Uradni list

Številka 99
Uradni list RS, št. 99/2002 z dne 21. 11. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 99/2002 z dne 21. 11. 2002

Kazalo

5001. Program priprave spremembe lokacijskega načrta severne obvoznice Novega mesta na območju novega tovarniškega vhoda v kompleks Krke, tovarne zdravil Novo mesto, stran 10849.

Na podlagi 16. člena Statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 68/01 in 44/02) in 34. člena Zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in 43/89 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) je Občinski svet Mestne občine Novo mesto na 42. seji dne 10. 10. 2002 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
spremembe lokacijskega načrta severne obvoznice Novega mesta na območju novega tovarniškega vhoda v kompleks Krke, tovarne zdravil Novo mesto
1. člen
Izhodišča za pripravo spremembe lokacijskega načrta
Za območje KRKE, tovarne zdravil Novo mesto v Ločni je bil v letu 1994 sprejet zazidalni načrt (odlok objavljen v Uradnem listu RS, št. 78/94), spremembe in dopolnitve le-tega pa v letih 1997 in 2000 (odloka objavljena v Uradnem listu RS, št. 21/97 in 3/00). Zaradi spremenjenih prostorskih potreb Krke, ki narekuje racionalizacijo razpoložljivega prostora znotraj območja urejanja, so predvidene ponovne spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta. Izgradnja severne obvoznice in načrtovana izraba prostora za objekte poslovne dejavnosti Krke (inženiringa, izobraževanja, razvoja, upravljanja kakovosti in energetike) na stičnem območju narekuje oblikovanje novega tovarniškega vhoda ob tej cesti. V sklopu predvidenih objektov v tovarniškem kompleksu je načrtovana tudi garažna hiša (predvidoma podzemna), do katere bo potrebno zagotoviti ustrezen dovoz tako, da bo zagotovljeno primerno vključevanje vozil na severno obvoznico. Za prostor med severno obvoznico in Tovarno perila Labod, ki je z urbanistično zasnovo Novega mesta namenjen bodoči pozidavi, je potrebno z definiranjem urbanističnih pogojev podati izhodišča za idejne rešitve priključevanja območja na severno obvoznico, še zlasti, ker bo dostop do garažne hiše Krke potrebno iskati z rešitvijo podvoza ali nadvoza nad severno obvoznico.
2. člen
Priprava spremembe lokacijskega načrta
1. Opis priprave spremembe lokacijskega načrta
Sprememba lokacijskega načrta se pripravi v vsebini, kot je predpisana z Zakonom o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in 43/89 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) – v nadaljevanju ZUNDPP in z podzakonskim Navodilom o vsebini potrebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
Sprememba lokacijskega načrta bo pripravljena za del trase severne obvoznice Novega mesta, ki se spremeni v odnosu na prvotno rešitev.
Vzporedno z izdelavo spremembe lokacijskega načrta bo potekal postopek sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov Mestne občine Novo mesto v delu, kot bo opredeljeno v osnutku spremembe lokacijskega načrta, saj bodo rešitve priključevanja na obvoznico tangirale tudi površine izven območja izključne rabe (območje najboljših kmetijskih zemljišč).
2. Predhodno pripravljene strokovne podlage
Predhodno pripravljene strokovne podlage in veljavna planska in urbanistična dokumentacija, ki se jih mora upoštevati pri pripravi spremembe lokacijskega načrta, so:
– programska zasnova za lokacijski načrt Severne obvoznice Novega mesta (Uradni list RS, št. 58/95),
– prostorske sestavine dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Mestne občine Novo mesto, vključno z urbanistično zasnovo Novega mesta,
– lokacijski načrt Severne obvoznice Novega mesta (Uradni list RS, št. 62/95),
– zazidalni načrt KRKE, tovarne zdravil Novo mesto (Uradni list RS, št. 78/94) ter njegove spremembe in dopolnitve (Uradni list RS, št. 21/97 in 3/00),
– strokovne podlage za spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta KRKE, tovarne zdravil,
– podatki o obstoječih infrastrukturnih vodih in napravah,
– podatki o naravnih lastnostih prostora,
– drugi elementi obdelave (veljavne urbanistične rešitve sosednjih območij, prometne rešitve...).
3. Posebne strokovne podlage za spremembo lokacijskega načrta
V skladu z ZUNDPP in z podzakonskim Navodilom o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85) se za izdelavo osnutka spremembe lokacijskega načrta pripravijo posebne strokovne podlage za ureditev zalednega, sedaj nepozidanega prostora med obvozno cesto in Tovarno perila Labod in sicer v obsegu definiranja urbanističnih izhodišč. Izdelane strokovne podlage se upoštevajo pri idejnih rešitvah navezave cestne infrastrukture tega območja na severno obvoznico, posledično pa tudi pri ustrezni rešitvi dovoza v garažno hišo (predvidoma podzemno), ki je planirana v sklopu objektov, namenjenih poslovnim dejavnostim Krke (inženiringu, izobraževanju, razvoju in upravljanju kakovosti) na drugi strani obvoznice.
4. Organi in organizacije, ki morajo podati predhodne pogoje in mnenja za pripravo osnutka spremembe lokacijskega načrta ter soglasja k dopolnjenemu osnutku:
– Komunala, d.o.o., Podbevškova ulica 12, Novo mesto,
– Elektro Ljubljana, PE Elektro Novo mesto, Ljubljanska cesta 7, Novo mesto,
– Telekom Slovenije, PE Novo mesto, Novi trg 2, Novo mesto,
– Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste Ljubljana, Tržaška cesta 19, Ljubljana,
– Geoplin, d.o.o., Cesta ljubljanske brigade 11, Ljubljana,
– Ministrstvo za okolje, prostor in energetiko, Agencija RS za okolje, Območna pisarna Novo mesto, Novi trg 9, Novo mesto,
– Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, Območna enota Novo mesto, Kočevarjeva ulica 1, Novo mesto,
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Novo mesto, Seidlova cesta 1, Novo mesto,
– Sekretariat za okolje in prostor Mestne občine Novo mesto, Oddelek za komunalne zadeve,
– Krajevna skupnost Ločna – Mačkovec.
V kolikor se v postopku priprave posebnih strokovnih podlag za spremembo lokacijskega načrta ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodna mnenja in pogoje ter soglasja tudi drugih organov, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-ta pridobe v postopku.
Pred pričetkom priprave spremembe lokacijskega načrta morajo organi in organizacije iz te točke na zahtevo izdelovalca le-tega podati v zvezi s predvidenimi prostorskimi ureditvami usmeritve, zahteve in omejitve (pogoje), ki jih izdelovalec upošteva pri pripravi posebnih strokovnih podlag oziroma pri pripravi osnutka spremembe lokacijskega načrta. Organi in organizacije morajo v skladu s 35. členom ZUNDPP podati svoje pogoje in soglasja v 30 dneh od zahteve. V fazi priprave predloga spremembe lokacijskega načrta s soglasjem potrdijo upoštevanje predhodnih pogojev in usmeritev. Če v predpisanem roku ne podajo pogojev, se šteje, da jih nimajo oziroma, da z rešitvami v spremembi lokacijskega načrta soglašajo.
5. Vsebina spremembe lokacijskega načrta
Sprememba lokacijskega načrta se pripravi kot smiselni izvleček sestavin iz 28., 29. in 32. člena ZUNDPP ter 55. in 56. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93 in 1/96):
OSNUTEK
a) tekstualni del
– splošni podatki o spremembi lokacijskega načrta,
– opis prostora in pogoji za realizacijo planskih odločitev,
– obrazložitev in utemeljitev spremembe lokacijskega načrta,
– opis prostorskih rešitev po posameznih področjih,
– rešitve in pogoji v zvezi z infrastrukturnimi objekti in napravami, ki jih pogojujejo spremembe lokacijskega načrta,
– rešitve in pogoji v zvezi z varovanjem okolja,
– ukrepi za varovanje delovnega in bivalnega okolja,
– zasnova ureditve zelenih in ostalih površin, kjer so le-te potrebne,
– rešitve v zvezi z zaščito pred naravnimi in drugimi nesrečami,
– seznam parcel, ki se nahajajo znotraj meje obravnavanega območja,
– etape izvajanja posegov, predvidenih s spremembo lokacijskega načrta,
– pogoji pristojnih organov in organizacij,
– usklajenost rešitve s podanimi zahtevami in pogoji soglasodajalcev,
– osnutek odloka o spremembi lokacijskega načrta.
b) grafični del
– prikazi iz prostorskih sestavin občinskega dolgoročnega in
srednjeročnega plana za obravnavano območje,
– topografska karta s prikazom območja  
spremembe LN v širšem merilu                             1:5000,
– katastrski načrt z mejo območja urejanja  
– območje spremembe LN                                   1:1000,
– reambulirani geodetski načrt z mejo
območja urejanja                                         1: 500,
– prometno – tehnična situacija (elementi  
regulacije prometa s prometno signalizacijo)             1: 500,
– ureditvena situacija območja – sprememba, 
ki vsebuje urbanistične, krajinske, oblikovalske,
okoljevarstvene in vodnogospodarske rešitve              1: 500,
– idejne rešitve komunalnih in energetskih  
ureditev v obsegu, ki jih narekujejo predvidene
spremembe LN                                             1: 500,
– idejne rešitve prestavitev, rušitev in  
prilagoditev obstoječih objektov in naprav               1: 500
– karakteristični prečni profili in normalni vzdolžni profili ceste.
DOPOLNJENI OSNUTEK IN PREDLOG SPREMEMBE LOKACIJSKEGA NAČRTA
Po sprejetju stališč do pripomb se v skladu s pripombami izdela dopolnjeni osnutek spremembe lokacijskega načrta, na katerega se pridobe soglasja soglasodajalcev. Dopolnjeni osnutek oziroma predlog dokumenta mora vsebovati še tehnične elemente za zakoličenje objektov (območje izključne rabe). Ustrezno tekstualnemu delu se dopolni tudi grafični del.
ODLOK O SPREMEMBI LOKACIJSKEGA NAČRTA
Besedilo odloka se za obseg spremembe lokacijskega načrta pripravi v skladu s 44. členom Navodila o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
3. člen
Terminski plan in postopek izdelave ter sprejemanja spremembe lokacijskega načrta
---------------------------------------------------------------------
Posebne strokovne podlage    60 dni po podpisu pogodbe z 
                             izdelovalcem
---------------------------------------------------------------------
Osnutek spremembe LN         30 dni po potrditvi idejnega projekta
                             severne obvozne ceste na tangiranem 
                             območju s strani MP, Direkcije RS za
                             ceste ter pridobitvi predhodnih pogojev
                             soglasodajalcev
---------------------------------------------------------------------
Stališča do pripomb          15 dni po prejemu pripomb iz JR
---------------------------------------------------------------------
Predlog spremembe LN         45 po sprejetju stališč do pripomb
---------------------------------------------------------------------
Končno gradivo               15 dni po sprejetju spremembe LN na 
                             občinskem  svetu
---------------------------------------------------------------------
– S pripravo posebnih strokovnih podlag za spremembo lokacijskega načrta se prične po podpisu pogodbe z izdelovalcem.
– Osnutek spremembe lokacijskega načrta se izdela na podlagi posebnih strokovnih podlag, idejnega projekta ceste (spremembe rešitev na severni obvoznici s priključevanjem zalednih cest bodoče pozidave ter dovoza v garažno hišo Krke) ter pogojev soglasodajalcev.
– Ko občinska strokovna služba pristojna za prostor ugotovi, da osnutek spremembe lokacijskega načrta vsebuje vse sestavine, predpisane s programom priprave, predlaga županu, da se osnutek javno razgrne. Sklep o enomesečni javni razgrnitvi osnutka spremembe lokacijskega načrta se objavi v Uradnem listu RS.
– Javna razgrnitev se izvede na sedežu Mestne občine Novo mesto in v Krajevni skupnosti Ločna – Mačkovec za 30 dni od dneva objave sklepa o javni razgrnitvi iz prejšnje alinee.
– V času javne razgrnitve se organizira javna obravnava v tangirani krajevni skupnosti, osnutek dokumenta v tem času pa obravnava tudi občinski svet.
– Občani, organi in organizacije ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve osnutka spremembe lokacijskega načrta.
– Po končani javni razgrnitvi Občinski svet Mestne občine Novo mesto zavzame stališča do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve in zadolži pristojno službo za pripravo predloga dokumenta.
– Župan Mestne občine Novo mesto posreduje predlog spremembe lokacijskega načrta občinskemu svetu v obravnavo in mu predlaga sprejem dokumenta z odlokom.
– Odlok se objavi v Uradnem listu RS.
4. člen
Organizacija priprave spremembe lokacijskega načrta
Naročnik spremembe lokacijskega načrta je Krka, tovarna zdravil Novo mesto.
Izdelovalec dokumenta je Topos, d.o.o., Roška cesta 16, Dolenjske Toplice.
Koordinator pri izdelavi naloge je občinska strokovna služba.
5. člen
Začetek veljavnosti
Program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem sprejema na občinskem svetu Mestne občine Novo mesto.
Št. 350-03-41/2002
Novo mesto, dne 10. oktobra 2002.
Župan
Mestne občine Novo mesto
Anton Starc, dr. med. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti