Uradni list

Številka 37
Uradni list RS, št. 37/2005 z dne 11. 4. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 37/2005 z dne 11. 4. 2005

Kazalo

1300. Pravilnik za sofinanciranje in vrednotenje letnih programov športa v Občini Litija, stran 3519.

Na podlagi 3., 7. in 9. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št 22/98) in 16. člena Statuta Občine Litija (Uradni list RS, št 18/04) je Občinski svet občine Litija na 23. seji dne 29. 3. 2005 sprejel
P R A V I L N I K
za sofinanciranje in vrednotenje letnih programov športa v Občini Litija
1. člen
S tem pravilnikom se določajo pogoji, kriteriji in postopki za vrednotenje in razdelitev sredstev namenjenih za sofinanciranje letnih programov športa ter sredstev namenjenih za vzdrževanje in posodabljanje javnih športnih objektov v Občini Litija.
2. člen
Občina Litija uresničuje javni interes v športu tako, da zagotavlja sredstva za realizacijo nacionalnega programa športa, ki se nanaša na Občino Litijo in z zagotavljanjem sredstev za izvedbo lokalnega programa športa ter z vzdrževanjem in posodabljanjem lokalno pomembnih športnih objektov.
Predmet tega pravilnika je delitev sredstev v skladu z merili, ki jih na podlagi sprejetega letnega programa športa zagotavlja proračun Občine Litija v tekočem koledarskem letu.
3. člen
Pravico do sofinanciranja športnih programov imajo nosilci in izvajalci športnih programov (športna društva in klubi, šole, vrtci in drugi javni zavodi, podjetja oziroma gospodarske družbe, zasebniki), če izpolnjujejo naslednje pogoje:
– da izvajajo program javnega interesa in da imajo organizirano redno dejavnost najmanj 9 mesecev v letu,
– da imajo sedež v Občini Litija,
– da so ustrezno registrirani za izvajanje dejavnosti v športu najmanj eno leto od prijave na razpis,
– da imajo zagotovljene materialne, prostorske, kadrovske in organizacijske pogoje za realizacijo načrtovanih športnih programov,
– da društva ob prijavi na razpis občini dostavijo tudi poročilo o realizaciji programov, ki so bili sofinancirani iz proračunskih sredstev v minulem letu ter podatke o evidenci članstva in plačani članarini v zadnjem koledarskem letu,
– da drugi izvajalci ob prijavi na razpis občini dostavijo tudi dokumentacijo iz katere bo razvidno, da so na podlagi zakonskih predpisov registrirani tudi za opravljanje dejavnosti v športu ter druge podatke o finančni in poslovni sposobnosti za gospodarske družbe in zasebnike.
Pri kandidaturi za izvedbo enakih športnih programov imajo športna društva in zveze društev pod enakimi pogoji prednost pred zasebniki in drugimi izvajalci športnih programov.
4. člen
Pogoji, kriteriji in merila sofinanciranja, določeni s tem pravilnikom upoštevajo proračunske možnosti in načelo, da so proračunska sredstva dostopna vsem izvajalcem športnih programov, in sicer za naslednje vsebine:
– športna vzgoja predšolskih otrok, šolske mladine in študentov;
– športna vzgoja otrok in mladine s posebnimi potrebami in motnjami v razvoju;
– šport otrok in mladine, usmerjeni v kakovostni in vrhunski šport, ki ima značaj redne športno-rekreativne vadbe in podlage v organiziranem sistemu tekmovanja državnih panožnih zvez;
– kakovostni in vrhunski šport odraslih posameznikov in ekip, ki nastopajo v uradnih tekmovalnih sistemih državnih panožnih zvez za naslov državnega prvaka;
– športna rekreacija in šport za vse;
– izobraževanje, usposabljanje in izpopolnjevanje strokovnih kadrov;
– priznanja in nagrade športnikom in športnim delavcem;
– šport invalidov;
– delovanje zavodov, športnih zvez in drugih izvajalcev, ki opravljajo strokovne in razvojne naloge v športu;
– propagandna dejavnost in informiranje o športu v medijih;
– množične in promocijske športne prireditve v javnem interesu;
– izgradnja, posodabljanje in vzdrževanje javnih športnih objektov.
Višina sredstev za sofinanciranje letnih programov športa v posameznem letu je tolikšna, kolikšno določi odlok o proračunu za tekoče leto; izvajalci športnih programov pa prejmejo sorazmerni delež sredstev na izbranem področju športa kot to določa vsakoletni Letni program športa v Občini Litija.
5. člen
Letni program športa za posamezno proračunsko leto pripravi občinska uprava, občina pa lahko za to pooblasti tudi zavod, pristojen za šport ali reprezentativno občinsko športno zvezo. Predlog letnega programa športa se najmanj 15 dni pred obravnavo na občinskem svetu javno objavi vsaj v enem lokalnem mediju ali na občinskem spletnem naslovu. K predlogu letnega programa športa poda svoje mnenje tudi reprezentativna občinska zveza športnih društev.
Letni program športa sprejme občinski svet.
V letnem programu športa se določi zlasti obseg in vrsto programov športa, prioritetne vsebine športa ter deleže sredstev za posamezne programe športa, ki se sofinancirajo v tekočem proračunskem letu. Sprejet letni program športa predstavlja podlago za javni razpis za izbiro izvajalcev športnih programov, prireditev in drugih dejavnosti.
6. člen
Pravico do sofinanciranja športnih programov imajo izvajalci športnih programov, ki so izbrani na podlagi vsakoletnega javnega razpisa, ki ga objavi Občina Litija. Razpisni rok se časovno prilagodi postopku priprave in sprejema občinskega proračuna ter Letnega programa športa.
Komisijo za pripravo in vodenja postopka javnega razpisa ter pripravo predloga za izbiro izvajalcev imenuje župan izmed strokovnih delavcev občinske uprave, javnih zavodov – pristojnih za šport ter uporabnikov športnih programov oziroma predstavnikov civilne sfere lokalne skupnosti.
Razpisno dokumentacijo pripravi komisija v skladu s pooblastili in z roki, ki so bili določeni v sklepu o uvedbi postopka. Besedilo javnega razpisa, vsebino razpisne dokumentacije, datum objave javnega razpisa in razpisni rok določi župan s sklepom.
Komisija na podlagi točkovanja in meril po tem pravilniku opravi Izbor programov in izdela predlog razdelitve razpoložljivih sredstev, ki jih za sofinanciranje programov športa zagotavlja občinski proračun. O izidu razpisa komisija sestavi poročilo ter obvesti župana in vse predlagatelje, ki so s svojimi programi kandidirali na javni razpis.
Predlagatelji, ki niso bili izbrani ali menijo, da njihovi programi v skladu z merili niso bili ustrezno ovrednoteni, lahko v 8 dneh po prejemu obvestila, vložijo pisno pritožbo pri županu. Župan pozove komisijo za dodatno obrazložitev, na podlagi tega pa pritožbi ugodi ali jo zavrne.
Na podlagi predloga komisije izbor izvajalcev posameznih programov in višino sofinanciranja izbranih letnih programov odloči župan s sklepom, na katerega ni pritožbe, v skladu z zakonodajo pa je možno uporabiti druga pravna sredstva (upravni spor).
7. člen
Javni razpis za izbiro izvajalcev športnih programov se objavi v Uradnem listu RS in vsaj še v enem javnem lokalnem mediju ali na drug krajevno običajen način.
Javni razpis mora vsebovati:
– navedbo naročnika, naslov za vložitev prijave in rok za prijavo,
– navedbo programov, ki so predmet sofinanciranja,
– okvirno višino finančnih sredstev in predvideno obdobje za porabo sredstev,
– pogoje, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci oziroma predlagatelji programov,
– predvideni rok, v katerem bodo vlagatelji obveščeni o izidu javnega razpisa,
– navedbo oseb pooblaščenih za dajanje informacij.
Predlagatelji se prijavijo na javni razpis z razpisno dokumentacijo in na za to predvidenih obrazcih.
Razpisni rok za zbiranje prijav ne sme biti krajši od 30 dni.
8. člen
Zveza športnih društev občine Litija ali drug za šport pristojni občinski zavod lahko opravlja za potrebe Občine Litija naslednje naloge:
– spremljanje javnih športnih programov in analiza nalog v športu ter izvajanje drugih tekočih nalog,
– usklajevanje in povezovanje izvajalcev športa pri načrtovanju in izvajanju skupnih nalog na lokalni ravni in na območju Občine Litija,
– priprava strokovnih gradiv, zbiranje in posredovanje podatkov s področja informatike v športu,
– nudenje strokovne in organizacijske pomoči izvajalcem športnih programov,
– sodelovanje s šolami in vrtci pri zagotavljanju strokovnih kadrov in izvajanju interesne športne vzgoje otrok in mladine ter športne rekreacije,
– načrtovanje in spremljanje izobraževanja in usposabljanja vaditeljev, trenerjev in drugih strokovnih delavcev za delo v športu,
– promocija, obveščanje, informiranje o športu in tekočih športnih prireditvah,
– organizacija in izvedba propagandnih in promocijskih akcij s področja športa za vse.
Obseg delovanja in financiranja Zveze športnih društev občine Litija ali javnega zavoda pristojnega za šport se uredi z medsebojno pogodbo med športno zvezo oziroma zavodom ter občino na podlagi njihove prijave na razpis.
9. člen
Javni športni objekti so tisti športni objekti, ki so last Občine Litija ali so določeni s posebnim sklepom Občinskega sveta o določitvi javnih športnih objektov v Občini Litija.
V javnih športnih objektih imajo obvezni šolski programi športne vzgoje in programi v javnem interesu v skladu z nacionalnim in lokalnim programom športa prednost pred drugimi programi.
Za sofinanciranje investicijskega vzdrževanja in posodabljanja športnih objektov se lahko sredstva praviloma odobrijo samo za javne športne objekte v občinski lasti ali v občinski solastnini.
10. člen
Upravičenci do sredstev za investicijsko vzdrževanje, nakup nove opreme in posodabljanje obstoječih športnih objektov, so samo tista športna društva in tisti izvajalci, ki so (so)lastniki javnih športnih objektov ali pa z njimi upravljajo, na podlagi ustrezne pogodbe z občino ali na podlagi sprejetega ustreznega občinskega akta.
Obseg in razdelitev sredstev za nove investicije v športno infrastrukturo – za novogradnje ni predmet tega pravilnika, temveč program novih investicij, ki jih v javnem interesu na področju športa, določa Občinski svet v skladu z drugimi predpisi ob sprejemanju občinskega proračuna.
11. člen
Občina sklene z izbranimi izvajalci športnih programov na javnem razpisu po sprejetju odloka o proračunu letne pogodbe o sofinanciranju izbranih programov in dejavnosti. Če proračun za tekoče koledarsko leto še ni sprejet, se izbranim izvajalcem športnih programov zagotavljajo proračunska sredstva v skladu s pravili, ki veljajo za začasno financiranje, pogodbe o začasnem financiranju pa se z izbranimi izvajalci lahko sklenejo največ do višine sredstev, ki je sorazmerna s porabljenimi sredstvi za enako obdobje v preteklem letu. Po preteku začasnega financiranja se izplačana sredstva v tem obdobju, vključijo v letno pogodbo o financiranju izbranih izvajalcev športnih programov.
12. člen
V pogodbi med občino in izvajalcem športnega programa se opredeli vsebina izbranega programa, obseg, višina in namen sofinanciranja, roke za izvedbo, pričakovane dosežke, roke in način financiranja, način nadzora nad namensko porabo proračunskih sredstev, določilo o vračilu sredstev v primeru nenamenske porabe sredstev ter druge medsebojne pravice in obveznosti.
Če izbrani izvajalec ne vrne in ne podpiše pogodbe v roku 15 dni od prejema, se šteje, da je od pogodbe in od zahteve za sofinanciranje odstopil.
Sofinanciranje programov, ki so bili določeni v skladu s pogodbo in finančno ovrednoteni, se praviloma izvede po njihovi realizaciji, z izjemo sofinanciranja programov izvajalcev, ki nastopajo v tekmovalnem športu rednih ligaških tekmovanj na ravni države ter v drugih posebnih primerih, če je tako določeno v pogodbi.
Izvajalci morajo po izvedbi programa na ustreznih obrazcih predložiti dokazila o realizaciji pogodbenih obveznostih ter pisno vsebinsko in finančno poročilo o porabi prejetih sredstev pristojnemu organu občinske uprave.
13. člen
Sestavni del tega pravilnika v prilogi so Merila za sofinanciranje in vrednotenje letnih programov športa v Občini Litija. Merila in točkovanje za vrednotenje posameznih športnih programov in zvrsti se lahko v skladu s postopkom obravnave Letnega programa športa dopolnjujejo in spreminjajo, če tako odločitev sprejme Občinski svet.
Spremembe pravilnika in meril za vrednotenje programov športa je potrebno sprejeti pred objavo javnega razpisa za sofinanciranje športnih programov v tekočem koledarskem letu.
14. člen
S sprejetjem tega pravilnika preneha veljati pravilnik in merila o sofinanciranju programov športa v Občini Litija (Uradni list RS, št. 1/01).
15. člen
Ta pravilnik se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati naslednji dan po objavi, merila za vrednotenje letnih programov športa pa se uporabljajo od leta 2005 dalje.
Št. 621-19/2003
Litija, dne 29. marca 2005.
Župan
Občine Litija
Mirko Kaplja l. r.
                                  MERILA
                  za sofinanciranje in vrednotenje letnih
                      programov športa v Občini Litija

                                     I
    Ta Merila za sofinanciranje in vrednotenje letnih programov športa se
uporabljajo za točkovanje prijav predlagateljev letnih programov športa,
ki prispejo na javni razpis in se uporabljajo za izbiro ter ovrednotenje
programov ter dodelitev finančnih sredstev posameznim programom in
upravičencem.

    Osnovno točkovanje:
                                    II
    Športni programi se na podlagi prijav na javni razpis v posameznem
razpisnem obdobju sofinancirajo na podlagi izhodišč in usmeritev
nacionalnega programa športa in skladno s sprejetimi izhodišči in
usmeritvami vsakoletnega programa športa na občinski ravni in sicer se
točkujejo s točkami za naslednje vsebine:

Pog. A – interesna športna vzgoja predšolskih otrok:

a)  programi: Zlati sonček in Ciciban planinec                    30 točk
    v obsegu najmanj 30 ur/skupino izven rednega programa vrtca
    Pogoj za izvedbo: zagotovljen prostor za izvedbo programa in strokovni
    kader, najmanj 15 prijavljenih otrok /skupino.
    Sofinancira se: športne/tekmovalne knjižice, značke in priznanja za
    otroke udeležence in strokovni kader (vodja dejavnosti).
    Upravičenci: javni vrtci in drugi izvajalci ob izpolnjevanju drugih
    pogojev.
    Merila za izbor: izkušnje pri organizaciji in izvedbi minulih tovrstnih
    programov (1–5 točk),
    ustrezna stopnja usposobljenosti strokovnega kadra (1–5 točk),
    primernost objekta za izvajanje dejavnosti (1–3 točke), številčnost
    skupine (1–3 točk).
b)  program: Naučimo se plavati                                   30 točk
    v obsegu najmanj 10 ur/skupino neposrednega dela z otroki v bazenu
    Pogoj za izvedbo: izjava upravljavca o možni uporabi bazena, najmanj 8
    otrok/skupino
    Sofinancira se: najem objekta – bazen in strokovni kader,
    spremljevalci.
    Upravičenci: javni vrtci in drugi izvajalci ob izpolnjevanju drugih
    pogojev.
    Merila za izbor: višina izračunane cene programa na otroka brez
    subvencije občine (1–10 točk), izkušnje pri organizaciji in izvedbi
    minulih tovrstnih programov (1–5 točk),
    ustrezna stopnja usposobljenosti strokovnega kadra (1–5 točk),
    primernost objekta za izvajanje dejavnosti (1–3 točke).
c)  drugi športni programi in dejavnosti za predšolske otroke, ki
    upravičijo svoje vlogo in pomen za razvijanje osnovnih gibalnih znanj
    otrok                                                         30 točk
    v obsegu najmanj 30 ur/skupino v popoldanskem času ali ob sobotah
    Pogoj za izvedbo: zagotovljen lasten prostor in strokovni kader,
    najmanj 15 otrok /skupino
    Sofinancira se: strokovni kader (vodja dejavnosti).
    Upravičenci: javni vrtci in drugi izvajalci ob izpolnjevanju drugih
    pogojev.
    Merila za izbor: višina izračunane cene programa na otroka brez
    subvencije občine (1–10 točk), izkušnje pri organizaciji in izvedbi
    minulih tovrstnih programov (1–5 točk),
    ustrezna stopnja usposobljenosti strokovnega kadra (1–5 točk),
    primernost objekta za izvajanje dejavnosti (1–3 točke), številčnost
    skupine (1–3 točke).
    Opomba: notranja razdelitev sredstev poglavja »A« med a, b, c vsebinami
    predlaga pristojna komisija za šport na podlagi pregleda in števila
    dejansko prispelih vlog na razpis.


Pog. B – interesna športna vzgoja osnovnošolskih otrok in mladine (od 6 do
15 leta):

a)  programi: Zlati sonček in Krpan                               30 točk
    v obsegu najmanj 30 ur/skupino izven časa rednega pouka oziroma urnika
    šole
    Pogoj za izvedbo: zagotovljen lasten prostor in strokovni kader,
    najmanj 15 otrok in največ 20 otrok/skupino.
    Sofinancira se: športne/tekmovalne knjižice, značke in priznanja za
    otroke udeležence in strokovni kader (vodja dejavnosti).
    Merila za izbor: izkušnje pri organizaciji in izvedbi minulih tovrstnih
    programov (1–5 točk),
    ustrezna stopnja usposobljenosti strokovnega kadra (1–5 točk),
    primernost objekta za izvajanje dejavnosti (1–3 točke), številčnost
    skupine (1–3 točk).
b)  program: Naučimo se plavati                                   60 točk
    v obsegu najmanj 20 ur/skupino neposrednega dela otrok v bazenu
    Pogoj za izvedbo: izjava upravljavca o možni uporabi bazena, najmanj 10
    otrok/skupino
    Sofinancira se: najem objekta – bazen in strokovni kader,
    spremljevalci.
    Upravičenci: javni vrtci in drugi izvajalci ob izpolnjevanju drugih
    pogojev.
    Merila za izbor: višina izračunane cene programa na otroka brez
    subvencije občine (1–10 točk), izkušnje pri organizaciji in izvedbi
    minulih tovrstnih programov (1–5 točk),
    ustrezna stopnja usposobljenosti strokovnega kadra (1–5 točk),
    primernost objekta za izvajanje dejavnosti (1–3 točke), število otrok
    neplavalcev (1–3 točke).
c)  drugi športni programi – Hura prosti čas, plesni tečaji ipd. izven
    okvira obveznega pouka – urnika šole                          20 točk
    v obsegu najmanj 20 ur/skupino v popoldanskem času ali ob vikendih in v
    času počitnic
    Pogoj za izvedbo: zagotovljen lasten prostor in strokovni kader,
    najmanj 15 otrok /skupino
    Sofinancira se: strokovni kader (vodja dejavnosti).
    Upravičenci: šole in drugi izvajalci ob izpolnjevanju drugih pogojev.
    Merila za izbor: višina izračunane cene programa na otroka brez
    subvencije občine (1–10 točk), izkušnje pri organizaciji in izvedbi
    minulih tovrstnih programov (1–5 točk),
    ustrezna stopnja usposobljenosti strokovnega kadra (1–5 točk),
    primernost objekta za izvajanje dejavnosti (1–3 točke), številčnost
    skupine (1–3 točke).
d)  športni oddelki OŠ/dodatne ure pouka
    športne vzgoje                                                60 točk
    v obsegu najmanj 40 ur/skupino z izvedbo vsaj enega tečaja (plavanja,
    smučanja, rolkanja,).
    Pogoj za izvedbo: potrjen program pristojnega organa ZRSŠ, umeščenost v
    šolski urnik pouka in izvedba vsaj enega letnega tečaja za pridobitev
    dodatnih športnih znanj.
    Sofinancira se: strokovni kader in spremljevalci.
    Merila za izbor: višina izračunane cene programa na otroka brez
    subvencije občine (1–10 točk), izkušnje pri organizaciji in izvedbi
    minulih tovrstnih programov (1–5 točk), številčnost oddelka (1–3
    točke).
    Opomba: notranja razdelitev sredstev poglavja »B« med a, b, c, d
    vsebinami predlaga pristojna komisija za šport na podlagi pregleda in
    števila dejansko prispelih vlog na razpis.
e)  šolska športna tekmovanja za dečke in deklice v izbranih športnih
    zvrsteh (različnih disciplinah), ki se selekcionirajo – od občinskega
    prvaka, področnega in regijskega zmagovalca do polfinalnega tekmovanja
    za naslov državnega prvaka, in sicer:
    – organizacija in izvedba občinskega tekmovanja               20 točk
    Sofinancirajo se: prevozi ostalih šolskih ekip na tekmovanje, malica za
    udeležence, sodniki, priznanja udeležencem
    – organizacija in izvedba regijskega
    in področnega tekmovanja                                      40 točk
    Sofinancirajo se: malica za udeležence, sodniki, priznanja udeležencem,
    dodatne ure strokovnega kadra za pripravo šolske ekipe; ali pa prevoz,
    spremstvo in prehrana udeležencev, če gre ekipa na gostovanje
    – organizacija in izvedba četrt/pol/finalnega
    tekmovanja                                                    60 točk
    Sofinancirajo se: malica za udeležence, sodniki, priznanja udeležencem,
    dodatne ure strokovnega kadra za pripravo šolske ekipe; ali pa prevoz,
    spremstvo in prehrana udeležencev, če gre ekipa na gostovanje.
    Opomba: Ker uvrstitve in tekmovalne uspešnosti šolskih ekip in
    posameznikov ni mogoče vnaprej predvideti se za poglavje B/e: šolska
    športna tekmovanja okvirno rezervira 20% mase sredstev iz naslova
    poglavja B, po končanem šolskem letu pa Komisija za šport prerazporedi
    morebitni ostanek sredstev med ostale programe znotraj poglavja B.


Pog. C – športna vzgoja otrok in mladine s posebnimi potrebami

a)  programi v obsegu najmanj 80 ur/skupino izven rednega pouka – urnika
    šole                                                          60 točk
    Pogoj za izvedbo: zagotovljen prostor in strokovni kader, najmanj 10
    otrok /skupino
    Sofinancira se: materialni stroški programa in strokovni kader (vodja
    dejavnosti)
    Upravičenci: šole in drugi izvajalci, ki izpolnjujejo pogoje za delo z
    osebami s posebnimi potrebami.
    Merila za izbor: izkušnje pri organizaciji in izvedbi minulih tovrstnih
    programov (1–5 točk),
    ustrezna stopnja usposobljenosti strokovnega kadra (1–5 točk),
    primernost objekta za izvajanje dejavnosti (1–3 točke), številčnost
    skupine (1–3 točk).
b)  programi šolskih športnih tekmovanj za učence s posebnimi potrebami –
    odvisno od ravni
    tekmovanja                                           od 20 do 60 točk
    Opomba: Ker uvrstitve in tekmovalne uspešnosti šolskih ekip in
    posameznikov ni mogoče vnaprej predvideti se za poglavje C /b: šolska
    športna tekmovanja okvirno rezervira 15% mase sredstev iz naslova
    poglavja C, po končanem šolskem letu pa Komisija za šport lahko
    prerazporedi morebitni ostanek sredstev med vse ostale programe športa.

Pog. D – interesna športna vzgoja srednješolske mladine in študentov –
organizirana in vodena športna vadba (od 16 do 25 let) v izbranih športnih
panogah

a)  programi v obsegu najmanj 80 ur/skupino v popoldanskem času oziroma
    izven rednega pouka šole                                      80 točk
    Pogoj za izvedbo: objekt/igrišče za vadbo in strokovni kader, najmanj
    15 udeležencev/skupino
    Sofinancira se: materialni stroški objekta in strokovni kader (vodja
    dejavnosti).
    Upravičenci: osnovne in srednje šole, športna društva in klubi, drugi
    izvajalci, ki izpolnjujejo pogoje za izvedbo.
    Merila za izbor: višina izračunane cene programa na udeleženca brez
    subvencije občine (1–10 točk), izkušnje pri organizaciji in izvedbi
    minulih tovrstnih programov (1–5 točk), ustrezna stopnja
    usposobljenosti strokovnega kadra (1–5 točk),
    primernost objekta za izvajanje dejavnosti (1–3 točke), številčnost
    skupine (1–3 točke).
b)  organizacija in izvedba športnega tekmovanja na občinski ravni v
    lokalno tradicionalnih kolektivnih športnih panogah (košarka, mali
    nogomet, odbojka, rokomet …)                                  20 točk
    Pogoj za izvedbo: zagotovljen prostor in organizacijski kader za
    izvedbo, najmanj 4 ekipe, min čas – dolžina tekmovanja: 4 ure
    Sofinancira se: objekt, organizacijski kader, sodniki, nagrade
    udeležencem
    Upravičenci: gimnazija, športna društva in klubi, drugi izvajalci, ki
    izpolnjujejo pogoje za izvedbo.
    Merila za izbor: izkušnje pri organizaciji in izvedbi minulih tovrstnih
    programov (1–5 točk),
    ustrezna stopnja usposobljenosti strokovnega kadra (1–5 točk), višina
    stroškov za izvedbo tekmovanja (1–5 točk), številčnost ekip (1–5 točk),
    primernost objekta za izvedbo tekmovanja (1–3 točke).
c)  organizacija in izvedba športnega tekmovanja na občinski ravni v
    lokalno tradicionalnih individualnih športnih panogah (tenis, namizni
    tenis, badminton, kegljanje, gorsko/cestno
    kolesarstvo, kros …)                                          20 točk
    Pogoj za izvedbo: zagotovljen prostor in organizacijski kader za
    izvedbo, najmanj 15 udeležencev tekmovanja.
    Sofinancira se: objekt/igrišče, organizacijski kader, sodniki, nagrade
    udeležencem.
    Upravičenci: gimnazija, športna društva in klubi, drugi izvajalci, ki
    izpolnjujejo pogoje za izvedbo.
    Merila za izbor: izkušnje pri organizaciji in izvedbi minulih tovrstnih
    programov (1–5 točk),
    ustrezna stopnja usposobljenosti strokovnega kadra (1–5 točk), višina
    stroškov za izvedbo tekmovanja (1–5 točk), številčnost udeležencev (1–5
    točk), primernost objekta/igrišča za izvedbo tekmovanja (1–3 točke).
    Opomba: notranja razdelitev sredstev poglavja »D« med a, b, c vsebinami
    predlaga pristojna komisija za šport na podlagi pregleda in števila
    dejansko prispelih vlog na razpis.


Pog. E – šport otrok in mladine, usmerjeni v kakovostni in vrhunski šport
– ki tekmujejo v organiziranih sistemih državnih panožnih zvez – (šport
mladih do 18 let)

    Obseg programov je odvisen od starostne kategorije udeležencev, vrste
in drugih posebnosti športne panoge, tekmovalne uvrstitve v pretekli
sezoni ter glede na tradicijo in razvitost v okolju, glede na status in
razširjenost športne panoge (olimpijska ali neolimpijska športna panoga).
    Starostnim skupinam do 12 let in individualnim športom se praviloma
priznavajo 160 urni programi, skupinam nad 12 let in kolektivnim športom
pa praviloma 240 urni programi. Glede na uspešnost in kvaliteto –
tekmovalni uspeh se programi posameznim upravičencem lahko povečajo za 80
ur.
    A) individualne športne panoge:
    – 160-urni programi vodene strokovne vadbe (2 x tedensko po 2 uri
    vrednost 120 točk
    – 240-urni programi vodene strokovne vadbe (3 x tedensko
    po 2 uri)                                                    180 točk
    – 320-urni programi vodene strokovne vadbe (4 x tedensko
    po 2 uri)                                                    240 točk
    Pogoj za izvedbo: zagotovljen prostor (objekt/igrišče) in strokovni
    kader za izvedbo, najmanj 6 športnikov na vadbeno skupino; v kolikor
    vadbena skupina ne šteje minimalno 6 športnikov, se vadbene skupine
    lahko združujejo, oziroma se število točk sorazmerno zniža.
    Sofinancira se: stroški priprave objekta/igrišča za tekmovanje,
    strokovni kader, sodniki, prevozi, kotizacije in prijavnine za
    tekmovanje.
    B) kolektivne športne panoge:
    – 160-urni programi vodene strokovne vadbe (2 x tedensko po 2 uri
    vrednost 240 točk
    – 240-urni programi vodene strokovne vadbe (3 x tedensko
    po 2 uri)                                                         360
    točk
    – 320-urni programi vodene strokovne vadbe (4 x tedensko
    po 2 uri)                                                         480
    točk
    Pogoj za izvedbo: zagotovljen prostor (objekt/igrišče) in strokovni
    kader za izvedbo, najmanj dvojno število športnikov na tekmovalno
    skupino (ki naenkrat nastopa za ekipo na igrišču, razen za klube, ki
    igrajo veliki nogomet).
    Sofinancira se: stroški in priprava objekta/igrišča za tekmovanje,
    strokovni kader, sodniki, prevozi, kotizacije in prijavnine za
    tekmovanje.
    Upravičenci za sofinanciranje iz naslova individualnih in kolektivnih
    športnih panog so:
    športna društva in klubi ter rangirani športniki posamezniki z
    veljavnim statusom.
    Druga merila za izbor in določitev obsega programa:
    (1) število vseh ekip predlagatelja (starostnih selekcij) s katerimi
    nastopa v uradnem ligaškem tekmovanju na ravni državne panožne zveze
    (1–10 točk); pri čemer se vsaka starostna kategorija nastopajočih
    vrednoti z 2 točkama,
    (2) rang ligaškega tekmovanja in tekmovalna uspešnost predlagatelja v
    zadnji tekmovalni sezoni
    (1–20 točk); pri čemer je I. liga 20 točk, II. liga 15 točk, III. liga
    10 točk in IV. liga 5 točk; če tekmovalni sistem nima toliko
    kakovostnih nivojev, se njegova zadnja državna liga šteje za zgoraj
    navedeno IV. ligo, za vse športne panoge organizirane po turnirskem
    načinu tekmovanja se šteje IV.liga.
    (3) številčnost ekipe in število tekmovalcev, ki so prijavljeni za
    nastopanje v posamezni ekipi predlagatelja (1–10 točk); pri čemer je
    več kot 20 članska ekipa 10 točk, 16 – 19 članov 8 točk, 12–15 članov 6
    točk, 8–11 članov 4 točke, nad 4–7 članov 2 točki, 2–3 člana 1 točka.
    (4) razvitost, položaj ter uspešnost športne panoge v širšem okolju (1
    10 točk); pri čemer se šteje sodelovanje športne discipline na zadnjih
    OI za 10 točk, na SP za 8 točk, na EP za 6 točk, na drugih mednarodnih
    tekmovanjih (sred. igre, alpe-jadran,..) 4 točke, na ravni države (več
    kot 10 društev in klubov, članov državne panožne zveze) 2 točki.
    (5) višina letnih stroškov kotizacije oziroma prijavnin za tekmovanje
    in višina sodniških stroškov v ligaškem tekmovanju: od 1 do 20 točk, v
    sorazmerju – glede na najnižji in najvišji seštevek.

Pog. F – kakovostni in vrhunski šport posameznikov in ekip, ki tekmujejo v
organiziranih sistemih državnih panožnih zvez – (šport odraslih nad 18
let):

A)  individualne športne panoge:
    Upravičenci so športna društva in klubi, pri katerih posamezniki –
    njihovi člani redno nastopajo v uradnih tekmovalnih sistemih državnih
    panožnih zvez za naslove državnih prvakov in dosegajo /glede na
    uvrstitev v pretekli tekmovalni sezoni/ naslednje rezultate:
    – skupna uvrstitev v drugo polovico od vseh nastopajočih tekmovalcev v
    svoji tekmovalni disciplini
    na ravni države                                               30 točk
    – skupna uvrstitev v prvo polovico od vseh nastopajočih
    tekmovalcev                                                   60 točk
    – skupna uvrstitev med prvo četrtino od vseh nastopajočih
    tekmovalcev                                                   75 točk
    – skupna uvrstitev na eno izmed prvih štirih mest v posamezni
    disciplini                                                   100 točk
    – posameznik, ki tekmuje tudi v mednarodnem sistemu klubskih tekmovanj
    v neolimpijski športni disciplini /kot predstavnik – član drž. rep.
    Slovenije/                                                   150 točk
    – posameznik, ki tekmuje tudi v mednarodnem sistemu klubskih tekmovanj
    v olimpijski športni disciplini /kot predstavnik – član drž. rep.
    Slovenije/                                                   200 točk
    Sofinancira se: kotizacije in prijavnine za tekmovanje, strokovni kader
    za vadbo, sodniki, materialni stroški za objekt / oziroma igrišče za
    tekmovanje.
    Športnik posameznik, član športnega društva oziroma kluba, ki
    uveljavlja kandidaturo, mora imeti stalno prebivališče na območju
    občine Litija.
B)  kolektivne športne panoge:
    Upravičenci so športna društva in klubi, ki redno nastopajo v uradnih
    tekmovalnih sistemih državnih panožnih zvez za naslove državnih prvakov
    in dosegajo /glede na uvrstitev v pretekli tekmovalni sezoni/ naslednje
    rezultate:
    – tekmovanje, po kakovosti v zadnji ali (IV.) organizirani državni
    uradni ligi                                                  200 točk
    – tekmovanje, po kakovosti organizirano v predzadnji ali (III.) državni
    uradni ligi                                                  400 točk
    – tekmovanje, po kakovosti organizirano v drugi ali (II.) državni
    uradni ligi                                                  600 točk
    – tekmovanje, po kakovosti organizirano v prvi (I.) najkvalitetnejši
    državni ligi                                                 800 točk
    – ekipa, ki tekmuje tudi v mednarodnem sistemu klubskih tekmovanj v
    neolimpijski športni disciplini /kot predstavnik Slovenije/  900 točk
    – ekipa, ki tekmuje tudi v mednarodnem sistemu klubskih tekmovanj v
    olimpijski športni disciplini /kot predstavnik Slovenije/   1000 točk
    Ekipa v kolektivnem tekmovalnem športu lahko dobi glede na višino
    kotizacij ligaškega tekmovanja in višino sodniških stroškov še dodatno
    od 1 do 300 točk in sicer v sorazmernem deležu med najnižjo in najvišjo
    višino teh stroškov glede na posamezno športno panogo.
    Sofinancira se: kotizacije in prijavnine za tekmovanje, strokovni kader
    za vadbo, sodniki, materialni stroški za objekt / oziroma igrišče za
    tekmovanje.
    Merila za izbor upravičencev:
    (1) število vseh ekip predlagatelja (starostnih selekcij) s katerimi
    nastopa v uradnem ligaškem tekmovanju na ravni državne panožne zveze
    (1–10 točk); pri čemer se vsaka starostna kategorija nastopajočih
    vrednoti z 2 točkama,
    (2) rang ligaškega tekmovanja in tekmovalna uspešnost predlagatelja v
    zadnji tekmovalni sezoni (1–20 točk); pri čemer je I. liga 20 točk, II.
    liga 15 točk, III. liga 10 točk in IV. liga 5 točk; če tekmovalni
    sistem nima toliko kakovostnih nivojev, se njegova zadnja državna liga
    šteje za zgoraj navedeno IV. ligo, za vse športne panoge organizirane
    po turnirskem načinu tekmovanja se šteje IV. liga.
    (3) številčnost ekipe in število tekmovalcev, ki so prijavljeni za
    nastopanje v posamezni ekipi predlagatelja (1–10 točk); pri čemer je
    več kot 20 članska ekipa 10 točk, 16–19 članov 8 točk, 12–15 članov 6
    točk, 8–11 članov 4 točke, nad 4–7 članov 2 točki, 2–3 člana 1 točka.
    (4) razvitost, položaj ter uspešnost športne panoge v širšem okolju (1
    20 točk); pri čemer se šteje sodelovanje športne discipline na zadnjih
    OI za 20 točk, na SP za 16 točk, na EP za 12 točk, na SredI 8 točk, na
    ravni države (več kot 20 društev in klubov, članov državne panožne
    zveze) 6 točk, na ravni države (več kot 10 društev in klubov, članov
    državne panožne zveze) 3 točke.
    (5) tradicija, organiziranost in minulo delovanje športne panoge v
    občinskem prostoru (1–10 točk); pri čemer je za 30 in več let delovanja
    10 točk, za 25 let 8 točk, za 20 let 6 točk, za 15 let 4 točke, za 10
    let nepretrganega delovanja 2 točki.


Pog. G – športna rekreacija in šport za vse

a)  – programi 80-urne organizirane športno rekreativne vadbe na skupino, v
    kateri sodeluje najmanj 20 članov/članic društva ali udeležencev
    programa
    Sofinancira se: strošek uporabe objekta ali priprave igrišča in
    strokovno organizacijski kader za izvedbo programa:
    – programi za starše z otroki                                 60 točk
    (od tega v skupini vsaj polovica otrok)
    – programi za starejše od 60 let                              40 točk
    Pogoji za izvedbo: zagotovljen prostor, strokovni in organizacijski
    kader za izvedbo.
    Upravičenci: športna društva in klubi in drugi izvajalci, ki
    izpolnjujejo pogoje za izvedbo.
    Merila za izbor: višina izračunane cene programa na udeleženca brez
    subvencije občine (1–10 točk), izkušnje pri organizaciji in izvedbi
    minulih tovrstnih programov (1–5 točk), ustrezna stopnja
    usposobljenosti strokovnega kadra (1–5 točk), primernost objekta za
    izvajanje dejavnosti (1–3 točke), številčnost skupine (1–3 točke).
b)  – programi za ohranjanje zdravja in preprečevanje negativnih posledic
    življenja in dela s pospeševanjem redne aktivnosti – 80-urni program
    rekreacije v različnih športnih panogah v skladu z osnovno dejavnostjo
    društva:
    Sofinanciranje: za vsakega polnoletnega člana društva s plačano
    članarino se priznajo sredstva v višini 30% plačane članarine, vendar
    ne več kot bi znašala protivrednost programa         v višini 80 točk
    Pogoji za izvedbo: zagotovljen objekt ali prostor in organizacijski
    kader za izvedbo.
    Upravičenci: športna društva in klubi.
    Merila za izbor: število članstva s plačano članarino in urejeno
    evidenco (1–10 točk),
    ustrezna stopnja usposobljenosti strokovnega kadra (1–3 točk), delež
    mladine
    (1–3 točke), kolektivna ali individualna šport.panoga (1–2 točki).
c)  – tečajne oblike programov športa interesnih skupin pod ustreznim
    strokovnim vodstvom (aerobika, plesni tečaj, ipd.) v obsegu najmanj 25
    ur in najmanj 15 udelež./skupino                              20 točk
    Pogoji za izvedbo: zagotovljen prostor in strokovni kader za izvedbo.
    Upravičenci: športna društva in drugi izvajalci ob izpolnjevanju drugih
    pogojev.
    Merila za izbor: število udeležencev (1–10 točk), usposobljenost
    strokovnega kadra
    (1–5 točk), stalnost – tradicija izvajanja programa v minulih letih (1
    3 točke).
    Opomba: notranja razdelitev sredstev poglavja »G« med a, b, c vsebini
    predlaga pristojna komisija za šport na podlagi pregleda in števila
    dejansko prispelih vlog na razpis.


Pog. H – množične in promocijske športne prireditve v javnem interesu

Obsegajo naslednje vsebine oziroma programe:
a)  javne množične športne prireditve (pohodništvo, tek, kolesarstvo ipd.
                                                        od 50 do 100 točk
    v obsegu od 4–8 ur na posamezno prireditev, organizirane in izvedene v
    skladu z zakonom o javnih zbiranjih in predpisi, ki urejajo prijavo,
    organizacijo in izvedbo športne prireditve.
    Pogoj za izvedbo: najmanj 100 udeležencev, ustrezna soglasja za uporabo
    prostora (zapore cest idr.), strokovno organizacijski kader za izvedbo.
    Upravičenci: športna društvi in klubi, drugi izvajalci, ki izpolnjujejo
    pogoje za izvedbo.
    Sofinancirajo se: materialni stroški organizacije in izvedbe
    prireditve.
    Merila za izbor in vrednotenje:
    (1) število uradno registriranih udeležencev (s plačano štartnino) na
    prireditvi (1–20 točk),
    (2) delež lastnih sredstev in drugih neproračunskih sredstev
    predlagatelja za izvedbo prireditve (1–10 točk),
    (3) vključenost prireditve v koledar tovrstnih prireditev na ravni
    države (1–5 točk),
    (4) tradicija in minule izkušnje pri izvedbi te ali podobnih prireditev
    v preteklosti (1–5 točk),
    (5) namembnost prireditve čim večji populaciji (po starosti in spolu)
    (1–5 točk).
    Opomba: za merilo (1) in (2) se upošteva podatke o zadnji – minuli
    prireditvi.
b)  večje prireditve športnih društev in klubov, ki praznujejo okrogle
    obletnice delovanja in ob jubileju izvedejo javno športno rekreativno
    prireditev                                          od 10 do 100 točk
    Pogoj za izvedbo: najmanj 10 let nepretrganega delovanja, zagotovljen
    prostor za izvedbo in najmanj 100 udeležencev javne prireditve,
    prijavljena prireditev v skladu s predpisi.
    Upravičenci: športna društva in klubi za 10, 20, 25, 30, 40, 50 itd.
    let delovanja.
    Sofinancirajo se: materialni stroški organizacije in izvedbe prireditve
    glede na obseg prireditve; praviloma vsako društvo, ki izpolnjuje
    zgornji pogoj jubileja in vloži vlogo.
    Merila za vrednotenje: za 10 let od 10 do največ 100 točk, za 20 let od
    20 do največ 100 točk, za 30 let od 30 do največ 100 točk, za 40 let od
    40 do največ 100 točk, za 50 in več let od 50 do največ 100 točk. Če se
    razen jubilejne slovesnosti ne izvede javna športno-rekreativna
    prireditev in če le-ta ne traja najmanj 4 ure, se upošteva za
    sofinanciranje le spodnji točkovni okvir.
c)  državne ali mednarodne promocijske športne prireditve, kjer nastopajo
    domači športniki ali državna reprezentanca ter vseslovenske propagandne
    športne akcije ob tednu športa glede na časovni obseg, trajanje in
    število udeležencev                                 od 50 do 150 točk
    Pogoj za izvedbo: uradna mednarodna tekma domačega kluba, nastop
    državne reprezentance na uradni mednarodni kvalifikacijski tekmi,
    vseslovenska športna prireditev v skladu s koledarjem športno
    rekreativnih prireditev na ravni države organizirana po predpisih o
    javnih prireditvah.
    Upravičenci: šole, športna društva in klubi in drugi izvajalci, ki
    izpolnjujejo pogoje za izvedbo.
    Sofinancirajo se: materialni stroški organizacije in izvedbe prireditve
    glede na obseg prireditve.
    Merila za izbor in vrednotenje:
    (1) razvitost, položaj ter uspešnost športne panoge v širšem okolju (1
    20 točk); pri čemer se šteje sodelovanje športne discipline na zadnjih
    OI za 20 točk, na SP za 16 točk, na EP za 12 točk, na SredI 8 točk, na
    ravni države (več kot 20 društev in klubov, članov državne panožne
    zveze) 6 točk, na ravni države (več kot 10 društev in klubov, članov
    državne panožne zveze) 3 točke,
    (2) delež lastnih sredstev (drugih neproračunskih sredstev)
    predlagatelja (1–10 točk),
    (3) tradicija, organiziranost in uspešnost športne panoge v občinskem
    prostoru (1–10 točk),
    (4) potencialno število udeležencev, ki jim je prireditev namenjena (1
    10 točk).
d)  prireditev s podelitvijo občinskih športnih priznanj športnikom leta in
    zaslužnim
    športnim delavcem                                   od 80 do 150 točk
    Razglasitev najboljših športnikov leta, predstavitev perspektivnih
    mladih športnikov in zaslužnih športnih delavcev s podelitvijo
    ustreznih priznanj je javna in tradicionalna vsakoletna občinska
    prireditev, ki se praviloma izvede kot samostojna prireditev ali v
    sklopu drugega dogodka v začetku tekočega leta za prejšnje koledarsko
    leto. Za izbor in podelitev občinskih priznanj je zadolžena
    reprezentativna občinska športna zveza.
    Sredstva se namenjajo za sofinanciranje materialnih stroškov pri
    organizaciji in izvedbi prireditve ter podelitev priznanj,
    najugodnejšega organizatorja prireditve se izbere na podlagi javnega
    razpisa.
    Kolikor na javni razpis ni prijave za organizacijo in izvedbo
    prireditve, župan dodeli organizacijo in izvedbo prireditve športni
    zvezi ali javnemu zavodu pristojnemu za šport, pri čemer lahko za
    izvedbo te prireditve izvajalec uveljavi največ predvideni znesek
    razpisnih sredstev.
    Merila za izbor:
    Pri izbiri organizatorja imajo prednost predlagatelji z večjim deležem
    lastnih sredstev (1–20 točk) in z večjimi – daljšimi izkušnjami pri
    organizaciji podobnih javnih prireditev (1–10 točk).
    Opomba: notranja razdelitev sredstev poglavja »H« med a, b, c, d
    vsebinami predlaga pristojna komisija za šport na podlagi pregleda in
    števila dejansko prispelih vlog na razpis.

Pog. I. – izobraževanje, usposabljanje in izpopolnjevanje strokovnih
kadrov (trenerjev, vaditeljev, študentov fakultete za šport idr.), ki
delujejo v društvih in klubih:

    Upravičenci so društva in klubi in drugi izvajalci športnih programov
    (šole in vrtci), pri katerih posamezni strokovni kadri vodijo posamezno
    športno dejavnost ali program:
a)  tekoče izpopolnjevanje za pridobitev/potrditev
    licence                                              od 20 do 60 točk
b)  izobraževanje za pridobitev strokovnega naziva (trener, vaditelj)      od 40
    do 100 točk
c)  usposabljanje – drugi strokovni programi – seminarji, tečaji, ipd. (po
    katalogu ustrezno verificiranih izvajalcev izobraževanja) od 10 do 50
    točk
    Pogoj za sofinanciranje je, da kandidat aktivno deluje v športnem
    društvu ali klubu. Kandidatu, ki je uspešno opravil program
    izobraževanja (predložil potrdilo, naziv), se poravna sorazmerni del
    stroškov, po tem, ko je predhodno podpisal izjavo oziroma pogodbo, da
    bo najmanj še eno leto opravljal v društvu/klubu strokovno pedagoško
    delo.
    Merila za izbor kandidatov:
    Prednost pri izboru imajo kandidati, ki jih predlagajo športna društva
    in klubi, ki se ukvarjajo z ligaškimi in s kolektivnimi športi ter
    predložijo pogodbo o strokovnem sodelovanju in delu strokovnega delavca
    v društvu oziroma klubu.
    Dodatna merila za izbor in vrednotenje:
    – obseg strokovnega dela – število programov, ki jih pri izvajalcu
    športnih programov vodi upravičenec (1–5 točk);
    – število ur, ki jih pri izvajalcu športnih programov opravi
    upravičenec (1–5 točk);
    – rang tekmovanja – tekmovalni dosežki ekip ali posameznikov, ki jih
    vodi upravičenec (1–5 točk);
    – minulo delo in pretekle izkušnje upravičenca pri vodenju športnih
    programov (1–3 točke);
    – lasten delež sredstev upravičenca pri sofinanciranju izobraževanja
    oziroma izpopolnjevanja (1–3 točke);
    – zahtevnost in obseg programa izpopolnjevanja oziroma izobraževanja
    (1–3 točke).
    Opomba: notranja razdelitev sredstev poglavja »I« med a, b, c vsebinami
    predlaga pristojna komisija za šport na podlagi pregleda in števila
    dejansko prispelih vlog na razpis.

Pog. J – nagrade in priznanja športnikom in športnim delavcem:

Postavka obsega naslednje vsebine oziroma programe:
a)  stimulativno nagrajevanje športnikov za dosežene nadpovprečne rezultate
    v minuli sezoni:
    – za športnika svetovnega razreda                            150 točk
    – za športnika mednarodnega razreda                          120 točk
    – za športnika perspektivnega razreda                         90 točk
    – za športnika državnega razreda                              80 točk
    – za športnika mladinskega razreda                            60 točk
    – za perspektivnega mladega športnika
    Občine Litija                                                 30 točk
    Upravičenci: športniki s stalnim prebivališčem v občini Litija in
    podatki o statusu in kategorizaciji, ki jih objavlja pristojna
    institucija za šport na ravni državi, potrdilo pa izda pristojna
    panožna državna zveza.
    Upravičencu se sofinancira sorazmerni znesek sredstev enkratne nagrade
    glede na njegovo podano vlogo v naslednjem razpisanem obdobju, po tem
    ko podatek s katerim uveljavlja pogoj do upravičenosti o njegovem
    doseženem statusu, ne sme biti starejši od 1 leta.
b)  stimulativno nagrajevanje trenerjev in športnih delavcev, ki so vodili
    ekipo ali posameznika, ki se je uvrstil/a med prva štiri mesta v
    uradnem sistemu državnega tekmovanja, ali je pa športnik pod njegovim
    vodstvom postal državni reprezentant, ali je pridobil ustrezni
    kategoriziran status športnika v koledarskem letu  od 50 do 100 točk.
    Upravičenci: posamezniki z doseženimi in uradno priznanimi rezultati,
    naziv se ne zahteva, dodatni pogoj za strokovni kader pa je podpisana
    medsebojna pogodba o delu oziroma vodenju ekipe v društvu oziroma
    klubu.
    Športne dosežke trenerjev oziroma strokovnih delavcev se vrednoti na
    podlagi dosežene uvrstitve kluba, razširjenosti športne panoge, števila
    udeležencev in obsega tekmovanja.
    Opomba: notranja razdelitev sredstev poglavja »J« med a, b vsebini
    predlaga pristojna komisija za šport na podlagi pregleda in števila
    dejansko prispelih vlog na razpis.

Pog. K – šport invalidov

a)  programi vodene rekreativne vadbe pod strokovnim vodstvom v obsegu
    najmanj 80 ur/skupino                                         80 točk
    Pogoj za izvedbo: zagotovljen prostor in strokovni kader, najmanj 10
    udeležencev/skupino, če je društvo ali klub registrirano (ima sedež)
    oziroma deluje na območju Občine Litija.
    Sofinancira se: objekt in strokovni kader (vodja dejavnosti).
b)  organizacija tekmovanja v naši občini ali udeležba na uradnih
    tekmovanjih za invalide, organiziranih drugje na ravni
    države                                               od 30 do 80 točk
    Upravičenci za kandidaturo so športniki posamezniki (invalid s
    statusom) ter invalidska društva ter drugi izvajalci, ki izkažejo svojo
    upravičenost do sofinanciranja teh programov za redno vadbo oziroma
    tekmovanje športnikov invalidov z območja Občine Litija, ki nastopajo v
    njihovih vrstah.
    Sofinacirajo se stroški uporabe objekta, strokovni kader ter udeležba
    domačih športnikov invalidov na tekmovanjih na državni ravni nad
    občinsko ravnjo.
    Merila za izbor izvajalcev za izvedbo 80-urnih programov:
    – obseg programa, glede na trajanje – čas: (od 1 do 5 točk),
    – število udeležencev v skupini: (od 1 do 5 točk),
    – stopnja telesne okvare vključenih invalidov športnikov (po
    kategorizaciji): (od 1 do 5 točk),
    – usposobljenost strokovnega kadra za organizirano vadbo: (od 1 do 5
    točk);
    – tradicija uspešnost izvedbe programa v preteklih letih: (od 1 do 5
    točk);
    Merila za prednostni izbor invalidov športnikov – udeležencev tekmovanj
    nad občinsko ravnjo in na ravni države:
    – invalid športnik z ustreznim statusom in kategorizacijo: od 1 do 5
    točk glede na stopnjo po kategorizaciji;
    – dosežen rezultat in rang tekmovanja na ravni države v pretekli
    sezoni – od 1 do 5 točke;
    – izkazan interes društva, pristojne strokovne ali invalidske
    organizacije po udeležbi – od 1 do 3 točk.
    Upravičencem se sofinancirajo potni stroški in drugi stroški dodatnih
    priprav za sodelovanje in nastop na teh tekmovanjih.
    Opomba: Razdelitev sredstev znotraj te vsebine oziroma poglavja »K«
    šport invalidov med redne programe rekreativne vadbe športnikov in
    sofinanciranja športnikov invalidov in ekip na drugih tekmovanjih se
    oblikuje v razmerju 70%: 30%, oziroma v drugačnem deležu, če se za to
    izkažejo potrebe v skladu s prijavami na javni razpis; notranja
    razdelitev sredstev poglavja »K« med a, b vsebini predlaga pristojna
    komisija za šport na podlagi pregleda in števila dejansko prispelih
    vlog na razpis.


Pog. L – delovanje občinske zveze športnih društev, zavoda pristojnega za
šport ali druge javne strokovne službe za šport

    Športni zvezi se na podlagi sprejetega letnega programa športa pošlje
    poziv k prijavi in predložitvi opravljanja strokovnih del v javnem
    interesu s finančnim načrtom na področju športa.
    Delovanje občinske zveze športnih društev ali druge javne službe
    pristojne za šport se uredi s posebno pogodbo, kjer se opredeli vrsta
    in obseg strokovno – tehničnih del, ki jih zveza opravlja za potrebe
    občine. Njeno delovanje se sofinancira v skladu z obsegom del, ki jih
    izvaja ter na podlagi usmeritev in izhodišč v okviru letnega programa
    športa na ravni lokalne skupnosti v tekočem koledarskem letu.
    Občinska zveza športnih društev ima prednost pri kandidaturi pod
    enakimi pogoji pri prijavi na javnem razpisu za naslednje programe:
    izvedba osrednje občinske prireditve ob podelitvi priznanj športnikom
    in zaslužnim športnim delavcem, pri organizaciji in izvedbi
    promocijskih ter propagandnih vseslovenskih akcij ter pri informiranju
    in obveščanju javnosti o športnih dogodkih in prireditvah.
    Priporočljiv pogoj za sofinanciranje redne dejavnosti športne zveze kot
    reprezentativne športne organizacije v Občini Litija v zvezi z nalogami
    povezovanja in usklajevanja izvajalcev športa pri izvajanju skupnih
    nalog je najmanj 50% članstva z urejeno evidenco in plačano članarino
    od vseh športnih društev in klubov, ki izvajajo javne programe športa
    in so izbrana na javnem razpisu.

Pog M – informiranje o športu, obveščanje in propagandna dejavnost

    Pogoj za izvedbo: razpolaganje z lastno informacijsko tehnologijo in
    ustrezno urejene komunikacijske in internetne povezave, ustrezen
    organizacijsko strokovni kader.
    Upravičenci: športna društva in klubi, javni zavodi, športna zveza in
    drugi izvajalci, ki izpolnjujejo pogoje.
    Sofinancira se: materialni stroški pri strokovno organizacijski izvedbi
    storitve v skladu z dogovorjenim obsegom informiranja najugodnejšemu
    ponudniku.
    Merila za izbor: izkušnje pri organizaciji in izvedbi minulih tovrstnih
    storitev (1–5 točk),
    število in ustrezna stopnja usposobljenosti strokovnega kadra za
    izvedbo storitve (1–5 točk), višina stroškov za izvedbo storitve (1–5
    točk), predložen projekt storitve informiranja, glede na uporabnost,
    aplikativnost, strokovnost (1–5 točk).

Pog. N – posodabljanje in investicijsko vzdrževanje javnih športnih
objektov

    Upravičenci:
    Pogoj za upravičenost do sofinanciranja iz tega naslova je ustrezno
    urejen status objekta v lasti (ali solastnini) Občine Litija, oziroma
    da je bil ta športni objekt razglašen s posebnim sklepom lokalne
    skupnosti o določitvi javnih športnih objektov v Občini Litija.
    Upravičenci so solastniki ali upravljavci teh objektov v skladu s
    pogodbo med njimi in občino ali na podlagi odloka.
    Ob izpolnjevanju pogoja iz prejšnjega odstavka, lahko kandidirajo za
    sofinanciranje stroškov posodabljanja športnih objektov oziroma
    športnih igrišč in investicijskega vzdrževanja športne infrastrukture
    in opreme le tisti upravičenci (športna društva ali klubi, šole, ali
    drugi upravljavci javnih športnih objektov), kjer se izvaja pouk šolske
    športne vzgoje, ali kjer poteka ustrezno ligaško tekmovanje za naslov
    državnega prvaka, organizirano po pravilih pristojne državne panožne
    zveze.
    Sofinancirajo se materialni stroški v zvezi z novogradnjo,
    investicijskim vzdrževanjem igrišč in nakupom nove opreme za izvedbo
    javnih programov, ki jih upravičenci lahko dokažejo s predložitvijo
    plačanih računov za nakup blaga in storitev.
    Predlagatelji, ki izpolnjujejo pogoje za sofinanciranje, morajo
    zagotoviti vsaj 20% lastnih sredstev (neproračunskih srestev), torej
    lahko kandidirajo največ za 5-kratnik izkazanih lastnih sredstev.
    Sredstva se vsem upravičencem, ki izpolnjuje pogoje, dodelijo v %
    deležu glede na razpoložljivo višino sredstev, kot jo je za ta namen
    določil Občinski svet pri sprejemanju letnega programa športa.
    Dodatna merila za izbor:
    – velikost športnega objekta oziroma športne površine
    od                                                      1 do 10 točk,
    – število vseh različnih programov oziroma izvajalcev, ki uporabljajo
    predmetni objekt /igrišče v okviru programov javnega interesa
                                                               od 1 do 10
    točk,
    – skupno število ur povprečne dnevne zasedenosti objekta   od 1 do 10
    točk,
    – višina zahtevanih sredstev glede na delež lastnih (neproračunskih)
    sredstev predlagatelja glede na dani zahtevek        od 1 do 10 točk,
    – sofinanciranje projekta iz sredstev države (MŠZŠ, Fundacija za šport
    idr.) od 1 do 10 točk


Pog. O – najemnine v javnih športnih objektih za dvoranske športe društev
in klubov, ki tekmujejo v rednih ligaških tekmovanjih na ravni države:

    Upravičenci:
    Pogoj za upravičenost do sofinanciranja iz tega naslova je nastopanje
    in tekmovanje v uradnem sistemu državnih panožnih zvez, pri čemer mora
    vlagatelj izpolnjevati še naslednji pogoj:
    – v ligaškem tekmovanju mora v eni tekmovalni sezoni nastopati najmanj
    z dvema različnima starostnima kategorijama ekip mlajših od 18 let.
    Sredstva se vsem upravičencem dodelijo v % deležu glede na
    razpoložljivo višino sredstev, kot jo je za ta namen določil Občinski
    svet pri sprejemanju letnega programa športa.
    Merila za izbor:
    – cena najema športnega objekta                      od 1 do 10 točk,
    – skupno število tekmovalcev in članov
    predlagatelja                                        od 1 do 10 točk;
    – število vseh ekip predlagatelja, ki nastopajo na predmetnem
    objektu/igrišču v okviru ligaškega tekmovanja
    od                                                      1 do 10 točk,
    – skupno število ur upravičenosti najema
    objekta                                              od 1 do 10 točk,
    – rang ligaškega tekmovanja – tekmovalna uspešnost predlagatelja v
    ligaškem sistemu v pretekli tekmovalni sezoni         od1 do 10 točk,
    – višina zahtevanih sredstev in delež lastnih (neproračunskih) sredstev
    predlagatelja glede na dani
    zahtevek                                              od 1 do 10 točk


Pog. P – tekoče in investicijsko vzdrževanje igrišč za veliki nogomet

    Upravičenci:
    Nogometni klubi, ki nastopajo v rednem ligaškem tekmovanju nogometne
    zveze Slovenije za naslov državnega prvaka, pri čemer mora vlagatelj
    izpolnjevati še naslednji pogoj:
    – v ligaškem tekmovanju mora v eni tekmovalni sezoni nastopati najmanj
    z dvema različnima starostnima kategorijama ekip mlajših od 18 let.
    Sofinancirajo se materialni stroški v zvezi s tekočim vzdrževanjem
    igrišč, opreme in pripravo objekta za ligaška in druga organizirana
    državna tekmovanja, ki jih upravičenci lahko dokažejo s predložitvijo
    plačanih računov za nakup blaga in storitev.
    Sredstva se vsem upravičencem, ki izpolnjuje pogoje, dodelijo v% deležu
    glede na razpoložljivo višino sredstev, kot jo je za ta namen določil
    Občinski svet pri sprejemanju letnega programa športa.
    Merila za izbor upravičencev:
    – število vseh ekip predlagatelja, ki nastopajo na predmetnem
    objektu/igrišču v okviru ligaškega
    tekmovanja                                           od 1 do 20 točk,
    – število vseh tekmovalcev in članov
    predlagatelja                                        od 1 do 10 točk,
    – rang ligaškega tekmovanja – tekmovalna uspešnost predlagatelja v
    ligaškem sistemu v pretekli tekmovalni sezoni        od 1 do 10 točk,
    – višina zahtevanih sredstev glede na lastni delež (neproračunskih)
    sredstev predlagatelja glede na dani
    zahtevek                                             od 1 do 10 točk,
    – velikost objekta in spremljajočih površin za
    vzdrževanje                                           od 1 do 10 točk

    Točkovanje in vrednost točke:
                                        III
    Višina sofinanciranja posameznih programov se izračuna na podlagi
točkovnega sistema v skladu s temi merili in na podlagi razpoložljivih
sredstev, ki jih za posamezno športno zvrst oziroma vsebino športa določi
letni program športa v občini in odlok o proračunu občine za tekoče leto.
    Točkovanje predstavlja osnovo za ovrednotenje posameznih programov in
pripravo predloga sofinanciranja. Vrednost točke je glede na razpoložljiva
sredstva in število prijavljenih programov po posameznih poglavjih
različno velika.
    Upravičenec prejme za izbrani program finančna sredstva, ki so
sorazmerna številu doseženih točk in vrednosti točke znotraj posameznega
poglavja.
                                        IV
    Posameznim upravičencem se lahko za izbrane programe na razpisu nameni
največ toliko sredstev, kolikor so jih izkazali v predloženem zahtevku
oziroma največ toliko, kolikor so le – ti programi upravičeni po merilih.
    Vloge posameznih predlagateljev, ki niso zagotovili upravičenosti do
sofinanciranja ali pa prijavljeni programi niso dosegli predpisanih
minimalnih pogojev za sofinanciranje posameznega programa, se zavrne.
                                         V
    Kolikor za posamezno Poglavje športnih vsebin (od A do P) na razpis ni
prijavljenih dovolj programov ali pa sredstva po ovrednotenju – točkovanju
na posameznem poglavju športa ostanejo neporabljena, se finančna sredstva
iz takega področja prerazporedijo in porazdelijo na druga poglavja oziroma
športne vsebine v skladu s sprejetimi prioritetami in izhodišči,
določenimi v letnem programu športa.
                                        VI
    Imenovana strokovna komisija za šport je pristojna, da na podlagi
navedenih meril pri točkovanju, podrobneje oceni in ovrednoti vsako
prijavo na razpis, pri tem pa odgovarja za strokovnost in objektivnost
svojega dela.
    Kolikor pri točkovanju in vrednotenju športnih programov niso
izpolnjeni vsi pogoji za sofinanciranje posameznega programa, se v merilih
predvideno število točk, predlagatelju sorazmerno zniža.
                                        VII
    Ta merila so sestavni del pravilnika in jih sprejme občinski svet.
    Merila in točkovanje je mogoče spremeniti ali dopolniti le pred
sprejemanju letnega programa športa v lokalni skupnosti in pred objavo
javnega razpisa za sofinanciranje letnih programov športa za tekoče
proračunsko leto.
    Kolikor ta pogoj ni izpolnjen, se sprejete spremembe uporabljajo za
točkovanje in vrednotenje športnih programov na javnem razpisu v
naslednjem proračunskem letu.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti