Uradni list

Številka 52
Uradni list RS, št. 52/2006 z dne 19. 5. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 52/2006 z dne 19. 5. 2006

Kazalo

2262. Odlok o občinskem lokacijskem načrtu Vstopna točka na območje Cerkniškega jezera pri vasi Dolenje Jezero (MT-1), stran 5775.

Na podlagi 12., 17., 23., 27. in 72. člena Zakona o urejanju prostora – uzre-P-1 (Uradni list RS, št. 101/02, 8/03), Pravilnika o vsebini, obliki in načinu priprave državnih in občinskih lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 86/04) in 18. člena Statuta Občine Cerknica (Uradni list RS, št. 3/00) je Občinski svet Občine Cerknica na 18. redni seji dne 11. 5. 2006 sprejel
O D L O K
o občinskem lokacijskem načrtu Vstopna točka na območje Cerkniškega jezera pri vasi Dolenje Jezero (MT-1)
I. SKUPNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se sprejme občinski lokacijski načrt Vstopna točka na območje Cerkniškega jezera pri vasi Dolenje Jezero (v nadaljevanju »lokacijski načrt«), ki ga je izdelalo podjetje area – LINE d.o.o. iz Cerknice, Kraška ulica 2, pod številko U 03/05.
2. člen
(vsebina lokacijskega načrta)
Lokacijski načrt iz 1. člena odloka določa mejo območja urejanja, funkcijo območja, lego, zmogljivost ter velikost objektov in naprav, pogoje za urbanistično, krajinsko in arhitekturno oblikovanje objektov, naprav in ureditev, pogoje za prometno in komunalno urejanje območja, okoljevarstvene ukrepe, parcelacijo in dinamiko izvajanja posegov, obveznosti investitorja in izvajalcev, tolerance in nadzor nad izvajanjem odloka.
3. člen
(sestava lokacijskega načrta)
Lokacijski načrt iz 1. člena odloka vsebuje tekstualni in grafični del.
Tekstualni del lokacijskega načrta vsebuje:
A) TEKSTUALNI DEL:
1. Odlok o lokacijskem načrtu
2. Smernice in mnenja
3. Obrazložitev lokacijskega načrta
4. Tehnični elementi za zakoličenje
B) GRAFIČNI DEL:
1. Izsek iz planskega akta občine
2. Katastrski načrt
3. Geodetski načrt za pripravo lokacijskega načrta
4. Namenska raba – lega prostorske ureditve v širšem območju
5. Načrt umestitve načrtovane ureditve v prostor s prikazom vplivov in povezav s sosednjimi območji
6. Zbirna karta komunalnih vodov s prometno ureditvijo
7. Zakoličbeni načrt z vplivnim območjem in parcelacija
8. Idejna zasnova hortikulturne ureditve
II. OPIS PROSTORSKE UREDITVE, KI SE NAČRTUJE Z LOKACIJSKIM NAČRTOM
4. člen
Ureditveno območje, ki se ureja s tem lokacijskim načrtom obsega travnike in površine v zaraščanju, na katerih je z Odlokom o prostorskih sestavinah dolgoročnega in družbenega plana občine Cerknica (Uradni list RS, št. 100/04), predvidena gradnja namenjena turizmu in rekreacijskim površinam z navezavo na območje Dolenje Jezero DJ-I1, ki je namenjeno parkirišču s spremljajočo turistično infrastrukturo.
Predvidena je izgradnja sestavljenega objekta za potrebe turistično informativne dejavnosti s gostinsko ponudbo, izposojo rekreacijskih rekvizitov in pripadajoče infrastrukture.
III. UREDITVENO OBMOČJE LOKACIJSKEGA NAČRTA
5. člen
Ureditveno območje obsega severni del parcele št. 2574 k.o. Dolenja vas s površino cca 800 m².
Meja lokacijskega načrta poteka na zahodni strani po parcelni meji med parcelama št. 2573 in 2574, na severni in vzhodni strani po parcelni meji med parcelama 3534 (javna površine) vse k.o. Dolenja vas. Na južni strani se meja zaključi iz presečišča mej med parcelami št. 3534, 2574 in 2578, pravokotno na mejo med parcelama št. 2574 in 2573 vse k.o. Dolenja vas.
IV. UMESTITEV NAČRTOVANE UREDITVE V PROSTOR
6. člen
(opis vplivov in povezav ureditve s sosednjimi območji)
Plansko opredeljeno območje MT-1 je namenjena oblikovanju vstopne turistične točke na Cerkniško jezero. Območje je v odprtem prostoru ob lokalni cesti, ki vodi do samega jezera.
Predvidena gradnja in ureditve na zahodni strani mejijo na kmetijske površine. Tudi na severni strani je območje omejeno s kmetijskimi površinami preko javne poti, ki služi dostopu na širše območje ravninskih kmetijskih površin, kjer se izmenjujejo njive in travniki.
Na vzhodni strani meji zemljišče na zaraščen rob ob lokalni cesti. Lokalna cesta se bo rekonstruirala in dogradil se bo na vzhodni strani hodnik za pešce ter na zahodni strani pa kolesarska steza.
Na nasprotni strani lokalne ceste se ureja javno parkirišče za turistični obisk (info-točka, sanitarije, okrepčevalnica in spremljajoča turistična infrastruktura).
Južni rob je območje prvobitne rabe kot ožje vplivno območje Cerkniškega jezera.
Vpliv predvidenega posega na sosednja zemljišča bo minimalen, ker se bo zadrževanje turistov osredotočilo na urejene površine. Z izgradnjo infrastrukture bodo vplivi na okolje kontrolirani.
7. člen
(opis rešitev načrtovanih objektov in površin)
Predviden objekt je namenjen gostinski ponudbi, zbiranju skupin in izposoji rekreacijskih rekvizitov. Objekt je prostostoječ, v zasnovi je sestavljen iz treh vzdolžno postavljenih enot. Bruto površina objekta cca 260 m². Vsaka enota je namenjena eni od funkcij, in sicer:
A) gostinska ponudba:
– bistro s sedeži v objektu, na terasi in stojišči,
– priprava hladnih jedi,
– skladišče pijač,
– garderoba in sanitarije osebja,
B) zbiranje skupin:
– predstavitveno izobraževalni prostor,
– sanitarije invalidi, moški, ženske, čistila,
C) izposoja rekvizitov:
– strojnica,
– skladiščni prostor rekvizitov.
Gostinska ponudba je postavljena na južni strani sestavljenega gabarita in usmerjena s pogledom na vodne površine jezera. Glavni vhod je centralno vezan na smer prihoda iz lokalne ceste. Na južni strani je terasa za sedenje na prostem.
Lamela zbiranje skupin je osrednji gabarit objekta, kjer ima iz glavne vhodne ploščadi dva vhoda. Za večjim prostorom za zbiranje skupin so na zahodni strani postavljene sanitarije za obiskovalce.
V podaljšku osrednje lamele se gabaritno ponovi južna lamela, ki ima preko terase dostop iz glavne vstopne ploščadi in se veže na parkirišče koles. Drugi izhod je na severni strani, ki je vezan na zelene površine z mizami in klopmi.
8. člen
(lokacijski pogoji in usmeritve za projektiranje in gradnjo)
1. Lega:
Območje urejanja leži južno od vasi Dolenje Jezero ob lokalni cesti št. 041032 (Cerknica–Dolenje Jezero-Otok–Laze–Gorenje Jezero). Na nasprotni strani območja namenjenega turistični dejavnosti je javno parkirišče.
Predviden je sestavljen objekt iz treh lamel. V skladu s parcelnim vzorcem so lamele postavljene vzdolžno, kjer je sleme v rahlem odklonu na os lokalne ceste.
2. Gabariti:
Objekt gostinske ponudbe:
– celoten objekt 26.80 m   X 11.60 m         etažnost dK + P,
– lamela A        6.60 m   X 7.60 (9.90) m   etažnost P,
– lamela B       13.40 m   X 11.40 m         etažnost dK + P,
– lamela C        6.60 m   X 7.60 m          etažnost P.
Na severni, južni strani sta oblikovani odprti terasi v celotni širini objekta. Terasi sta nivojsko ločeni od raščenega terena z diferenčnim stopniščem.
3. Tolerance:
Lociranje objekta sledi prostorski zasnovi objekta in planski omejitvi območja. Izhodišče lociranja je južni rob objekta. Tlorisne velikosti objekta imajo lahko največ +-10% tolerance. Vertikalni gabarit sledi tehnološkim zahtevam za dejavnost in nivoju poplavljanja. Etažna višina pritličnega objekta je 3.05 m. Zaradi pogojev območja redkih poplav je možna v delu dvignjenega pritličja delna podkletitev.
Dovoljena so odstopanja od tras komunalnih vodov, kolikor to zahteva prilagoditev terenu, obstoječim trasam vodov in naprav, tehnologiji in sami izvedbi komunalnih vodov.
4. Odmiki:
Najmanjši odmik predvidenega objekta od sosednjega zemljišča na zahodni strani (parc. št. 2573 k.o. Dolenja vas) je 1.20m.
Na vzhodni strani je lahko objekt na meji s parc. št. 3534 k.o. Dolenja vas, kjer se uredi enotna javna komunikacijska površina.
Na jugu je meja poselitvenega jedra, meja novo formirane gradbene parcele. Predviden objekt je oddaljen od meje gradbene parcele 1.75 m.
5. Relativne višinske kote:
Gradnja in ureditve so predvidene znotraj območja redkih poplav (20 let).
Izhodiščna kota objekta je 40 cm nad zabeleženo poplavno koto 552,05 m n.m. oziroma se deli objekta, ki ne smejo biti poplavljeni dvignejo nad koto terena cca 160 cm, in sicer:
– kota terena na južnem robu         550.85 m n.m.,
– kota terena na severnem
robu objekta                         550.89 m n.m.,
– kota pritličja bistroja (+ 1.65 m) 552.55 m n.m.,
– kota sanitarij (+ 1.65 m)          552.55 m n.m.,
– kota gostinskega dela s premično
opremo in kote teras se prilagodijo
rastočemu gabaritu in obstoječemu terenu,
– kota dovoza v osi lamele B         551.00 m n.m.;
6. Oblikovanje objekta:
Tlorisna zasnova bo izrazito vzdolžna. Gradnja in izvedba fasad se izvedejo v kombinaciji kamna in lesa. Višinski gabarit naj ne presega pritličja z izkoriščenim podstrešjem. Streha objekta je simetrična dvokapnica, z naklonom strešin 42º +-2º. Kritina v opečni ali temni barvi.
7. Zunanje ureditve:
Urejanje območja se prilagodi lociranju objekta ter prostorskim možnostim. Na južnem robu poselitvenega jedra je postavljen objekt gostinske ponudbe. Pred objektom na vzhodni strani do lokalne ceste se uredi glavna ploščad. Južno od objekta v odprtem prostoru se uredi zelenica z otroškimi igrali. Na severni strani objekta se uredi parkovno urejena zelenica za posedanje obiskovalcev.
Pred objektom se uredi glavna tlakovana ploščad na nivoju raščenega terena. Poleg glavnega dostopa se uredi še tlakovan dostop do parkirišča za kolesa, ki je obenem tudi severni dostop do lamele za izposojo rekvizitov.
8. Krajinskoarhitekturna ureditev
Zaradi ozko odmerjenega razpoložljivega prostora se krajinska ureditev osredotoča predvsem na oblikovanje obstoječega zelenega fonda drevnine in na dosaditve na izbranih posameznih mestih.
Z zasaditvijo oziroma z razmestitvijo zelenih elementov – drevja in grmovnic, želimo določene točke poudariti, npr. vstop na parkirišče, vhod k gost. objektu, informacijski pisarni ipd., druga območja pa delno prikriti pred pogledi, npr. prostor s posodami za smeti, območje vkopane čistilne naprave.
S potezami novosajenih grmovnic in drevja ločujemo program za sedenje na S strani objekta od kolesarske steze, območje potencialnega otroškega igrišča ipd.
Predvideno parkirišče bo od ceste ločeno z zelenim pasom, v katerem ohranjamo vse vitalno obstoječe drevje in grmovje, katerega koreninska baza ne sega prenizko pod koto ceste oziroma parkirnega platoja. Nova drevnina je predvidena v vmesnih prostorih med posameznimi nizi parkirnih mest ob peš prehodih s parkirišča na hodnik za pešce, ter ob zahodni meji parkirišča so predvideni posamezni nizi novosajenih grmovnic.
Vrstni izbor novosajene drevnine bo prilagojen prevladujočim obstoječim vrstam grmovnic in drevja, parkovne vrst načeloma ne bodo uporabljene.
V. ZASNOVA PROJEKTNIH REŠITEV PROMETNE, ENERGETSKE, KOMUNALNE IN DRUGE INFRASTRUKTURE IN OBVEZNOST PRIKLJUČEVANJA OBJEKTOV NANJO
9. člen
1. Promet
Priključek za dovoz in dostop do objekta oziroma funkcionalnih površin objekta bo izveden iz lokalne ceste št. 041032 (Cerknica–Dolenje Jezero–Otok–Laze–Gorenje Jezero), ki poteka po vzhodni strani območja. Priključek je lociran na centralno os objekta in se navezuje na ploščad na nasprotni strani lokalne ceste na koncu parkirišča. Priključek se uredi kot zbirna tlakovana ploščad pred objektom.
Dovoz je namenjen dostavi in intervenciji. Parkiranje osebnih in dostavnih vozil je na javnem parkirišču.
Na zahodni strani lokalne ceste ob obravnavanem območju je predvidena izgradnja kolesarske steze. Ob kolesarski stezi pred izhodom iz lamele z rekviziti, se uredi prostor za parkiranje koles.
Ploščad služi glavnemu dostopu in preko stopnišč do vhodov do posameznih lamel glede na funkcijo objekta.
2. Odpadne vode
Projektne rešitve odvajanja in čiščenja padavinskih in komunalnih odpadnih voda mora biti usklajena s Pravilnikom o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode (Uradni list RS, št. 105/02 in 50/04), Uredbo o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda iz virov onesnaževanje (Uradni list RS, št. 35/06, 21/03), Uredbo o emisiji snovi pri odvajanju odpadnih vod iz komunalnih čistilnih naprav (Uradni list RS, št. 35/96, 90/ 98, 31/02 in 62/ 01) ter Uredbo o emisiji snovi pri odvajanju odpadnih vod iz malih komunalnih čistilnih naprav (Uradni list RS, št. 103/02).
Strešna padavinska voda predvidenega objekta je speljana preko peskolovcev v ponikovalnico. Padavinska voda iz utrjenih površin se na robu priključka s cestnimi površinami zgradi talna rešetka, ki se preko lovilca olj spelje v obstoječo meteorno kanalizacijo. Vse utrjene površine morajo biti proti ostalemu terenu omejene z dvignjenimi robniki in izvedene vodotesno.
Območje nima izvedenega javnega kanalizacijskega sistema za odvod komunalnih odpadnih voda. Komunalne odpadne vode se zberejo in odpeljejo v greznico ali malo čistilno napravo. Greznica je locirana na skrajni severni rob območja (najvišja kota raščenega terena), ki je primerno velika, nepropustna troprekatna na občasno praznjenje. Pokrov greznice se izvede na nivoju terena. Izvedba greznice mora biti tehnološko urejena za primer občasnega poplavljenja.
3. Vodovodno omrežje
Ob območju poteka javen vodovod, na katerega se priključi predviden objekt pod pogoji upravljavca. V slučaju potrebe izgradnje internega požarnega omrežja je to potrebno upoštevati pri dimenzioniranju priključka.
Za oskrbo obravnavanega območja s pitno in požarno vodo je potrebno izdelati projektno dokumentacijo, ki mora biti izvedena skladno z določili Pravilnika o tehnični izvedbi in uporabi objektov in naprav javnih vodovodov (Uradni list RS, št. 66/97).
Vodovodna instalacija mora biti brezhibna, vodovodne naprave pa zavarovane in pristopne za uporabo in kontrolo.
4. Elektroomrežje
Oskrba predvidenega objekta z električno energijo iz obstoječega elektroenergetskega omrežja Elektro Ljubljana okolica v sedanjem stanju ni možna.
Po zemljišču parc. št. 3534 k.o. Dolenja vas poteka obstoječ nizkonapetostni vod, ki ga je nujno zamenjati s kablom večjega prereza ter ga prestaviti v traso predvidene kolesarske steze. Na trasi novega kabla se izvede nova skupna merilno-varovalna omarica za predvidene objekte tega lokacijskega načrta, kakor tudi javnega parkirišča in ostalih spremljajočih objektov oziroma občasnih porabnikov.
5. Telekomunikacijsko omrežje
Na območju lokacijskega načrta je potrebo v sklopu komunalne infrastrukture predvideti traso TK omrežja. Na osnovi pridobljenih projektnih pogojev, bo potrebno novo TK omrežje za področje LN projektno obdelati in sicer do priključne točke v obstoječem omrežju Telekoma.
VI. REŠEVANJE IN UKREPI ZA VAROVANJE OKOLJA, OHRANJANJE NARAVE, VARSTVO KULTURNE DEDIŠČINE TER TRAJNOSTNO RABO NARAVNIH DOBRIN
10. člen
1. Ogrevanje
Ogrevanje v novem objektu bo lokalno prilagojeno sezonski uporabi objekta.
2. Zbiranje odpadkov
Zbiranje odpadkov bo urejeno na enotni ploščadi.
Evidentirano območje osrednje življenjskega prostora velikih zveri (80000) in posebnega varovanega območja Natura 2000 (Notranjski trikotnik SI3000232) zahteva, da bodo smetaniki nameščeni in izvedeni na način, da bo živalim preprečen dostop do smeti ali naj bodo nameščeni taki smetnjaki, da bo živalim preprečen dostop do smeti.
3. Varovanje proti hrupu
Območje in predvidena gradnja je v odprtem prostoru. Glede na opredeljeno namensko rabo in skladno se z določili Uredbe o hrupu v naravnem in življenjskem okolju (Uradni list RS, št. 45/95) razporedi v III. območje varstva pred hrupom.
Predviden objekt in ureditve so namenjene turistično informacijski funkciji vstopne postaje na Cerkniško jezero, ki ob normalni rabi ne bo povzročala čezmerne obremenitve s hrupom v območju.
Hrup nastaja na lokalni cesti in parkirišču na nasprotni strani obravnavanega prostora.
4. Varovanje proti onesnaževanju zraka
Varovanje zraka mora biti do dovoljene meje onesnaževanja (II. Območje). V območju lokacijskega načrta niso dovoljene dejavnosti, ki prekomerno onesnažujejo zrak.
5. Varstvo voda
5.1 Ker so predvideni posegi v vodovarstvenem območju zajetij pitne vode – režim 4, je potrebno pri načrtovanju in izvedbi upoštevati vse pogoje iz veljavnih odlokov za predmetno območje ter Pravilnik o gradnjah na vodovarstvenih območjih (Uradni list RS, št. 62/04).
5.2 Vsi posegi v prostor razen izjem, ki so opredeljene v 37. in 201. člena ZV-1 (Zakona o vodah, Uradni list RS, št. 67/02), morajo biti izvedeni izven vodnega in priobalnega zemljišča, ki sta opredeljena v 11. in 14. členu ZV-1 (min. 15 m od meje vodnega zemljišča voda I. Reda – Cerkniškega jezera). Meja vodnega režima je razvidna v grafične delu (karta št. 5 in 6).
Upoštevati je potrebno Pravilnik o gradnjah na vodovarstvenih območjih, ki se lahko izvedejo samo na podlagi vodnega soglasja, in o dokumentaciji, ki je potrebna za pridobitev vodnega soglasja (Uradni list RS, št. 62/02).
Sestavni del strokovnih podlag lokacijskega načrta je Hidrološka študija »Vstopna točka na območju Cerkniškega jezera«, ki ga je izdelal Inženiring za vode d.o.o. Ljubljana št. 323-FR/05, september 2005), v kateri so na novo določene visoke vode.
Posegi so predvideni znotraj območja redkih poplav (20 let). Zagotovljena mora biti lokalna varnost objektov pred stoletnimi vodami (K100) s 50 cm varnostne višine, kar mora biti ustrezno dokazano. V Hidrološki študiji za objekt »Vstopna točka na območje Cerkniškega jezera« (Inženiring za vode, d.o.o. Ljubljana, št. 323-FR/ 05, september 2005) so na novo določene visoke vode. Gradnja objekta ne bo vplivala na poplavno ogroženost ostalih objektov, ker je prostornina objekta proti prostornini poplave zanemarljiva.
Proučiti je potrebno vpliv ukrepov za varovanje objektov, le ti pa ne smejo negativno vplivati na poplavno varnost širšega območja.
Ostale ureditve morajo biti izvedene na sedanji koti terena, tako da poplavno območje ne bo zmanjšano, ja pa potrebno možnost preplavitve upoštevati pri projektiranju in kasnejšemu obratovanju. Izpolnjeni morajo biti pogoji iz 84.–86. člena ZV-1.
Vse utrjene dovozne površine morajo biti proti ostalemu terenu omejene z dvignjenimi betonskimi robniki in izvedene vodotesno.
5.3 Potrebno je upoštevati vse ukrepe, ki preprečujejo onesnaževanje voda. Zagotovljen mora biti nemoten odtok padavinskih voda. Izvedba odvajanja komunalnih vod mora biti narejen na strokovno in ekološko ustrezen način.
Za čas gradenj je nujno predvideti vse potrebne varnostne ukrepe in tako organizacijo gradbišča, da bo preprečeno onesnaževanje voda in podtalnice, ki bi nastalo zaradi transporta, skladiščenja in uporabe tekočih goriv in drugih nevarnih snovi, oziroma v primeru nezgod zagotoviti takojšnje ukrepanje za to usposobljenih delavcev. Vsa začasna skladišča in pretakališča goriv, olj in maziv ter drugih nevarnih snovi, morajo biti izven območja varovanega območja Cerkniškega jezera.
Po končani gradnji se odstranijo vse za potrebe gradnje postavljeni provizoriji in odstranijo vsi ostanki začasnih deponij. Predvideti je potrebno ustrezno krajinsko in protierozijsko ureditev vseh prizadetih površin.
6. Ohranjanje narave
Obravnavano območje posega v območja ohranjanja narave, in sicer v območja naravnih vrednot in območja pomembna za ohranjanje biotske raznovstnosti (ekološko pomembna območja – EPO, posebna varstvena območja – območja NATURA 2000 in potencialna območja NATURA 2000). Hkrati je območje lokacijskega načrta znotraj zavarovanega območja – Notranjski regijski park (Uradni list RS, št. 75/02).
Pri načrtovanju posegov v prostor se upoštevajo usmeritve, izhodišča in pogoji za varstvo naravnih vrednot in zavarovanih območij ter ohranjanje biotske raznovrstnosti navedeni v strokovnem gradivu »Naravovarstvene smernice za pripravo občinskega lokacijskega načrta »Vstopna točka na območje Cerkniškega jezera pri vasi Dolenje Jezero« (ZRSVN, OE Ljubljana, februar 2005), ki so priloga temu odloku in se hranijo na sedežu občine.
Konkretne varstvene usmeritve za območje naravne vrednote:
Cerkniško polje (ident. št: 30V):
– območje naj se ne dviga nad nivo okoliškega terena,
– v času gradnje in način izvedbe naj se opravi na način z čim manjšimi premiki zemeljskega materiala,
– odstranjeno zemljo ali kamionsko podlago naj se deponira izven območja naravne vrednote, oziroma območij pomembnih za ohranjanja biotske pestrosti,
– pri gradnji, ureditvah in obratovanju vstopne točke na Cerkniško polje, naj se zagotovijo vsi okoljevarstveni ukrepi za preprečitev morebitnega onesnaževanja območja naravne vrednote, oziroma območij pomembnih za ohranjanje biotske pestrosti,
– v smeri proti odprtemu prostoru Cerkniškega polja (zahodna in južna stran) naj se območje obsadi z avtohtono drevesno in grmovno vegetacijo.
7. Varstvo kulturne dediščine
Obravnavano območje leži v varovani enoti Cerknica – Kulturna krajina Cerkniškega jezera (predlog za vpis v RKD št. 570082) in se neposredno navezuje na enoto Dolenje jezero – Vas (EŠD 107).
Oblikovanje mora slediti regionalnim značilnostim gradnje. Zunanja uredite mora upoštevati naravne značilnosti terena. Za utrjevanje naj se uporabljajo naravni materiali (betoniranje in asfaltiranje nista primerna). Zasaditve se izvedejo z avtohtonimi vrstami (lahko tudi sadno drevje).
VII. REŠITVE IN UKREPI ZA OBRABBO TER VARSTVO PRED NARAVNIMI NESREČAMI
11. člen
1. Požarna varnost:
Pri projektiranju predvidenih objektov in ureditev je potrebno upoštevati zakon o varstvom pred požarom (Uradni list RS, št. 71/93 in 87/01) prostorske, gradbene in tehnične ukrepe, s katerimi bodo zagotovljeni:
– pogoji za varen umik ljudi,
– potrebni odmiki med objekti oziroma ustrezna ločitev objektov, s čimer bodo zagotovljeni pogoji za omejevanje širjenja ognja ob požaru,
– prometne in delovne površine za intervencijska vozila,
– viri za zadostno oskrbo z vodo za gašenje (Pravilnik o tehničnih normativih za hidratno omrežje za gašenje požarov, Uradni list SFRJ, št. 30/91).
4. Varstvo pred poplavami:
Obravnavano območje je znotraj območja redkih poplav (20 let). Zagotovljena mora biti lokalna varnost objektov pred visokimi vodami (K 100). Predvidena gradnja objekta mora biti temu prilagojena. Ostale ureditve morajo biti izvedene na sedanji koti terena, tako, da se poplavno območje ne bo zmanjšalo. Pri projektiranju in kasnejšem obratovanju je potrebo upoštevati možnost preplavite na podlagi določil 84.–86. člena Zakona o vodah (Uradni list RS,št. 67/02). Podrobni pogoji na območju se določijo v vodnem soglasju.
VIII. NAČRT PARCELACIJE
12. člen
Načrt parcele je prikazan v grafičnih prilogah.
IX. ETAPNOST IZVEDBE PROSTORSKE UREDITVE TER DRUGI POGOJI IN ZAHTEVE ZA IZVAJANJE LOKACIJSKEGA NAČRTA
13. člen
Lokacijski načrt se lahko izvaja etapno. V prvi etapi je nujno zgraditi objekt gostinske ponudbe z lamelo zbiranja skupin ter glavno vstopno ploščadjo. V tej fazi se izvede vsa nujna komunalna oprema. Trasa TK omrežja se lahko izvede kasneje ob izgradnji kolesarske steze, ki je izven območja urejanja tega lokacijskega načrta.
14. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne državne in občinske inšpekcijske službe.
15. člen
Do izvedbe posegov, ki so opredeljeni s tem odlokom, se na ureditvenem območju ohranja obstoječa raba prostora.
16. člen
Lokacijski načrt iz 1. člena tega odloka je na vpogled na Upravni enoti Cerknica in na Občini Cerknica.
17. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 35001-11/2004
Cerknica, dne 11. maja 2006
Župan
Občine Cerknica
Miroslav Levar l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti