Uradni list

Številka 113
Uradni list RS, št. 113/2005 z dne 16. 12. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 113/2005 z dne 16. 12. 2005

Kazalo

5029. Pravilnik o plačah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov v Občini Grosuplje, stran 12292.

Na podlagi 18. člena Statuta Občine Grosuplje (Uradni list RS, št. 42/99 in 36/02) ter v skladu s 100.b členom Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00, 51/02 in 72/05 ter odločb Ustavnega sodišča RS) je Občinski svet Občine Grosuplje na 35. redni seji dne 30. 11. 2005 sprejel
P R A V I L N I K
o plačah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov
v Občini Grosuplje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Za ureditev plač in delovnih razmerij občinskih funkcionarjev se smiselno uporabljajo določbe Zakona o funkcionarjih v državnih organih (Uradni list SRS, št. 30/90, 18/91, 22/91; Uradni list RS, št. 2/91-I, 4/93) in določbe Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 56/02, 110/02, 72/03, 115/03, 126/03, 20/04, 70/04, 53/05 in 70/05), kolikor Zakon o lokalni samoupravi – ZLS – (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00, 51/02 in 72/05) ne določa drugače.
Za opravljanje občinskih funkcij imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno oziroma do plačila za opravljanje funkcije, če funkcijo opravljajo nepoklicno.
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, ter članom nadzornega odbora pripadajo sejnine oziroma nagrade za njihovo delo, ki se oblikujejo na podlagi tega pravilnika smiselno določbam zakonov iz prvega odstavka tega člena.
Članom volilnih organov (občinska volilna komisija, volilne komisije krajevnih skupnosti in volilni odbori) pripada nadomestilo v skladu z Zakonom o lokalnih volitvah (Uradni list RS, št. 72/93, 7/94, 33/94, 61/95, 70/95, 51/02 in 72/05).
Plače oziroma plačila za opravljanje funkcije se določijo z odstotki od plače župana za poklicno opravljanje funkcije, brez njegovega dodatka za delovno dobo.
Sejnina v celoti pripada upravičencem (članom občinskega sveta, predsedniku in članom nadzornega odbora, članom komisij in odborov občinskega sveta, članom štaba civilne zaščite ter članom drugih odborov in komisij občinskega sveta, ki jih imenuje občinski svet ali župan) pod pogojem, da so na posamezni seji navzoči vsaj 1/2 časa trajanja seje, do ½ trajanja seje, ki je predvidena po Poslovniku občinskega sveta pa upravičencem pripada polovični znesek (50%) sejnine. V primeru, da traja seja več kot 6 ur, pripada upravičencem dodatnih 50% sejnine.
Kadar komisija ali odbor občinskega sveta opravi namesto seje oziroma poleg seje delo na terenu, ki traja do 2 uri, se članom odbora ali komisije za terensko delo plača oziroma nadomestilo za opravljanje funkcije obračuna v višini 50% plače oziroma plačila za opravljanje funkcije, ki mu po tem pravilniku pripada za udeležbo na seji. V primeru, da delo na terenu traja več kot 2 uri, pripada upravičencem celotna sejnina.
2. člen
Občinski funkcionarji, ki jih ureja ta pravilnik, so člani občinskega sveta, župan in podžupan.
Člani občinskega sveta opravljajo svojo funkcijo nepoklicno.
Župan se odloči, ali bo svojo funkcijo opravljal poklicno ali nepoklicno, svojo odločitev pa mora sporočiti občinskemu svetu do prve naslednje seje po konstituiranju občinskega sveta. Župan lahko kadarkoli v času trajanja njegovega mandata svojo odločitev glede poklicnega oziroma nepoklicnega opravljanja funkcije spremeni in mora o tem obvestiti občinski svet na prvi seji po sprejemu odločitve.
Podžupan opravlja svojo funkcijo nepoklicno. Podžupan lahko opravlja funkcijo poklicno, če se tako odloči v soglasju z županom, odločitev pa mora potrditi občinski svet.
3. člen
Z Zakonom o lokalni samoupravi oziroma Zakonom o javnih uslužbencih je za poklicno opravljanje funkcije župana Občine Grosuplje, ki sodi v peto skupino občin, določen količnik osnovne plače v višini 8,0. Županu pripada funkcijski dodatek v višini 50% količnika ter dodatek za delovno dobo v skladu z zakonom.
Če župan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plača v višini 50% plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno.
Plača podžupana se lahko oblikuje v višini največ 80% plače župana iz prvega odstavka tega člena, če funkcijo opravlja poklicno.
Če podžupan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo za opravljanje funkcije, določeno največ v višini 40% plače župana brez njegovega dodatka za delovno dobo.
Merila za oblikovanje plače podžupana in višino plače določa ta pravilnik.
4. člen
Z zakonom določeni najvišji dovoljeni obseg sredstev, v okviru katerega se lahko oblikuje plačilo za nepoklicno opravljanje funkcije člana občinskega sveta, je podlaga za ugotovitev najvišjega možnega letnega obsega sredstev, iz katerih se izplačujejo plačila za opravljanje funkcije članom občinskega sveta ter nagrade članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta in članom nadzornega odbora ter drugih organov Občine Grosuplje.
Sredstva iz prejšnjega odstavka se vsakoletno zagotovijo v proračunu Občine Grosuplje.
II. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA PLAČIL
ZA OPRAVLJANJE FUNKCIJE
5. člen
Plačilo za opravljanje funkcije podžupana, ki opravlja funkcijo nepoklicno, se oblikuje v višini 40% plače župana.
Podžupanu za čas, ko opravlja funkcijo župana, pripada plača, ki bi jo dobil župan.
Z odločbo oziroma s sklepom v skladu z zakonom in tem pravilnikom se na podlagi nalog, ki jih podžupan opravlja oziroma pooblastil, ki jih ima, določi količnik osnovne plače oziroma plačila za opravljanje funkcije in drugi elementi za izračun plače oziroma plačila za opravljanje funkcije podžupana.
6. člen
Plačilo za opravljanje funkcije člana občinskega sveta je sejnina za udeležbo na seji občinskega sveta oziroma seji delovnega telesa občinskega sveta.
Plačilo za opravljanje funkcije člana občinskega sveta znaša največ 15% plače župana. V okviru tega zneska se članu občinskega sveta določi plačilo za opravljanje funkcije za posamezni mesec glede na delo, ki ga je opravil, in sicer za:
– udeležbo na redni ali izredni seji
občinskega sveta                             50%
– predsedovanje seji delovnega telesa
občinskega sveta                             30%
– udeležbo na seji delovnega telesa,
katerega član je                             20%
Z odločbo oziroma s sklepom v skladu s tem pravilnikom se določi količnik za izračun plačila za opravljanje funkcije člana občinskega sveta. Mesečno izplačilo se opravi na podlagi evidence o opravljenem delu članov občinskega sveta, ki jo vodi občinska uprava.
Mesečni oziroma letni znesek sejnin, vključno s sejninami za seje delovnih teles občinskega sveta, ki se izplača posameznemu članu občinskega sveta, ne sme presegati 15% mesečne oziroma letne plače župana.
7. člen
Osnova za obračun plače oziroma plačila za opravljanje funkcije na podlagi tega pravilnika je znesek, ki je kot izhodiščna plača za prvi tarifni razred, za polni delovni čas, dogovorjen s kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnosti oziroma določen z Uredbo o razvrstitvi v plačne razrede.
Plača oziroma plačilo za opravljanje funkcije župana se ugotovi tako, da se osnova za obračun plače pomnoži s količnikom za plačo župana. Znesek se poveča za funkcijski dodatek ter dodatek za delovno dobo, ki pripada županu le v primeru, da funkcijo opravlja poklicno.
Plača oziroma plačilo za opravljanje funkcije posameznega občinskega funkcionarja se ugotovi tako, da se osnova za obračun plače pomnoži s količnikom, določenim v skladu s 5. ali 6. členom tega pravilnika. Znesek se poveča za dodatek za delovno dobo, le v primeru, da občinski funkcionar opravlja funkcijo poklicno.
V okviru ugotovljenega zneska plače župana za poklicno opravljanje funkcije se določi najvišji možni znesek plače oziroma plačila za opravljanje funkcije posameznega občinskega funkcionarja ter zagotovi, da ta mesečno ali letno ne preseže najvišjega možnega zneska, ki ga določa zakon.
8. člen
Odločbo oziroma sklep o plači oziroma plačilu za opravljanje funkcije izda za posameznega občinskega funkcionarja Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja občinskega sveta.
Podpisnik odločb o plači oziroma plačilu za opravljanje funkcije posameznega občinskega funkcionarja je predsednik Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, podpredsednik komisije pa je podpisnik odločbe o plači oziroma plačilu za opravljanje funkcije, ki se nanaša na predsednika komisije.
Plača oziroma del plačila za opravljanje funkcije občinskega funkcionarja je pravica, ki mu gre praviloma na podlagi sklenjene pogodbe o delu.
Delovno razmerje občinskih funkcionarjev, ki opravljajo funkcijo nepoklicno, je delovno razmerje za določen čas v skladu z zakonom, sklenjeno brez razpisa za čas, daljši od polnega delovnega časa. Občinskemu funkcionarju se izda odločba o plači ob sklenitvi delovnega razmerja. Če se z občinskim funkcionarjem ne more skleniti delovnega razmerja, se plačilo za nepoklicno opravljanje občinske funkcije izplačuje kot prejemek na podlagi mandatne pogodbe dosežen od prevzema opravljanja storitev in poslov na drugi podlagi.
Z odločbo o županovi plači se izvršijo določbe zakona. Z odločbo o plači oziroma plačilu za opravljanje funkcije podžupana se izvršijo določbe tega pravilnika. Z odločbo o plačilu za opravljanje funkcije člana občinskega sveta se opredelijo osnove za ugotovitev mesečnega izplačila plačila za opravljanje funkcije.
9. člen
Delodajalcu, kjer je občinski funkcionar, ki opravlja funkcijo nepoklicno, v rednem delovnem razmerju in ki uveljavlja pravico do povračila plačila za opravljanje funkcije za čas, ko je občinski funkcionar v rednem delovnem času opravljal občinsko funkcijo, se prizna povračilo največ v višini 33% plače, ki mu jo izplačuje za redni delovni čas.
III. SEJNINE IN NAGRADE
10. člen
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se za opravljanje dela v komisiji ali odboru občinskega sveta določi nagrada v obliki sejnine, ki se izplača za udeležbo na seji kot prejemek od prevzema opravljanja storitev in poslov na podlagi sklepa o imenovanju in v skladu z evidenco opravljenega dela, ki jo vodi občinska uprava.
Vsem članom delovnih teles občinskega sveta za posamezno sejo delovnega telesa pripada sejnina, ki znaša 20% od najvišjega možnega zneska plačila za opravljanje funkcije člana občinskega sveta.
11. člen
Predsednik in člani nadzornega odbora občine imajo pravico do nagrade v višini največ 7% plače župana za predsednika oziroma največ 5% plače župana za člana. Nagrade ne smejo niti mesečno niti letno preseči najvišjega možnega zneska.
Nagrada se oblikuje glede na opravljeno delo, in sicer:
– kot sejnina, ki se izplača za udeležbo na seji – 40%
– kot plačilo za izvedbo nadzora po programu dela ali sklepu nadzornega odbora – 60%.
Nagrade predsednika in članov nadzornega odbora se izplačujejo kot prejemek od prevzema opravljanja storitev in poslov na podlagi sklepa o imenovanju in v skladu z evidenco opravljenega dela, ki jo vodi občinska uprava.
12. člen
Člani volilnih organov imajo ob vsakih volitvah pravico do enkratnega nadomestila, ki se izplača na podlagi sklepa oziroma odločbe o imenovanju.
Predsednik, tajnik in člani občinske volilne komisije imajo za opravljanje dela v zvezi z izvedbo lokalnih referendumov in volitev v skladu z Zakonom o lokalnih volitvah pravico do nadomestila za opravljanje funkcije.
Nadomestila za opravljanje funkcije članom občinske volilne komisije se oblikujejo na podlagi Zakona o lokalnih volitvah in izplačujejo na podlagi sklepa oziroma odločbe o izplačilu nadomestila za opravljanje funkcije ter sklepa o imenovanju.
Predsednik občinske volilne komisije ima ob vsakih splošnih volitvah pravico do nadomestila v višini povprečnega mesečnega izplačila plačila za poklicno opravljanje funkcije župana.
Namestnik predsednika in tajnik občinske volilne komisije imata ob vsakih splošnih volitvah pravico do nadomestila v višini povprečnega mesečnega izplačila plačila za poklicno opravljanje funkcije podžupana oziroma v višini največ 80% povprečnega mesečnega izplačila plačila za poklicno opravljanje funkcije župana.
Člani občinske volilne komisije in njihovi namestniki imajo ob vsakih splošnih volitvah pravico do nadomestila v višini 20% povprečnega mesečnega izplačila plačila za poklicno opravljanje funkcije župana.
Pravico do ustreznega nadomestila imajo tudi predsednik, namestnik predsednika, tajnik in člani posebne občinske volilne komisije. Obseg sredstev za nadomestila za opravljanje funkcije v posebni občinski volilni komisiji sprejme župan.
Predsednik in člani volilnih odborov in volilnih komisij krajevnih skupnosti ter njihovi namestniki imajo ob vsakem glasovanju pravico do nadomestila v znesku dveh dnevnic za službeno pot v državi, ki traja nad 12 ur, do katere so upravičeni zaposleni v občinski upravi.
Predsedniki volilnih odborov in komisij krajevnih skupnosti so upravičeni tudi do povračila potnih stroškov.
13. člen
Predsednikom svetov krajevnih skupnosti se izplača letna nagrada za opravljeno delo. Merilo za višino nagrade je velikost posamezne krajevne skupnosti, število prebivalcev v posamezni krajevni skupnosti in število članov sveta krajevne skupnosti, osnova za obračun enkratna povprečna neto mesečna plača na zaposlenega v Republiki Sloveniji za mesec junij tekočega leta.
Krajevne skupnosti se razdelijo v naslednje skupine:
– 1. skupina: KS Grosuplje                       100%
– 2. skupina: KS Šmarje Sap in KS Št. Jurij       80%
– 3. skupina: KS Mlačevo, KS Polica,
KS Račna in KS Žalna                              60%
– 4. skupina: KS Ilova gora,
KS Spodnja Slivnica in KS Škocjan                 40%
Letna nagrada se izplača v drugi polovici leta, najkasneje do 30. novembra tekočega leta, največ do višine določene v prejšnjem odstavku tega člena.
Predsednik krajevne skupnosti se lahko odloči, da nagrado oziroma del svoje nagrade prepusti podpredsedniku, tajniku ali drugemu članu krajevne skupnosti.
Ostalim članom krajevne skupnosti se izplača letna nagrada v višini 15% od določene nagrade, ki po tem členu pripada predsedniku, pod pogojem, da je navzoč vsaj na polovici sej sveta krajevne skupnosti v tekočem letu.
IV. POVRAČILA, NADOMESTILA IN DRUGI PREJEMKI
14. člen
Občinski funkcionarji imajo pravico do povračil, nadomestil in drugih prejemkov v skladu s predpisi, ki urejajo te pravice.
Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prevoza na službeni poti, ki nastanejo pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo. Pravico do povračila potnih stroškov lahko občinski funkcionar uveljavlja, če gre za službeno potovanje. Stroški prevoza se povrnejo v skladu s predpisi.
Občinski funkcionar ima pravico do dnevnice za službeno potovanje v skladu s predpisi.
Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prenočevanja, ki nastanejo na službeni poti. Stroški prenočevanja se povrnejo na podlagi predloženega računa in predhodno izdane naročilnice s strani občinske uprave v skladu s predpisi.
Predsednik in člani nadzornega odbora, člani komisij in odborov občinskega sveta, člani štaba civilne zaščite ter člani drugih odborov in komisij, ki jih imenuje občinski svet ali župan, imajo pravico do povračila kotizacij za udeležbo na seminarju, potnih stroškov, nastalih zaradi udeležbe na seminarju oziroma usposabljanju.
15. člen
Pravice iz 14. člena tega pravilnika uveljavlja občinski funkcionar na podlagi naloga za službeno potovanje in na podlagi naročilnice, ki jo izda občinska uprava.
Nalog za službeno potovanje izda župan. Če gre za službeno potovanje župana, izda nalog podžupan ali direktor občinske uprave.
V. NAČIN IZPLAČEVANJA
16. člen
Sredstva za izplačevanje plač, plačil za opravljanje funkcije, nagrad oziroma sejnin in povračil stroškov, ki jih imajo občinski funkcionarji, se zagotovijo v proračunu Občine Grosuplje.
17. člen
Plače, plačila za opravljanje funkcije in nagrade se vsem upravičencem izplačujejo mesečno za pretekli mesec najkasneje do 15. dne v tekočem mesecu na podlagi evidence o opravljenem delu, ki jo vodi občinska uprava.
Prejemki, določeni v 13. členu tega pravilnika, se izplačajo v petnajstih dneh po končanem službenem potovanju in na podlagi zahtevanih dokazil.
18. člen
Plače, plačila za opravljanje funkcije in nagrade se usklajujejo skladno s spremembo zneska, ki je kot izhodiščna plača za prvi tarifni razred za polni delovni čas dogovorjen s kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnosti, povračila stroškov v zvezi z delom pa v skladu s predpisi, ki jih urejajo oziroma uredbo o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih prejemkov, ki se pri ugotavljanju davčne osnove priznavajo kot odhodek.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
19. člen
Plače, plačila za opravljanje funkcije, nagrade oziroma sejnine in povračila, ki pripadajo občinskim funkcionarjem, predsedniku in članom nadzornega odbora ter članom komisij in odborom občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se izplačajo za nazaj, in sicer od dneva potrditve mandata oziroma imenovanja.
Pri poračunu se upošteva znesek izhodiščne plače za prvi tarifni razred za polni delovni čas, dogovorjen s kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnosti, ki je veljal v posameznem mesecu.
20. člen
Določbe tega pravilnika, ki se nanašajo na člane komisij in odborov občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se smiselno uporabljajo tudi za izplačilo sejnin članom štaba za civilno zaščito, uredniškega odbora občinskega glasila in članom drugih komisij, odborov, svetov, ki jih ustanovi ali imenuje občinski svet ali župan.
Osebam, ki vodijo organe in delovna telesa iz prvega odstavka tega člena, pripada nagrada, ki jo dobijo ostali člani odborov in komisij, povečana za 50%.
21. člen
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati pravilnik o plačah občinskih funkcionarjev in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov (Uradni list RS, št. 57/99 in 40/01).
22. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 143-15/95
Grosuplje, dne 30. novembra 2005
Župan
Občine Grosuplje
Janez Lesjak l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti