Uradni list

Številka 20
Uradni list RS, št. 20/2005 z dne 3. 3. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 20/2005 z dne 3. 3. 2005

Kazalo

696. Odlok o lokacijskem načrtu za izgradnjo Doma starejših občanov v naselju Videm, stran 1632.

Na podlagi 72. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 101/02, 8/03) in 16. člena Statuta Občine Dobrepolje (Uradni list RS, št. 37/99) je Občinski svet občine Dobrepolje na 23. seji dne 16. 2. 2005 sprejel
O D L O K
o lokacijskem načrtu za izgradnjo Doma starejših občanov v naselju Videm
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se sprejme lokacijski načrt za izgradnjo Doma starejših občanov v naselju Videm (v nadaljevanju: »lokacijski načrt«), ki ga je izdelalo podjetje POPULUS Prostorski inženiring d.o.o. iz Ljubljane pod številko LN 243-16-04.
2. člen
(vsebina lokacijskega načrta)
Lokacijski načrt iz 1. člena tega odloka določa mejo območja urejanja, funkcijo območja, lego, potek, zmogljivost ter velikost objektov in naprav, pogoje za urbanistično, krajinsko in arhitekturno oblikovanje objektov, naprav in ureditev, pogoje za prometno in komunalno urejanje območja, okoljevarstvene ukrepe, parcelacijo, dinamiko izvajanja posegov, obveznosti investitorja in izvajalcev, tolerance in nadzor nad izvajanjem odloka.
3. člen
(sestava lokacijskega načrta)
Lokacijski načrt iz 1. člena tega odloka vsebuje tekstualni in grafični del.
Tekstualni del lokacijskega načrta vsebuje:
a) Odlok o lokacijskem načrtu
b) Smernice in mnenja
c) Obrazložitev lokacijskega načrta
d) Seznam parcel s podatki o lastništvu
e) Tehnične elemente za zakoličenje s koordinatami točk
Grafični del lokacijskega načrta vsebuje:
1. Načrt namenske rabe prostora
   (Izsek iz družbenega plana občine)               M 1:5000
2. Pregledni situacijski načrt – ortofoto           M 1:1000
3. Katastrski načrt                                 M 1:2880
4. Katastrski načrt
   z vrisano mejo območja LN                        M 1:2880
5. Načrt umestitve načrtovane ureditve
   v prostor s prikazom vplivov
   in povezav s sosednjimi območji                  M 1:250
6. Zbirna karta komunalnih vodov
   s prometno ureditvijo                            M 1:250
7. Zakoličbeni načrt z vplivnim območjem            M 1:250
8. Arhitekturna idejna zasnova glavnega
   objekta in objektov varovanih stanovanj          M 1:200
9. Idejna zasnova parkovne ureditve                 M 1:200
II. OPIS PROSTORSKE UREDITVE, KI SE NAČRTUJE Z LOKACIJSKIM NAČRTOM
4. člen
Ureditveno območje, ki se ureja z lokacijskim načrtom obsega travnike, na katerih je s Spremembami in dopolnitvami prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana občine Dobrepolje za obdobje od leta 1986 do leta 2000, dopolnitev 2001, predvidena izgradnja Doma starejših občanov za 115 stacionarnih mest in do 15 mest za izvajanje programa dnevnega bivanja, enostavni objekti ter izgradnja pripadajoče infrastrukture.
III. UREDITVENO OBMOČJE LOKACIJSKEGA NAČRTA
5. člen
Meja lokacijskega načrta poteka na severni strani po parcelni meji občinske poti parc. št. 1054, na vzhodni meji poteka po meji parcel št. 1056/5 in 392/2, ter po dveh tretjinah preči parcelo 392/2 zajame SV del parcele št. 392/1 ter se na zahodni meji zopet priključuje na obstoječo parcelno mejo ob dovozni cesti.
Ureditveno območje obsega dele parcel št. 1054 del 1056/5, 392/1 in 392/2, k.o. Videm Dobrepolje s površino ca. 1ha.
IV. UMESTITEV NAČRTOVANE UREDITVE V PROSTOR
6. člen
(opis vplivov in povezav prostorske ureditve s sosednjimi območji)
Predvideni poseg meji na severni in vzhodni strani na območje individualne stanovanjske gradnje, na južni in zahodni strani pa na zelene površine. Vpliv predvidenega posega na sosednja območja bo omejen le na uporabo javnih prometnih površin, po katerih se bo odvijal tako motorni promet (ceste), kot tudi peš promet (obstoječe in predvidene peš poti). Vizualno bo predvideni poseg kvalitetno dopolnjeval obstoječi rob naselja. Z izgradnjo infrastrukture, bo omogočena tudi nadaljnja komunalna opremljenost širšega območja.
7. člen
(opis rešitev načrtovanih objektov in površin)
Predvideni objekti predstavljajo tri oblikovno in funkcionalno zaključene enote.
Dom za starejše občane, kot prostostoječ večji objekt v L tlorisni obliki. Brutto površina glavnega objekta 3032 m2:
Stanovanjske enote za starejše občane (varovana stanovanja) v strnjeni zazidavi Brutto površina 44 varovanih stanovanj: (stanovanje 38,15 m2/45 m2). 2. faza 610,50 m23. faza 270 m2.
Enostavni objekti (steklenjak 90 m2, glasbeni paviljon 28 m2, nadstrešnice za avtomobile 250 m2).
Po funkciji ločimo glavni objekt z negovalnimi programi in vsemi centralnimi funkcijami (kuhinja, tehnika, zdravstveno varstvo, delovne terapije, rekreacija, kulturne dejavnosti, uprava, kapela) ter posamezne stanovanjske enote za starejše, ki so nanizane v treh manjših sklopih in s centralnim objektom tvorijo zaključeno celoto, saj so z njim povezane s pokritim hodnikom. Steklenjak je predviden na območju obstoječe vrtače, ki je predvidena za zasutje, da se ustvari plato za potrebe predvidene vrtnarije. Glasbeni paviljon je predviden v leseni izvedbi. Nadstrešnice za avtomobile so predvidene vzdolž dovozne ceste in delno v manjšem obsegu na parkirišču.
8. člen
(lokacijski pogoji in usmeritve za projektiranje in gradnjo)
Objekt, namenjen izvajanju programov nege in bivanja starejših občanov, bo imel zmogljivost do 70 oseb v glavnem objektu ter 44 oseb v varovanih stanovanjih torej skupaj približno 115 stacionarnih mest in do 15 mest za izvajanje programa dnevnega bivanja.
    Gabariti:
– centralni objekt  32,30 x 11,20 in 33,95 x 11,20   etažnost K+P+N+M
– zimski vrt        8 x 19                           etažnost P
– oskrbovana
stanovanja          7,40 x 5,60 – 16 objektov,
                    8,05 x 6 – 6 objektov            etažnost P
Kote urejenega terena in pritličja: Kota terena pri vhodu je 442.55, predvidena kota pritličja je 442.60, kota kletnega vhoda v objekt pa 440.90. Ureditev terena pred objekti varovanih stanovanj bo na višini 441.50, kota pritličij bo 441.80.
Vhodi: Vhod v glavni objekt je iz severozahodnega platoja pred objektom. Vhodi v objekte varovanih stanovanj so iz internega trga preko manjših vrtov.
Oblikovanje:
Fasada:
Glavni objekt: Fasade bodo toplotno izolirane in zaščitene s silikatnim ometom v beli barvi ali v svetlih pastelnih tonih.
Objekti varovana stanovanja: Varovana stanovanja bodo urejena kot pritlični dvostanovanjski objekti v nizu, fasada bo delno obložena z lesom, delno ometana.
Enostavni objekti: Steklenjak (steklena montažna konstrukcija), Glasbeni paviljon (leseni objekt – nadstrešnica), Nadstrešnice za avtomobile (skladne z materiali in elementi glavnega objekta)
Streha:
Glavni objekt: Streha glavnega objekta je simetrična dvokapnica z naklonom 43°–45°. Za osvetlitev mansarde se v ostrešju izvede več mansardnih frčad. Kritina je rdeče barve (cementni strešnik ali opečni bobrovec).
Objekti varovana stanovanja: Streha bo strma dvokapnica rdeče barve.
Najmanjši odmiki objekta od sosednjih zemljišč:
Najmanjši odmik glavnega objekta od parcele javne ceste št. 1054 je 10 m.
Najmanjši odmik objektov varovanih stanovanj od parcele javne ceste št. 1054 je 8 m.
Najmanjši odmik pomožnega objekta (nadstrešnica) od parcele javne ceste št. 1054 je 1m.
Najmanjši odmiki predvidenega posega od sosednjih objektov:
Najmanjši odmik glavnega objekta od najbližjega objekta (gospodarsko poslopje – hlev) je 16 m.
Najmanjši odmik objektov z varovanimi stanovanji od obstoječega objekta (gospodarsko poslopje – hlev) je 25 m.
Najmanjši odmik pomožnega objekta (nadstrešnica za avtomobile) od obstoječega gospodarskega objekta (hlev) je 10 m.
Regulacijski elementi:
Gradbena meja: je določena v grafičnem delu Lokacijskega načrta, prikazana je kot kontura objekta.
Dopustne tolerance:
– lega: ni tolerance
– velikost: vertikalni in horizontalni gabarit: do 10%, ob upoštevanju gabaritne prilagojenosti sosednjih objektov in minimalnih odmikov od sosednjih zemljišč funkcija: ni tolerance.
Dovoljena so odstopanja od tras komunalnih vodov, kolikor to zahteva prilagoditev terenu, obstoječim trasam vodov in naprav, tehnologiji in sami izvedbi komunalnih vodov.
9. člen
(krajinsko oblikovanje)
Okolica objekta se uredi v skladu s potrebami za domove za starejše. Zagotoviti je potrebno dostop in dovoz, dostavo, parkiranje za zaposlene in za obiskovalce ter omogočiti urgentne prevoze.
Južna stran je parkovno urejena namenjena kulturnim dogodkom, rekreaciji in izvajanju delovne terapije. Te površine so intenzivno opremljene z urbano opremo. Vzhodno od objektov je predvidena lokacija steklenjaka z vrtnarskimi gredami in sadovnjakom.
V. ZASNOVA PROJEKTNIH REŠITEV PROMETNE, ENERGETSKE, KOMUNALNE IN DRUGE GOSPODARSKE INFRASTRUKTURE IN OBVEZNOST PRIKLJUČEVANJA OBJEKTOV NANJO
10. člen
Promet:
Priključek za dovoz oziroma dostop do objekta oziroma funkcionalnih površin objekta bo izveden z javne poti št. 565340, ki poteka ob severni meji parcele št. 392/2, na kateri je predvidena gradnja. Servisni/intervencijski dostop je predviden s kolovoza parcelne št. 1056/5 k.o. Videm Dobrepolje, ki poteka na vzhodni strani parcele št. 392/2.
Kanalizacijsko omrežje
Odpadne komunalne vode je potrebno odvajati v skladu s Pravilnikom o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode (Uradni list RS, št. 105/02). Po parceli št. 1056/5 k.o. Videm Dobrepolje, poteka vod javne kanalizacije, ki je trenutno v funkciji odvajanja meteornih voda do pripravljene lokacije za prečrpavališče v neposredni bližini. Pred izgradnjo občinske čistilne naprave v Bruhanji vasi bo objekt priklopljen na lastno malo čistilno napravo. Z lokalnim sistemom kanalizacije in čistilne naprave bo do izgradnje javne kanalizacije s pripadajočo čistilno napravo upravljal investitor ali po pogodbi izvajalec javne gospodarske službe. Čistilna naprava mora imeti ustrezen dostop za delovno vozilo ter priključek za črpanje blata ter odvoz blata na sprejemno mesto na ČN Ivančna Gorica, kjer se le to dokončno obdela. Za obdelavo blata skleneta investitor in izvajalec javne gospodarske službe posebno pogodbo, kjer opredelita način in plačilo ravnanja z blatom.
Kanalizacija mora biti načrtovana v ločenem sistemu. Meteorne vode iz strehe glavnega objekta se bodo zbirale v posebni cisterni in uporabljale kot sanitarna voda. Meteome vode iz ostalih streh in tlakovanih, a nevoznih površin, se odvedejo direktno, le preko peskolovov, medtem ko pa je potrebno cestne, parkime in druge vozne površine odvesti v meteomo kanalizacijo in ponikalnico preko lovilca olj.
Investitor mora pred izdajo gradbenega dovoljenja od upravljavca javne kanalizacije pridobiti izjavo o skladnosti načrta s projektnimi pogoji.
Vodovodno omrežje
Za oskrbo načrtovanega območja s pitno in požarno vodo je potrebno izdelati projektno dokumentacijo, ki mora biti izvedena skladno z določili pravilnika o tehnični izvedbi in uporabi objektov in naprav javnih vodovodov (Uradni list RS, št. 65/97). Za oskrbo objekta s pitno vodo je potrebno izdelati načrt strojnih inštalacij kot sestavni del projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja.
Investitor mora pred izdajo gradbenega dovoljenja od upravljavca javnega vodovoda pridobiti izjavo o skladnosti načrta strojnih inštalacij s projektnimi pogoji, ter poravnati predpisani prispevek po Odloku o spremembi in dopolnitvi odloka o prispevku uporabnikov za razširjeno reprodukcijo individualne komunalne porabe na območju Občine Grosuplje (Uradni list SRS, št. 38/89)
Elektroomrežje:
Oskrba objekta z električno energijo iz obstoječega elektroenergetskega omrežja Elektro Ljubljana v sedanjem stanju ni možna.
Predvidena je izgradnja nove transformatorske postaje s priključnim visokonapetostnim kablovodom. Lokacija je prikazana v grafičnih prilogah lokacijskega načrta. Vso predvideno elektroenergetsko infrastrukturo je potrebno pred izdajo grad­benega dovoljenja projektno obdelati v skladu s tehničnimi pogoji in veljavnimi tehničnimi predpisi in standardi. Tehnična rešitev mora biti v sklopu projekta za gradbeno dovoljenje projektno obdelana v posebni mapi.
Telekomunikacijsko omrežje
Telekomunikacijsko omrežje je na predmetnem območju izvedeno z zemeljskimi kabli in kabelsko kanalizacijo in je priključeno na LC Videm Dobrepolje. Za priključitev novih objektov na območju urejanja je potrebno izdelati projektno dokumentacijo in pridobiti soglasje za izgradnjo novega TK omrežja in navezavo na obstoječe omrežje.
Javna razsvetljava:
V območju urejanja z LN stoji ena cestna svetilka. Sistem javne razsvetljave se nadaljuje ob javni poti.
VI. REŠITVE IN UKREPI ZA VAROVANJE OKOLJA, OHRANJANJE NARAVE, VARSTVO KULTURNE DEDIŠČINE TER TRAJNOSTNO RABO NARAVNIH DOBRIN
11. člen
Ogrevanje
Ogrevanje v vseh novih objektih bo lokalno. Uporablja se enotni sistem ogrevanja.
12. člen
Zbiranje odpadkov
Komunalne odpadke bo potrebno zbirati v pravilno dimenzioniranih zabojnikih in z organiziranim odvozom odvažati na odlagališče komunalnih odpadkov.
13. člen
Varovanje proti hrupu
Pri projektiranju in gradnji objektov ter razmejitvi prostorov morajo graditelji, projektanti in izvajalci gradbenih del upoštevati Zakon o varstvu pred hrupom. Za zaščito bivalnega okolja pred prekomernim hrupom se smejo v poslovno – stanovanjskih stavbah opravljati take dejavnosti, ki ne bodo presegale vrednosti hrupa 55 dB podnevi in 45 dB ponoči, skladno z odlokom o maksimalno dovoljenih ravneh hrupa za posamezna območja naravnega in bivalnega okolja ter za bivalne prostore.
14. člen
Varovanje proti onesnaženju zraka
Varovanje zraka mora biti do dovoljene meje onesnaženja (II. območje). V območju LN niso dovoljene dejavnosti, ki prekomerno onesnažujejo zrak.
15. člen
Varstvo voda
Potrebno je upoštevati vse ukrepe, ki preprečujejo onesnaženje voda. Zagotovljen mora biti nemoten odtok zalednih vod z ureditvijo meteorne kanalizacije. Odvod meteornih vod s parkirišč mora biti speljan preko lovilcev maščob, olj in usedalnikov v meteorno kanalizacijo. Vsi objekti znotraj LN morajo biti priključeni na fekalno kanalizacijo.
Za obravnavano zemljišče so bile izvedene geomehanske in hidrogeološke raziskave ter natančna geodetska izmera širšega področja v smislu ugotovitve pretoka površinskih voda. Absolutna nadmorska višina preliva je 440,95 m. Predvidena kota pritličja je 442,60.
16. člen
Zdravstveno varstvo:
Upoštevajo naj se elementi varovanja človekovega okolja pred prekomernimi nivoji hrupa, prekomernimi emisijami onesnaževanja zraka ob upoštevanju rože vetrov, elementi onesnaževanja talnih vod, elementi naravne osvetlitve in osončenja stanovanjsko – bivalnih objektov, gostota poselitve, zelene in proste površine, promet (statični in dinamični).
VII. REŠITVE IN UKREPI ZA OBRAMBO TER VARSTVO PRED NARAVNIMI NESREČAMI
17. člen
Požarna varnost
Pri projektiranju predvidenih posegov v prostor je potrebno upoštevati v skladu z 22. členom zakona o varstvu pred požarom (ZVPoz-A, Uradni list RS, št. 71/93 in 87/01) prostorske, gradbene in tehnične ukrepe, s katerimi bodo zagotovljeni:
pogoji za varen umik Ijudi in premoženja,
potrebni odmiki med objekti oziroma ustrezna požarna ločitev objektov, s čimer bodo zagotovljeni pogoji za omejevanje širjenja ognja ob požaru,
prometne in delovne površine za intervencijska vozila.
Viri za zadostno oskrbo z vodo za gašenje (pravilnik o tehničnih normativih za hidrantno omrežje za gašenje požarov).
VIII. NAČRT PARCELACIJE
18. člen
Načrt parcele je prikazan v grafični prilogi.
IX. ETAPNOST IZVEDBE PROSTORSKE UREDITVE TER DRUGI POGOJI IN ZAHTEVE ZA IZVAJANJE LOKACIJSKEGA NAČRTA
19. člen
Lokacijski načrt se bo izvajal etapno.
1. etapa    Glavni objekt
2. etapa    Objekti varovanih stanovanj (16 enot)
3. etapa    Objekti varovanih stanovanj (6 enot).
20. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne državne in občinske inšpekcijske službe.
21. člen
Do izvedbe posegov, ki so opredeljeni s tem odlokom, se na ureditvenem območju ohranja obstoječa raba prostora.
22. člen
Lokacijski načrt iz 1. člena tega odloka je na vpogled na Upravni enoti Grosuplje in na Občini Dobrepolje.
23. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu.
Št. 15402-3/03
Videm, dne 16. februarja 2005.
Župan
Občine Dobrepolje
Anton Jakopič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti