Uradni list

Številka 37
Uradni list RS, št. 37/2005 z dne 11. 4. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 37/2005 z dne 11. 4. 2005

Kazalo

1284. Pravilnik o strokovni izobrazbi, strokovni usposobljenosti, izpitih in licencah oziroma potrdilih tehničnega osebja v letalstvu, stran 3424.

Na podlagi 74. člena Zakona o državni upravi (Uradni list RS, št. 24/05 – prečiščeno besedilo) in 38. v zvezi z 48. členom Zakona o letalstvu (Uradni list RS, št. 18/01, 110/02 – ZGO-1 in 114/02) izdaja minister za promet
P R A V I L N I K
o strokovni izobrazbi, strokovni usposobljenosti, izpitih in licencah oziroma potrdilih tehničnega osebja v letalstvu
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(predmet urejanja)
(1) Ta pravilnik, v skladu z Uredbo Komisije (ES) št. 2042/2003 z dne 20. novembra 2003 o stalni plovnosti zrakoplovov in letalskih proizvodov, delov in naprav ter o potrjevanju organizacij in osebja, ki se ukvarjajo s temi nalogami (UL L 315 z dne 28. 11. 2003, str. 1; v nadaljnjem besedilu: Uredba 2042/2003), natančneje določa pogoje glede strokovne izobrazbe, strokovne usposobljenosti in druge pogoje, ki jih mora izpolnjevati letalsko tehnično osebje za vzdrževanje komponent in strukture zrakoplova, jadralnih letal in balonov ter za dela s posebnimi zahtevami pri vzdrževanju zrakoplovov. Pravilnik določa tudi programe usposabljanja, izpite in postopek izdaje licenc oziroma potrdil ter pogoje za zamenjavo obstoječih dovoljenj letalskega mehanika Tip I in Tip II z ustrezno licenco za vzdrževanje zrakoplova, ki se izda po Prilogi III – Del-66 iz Uredbe 2042/2003, ali z nacionalno licenco za vzdrževanje zrakoplova in komponent ustrezne kategorije iz 3. člena tega pravilnika.
(2) Pogoji za zamenjavo obstoječih dovoljenj iz prejšnjega odstavka so določeni v prilogi št. 1 in v prilogi št. 2, ki sta sestavni del tega pravilnika.
(3) Ta pravilnik se ne nanaša na vzdrževanje ultralahkih letalnih naprav.
2. člen
(pomen izrazov)
(1) Posamezni izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo naslednji pomen:
1. kandidat je oseba, ki zaprosi za licenco iz 3. člena tega pravilnika;
2. dela s posebnimi zahtevami so dela, za katera so s predpisi in standardi določene posebne zahteve in se zanje v skladu z določbami tega pravilnika izda potrdilo, ki ni sestavni del licence po Uredbi 2042/2003 niti nacionalne licence za vzdrževanje zrakoplova in komponent;
3. Slovenska akreditacija (SA) je javni zavod, ki na način in pod pogoji, ki veljajo za javno službo, v Republiki Sloveniji opravlja naloge nacionalne akreditacijske službe skladno z Zakonom o akreditaciji (Uradni list RS, št. 59/99) in Sklepom o ustanovitvi javnega zavoda Slovenska akreditacija (Uradni list RS, št. 36/00, 23/01 in 121/04);
4. licenca po Uredbi 2042/2003 je licenca, ki je izdana v skladu s Prilogo št. III – Del-66 k Uredbi 2042/2003;
5. NDT (non destruction test) pomeni pregled brez porušitve materiala;
6. N/U pomeni »ne ustreza«;
7. test ob odprti knjigi (open book test) pomeni pisno preverjanje znanja kandidata, na katerem je dovoljen vpogled v relevantno literaturo.
(2) Ostali izrazi in kratice, uporabljeni v tem pravilniku, imajo enak pomen, kot ga določajo Zakon o letalstvu (Uradni list RS, št 18/01, 110/02 – ZGO-1 in 114/02; v nadaljnjem besedilu: zakon) in predpisi o plovnosti zrakoplovov.
II. NACIONALNA LICENCA ZA VZDRŽEVANJE ZRAKOPLOVA IN/ALI NJEGOVIH KOMPONENT
3. člen
(kategorije licenc)
(1) Za vzdrževanje zrakoplova, njegovih komponent in strukture mora imeti izvajalec takih del licenco.
(2) Licence iz prejšnjega odstavka se izdajajo za naslednje kategorije:
– za mehanske komponente – kategorija D1;
– za elektronske in električne komponente – kategorija D2;
– za turbinske motorje – kategorija E1;
– za batne motorje – kategorija E2;
– za strukturo zrakoplova – kategorija S;
– za jadralna letala – kategorija G;
– za balone – kategorija BAL.
(3) Licenca iz prvega odstavka tega člena se izda kot nacionalna licenca za vzdrževanje zrakoplova in/ali njegovih komponent za posamezne kategorije iz drugega odstavka tega člena (v nadaljnjem besedilu: licenca).
4. člen
(program usposabljanja za pridobitev licence)
(1) Program usposabljanja za pridobitev licence za posamezne kategorije iz prejšnjega člena zajema ustrezno prilagojeno vsebino modulov predmetov iz Priloge III k Uredbi 2042/2003, in sicer:
(2) Programi iz prejšnjega odstavka se izvajajo v naslednjem razmerju: 35% – teoretični del, 65% – praktični del.
(3) Programe usposabljanja za pridobitev licence iz prvega odstavka tega člena izvajajo:
– organizacije, ki so potrjene v skladu s Prilogo IV k Uredbi 2042/2003, in sicer za licence za kategorije D1, D2, E1, E2 in S; oziroma
– organizacije za vzdrževanje jadralnih letal in jadralnih letal s pomožnim motorjem oziroma balonov, ki poleg pogojev za organizacije za vzdrževanje navedenih letal oziroma balonov izpolnjujejo tudi pogoje za letalske šole iz 56. in 57. člena zakona, in sicer za licence za kategorije G in BAL,
vsaka v okviru pridobljenih spričeval oziroma dovoljenj.
(4) V organizaciji iz prejšnjega odstavka se lahko začne usposabljati vsak kandidat, ne glede na stopnjo izobrazbe.
5. člen
(program usposabljanja za tip komponente)
Usposabljanje za tip komponente se izvaja pri proizvajalcu komponente ali pri potrjeni vzdrževalni organizaciji, ki ima pooblastilo proizvajalca, po programu, ki ga za proizvajalca potrdi pristojni letalski organ države proizvajalca, za potrjeno vzdrževalno organizacijo pa pristojni letalski organ države take organizacije.
6. člen
(privilegiji iz licence)
Imetnik veljavne nacionalne licence za vzdrževanje zrakoplova in komponent določene kategorije lahko vzdržuje in popravlja vse komponente oziroma strukturo zrakoplova in jadralna letala ter balone, za katere je usposobljen in spadajo v to kategorijo.
7. člen
(izpit)
(1) Izpit za kategorijo nacionalne licence za vzdrževanje zrakoplova in komponent določene kategorije je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela.
(2) Pred pristopom na teoretični del izpita mora kandidat opraviti usposabljanje za določeno kategorijo po programu iz prvega odstavka 4. člena tega pravilnika v ustrezni organizaciji za usposabljanje iz tretjega odstavka 4. člena tega pravilnika.
8. člen
(teoretični del izpita in razdelitev vprašanj)
(1) Teoretični del izpita za nacionalno licenco za vzdrževanje zrakoplova in komponent določene kategorije izvaja Uprava Republike Slovenije za civilno letalstvo (v nadaljnjem besedilu: Uprava) oziroma organizacija, potrjena v skladu s Prilogo IV k Uredbi 2042/2003, pri čemer so izpitna vprašanja zajeta s področij modulov iz Priloge III k Uredbi 2042/2003, in sicer:
(2) Teoretični del izpita iz prejšnjega odstavka se izvede po postopkih in ob upoštevanju ureditve iz določbe 66.B.200 iz Priloge III k Uredbi 2042/2003.
9. člen
(praktični del izpita)
Praktični del izpita za nacionalno licenco za vzdrževanje zrakoplova in komponent določene kategorije izvaja Uprava oziroma organizacija iz tretjega odstavka 4. člena tega pravilnika, če jo za to pooblasti Uprava, pri čemer praktični del posameznega izpita zajema delovno opravilo, ki je delovna celota, praviloma zahtevnostne stopnje generalne obnove oziroma velikega popravila komponente ali velikega popravila strukture zrakoplova, oziroma predpisanega servisnega pregleda po sistemu vzdrževanja zrakoplova.
10. člen
(licenca)
(1) Osebi, ki je opravila strokovno usposabljanje za izdajo licence po tem pravilniku ter je uspešno opravila teoretični in praktični del izpita, se izda licenca po tem pravilniku.
(2) V licenco se lahko vpiše tudi nova kategorija, če je kandidat končal strokovno usposabljanje za novo kategorijo v tistem delu, ki še ni bil opravljen pri prejšnji kategoriji, in je opravil izpit za opravljanje takega dela.
(3) Licenca se izda na obrazcu iz priloge št. 3, ki je sestavni del tega pravilnika.
11. člen
(izdaja licence)
(1) Licenco ustrezne kategorije izda Uprava na zahtevo vložnika.
(2) V zahtevi iz prejšnjega odstavka vložnik navede ime in priimek, datum in kraj rojstva ter naslov stalnega prebivališča oziroma bivališča ter vrsto licence in rating ali kategorijo, ki jo zahteva. Vložnik mora vlogi priložiti tudi potrdilo o opravljenem izpitu.
(3) Vložnik zahteve za izdajo licence mora biti star najmanj 18 let.
12. člen
(veljavnost, podaljšanje in obnova licence)
Licenca velja 5 let. Podaljšanje veljavnosti licence in njena obnova se opravi v skladu z določbami 66.A.40 in 66.B.120 Priloge III k Uredbi 2042/2003.
13. člen
(vpis ratingov)
(1) V nacionalno licenco za vzdrževanje zrakoplova in komponent se po opravljenem izpitu vpiše tudi ustrezen rating.
(2) Postopek vpisa ratinga je smiselno enak postopku izdaje licence.
III. DELA S POSEBNIMI ZAHTEVAMI
14. člen
(dela s posebnimi zahtevami)
Dela s posebnimi zahtevami so pregled brez porušitve materiala (NDT) in varjenje.
15. člen
(zahteve za pregled brez porušitve materiala)
Zahteve glede usposobljenosti osebja za izvajanje pregledov brez porušitve materiala (NDT), so določene v veljavnih standardih SIST EN 4179 in ISO 9712 oziroma drugem veljavnem standardu, ki je priznan v skladu z Uredbo 2042/2003.
16. člen
(zahteve za varjenje)
Glede zahtev o usposobljenosti osebja za izvajanje del s področja varjenja v letalstvu se priznava standard DIN 29591 oziroma drug ustrezen standard, ki nadomesti navedeni standard.
17. člen
(certifikat o usposobljenosti in atest)
(1) Oseba, ki želi pridobiti certifikat o usposobljenosti za opravljanje pregledov brez porušitve materiala (NDT) na zrakoplovih in letalskem materialu, pridobi certifikat o usposobljenosti pri organizaciji, ki je akreditirana pri Slovenski akreditaciji, oziroma pri tujem akreditacijskem organu države članice Evropske unije.
(2) Oseba, ki želi izvajati dela s področja varjenja v letalstvu, pridobi atest za varjenje pri domači oziroma tuji organizaciji, ki je pooblaščena za preverjanje strokovnosti varilcev po zahtevah iz prejšnjega člena.
(3) Certifikat o usposobljenosti iz prvega odstavka tega člena in atest iz prejšnjega odstavka sta potrdilo o usposobljenosti za delo s posebnimi zahtevami iz tega pravilnika.
IV. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
18. člen
(prehodna določba)
(1) Obstoječe veljavno dovoljenje letalskega mehanika Tip I in Tip II, ki je izdano v skladu s Pravilnikom o strokovni izobrazbi, strokovnem usposabljanju, izpitih, dovoljenjih in pooblastilih letalsko-tehničnega osebja in letalskega osebja tehnične priprave (Uradni list SFRJ, št. 35/87, 12/88 – popr. in 8/89), se na podlagi vloge imetnika zamenja z ustrezno licenco po Prilogi III iz Uredbe 2042/2003 ali z nacionalno licenco za vzdrževanje zrakoplova in komponent ustrezne kategorije iz 3. člena tega pravilnika. Zamenjava se opravi v skladu s pogoji za zamenjavo, kot so določeni v prilogi št. 1 in v prilogi št. 2 tega pravilnika. Vložnik mora zahtevku za zamenjavo, ki ga vloži pri Upravi, priložiti potrdilo vzdrževalne organizacije, da ima ustrezno uvodno in kontinuirano usposabljanje v vzdrževalni organizaciji po Delu-145 iz Priloge II k Uredbi 2042/2003, sicer mora pred izdajo licence po Delu-66 iz Priloge III k Uredbi 2042/2003 na Upravi opraviti preverjanje znanja iz modulov 9 in 10 s testom ob odprti knjigi.
(2) Licence iz 3. člena tega pravilnika se ne nadomešča z licenco po Uredbi 2042/2003.
(3) Dovoljenje iz prvega odstavka tega člena, ki je pretečeno, se mora pred zamenjavo obnoviti v skladu z določbo 66.B.120 Priloge III k Uredbi 2042/2003.
(4) Obstoječa dovoljenja letalskega tehnika tehnične priprave in letalskega inženirja tehnične priprave, ki so izdana v skladu s Pravilnikom o strokovni izobrazbi, strokovnem usposabljanju, izpitih, dovoljenjih in pooblastilih letalsko-tehničnega osebja in letalskega osebja tehnične priprave (Uradni list SFRJ, št. 35/87, 12/88 – popr. in 8/89), veljajo do datuma, navedenega v dovoljenju. Šteje se, da oseba, ki ima tako dovoljenje, izpolnjuje zahteve glede izkušenj, ki so določene v 3. točki b) odstavka 145.A.30 člena Priloge II k Uredbi 2042/2003, ne glede na iztek veljavnosti takega dovoljenja.
(5) Usposabljanja in postopki, ki so se začeli na podlagi Pravilnika o strokovni izobrazbi, strokovnem usposabljanju, izpitih, dovoljenjih in pooblastilih letalsko-tehničnega osebja in letalskega osebja tehnične priprave (Uradni list SFRJ, št. 35/87, 12/88 – popr. in 8/89), se morajo končati v 30 mesecih od uveljavitve tega pravilnika. Prosilcu za izdajo dovoljenja letalskega mehanika Tip II se izda odgovarjajoča licenca po Uredbi 2042/2003 v skladu s pogoji iz priloge št. 2 tega pravilnika.
19. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z dnem uveljavitve tega pravilnika se preneha uporabljati Pravilnik o strokovni izobrazbi, strokovnem usposabljanju, izpitih, dovoljenjih in pooblastilih letalsko-tehničnega osebja in letalskega osebja tehnične priprave (Uradni list SFRJ, št. 35/87, 12/88 – popr. in 8/89).
20. člen
(veljavnost)
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 2630-21/2004/55
Ljubljana, dne 25. marca 2005.
EVA 2004-2411-0033
mag. Janez Božič l. r.
Minister
za promet

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti