Uradni list

Številka 94
Uradni list RS, št. 94/2002 z dne 8. 11. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 94/2002 z dne 8. 11. 2002

Kazalo

4718. Pravila o izvolitvi predstavnikov v volilno telo za volitve člana državnega sveta in za določitev kandidata za člana državnega sveta, stran 10328.

Na podlagi 14. in 15. člena zakona o državnem svetu (Uradni list RS, št. 44/92) in 15. člena statuta Občine Bistrica ob Sotli (Uradni list RS, št. 49/99) je Občinski svet občine Bistrica ob Sotli na 27. redni seji dne 15. 10. 2002 sprejel
P R A V I L A
o izvolitvi predstavnikov v volilno telo za volitve člana državnega sveta in za določitev kandidata za člana državnega sveta
1. člen
S temi pravili se ureja postopek volitev predstavnikov Občine Bistrica ob Sotli v volilno telo pete volilne enote za izvolitev člana državnega sveta in postopek določitve kandidata za člana državnega sveta.
2. člen
V skladu z določbami 40. in 41. člena zakona o državnem svetu izvoli Občinski svet občine Bistrica ob Sotli v volilno telo za izvolitev člana državnega sveta enega predstavnika (v nadaljevanju: elektor) in lahko določi enega kandidata za člana državnega sveta.
3. člen
Postopek obsega predlaganje kandidatov za elektorja in izvolitev, oziroma predlaganje kandidatov za člana državnega sveta ter določitev kandidata.
4. člen
Kandidate za elektorja lahko predlaga:
– vsak član sveta,
– svetniška skupina.
5. člen
Predlagatelji iz prejšnjega člena lahko predlagajo enega kandidata za člana državnega sveta.
K predlogu morajo priložiti tudi soglasje kandidata.
6. člen
Predloge z osebnimi podatki kandidatov za elektorje oziroma za člane državnega sveta predlagatelji posredujejo komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja pri Občinskem svetu občine Bistrica ob Sotli.
Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja sestavi seznam predlaganih kandidatov po abecednem vrstnem redu posebej za elektorja in posebej za člana državnega sveta z označbo predlagatelja in ga pošlje županu.
7. člen
Občinski svet na svoji seji s tajnim glasovanjem na podlagi določil poslovnika občinskega sveta voli elektorja oziroma določi kandidata za člana državnega sveta. Na glasovnici morajo biti kandidati napisani po vrstnem redu, kakršnega je določila komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
Voli se enega elektorja. Izvoljen je kandidat, ki prejme največ glasov.
8. člen
V primeru, če sta dva ali več kandidatov za elektorja oziroma člana državnega sveta pri glasovanju prejela enako za izvolitev največje in enako število za izvolitev zadostnih glasov, odloči o izvolitvi žreb, ki se opravi takoj na seji občinskega sveta. Žreb izvedejo predstavniki vlagateljev kandidatur, v primeru njihove odsotnosti pa člani občinskega sveta, ki jih določi predsedujoči na seji občinskega sveta.
9. člen
Če se za člana državnega sveta kandidira župan, se za predstavnika kandidature določi podžupan. Če je za kandidata za člana državnega sveta določen podžupan, se predstavnika kandidature določi najstarejšega izmed prisotnih članov občinskega sveta, ki ga ni na kandidatni listi.
10. člen
Župan mora v roku trideseti dan pred dnem glasovanja pristojni volilni komisiji predložiti seznam izvoljenih elektorjev in kandidaturo za člana državnega sveta, skupaj s potrebnimi prilogami.
11. člen
Ker ta pravila vsebujejo določbe poslovniške narave, jih občinski svet sprejme z dvotretjinsko večino navzočih članov občinskega sveta.
12. člen
Ta pravila začnejo veljati z dnem sprejema na seji Občinskega sveta občine Bistrica ob Sotli in se objavijo v Uradnem listu RS.
Št. 06202-0027/02-01
Bistrica ob Sotli, dne 15. oktobra 2002.
Župan
Občine Bistrica ob Sotli
Jožef Pregrad l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti