Uradni list

Številka 112
Uradni list RS, št. 112/2004 z dne 15. 10. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 112/2004 z dne 15. 10. 2004

Kazalo

4672. Program priprave za spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta za romsko naselje Šmihel, stran 13492.

Na podlagi 27. in 34. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03) in 30. člena Statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 68/01 in 44/02) sprejme župan
P R O G R A M P R I P R A V E
za spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta za romsko naselje Šmihel
1. Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo spremembe dopolnitve ureditvenega načrta
Odlok o ureditvenem načrtu (UN) za romsko naselje Šmihel je Občinski svet sprejel 7. 3. 2002 (Uradni list RS, št. 35/02). Izdelalo ga je podjetje PA Prostor d.o.o. iz Ljubljane na podlagi danih izhodišč Občinske uprave ter smernic upravljalcev s prostorom.
V istem letu je Občinski svet potrdil prve spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta, ampak le z odlokom o popravkih odloka (Uradni list RS, št. 92/02).
Zaradi težav z izvajanjem sprejetega UN je podjetje Topos d.o.o. iz Novega mesta izdelalo nov predlog sprememb in dopolnitev UN – odlok o spremembi in dopolnitvi odloka o UN je objavljen v Uradnem listu RS, št. 3/04 po potrditvi na Občinskem svetu dne 18. 12. 2003. Spremembe so se nanašale predvsem na oblikovanje gradbenih parcel ter umeščanje infrastrukture
Namen sprememb in dopolnitev UN je zagotoviti večjo prilagojenost določil UN k potrebam romskih družin v tem naselju in posebnostim bivanja Romov. Pri oblikovanju gradbenih parcel ter določanju javnega sveta bodo ocenjene nove razvojne možnosti in potrebe ob upoštevanju obstoječih razmer.
2. Predmet in programska izhodišča za spremembo zazidalnega načrta
Ob obravnavi romske problematike na Občinskem svetu so bili sprejeti sklepi in smernice za izboljšanje bivalnih razmer v romskih naseljih. V letu 2004 je Inšpektorat za gradbene zadeve izdal vrsto rušitvenih odločb za obstoječe nelegalno zgrajene objekte v tem naselju. Zaradi neurejenih lastniških razmerij in nespoštovanja z obstoječim UN predvidenih meril s strani Romov, je realizacija UN otežena.
Ne načrtuje se več radikalnih rešitev, ampak se poskuša prilagajati in vendar obenem strokovno razpolagati z občinsko lastnino – zemljiščem.
Območje UN se s svojo mejo uskladi z območjem sprejete programske zasnove.
V območje UN bo zato vključena parcela št. 547/12 k.o. Šmihel pri Novem mestu ki je bila opredeljena kot stavbna že leta 2002 s programsko zasnovo za UN (Uradni list RS, št. 35/02).
3. Nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi spremembe zazidalnega načrta
Nosilci urejanja prostora, ki morajo pred začetkom izdelave spremembe in dopolnitve UN podati smernice za njegovo pripravo, k dopolnjenemu predlogu spremembe in dopolnitve UN pa mnenje so:
Mestna občina Novo mesto, Oddelek za KS in komunalne zadeve
JP Komunala Novo mesto d.o.o.
JP Elektro PE Novo mesto.
Ministrstvo za zdravstvo, zdravstveni inšpektorat RS, Enota Novo mesto.
Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Novo mesto.
Druge občinske gospodarske javne službe ter drugi organi in organizacije, kolikor bi se v postopku priprave spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta izkazalo, da so tangirani.
Ta se pridobijo v skladu s 33. členom Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02).
Postopek priprave spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta vodi Mestna občina Novo mesto, Oddelek za prostorsko planiranje, Novi trg 6, Novo mesto (v nadaljevanju: MONM OPP).
Investitorji načrtovanih prostorskih ureditev so Romi.
Naročnik vseh strokovnih podlag ter spremembe in dopolnitve UN je Mestna občina Novo mesto.
Izdelovalec sprememb in dopolnitve UN mora izpolnjevati pogoje, ki jih določajo členi od 156. do 160. ZUreP-1 in ga izbere naročnik.
Spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta se pripravi v vsebini in na način, kot je predpisano z Zakonom o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02) in s Pravilnikom o vsebini, obliki in načinu priprave državnih in občinskih lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 86/04), in sicer po skrajšanem postopku, ki ga predpisuje ZUreP-1.
4. Seznam potrebnih strokovnih podlag in način njihove pridobitve
Že izdelane strokovne podlage in veljavna planska in urbanistična dokumentacija, ki se jih mora upoštevati pri pripravi spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta so:
– urbanistična zasnova Novega mesta,
– tehnološko-energetski projekti Komunale, Elektra in Telekoma.
Pred izdelavo spremembe in dopolnitve UN investitor zagotovi naslednje strokovne podlage:
– obnovljen geodetski načrt v M 1:500 (22. 9. 2004), ki vključuje tudi podatke o komunalnih vodih, ter druge geodetske podlage, izdelane v skladu s Pravilnikom o geodetskem načrtu (Uradni list RS, št. 40/04),
– katastrski načrt območja LN, izdelan v M 1:1000 oziroma v M 1:2880,
– morebitne druge strokovne podlage, ki bodo izhajale iz smernic nosilcev urejanja prostora; po potrebi tudi strokovne podlage v zvezi z ukrepi v času gradnje.
V postopku priprave spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta je potrebno povzeti in predstaviti dosedanje vrednotenje območja.
Izdelovalec spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta bo ocenil ali je bilo vrednotenje ustrezno in ga dopolnil z metodologijami posameznih resorjev (krajinska arhitektura, varstvo okolja).
5. Roki izdelave spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta
Na osnovi pridobljenih mnenj bo izdelan predlog spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta. Pred začetkom izdelave se morajo pridobiti pogoji pristojnih organov in organizacij navedenih v točki 4. tega programa.
Investitor in izdelovalec zagotovita gradivo za pridobitev smernic (najmanj situativni prikaz prostorske ureditve v merilu 1:500) s tehničnim poročilom v 5 dneh po sprejemu programa priprave.
Izdelovalec pridobi smernice za načrtovanje s strani nosilcev urejanja prostora, določenih v 3. točki tega programa priprave.
Nosilci urejanja prostora podajo smernice v 15 dneh po prejemu vloge.
Izdelovalec spremembe in dopolnitve UN izdela analizo smernic ter ob upoštevanju le-teh in analize prostora izdela usmeritve za načrtovanje prostorske ureditve v 10 dneh po prevzemu vseh smernic.
MONM OPP potrdi usmeritve za načrtovanje prostorske ureditve v 7 dneh po prejemu predloga izdelovalca.
Izdelava strokovnih podlag in predloga spremembe in dopolnitve UN:
Izdelovalec in investitor zagotovita izdelavo vseh strokovnih podlag, določenih v 4. točki tega programa priprave.
Izdelovalec izdela usklajeni predlog spremembe in dopolnitve UN za javno razgrnitev v 15 dneh po prevzemu vseh strokovnih podlag. Izdelovalec preda usklajeni predlog spremembe in dopolnitve UN za javno razgrnitev MONM OPP.
MONM OPP izvede vse potrebne aktivnosti za javno razgrnitev predloga spremembe in dopolnitve UN na sedežu MONM v skladu z 31. členom ZUreP-1. Izdelovalec je dolžan zagotoviti gradiva za javno razgrnitev. Župan Mestne občine Novo mesto sprejme sklep o 15 dnevni javni razgrnitvi spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta.
Občani, organi in organizacije, krajevna skupnost ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta.
MONM OPP v času javne razgrnitve organizira javno obravnavo ob predhodni objavi termina in kraja javne obravnave v enem od lokalnih medijev.
V času javne razgrnitve Občinski svet obravnava predlog spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta.
Izdelovalec po izvedeni javni razgrnitvi pripravi predlog stališč do pripomb v roku 7 dni po prejemu pripomb.
Župan Mestne občine Novo mesto zavzame stališča do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve v roku 7 dni po prejetju stališč do pripomb. V skladu z njimi izdelovalec v 10 dneh pripravi dopolnjen predlog spremembe in dopolnitve UN in jih dostavi MONM OPP.
V skladu s 34. členom ZUreP-1 MONM OPP pozove pristojne nosilce urejanja prostora, da dajo mnenja k dopolnjenim predlogom spremembe in dopolnitve UN.
Po izteku predpisanega roka za pridobitev le-teh (15 dni), pripravi izdelovalec v 15 dneh predlog spremembe in dopolnitve UN za sprejem s stališči do pripomb iz javne razgrnitve in jih s posredovanjem MONM OPP dostavi v sprejem Občinskemu svetu Mestne občine Novo mesto.
Občinski svet Mestne občine Novo mesto na predlog župana sprejme spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta z odlokom.
Odlok se objavi v Uradnem listu RS, rok njegove uveljavitve pa ne sme biti krajši kot 8 dni od njegove objave.
6. Obveznosti financiranja priprave spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta
Mestna občina Novo mesto zagotovi sredstva za izdelavo strokovnih podlag, spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta in njihovo recenzijo.
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Novo mesto, dne 12. oktobra 2004.
Župan
Mestne občine Novo mesto
mag. Boštjan Kovačič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti