Uradni list

Številka 108
Uradni list RS, št. 108/2007 z dne 27. 11. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 108/2007 z dne 27. 11. 2007

Kazalo

5356. Sklep o recikliranju eurobankovcev, stran 14836.

Na podlagi drugega odstavka 54. člena, 13. člena in prvega odstavka 31. člena Zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 72/06 – uradno prečiščeno besedilo) izdaja Svet Banke Slovenije
S K L E P
o recikliranju eurobankovcev
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(Predmet urejanja)
Ta sklep določa pravila in postopke za recikliranje eurobankovcev z namenom vzpostaviti okvir delovanja za odkrivanje ponaredkov in obdelavo eurobankovcev v kreditnih institucijah in drugih profesionalnih uporabnikih gotovine glede na primernost eurobankovcev za uporabo v obtoku.
Recikliranje eurobankovcev za namene tega sklepa obsega odkrivanje in nadomeščanje za obtok neprimernih ali ponarejenih eurobankovcev in preverjanje primernosti eurobankovcev za uporabo v obtoku, t.j. zlasti postopke v povezavi z določanjem pristnosti in razvrščanjem eurobankovcev, ki se izvajajo izven Banke Slovenije. Namen slednjih je zagotoviti, da so eurobankovci pristni in primerni za obtok.
2. člen
(Definicije pojmov)
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem sklepu, pomenijo:
– kreditne institucije: kreditne institucije v smislu zakona, ki ureja bančništvo;
– drugi profesionalni uporabniki gotovine: ustanove, katerih poklicna dejavnost vključuje obdelavo in distribucijo eurobankovcev, vključno z ustanovami, katerih poklicna dejavnost vključuje menjavo eurobankovcev različnih valut (npr. menjalnice, izvajalci plačilnega prometa, ki niso institucije iz prejšnje alineje in drugi);
– uporabniško upravljane naprave: naprave, ki jih upravljajo stranke same, brez sodelovanja zaposlenih pri upravljavcu naprave (samopostrežne naprave);
– preverjanje pristnosti eurobankovcev: postopek ugotavljanja ali je eurobankovec pristen ali ponarejen;
– neprimeren eurobankovec: eurobankovec, ki ni primeren za nadaljnji obtok, zlasti, če je poškodovan, umazan ali raztrgan;
– obdelava eurobankovcev: postopek razvrščanja posameznih eurobankovcev na pristne oziroma sumljive in na primerne oziroma neprimerne za obtok;
– ustrezno usposobljen uslužbenec: uslužbenec kreditne institucije ali drugega profesionalnega uporabnika gotovine, ki ima potrdilo o uspešno opravljenem preverjanju znanja s področja preverjanja pristnosti in primernosti eurobankovcev;
– gotovinsko središče: center, kjer se profesionalno obdeluje eurogotovina;
– oddaljena poslovalnica: poslovalnica, ki je od najbližjega depoja eurobankovcev oddaljena več kot 100 km;
– varnostna podjetja ali druga podjetja, ki imajo licenco za prevoz in varovanje denarja ter drugih vrednostnih pošiljk v skladu z zakonom, ki ureja zasebno varovanje (v nadaljevanju CIT);
– vplačilni avtomati (v nadaljevanju CIM);
– vplačilno-izplačilni avtomati (v nadaljevanju CRM);
– NCC: Nacionalni center za ponaredke in
– NAC: Nacionalni analitski center.
II. RECIKLIRANJE EUROBANKOVCEV
3. člen
(Priglasitev in pogodba o recikliranju eurobankovcev)
Kreditne institucije in drugi profesionalni uporabniki gotovine lahko reciklirajo eurobankovce samo na podlagi priglasitve Banki Slovenije.
Banka Slovenije ob priglasitvi seznani kreditne institucije in druge profesionalne uporabnike gotovine s podrobnejšimi navodili za izvajanje postopkov recikliranja eurobankovcev, ki so jih slednji dolžni upoštevati.
Kreditne institucije in drugi profesionalni uporabniki gotovine, ki sami ne reciklirajo eurobankovcev, lahko za namen recikliranja eurobankovcev sklenejo podizvajalsko pogodbo z drugo kreditno institucijo ali drugim profesionalnim uporabnikom gotovine.
O sklenitvi takšne pogodbe in morebitnih spremembah te pogodbe morajo obvestiti Banko Slovenije v roku 3 delovnih dni.
4. člen
(Načela)
Kreditne institucije in drugi profesionalni uporabniki gotovine smejo strankam vračati eurobankovce samo v primeru, če je bila njihova pristnost in primernost predhodno preverjena v skladu s tem sklepom.
5. člen
(Splošno pravilo)
Pristnost in primernost eurobankovcev za recikliranje preverjajo ustrezno usposobljeni uslužbenci oziroma naprave za obdelavo eurobankovcev, ki so uspešno prestale postopek testiranja s strani posebne strokovne komisije, ki jo sestavljajo predstavniki Banke Slovenije in Ministrstva za notranje zadeve.
6. člen
(Bančni avtomati ali druge uporabniško upravljane naprave)
Preko bančnih avtomatov ali drugih uporabniško upravljanih naprav je dovoljeno vračanje eurobankovcev v obtok samo v primeru, če je bila pristnost in primernost teh eurobankovcev preverjena v Banki Slovenije ali na napravah, ki preverjajo pristnost in primernost eurobankovcev ter jih upravljajo uslužbenci kreditnih institucij ali drugih profesionalnih uporabnikov gotovine, in, ki so uspešno prestale postopek testiranja s strani strokovne komisije.
7. člen
(Bančna okenca)
Eurobankovce, katerih pristnost in primernost ni bila preverjena na način iz prejšnjega člena, se lahko vrača v obtok le na okencih in zgolj v primeru, če so jih preverili ustrezno usposobljeni uslužbenci.
8. člen
(Izjeme)
Oddaljene poslovalnice
V oddaljenih poslovalnicah kreditnih institucij in drugih profesionalnih uporabnikov gotovine z zelo majhnim številom gotovinskih poslov (mesečno povprečje gotovinskih transakcij v zadnjih šestih mesecih ne presega 100.000,00 EUR) smejo ne glede na določbe tega poglavja, primernost eurobankovcev, ki se vračajo v obtok preko bankomatov ali uporabniško upravljanih naprav, preverjati ustrezno usposobljeni uslužbenci. Pristnost teh eurobankovcev se preverja na napravah za preverjanje pristnosti, ki so uspešno prestale postopek testiranja s strani strokovne komisije.
Banka Slovenije lahko obseg eurobankovcev, ki se v skladu s prejšnjim odstavkom preverjajo ročno, omeji, če skupno število posameznega apoena eurobankovcev, katerih primernost je bila preverjena ročno, na nacionalnih ravni doseže 5% skupnega obsega danega apoena eurobankovcev, ki so obdelani v bankomatih ali drugih uporabniško upravljanih napravah.
Višja sila
V primeru višje sile, zaradi katere je oskrba z eurobankovci bistveno zmanjšana, smejo za zagotovitev nemotene oskrbe z eurobankovci izjemoma in začasno pristnost in primernost eurobankovcev preverjati ustrezno usposobljeni uslužbenci v skladu z zahtevami, ki so določene v tem sklepu. V primerih višje sile mora kreditna institucija oziroma drug profesionalni uporabnik gotovine Banko Slovenije nemudoma obvestiti, da preverjanje pristnosti in primernosti eurobankovcev ročno opravljajo njeni ustrezno usposobljeni uslužbenci. Obvestilo mora vsebovati podrobne informacije o naravi višje sile in pričakovanem trajanju ročne obdelave eurobankovcev.
9. člen
(Upravljanje bankomatov in drugih uporabniško upravljanih naprav)
Organizacije oziroma osebe, ki upravljajo samopostrežne avtomate, ki javnosti omogočajo dvig eurobankovcev (npr. bankomati), so dolžne spoštovati 6. člen tega sklepa.
10. člen
(Odkrivanje ponaredkov)
Eurobankovce, ki so bili razvrščeni kot ponaredki, mora kreditna institucija in drugi profesionalni uporabnik gotovine nemudoma predati pristojni policijski postaji.
11. člen
(Razvrščanje po primernosti)
Eurobankovce, ki so bili razvrščeni kot neprimerni, mora kreditna institucija in drugi profesionalni uporabnik gotovine predati Banki Slovenije.
III. ENOTEN POSTOPEK TESTIRANJA NAPRAV ZA OBDELAVO EUROBANKOVCEV
12. člen
(Splošno)
Za recikliranje eurobankovcev v napravah za obdelavo eurobankovcev se lahko uporablja samo naprave, ki izpolnjujejo v tem sklepu opredeljene zahteve in so bile uspešno testirane po enotnem testnem postopku Eurosistema.
Banka Slovenije v ta namen proizvajalcem naprav omogoči enoten postopek testiranja detekcijskih sistemov in naprav za obdelavo eurobankovcev, ki ga opravi strokovna komisija, ki jo sestavljajo predstavniki Banke Slovenije in Ministrstva za notranje zadeve.
Sestava, pristojnosti in delo strokovne komisije so opredeljeni v Protokolu o medsebojnem sodelovanju na področju odkrivanja europonaredkov.
13. člen
(Testi in objava na spletnih straneh)
Seznam uporabniško upravljanih naprav in naprav za obdelavo eurobankovcev, ki jih upravljajo uslužbenci, in, ki so uspešno opravile enoten postopek testiranja v eni od nacionalnih centralnih bank Eurosistema, se objavi na spletnih straneh ECB in Banke Slovenije.
Uspešno testirane naprave, ki ne opravijo ponovnega testa, se odstranijo s seznama iz prejšnjega odstavka.
14. člen
(Naprave za obdelavo eurobankovcev)
Naprave za obdelavo eurobankovcev, ki jih lahko za recikliranje uporabljajo kreditne institucije in drugi profesionalni uporabniki gotovine po tem sklepu, so:
1) naprave, ki jih upravljajo uporabniki, na primer CRM in CIM;
2) naprave, ki jih upravljajo uslužbenci kreditnih institucij ali drugih profesionalnih uporabnikov gotovine, in sicer:
i. naprave, ki preverjajo pristnost in primernost eurobankovcev za gotovinski obtok;
ii. naprave, ki preverjajo samo pristnost eurobankovcev.
Vse vrste naprav iz druge točke prejšnjega odstavka, ki jih upravljajo uslužbenci, morajo omogočati obdelavo eurobankovcev v svežnjih, razvrščanje posameznih eurobankovcev na pristne oziroma sumljive (zavrnjeni eurobankovci) brez posega upravljavca naprave in fizično ločevanje sumljivih (zavrnjenih) eurobankovcev od tistih, ki so bili razvrščeni med pristne eurobankovce.
Naprave, ki preverjajo pristnost in primernost eurobankovcev za gotovinski obtok, morajo biti sposobne zanesljivo prepoznati ponarejene eurobankovce in jih ločiti od pristnih, neprimerne pa od primernih. Izdelane morajo biti tako, da jih je mogoče prilagoditi za zanesljivo odkrivanje novih ponaredkov ter morajo omogočati spreminjanje nastavitev za preverjanje primernosti eurobankovcev glede na različno visoke standarde.
Pred namestitvijo uspešno testirane naprave in njeno predajo v uporabo morajo kreditne institucije in drugi profesionalni uporabniki gotovine o tem obvestiti Banko Slovenije v roku treh delovnih dni.
15. člen
(Posodabljanje naprav za obdelavo eurobankovcev)
Kreditne institucije in drugi profesionalni uporabniki gotovine so dolžni posodabljati naprave in vsakokrat namestiti najnovejšo različico posodobljene strojne ali programske opreme za preverjanje pristnosti eurobankovcev, ki jo zagotavljajo ustrezni proizvajalci.
Kreditne institucije in drugi profesionalni uporabniki gotovine morajo poskrbeti, da proizvajalec po vsaki posodobitvi strojne ali programske opreme za preverjanje pristnosti ustrezno napravo preda v ponovno testiranje Banki Slovenije ali drugi centralni banki Eurosistema, ki izvaja takšno testiranje.
Kreditne institucije in drugi profesionalni uporabniki gotovine morajo Banki Slovenije posredovati vse podatke o tem, kako je napravo mogoče prilagoditi na prepoznavanje novih ponaredkov in standardov glede primernosti eurobankovcev, in sicer v primerih, ko so potrebne samo spremembe strojne opreme, kot tudi v primerih, ko so potrebne spremembe tako programske kot tudi strojne opreme.
IV. POROČANJE
16. člen
(Poročanje Banki Slovenije)
Kreditne institucije in drugi profesionalni uporabniki gotovine, ki reciklirajo eurobankovce, morajo Banki Slovenije v skladu s tem sklepom posredovati glavne in operativne podatke o recikliranju eurobankovcev.
Glavni podatki obsegajo informacije o:
– napravah, ki jih upravljajo uslužbenci ali uporabniki,
– številu in lokacijah bankomatov in uporabniško upravljanih napravah v oddaljenih poslovalnicah, kjer se primernost eurobankovcev preverja ročno,
– morebitni sklenitvi podizvajalske pogodbe v zvezi z recikliranjem eurobankovcev,
– številu delujočih bankomatov, CRM in CIM napravah.
Operativni podatki so podatki, ki jih kreditne institucije in profesionalni uporabniki gotovine zberejo med obdelavo eurobankovcev in njihovim vračilom v obtok.
Podatkov o transakcijah, opravljenih prek okenc pri kreditnih institucijah v skladu s 7. členom tega sklepa, in podatkov o številu sumljivih ali ponarejenih eurobankovcih, ki so bili odkriti med njihovo obdelavo za namen recikliranja, ni potrebno poročati.
Podrobnejša pravila glede obsega in vsebine poročanja po tem sklepu so določena v Navodilu o poročanju podatkov o recikliranju eurobankovcev.
17. člen
(Pogostost poročanja)
Glavne podatke morajo kreditne institucije in ostali profesionalni uporabniki gotovine posredovati Banki Slovenije najkasneje v treh mesecih od nastanka spremembe oziroma enkrat letno, če ni sprememb, in sicer do konca julija za stanje konec junija posameznega leta, operativne podatke pa se Banki Slovenije posredujejo vsakih šest mesecev in sicer do konca februarja in do konca avgusta.
Prvo poročilo po tem sklepu, ki obsega glavne in operativne podatke, je potrebno ne glede na določbe prejšnjega odstavka Banki Slovenije posredovati najkasneje do konca avgusta 2009.
V. NADZOR
18. člen
Banka Slovenije v skladu z Zakonom o Banki Slovenije opravlja nadzor nad izvajanjem tega sklepa.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
19. člen
Ta sklep prične veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne s 1. januarjem 2009.
V prehodnem obdobju iz prejšnjega odstavka morajo kreditne institucije in ostali profesionalni uporabniki gotovine postopke ravnanja z gotovino in obstoječe delujoče naprave prilagoditi zahtevam po tem sklepu.
Ljubljana, dne 20. novembra 2007
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
dr. Marko Kranjec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti