Uradni list

Številka 32
Uradni list RS, št. 32/2007 z dne 10. 4. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 32/2007 z dne 10. 4. 2007

Kazalo

1732. Program priprave Občinskega lokacijskega načrta za ureditveno območje športno-rekreativnega parka Leona Štuklja, stran 4531.

Na podlagi drugega odstavka 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 in 58/03 - ZZK-1) in 51. člena Statuta Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 26/01 in 28/01) sprejemam
P R O G R A M P R I P R A V E
Občinskega lokacijskega načrta za ureditveno območje športno-rekreativnega parka Leona Štuklja
1. člen
(predmet programa)
S tem programom priprave se podrobneje določajo predmet in programska izhodišča, vsebina strokovnih podlag, način pridobitve strokovnih rešitev in geodetskih podlag za pripravo Občinskega lokacijskega načrta za ureditveno območje športno-rekreativnega parka Leona Štuklja (v nadaljevanju: OLN), subjekte, ki sodelujejo pri pripravi OLN, ter roke priprave posameznih faz OLN.
2. člen
(ocena stanja, razlogi in pravna podlaga)
1. Ocena stanja, urbanistična dokumentacija in razlogi za pripravo OLN
Območje OLN je po dolgoročnem planu namenjeno parkovnim, športnim in rekreacijskim površinam. Obravnavano območje je urejeno z Odlokom o prostorskih ureditvenih pogojih za plansko celoto B3 Savsko naselje (Uradni list SRS, št. 27/87, 15/89, in Uradni list RS, št. 27/92, 63/99), z Odlokom o prostorskih ureditvenih pogojih za plansko celoto B4 Stožice - Tomačevo (Uradni list SRS, št. 27/87, 15/89 in Uradni list RS, št. 27/92, 49/95, 63/99), z Odlokom o prostorskih ureditvenih pogojih za območji urejanja BS 4/2 Stožice in BK 4/2 kmetijske površine (Uradni list RS, št. 5/94, 11/94, 34/96), z Odlokom o prostorskih ureditvenih pogojih za del območja urejanja BS 2/5 Nove Stožice (Uradni list RS, št. 37/00) in z Odlokom o lokacijskem načrtu za Štajersko cesto med severno mestno obvoznico in Linhartovo cesto - BT 3/1 (Uradni list RS, št. 72/98).
Za območje OLN je značilno degradirano območje gramoznice SCT, d.d., ki je na jugu obdano z vrtičkarskim območjem, na severozahodu pa s preostalimi kmetijskimi površinami. Preko območja gramoznice poteka tudi del trase predvidene Štajerske vpadnice.
Po obstoječih prostorskih ureditvenih pogojih izgradnja športno-rekreativnega parka ni dopustna, zato je treba izdelati nov prostorski akt. Načrtovana nova ureditev območja OLN bo sanirala in reaktivirala degradirano industrijsko območja opuščene gramoznice in s celovito urbanistično rešitvijo programsko in oblikovno zaokrožila sorazmerno velik odprt prostor med predvidenim študentskim naseljem in rekreacijskem zaledjem mesta ob reki Savi.
2. Pravna podlaga
Pravna podlaga za pripravo OLN sta Zakon o urejanju prostora (v nadaljevanju: ZUreP-1) in Dolgoročni plan občin in mesta Ljubljane za obdobje 1986-2000 za območje Mestne občine Ljubljana (Uradni list SRS, št. 11/86, in Uradni list RS, št. 23/91, 71/93, 62/94, 33/97, 72/98, 13/99, 26/99, 28/99, 41/99, 79/99, 98/99, 31/00, 36/00, 59/00, 75/00, 37/01, 63/02, 52/03, 70/03-odločba US, 64/04, 69/04, 79/04-3477, 5/06-155).
3. člen
(predmet in programska izhodišča OLN)
1. Predmet OLN
Predmet OLN je celovita programska in prostorska ureditev območja OLN, določitev lokacijskih pogojev za novogradnje, zunanje ureditve in izgradnja potrebne prometne, komunalne in energetske infrastrukture športno-rekreativnega parka.
2. Programska izhodišča OLN
V urbanistični podobi Ljubljane predstavlja obravnavano območje iztek povezave odprtega prostora, ki poteka iz mestnega središča preko parka Navje proti severovzhodnemu zaledju mesta. Programska zasnova bo v tem smislu skozi celotno območje ohranjala zelen koridor, ki povezuje območje urejanja preko obvoznice s hipodromom in reko Savo. Pri ureditvi območja bo v največji možni meri upoštevan pomen zelenega klina v ambientalnem in okoljskem smislu. Ohranijo se prezračevalni koridorji, vedute proti Ljubljanskemu gradu, Šmarni gori in Kamniškim Alpam ter sprehajalni koridorji.
 
2.1. Pozidava
Na obravnavanem območju je predvidena ureditev športno rekreativnega parka s stadionom za 16.000 obiskovalcev z možnostjo povečanja in z večnamensko športno dvorano za 12.000 obiskovalcev s spremljevalnim programom. V sklopu športnih objektov se uredi spremljajoči trgovsko-poslovni program, ki obsega poleg trgovskih, poslovnih, gostinskih in drugih dejavnosti tudi motel. Obseg spremljajočega programa bo opredeljen na podlagi strokovnih podlag. Osnovni program je možno nadgraditi s prostočasovnimi, rekreacijskimi in drugimi dejavnostmi v parkovno urejenem okolju. Objekti se locirajo tako, da je celotni program razporejen znotraj območja urejanja BR 3/3 znotraj robov in na nivoju gramoznice, tako da ne obremenjuje zgoščene pozidave soseske BS 3 v neposredni bližini. Kot sestavni del parkovne ureditve se uredijo zunanja športna igrišča in pomožno nogometno igrišče za trening. Ostale površine športno-rekreativnega parka se namenijo ureditvi zelenih površin. Zasnova ureditve v prečni smeri naj ohranja zeleno okolje POT-i med Vojkovo cesto in Žalami. Za realizacijo predlagane ureditve je treba odstraniti vse obstoječe objekte v območju nekdanje gramoznice.
 
2.2. Promet
Predvidena izgradnja športno-rekreativnega parka zahteva prilagoditev vseh obodnih obstoječih in predvidenih prometnic, ker bo prišlo do sprememb prometnega omrežja, hkrati pa tudi do izgradnje potrebnega komunalnega omrežja.
Prometna navezava ureditvenega območja bo preko obstoječih obodnih cest in nove Štajerske ceste. Ta je zasnovana kot štiripasovnica z vmesno zelenico in bo povezovala krožišče na severni ljubljanski obvoznici s krožiščem pred Žalami. Obodne ceste se bodo preuredile na podlagi izdelanih strokovnih podlag in v skladu s potrebami novega programa in smernicami nosilcev urejanja prostora tako, da se uredi posebni dovoz s Štajerske ceste in Vojkove ceste ter uvozna cesta s severne obvoznice.
Parkiranje se uredi na terenu in pod objekti. Dodatno parkiranje se uredi na parkirnih površinah vzdolž Vojkove ceste in bo namenjeno tudi potrebam stanovanjske soseske na drugi strani ceste. Pri zagotavljanju parkirnih mest za novozgrajene površine je treba upoštevati naslednje normative:
- 1 parkirno mesto/6 gledalcev (priporočilo FIFA-e),
- 1 parkirno mesto za avtobus/120 gledalcev (priporočilo FIFA-e),
- 1 parkirno mesto/30 m² neto poslovne površine,
- 1 parkirno mesto/4 sedeže ali 1 m točilnega pulta v gostinskem lokalu,
- 1 parkirno mesto/2-6 postelj v objektih s prenočišči.
Uredi se tudi posebna parkirna cona za avtobuse.
Na novi Štajerski cesti se uredijo še avtobusna postajališča za mestni in primestni avtobusni promet.
V strokovnih podlagah se preveri možnost poglobitve poteka Štajerske ceste, tako da se zagotovi premostitev POT-i v njenem sedanjem nivoju.
Kvaliteten element v urbanistični zasnovi naj predstavlja tudi brv za pešce, ki preko severne obvoznice ohranja zveznost savskega zelenega klina z obsavsko krajino.
V bližini stadiona se uredi primerna površina za pristajališče helikopterjev.
Predvidena prometna ureditev in ureditev heliporta bosta preverjeni in dopolnjeni s smernicami nosilcev urejanja prostora in z usmeritvami strokovnih podlag.
 
2.3. Komunalna ureditev
Prek severnega dela območja potekata dva daljnovoda 35 kV z 20 m rezervatom ter preko skrajnega vzhodnega dela območja daljnovod 110 kV s 30 m rezervatom. V okviru komunalne ureditve se predvidi kabliranje, prestavitve ter nove komunalne ureditve.
Za igralne travnate površine se uredi še sistem recikliranja vode ter uporaba interne čistilne naprave.
Predvidena komunalna ureditev bo preverjena in dopolnjena s smernicami nosilcev urejanja prostora.
 
2.4. Varovanje okolja
Na podlagi Odločbe Republike Slovenije, Ministrstva za okolje in prostor št. 35409-327/2006 z dne 6. 12. 2006 je treba za območje urejanja izvesti postopek celovite presoje vplivov na okolje.
Za območje OLN je treba upoštevati določila Uredbe o vodovarstvenem območju za vodno telo vodonosnika Ljubljanskega polja - II. varstveni pas (Uradni list RS, št. 120/04, 7/06) in Uredbe o območju vodonosnika Ljubljanskega polja in njegovega hidrografskega zaledja, ogroženega zaradi fitofarmacevtskih sredstev in lahkohlapnih kloriranih ogljikovodikov (Uradni list RS, št. 102/03).
Preveri se osončenje novih objektov in posledice izgradnje novih objektov glede na osončenje obstoječe zazidave. Vpliv na okolje se omili s poglobitvijo novogradnje na nivo izkopa gramoznice (-9 m).
Območje OLN naj ohranja prezračevalni koridor, zato mora porazdelitev novogradenj upoštevati glavno smer cirkulacije vetrov (sever-jug).
Stopnja zaščite pred hrupom ter dodatni posegi in merila za varovanje pred prekomernim hrupom, pogoji za zagotovitev čistosti zraka in ostali ukrepi in posegi za varovanje okolja se predvidijo v skladu s smernicami nosilcev urejanja prostora in z merili in pogoji, določenimi s predpisi.
 
2.5. Varovanje naravne in kulturne dediščine
Za območje OLN velja Odlok o razglasitvi Poti spominov in tovarištva za zgodovinski spomenik (Uradni list RS, št. 17/85), Odlok o določitvi »Poti spominov in tovarištva« za spomenik skupnega pomena za mesto Ljubljana (Uradni list RS, št. 3/88) in Pravilnik o določitvi in varstvu naravnih vrednot (Uradni list RS, št. 111/04), ki POT vrednotijo kot naravni in kulturni spomenik. Ob robu območja se nahaja krajinsko pomemben hrastov gozdiček.
 
2.6. Ostale usmeritve
Določi se etapnost posegov. Brežine gramoznice se v prvih etapah uredijo tako, da je teren pripravljen za vse kasnejše posege na območju. Opredeli se pogoje za obrambo ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.
4. člen
(ureditveno območje OLN)
Ureditveno območje OLN zajema površine območja urejanja BR 3/3 Novi stadion in dele območij urejanja BT 3/2 Štajerska cesta med severno mestno obvoznico in Linhartovo cesto, BT 4/1 Obvoznica, BR 4/1 Hipodrom, BS 4/2 Stožice in BS 2/5 Nove Stožice. Ureditveno območje omejujejo na severu poglobljena severna obvoznica, na vzhodu predvidena trasa Štajerske ceste med severno mestno obvoznico in krožiščem pri Žalah, na zahodu Vojkova cesta ter na jugu trasa POT-i. Velikost območja OLN je cca 330.000 m². Ureditveno območje se v fazi izdelave dokumenta lahko spremeni.
5. člen
(nosilci urejanja prostora)
Nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice, in drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi prostorskega akta:
1. Javno podjetje Vodovod - Kanalizacija, d.o.o. (Področje oskrbe z vodo, Področje odvajanja odpadnih voda),
2. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Ljubljana,
3. Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Območna enota Ljubljana,
4. Mestna Občina Ljubljana, Mestna Uprava, Oddelek za gospodarske javne službe in promet,
5. Republika Slovenija, Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija Republike Slovenije za okolje, Urad za upravljanje z vodami,
6. Elektro Ljubljana, javno podjetje za distribucijo električne energije, d.d., DE Ljubljana mesto,
7. Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o. (Oskrba s plinom, Daljinska oskrba s toplotno energijo),
8. Republika Slovenija, Ministrstvo za obrambo, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje,
9. Telekom Slovenije, d.d.,
10. Republika Slovenija, Ministrstvo za promet, Direkcija Republike Slovenije za ceste,
11. Družba za avtoceste Republike Slovenije d.d.,
12. Snaga Javno podjetje d.o.o.,
13. Javna razsvetljava d.d., Ljubljana.
Ostali sodelujoči:
14. Mestna Občina Ljubljana, Mestna Uprava, Oddelek za gospodarjenje z zemljišči,
15. Mestna Občina Ljubljana, Mestna Uprava, Oddelek za predšolsko vzgojo, izobraževanje in šport,
16. Mestna Občina Ljubljana, Mestna Uprava, Oddelek za gospodarske dejavnosti in turizem,
17. Ministrstvo za promet, Direktorat za civilno letalstvo.
V postopek se lahko vključijo tudi drugi nosilci urejanja prostora, če se v okviru priprave dokumenta ugotovi, da so za načrtovanje predvidene prostorske ureditve potrebne njihove smernice.
6. člen
(potrebne strokovne podlage)
Za izdelavo OLN se kot strokovne podlage uporabijo variantne rešitve urbanistično arhitektonske ureditve in ostala gradiva, ki so bila že izdelana za obravnavano območje. Dopolnijo se tako, da vsebujejo:
1. Analiza obstoječega stanja širšega in ožjega območja z usmeritvami oziroma izhodišči za izdelavo OLN:
a) strokovne podlage in usmeritve za izdelavo OLN o naravnih lastnostih: geomorfoloških, hidroloških, seizmičnih in klimatskih lastnostih;
b) strokovne podlage in usmeritve za izdelavo OLN o ustvarjenih razmerah:
- vplivi, povezave in soodvisnosti s sosednjimi območji,
- krajinske značilnosti območja, pomembne vedute, razčlenitev in prikaz omejitev glede razvojnih možnosti, parkovne površine ipd.,
- prometna ureditev,
- komunalna ureditev,
- kulturna dediščina,
- naravne vrednote,
- parcelacija in lastništvo oziroma pravica uporabe in razpolaganja z objekti in zemljišči.
2. Kot podlago za izdelavo OLN se izdela tudi:
- urbanistične in arhitekturne rešitve z razpisom ponudbenega natečaja za izbiro najugodnejšega ponudnika za izgradnjo objektov in ureditev območja;
- presoja že izdelane prometne študije širšega in ožjega območja;
- programsko-idejna zasnova komunalnih vodov;
- geomehansko in hidrogeološko poročilo;
- predinvesticijska študija;
- morebitne druge dodatne ekspertize in poročila.
V skladu z zahtevami nosilcev urejanja prostora se po potrebi opredelijo še druge strokovne podlage.
7. člen
(način pridobitve strokovnih rešitev)
Za območje OLN bodo pridobljene strokovne rešitve celovite urbanistično-arhitektonske zasnove različnih avtorjev z razpisom ponudbenega natečaja za izbiro najugodnejšega ponudnika za izgradnjo objektov in ureditev območja. Vse rešitve morajo upoštevati določila, ugotovitve in usmeritve strokovnih podlag in tako predstavljati celovito urbanistično rešitev območja OLN.
8. člen
(način pridobitve geodetskih podlog)
Digitalni geodetsko-katastrski načrt pridobi Mestna Občina Ljubljana, Mestna Uprava, Oddelek za urbanizem iz uradne evidence Geodetske uprave Republike Slovenije. Mestna občina Ljubljana pridobi še reambuliran posnetek, ki mora biti uradno potrjen. Geodetski načrt mora vsebovati tudi kote vencev obstoječe zazidave ob območju, kjer bo pridobljena celovita urbanistično-arhitektonska zasnova.
9. člen
(roki za pripravo OLN)
Sprejem predloga OLN je predviden konec leta 2007 oziroma začetek leta 2008. Upoštevani so minimalni okvirni roki.
10. člen
(obveznosti v zvezi s financiranjem OLN)
Naročnik in plačnik izdelave OLN je Mestna občina Ljubljana.
11. člen
(začetek veljavnosti)
Ta program se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 478-28/2006-12
Ljubljana, dne 23. marca 2007
Župan
Mestne občine Ljubljana
Zoran Janković l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti