Uradni list

Številka 80
Uradni list RS, št. 80/2003 z dne 14. 8. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 80/2003 z dne 14. 8. 2003

Kazalo

3861. Program priprave sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega in družbenega plana Občine Vipava, stran 11981.

Na podlagi 27. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03) in statuta Občine Vipava (Uradni list RS, št. 54/02 in 83/02) je župan Občine Vipava sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega in družbenega plana Občine Vipava
1. Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo
Ocena stanja
Vetrne elektrarne v primerjavi z drugimi tehnologijami proizvodnje nedvomno najbolj ustrezajo vse ostrejšim kriterijem trajnostnega razvoja. Odpravljanje negativnih posledic, ki so jih v preteklih desetletjih povzročili t.i. toplogredni plini so ena izmed prioritetnih nalog ne le okoljevarstvenih organizacij, pač pa tudi vlad, lokalnih oblasti ter ne nazadnje vseh gospodarskih subjektov.
Slovenija se zavzema, da s primernimi ukrepi zagotavlja prednost uporabi obnovljivih oblik energije ter energetskih virov, ki manj onesnažujejo okolje. Prednostna energetska izraba obnovljivih virov je tudi pomembna ekološka, ekonomska in socialna podlaga za nadaljnji razvoj in prispevek k čistejšemu okolju. Z izgradnjo vetrnih elektrarn bomo prispevali k uresničevanju obveznosti iz Kyotskega protokola, po katerih moramo zmanjšati emisije toplogrednih plinov za 8% glede na izhodiščno leto 1986. Energetska politika je usmerjena v odpravljanje posledic onesnaževanja in v zamenjavo za okolje manj ustreznih tehnologij uporabe energetskih virov, ki zaradi ustvarjanja produktov izgorevanja pospešujejo nastajanje učinkov tople grede (CO2), generirajo dušikove okside (NOx) v atmosfero in povzročajo emisije težkih kovin, prašnih delcev, pepela in emisije toplote v ozračje oziroma vodo. Vključitev novih energetskih virov proizvodnje električne energije v energetski sistem pomeni tudi zagotavljanje večje stabilnosti slovenskega energetskega sistema. Načela energetske politike in načela zanesljive oskrbe in učinkovite rabe energije ureja energetski zakon (Uradni list RS, št. 79/99).
Razlogi in pravna podlaga
Razlog je pobuda podjetja Elektro Primorska z dne 9. 5. 2003, pripravljena na podlagi večletnih meritev vetrnega potenciala ter različnih študij privlačnosti in ranljivosti prostora ter utemeljena v:
– prostorskih sestavinah dolgoročnega plana SR Slovenije za obdobje od leta 1986–2000 (Uradni list SRS, št. 1/86, 41/87, 12/89 in Uradni list RS, št. 36/90, 27/91, 72/95, 13/96, 11/99 in 4/03);
– prostorskih sestavinah srednjeročnega družbenega plana SR Slovenije za obdobje 1986–1990 (Uradni list SRS, št. 2/86, 41/87, 23/89 in Uradni list RS, št. 72/95, 13/96, 11/99 in 4/03).
2. Predmet, programska izhodišča in okvirno ureditveno območje
Predmet
Predmet sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Vipava za obdobje 1996–2000 so spremembe in dopolnitve:
– zasnove energetskega sistema,
– zasnove namenske rabe prostora,
– zasnove načinov urbanističnega urejanja.
Predmet sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana Občine Vipava za obdobje 1986–1990 je vključitev:
– programske zasnove za lokacijski načrt Vetrna elektrarna Nanos.
Programska izhodišča
Učinkovitost delovanja vetrnih elektrarn je odvisna od primernosti lokacije, ki je pogojena predvsem z zadostno prevetrenostjo. Vetrni potencial se pri iskanju ustreznih lokacij za postavitev in delovanje vetrnih elektrarn postavlja kot izločitveni dejavnik. Urad RS za energetiko navaja, da rezultati meteoroloških modelov in obstoječih meritev vetra izkazujejo, da je največji vetrni potencial v Sloveniji predvsem na širšem območju Primorske. Da je področje Primorske primerno za izkoriščanje vetrne energije za proizvodnjo električne energije, so potrdile tudi namenske meritve, ki so se pričele izvajati s projektom Wind Energy potential I, v sklopu programa EU ECOS OUVERTURE in se izvajajo za področje Primorske.
Okvirno ureditveno območje
Okvirno ureditveno območje zajema območje Nanosa, oziroma širše območje, če se na podlagi strokovnih podlag ugotovi, da so predvsem z vidika ranljivosti narave primerna tudi območja v soseščini.
3. Nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja ter drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi
Nosilci urejanja prostora, ki morajo pred pričetkom izdelave sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana občine podati smernice za njihovo pripravo, k dopolnjenemu predlogu pa mnenje, so:
I. Pristojna ministrstva, ki so zadolžena za posamezna obvezna izhodišča prostorskih sestavin dolgoročnega plana RS:
– kmetijstvo:
· Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska 56, Ljubljana,
– gozdarstvo:
· Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Sektor za gozdarstvo, Dunajska 56-58, Ljubljana v vednost: Zavod za gozdove RS, Večna pot 2, Ljubljana,
· Zavod za gozdove RS, Območna enota Sežana, Partizanska 49, 6210 Sežana,
– urejanje in varovanje vodnega sistema:
· Ministrstvo za okolje in prostor, ARSO, Sektor za vodno gospodarstvo, Vojkova 1b, Ljubljana,
– energetika:
· Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Urad za energetiko, Dunajska 47, Ljubljana za pridobitev pogojev, usmeritev, strokovnih podlag še:
· za področje prenosa električne energije: ELES d.o.o., Hajdrihova ulica 2, Ljubljana,
· za področje distribucije elekrične energije: Elektro Primorska, Erjavčeva 22, 1000 Ljubljana,
· za področje transporta in skladiščenja zemeljskega plina: Geoplin, d.o.o., Cesta ljubljanske brigade 11, Ljubljana,
– promet:
· cestno omrežje:
– državne ceste: Direkcija RS za ceste, Tržaška 19, Ljubljana,
– avtoceste: Družba za avtoceste RS, Dunajska 7, Ljubljana,
· železniško omrežje: Direkcija za železniški promet, Kopitarjeva 5, Maribor,
· omrežje letališč: Uprava RS za civilno letalstvo, Kotnikova 19a, Ljubljana v vednost: Ministrstvo za promet, Urad za ceste, Urad za železnice, Urad za letalstvo Langusova 4, Ljubljana,
– kulturna dediščina:
· Zavod za varstvo kulturne dediščine, Cankarjeva 4/II, p.p. 1571, 1000 Ljubljana,
· Ministrstvo za kulturo, Uprava RS za kulturno dediščino, Kongresni trg 1, Ljubljana,
– naravne vrednote (naravna dediščina):
· Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Sektor za varstvo narave, Vojkova 1b, Ljubljana,
– sanacija naravnih virov in varstva okolja:
· Ministrstrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Sektor za varstvo okolja, Vojkova 1b, Ljubljana,
– poselitev:
· Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Urad RS za prostorsko planiranje, Dunajska 21, Ljubljana,
– rudarstvo:
· Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Uprava RS za rudarstvo, Dunajska 48, Ljubljana,
– področje blagovnih rezerv:
· Ministrstvo za gospodarstvo, Področje notranjega trga, Kotnikova 5/III, Ljubljana,
– področje obrambe:
· Ministrstvo za obrambo, Urad za obrambne zadeve, Sektor za civilno obrambo, Kardeljeva ploščad 25, Ljubljana,
II. Ostali vključeni:
v postopek se vključi tudi druge nosilce urejanja prostora, če se v okviru priprave dokumenta ugotovi, da upravljajo ali so odgovorni za posamezno področje.
Nosilci urejanja prostora v skladu z 29. in 33. členom ZureP-1 podajo smernice in mnenje k prostorskemu aktu v 30 dneh od prejema vloge.
4. Seznam potrebnih strokovnih podlag in način pridobitve strokovnih rešitev
Pri izdelavi strokovnih podlag in sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana občine je potrebno smiselno upoštevati naslednja že izdelana gradiva:
– Analiza prostorskih potencialov na Primorskem za postavitev vetrnih elektrarn – privlačnost in ranljivost prostora, IREET 2001;
– Vključitev vetrnih elektrarn za lokaciji Nanos v dolgoročni družbeni plan Slovenije, Elektro Primorska, 2001;
– Projektna dokumentacija za lokacije vetrnih elektrarn, Elektro Primorska 2001;
– Rezultati meritev vetrnega potenciala za lokacijo Nanos;
– izdelava strokovnih gradiv za pripravo prostorskega plana RS s področja energetske infrastrukture – alternativni viri energije. Razvojno raziskovalna naloga, MOP, MGD in urad za prostorsko planiranje, Ljubljana november 1995.
V postopku priprave sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana občine mora investitor zagotoviti izdelavo naslednjih strokovnih podlag, na katerih bodo temeljile rešitve:
– idejna zasnova načrtovane prostorske ureditve, izdelana na način, ki vključuje izkazan pozitivni vpliv na urbani razvoj, izkazano energetsko in distribucijsko učinkovitost, gospodarnost, okoljevarstveno in družbeno sprejemljivost ter izkazan ustrezen vetrni potencial;
– idejne zasnove posameznih elementov prostorske ureditve, ki vključujejo vse funkcionalne, urbanistične, krajinske, arhitekturne in okoljevarstvene rešitve in ureditve, z ustreznimi poročili in utemeljitvami;
– idejne zasnove novih ureditev gospodarske javne in komunalne infrastrukture ter idejne zasnove zaščite, prestavitve oziroma ukinitve obstoječe gospodarske javne in komunalne infrastrukture;
– geodetske podlage za pripravo kartografskega dela programske zasnove.
5. Organizacija priprave in obveznosti v zvezi s financiranjem
Pripravljavec sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin plana je Občina Vipava.
Pobudo za spremembo in dopolnitev prostorskih sestavin plana je podalo podjetje Elektro Primorska, ki je investitor načrtovane prostorske ureditve.
Investitor izbere načrtovalca in financira izdelavo vseh strokovnih podlag in sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih dokumentov občine.
Postopek priprave dokumenta vodi Občina Vipava (v nadaljevanju občina).
6. Rok za pripravo prostorskega akta oziroma njegovih posameznih faz
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
F A Z A                                                        nosilec                   rok
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prostorska konferenca                                          občina                    julij
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprejem in objava programa priprave                            občina                    8 dni po prostor. konf.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Po sprejemu programa priprave poziv nosilcem urejanja          občina                    30 dni
prostora – pridobitev smernic
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Analiza smernic, izdelava strokovnih podlag in osnutka         načrtovalec               v 3 mesecih od objave programa
sprememb in dopolnitev prostor. sestavin plana
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prostorska konferenca                                          občina                    14 dni pred javno razgrnitvijo
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Stališča do priporočil prostorske konference                   občina, župan             7 dni po prost. konf.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dopolnitev osnutka v skladu s stališči                         načrtovalec               7 dni
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sklep o javni razgrnitvi in javni obravnavi                    župan                      7 dni pred pričetkom javne razgrnitve
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Javna razgrnitev in obravnava z evidentiranjem vseh pisnih     občina, načrtovalec       30 dni
pripomb
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Stališča do pripomb                                            občina, načrtovalec,      15 dni po zaključku javne obravnave
                                                               župan
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prva obravnava na občinskem svetu                              župan, občina
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Izdelava morebitnih dopolnilnih strokovnih podlag              investitor, načrtovalec   30 dni po prejemu stališč do pripomb
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oblikovanje dopolnjenega predloga dokumenta                    načrtovalec               15 dni po prejemu vseh novih strokovnih
z upoštevanjem pripomb in dopolnjenih strokovnih podlag                                  podlag oziroma po obravnavi na OS
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pridobitev mnenj od nosilcev urejanja prostora                 občina                    30 dni
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pridobitev sklepa vlade o usklajenosti z obveznimi izhodišči   občina                    45 dni po vložitvi popolne vloge
prostorskih sestavin planskih aktov RS
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Druga obravnava in sprejem odloka na občinskem svetu           župan, občina             v 30 dneh po prejemu pozitivnega sklepa vlade
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Objava odloka v uradnem glasilu                                občina                    15 dni po sprejemu na OS
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
7. Objava programa priprave
Program priprave se objavi v Uradnih objavah.
Št. 06402-0001/2003
Vipava, dne 1. avgusta 2003.
Župan
Občine Vipava
mag. Ivan Princes l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti