gradiv umešča v prostor tako, da predstavlja tako navezavo na obstoječe naselje kot tudi vzpostavitev novih sodobnih razmerij oblikovanja znotraj območja pozidave, ki območju dajejo lastno noto razpoznavnosti. Dopušča se svobodnejše oblikovanje fasade, ki jo potrdi strokovna služba Občine Bled.
Namembnost: podzemna garaža kesonske izvedbe (glej 22. člen), kvartarne dejavnosti, rekreacijski prostori (npr. kegljišče, strelišče, vodni programi ipd); trgovska dejavnost, tudi tržnica, poslovni prostori. Dopušča se tudi gostinska dejavnost z nastanitvijo izključno v obliki mladinskega hotela (»youth hostel«) s kapaciteto do 60 ležišč.
12. člen
Spremeni se 30. člen Odloka tako, da se tretji in četrti odstavek tega člena nadomestita z naslednjim besedilom:
»Potresna varnost:
Po 31. 8. 2008 je pri projektiranju potrebno upoštevati Pravilnik o mehanski odpornosti in stabilnosti objektov (Uradni list RS, 101/05) in standarde EUROCOD, po katerih je Bled uvrščen v območje z 0,175 g projektnega pospeška tal (povratna doba 475 let). Do tega datuma se uporablja Pravilnik o tehničnih normativih za graditev objektov visoke gradnje na seizmičnih območjih, po katerem je Bled uvrščen v 7. stopnjo po MSK lestvici.«
13. člen
V 30. členu Odloka se za 5. odstavkom doda naslednje besedilo:
»Pri projektiranju in izvajanju del na območju OLN je potrebno upoštevati Hidrotehnično poročilo potoka Rečica na Bledu – študijo poplavne varnosti območja lokacijskega načrta BL – M 4, Spodnje Seliše, izdelovalca PHCE, d.o.o. Ljubljana«.
14. člen
Dopolni se 31. člen Odloka »Varnost pred požarom« tako, da se na koncu besedila člena doda naslednje besedilo:
»Pri projektiranju in izvedbi del je potrebno upoštevati veljavne predpise s področja varstva pred požarom: Zakon o varstvu pred požarom (Uradni list RS, 105/06) in Pravilnik o študiji požarne varnosti (Uradni list RS, 28/05, 132/05), Tehnično smernico TSG-1-001: 2005 Požarna varnost v stavbah ter druge, v času projektiranja veljavne predpise. Za posamezne vrste stavb po Tehnični smernici in za vse s požarnovarstvenimi predpisi kot zahtevnimi objekti opredeljene stavbe, je potrebno pridobiti pred začetkom projektiranja projektne pogoje in soglasje k projektnim rešitvam, ki jih posreduje MO Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova 61, Ljubljana.«
15. člen
Spremeni se 38. člen »Zasnova prometne ureditve«, tako, da se pri navedbi skupnega števila parkirnih mest na nivoju terena število cca 235 parkirnih mest popravi na cca 217 mest in v kareju S cca 125 mest popravi na cca 107 mest.
Prav tako se pri navedbi skupnega števila mest v podzemnih garažah število cca 375 parkirnih mest popravi na cca do 910 parkirnih mest oziroma v kareju S cca 215 parkirnih mest popravi na cca do 700 parkirnih mest oziroma na do 400 parkirnih mest na vsako podzemno etažo.
16. člen
Spremeni se 47. člen Odloka (VI. Rešitve in ukrepi za obrambo in varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami), tako da se glasi:
»Zasnova ureditev objektov v ureditvenem območju lokacijskega načrta zagotavlja varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, kar je razvidno iz predhodnih členov Odloka.
V primeru, da se v okviru dopustnih dejavnosti v objektih projektirajo in izvajajo tudi prostori, za katere je po veljavnih predpisih potrebno zagotoviti možnost zaklanjanja, je potrebno upoštevati veljavne predpise s tega področja.«
17. člen
V 52. členu se doda drugi odstavek, ki se glasi:
»V odloku o opremljanju zemljišč za gradnjo v območju občinskega lokacijskega načrta BL-M4 Spodnje Seliše se med drugim določi tudi:
1. Investitorji so pred pričetkom gradnje dolžni zagotoviti izgradnjo in financiranje krožišč (krožišče Ljubljanske in Seliške ceste ter krožišče Seliške ceste in Ceste na Dobe) ter izvedbo in financiranje rekonstrukcije Seliške ceste s pločnikom in kolesarsko stezo v delu od Ljubljanske ceste do odcepa predvidene severne razbremenilne ceste iz Seliške ceste.
2. Investitor kareja S je po zaključku investicije Občini Bled dolžan brezplačno prenesti lastništvo 5 (petih) oskrbovanih stanovanj, vsak v izmeri najmanj 50 m2, ter poskrbeti, da bodo vsa oskrbovana stanovanja ostala najemna in s tem ostala v svoji funkciji.«
18. člen
Sestavni del tega Odloka so spremembe in dopolnitve v kartografskih prikazih lokacijskega načrta.
KONČNE DOLOČBE
19. člen
Veljavnost odloka
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 039-6/2008
Bled, dne 12. junija 2008
Župan
Občine Bled
Janez Fajfar l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti