Uradni list

Številka 23
Uradni list RS, št. 23/2004 z dne 12. 3. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 23/2004 z dne 12. 3. 2004

Kazalo

987. Sklep o podelitvi Naziva častni občan občine Jesenice Bratku Škrlju, stran 2626.

Na podlaga 8. člena odloka o priznanjih Občine Jesenice (Uradni list RS, št. 1/00), 10. člena statuta Občine Jesenice (Uradni list RS, št. 2/01), je na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Občinski svet občine Jesenice na 14. redni seji dne 26. 2. 2004 sprejel
S K L E P
o podelitvi Naziva častni občan občine Jesenice Bratku Škrlju
1. člen
Bratku Škrlju – upokojenemu profesorju slavistike, roj. 12. januarja 1929, stanujočemu na Jesenicah, Cesta maršala Tita 76, se podeli »Naziv častni občan občine Jesenice«.
2. člen
Bratko Škrlj je svojo ustvarjalno pedagoško pot začel na Osnovni šoli Koroška Bela, nadaljeval pa na Osnovni šoli Prežihovega Voranca na Jesenicah, na Gimnaziji Jesenice in na Srednji gostinski šoli na Bledu. Na jeseniški Gimnaziji je poučeval slovenski in ruski jezik. V letu 1969 je bil imenovan za ravnatelja jeseniške Gimnazije in leta 1983 za ravnatelja Gostinske šole na Bledu. Bil je ustanovitelj dveh pedagoških oddelkov na jeseniški Gimnaziji in ustanovitelj Srednje ekonomske šole na Jesenicah.
Bratko Škrlj ni bil in ni človek, ki bi se v življenju dolgočasil. Bratko Škrlj ni bil zadovoljen le s poklicno kariero. S svojo ustvarjalnostjo je posegal še k višjim ciljem, saj je znan tako na kulturnem, kot tudi na družbeno-političnem področju. Med večja kulturna dela, ki jih je opravil v imenu predsednika Kulturne skupnosti Jesenice, je bila v 70 letih prejšnjega stoletja obnova Liznjikove domačije v sedanji Občini Kranjska Gora, domačije, ki še danes slovi kot tipična domačija kmečkega stavbarstva iz 18. stoletja.
Na družbeno-političnem področju je še danes polno aktiven. Od leta 1995 je predsednik Združenja borcev in udeležencev NOB, ki združuje borce občin Zgornje Gorenjske. Bratko Škrlj se vsem vabilom, od lektoriranja, prevajanja, pisanja strokovnih in zgodovinskih tekstov, vedno odzove srčno in prijazno. Tudi njegovi dijaki vseh generacij še danes s ponosom omenjajo znanje, ki so ga dobili od Bratka Škrlja in vedno omenjajo njegovo ustvarjalno pedagoška delo. Dal jim je znanje in pomembne ter vedno bolj cenjene človeške vrednote.
Bratku Škrlju k že prejetim različnim žlahtnim priznanjem, dodajamo še ugledno, najvišje priznanje Občine Jesenice, podelitev »Naziva častni občan občine Jesenice«.
3. člen
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati z dnem objave.
Št. 901-1/03
Jesenice, dne 26. februarja 2004.
Župan
Občine Jesenice
Boris Bregant, univ. dipl. inž str. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti