Uradni list

Številka 44
Uradni list RS, št. 44/2002 z dne 21. 5. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 44/2002 z dne 21. 5. 2002

Kazalo

2183. Odlok o določitvi načina izvajanja gospodarske javne službe distribucije zemeljskega plina in o podelitvi koncesije v Mestni občini Novo mesto, stran 4377.

Na podlagi 3. in 7. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/1993 in 30/1998), 2. in 5. člena Odloka o gospodarskih javnih službah v Mestni občini Novo mesto (Uradni list RS, št. 40/2001 in 11/2002) in 7. ter 16. člena Statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 68/2001) je Občinski svet Mestne občine Novo mesto na 37. seji dne 25. 4. 2002 sprejel
O D L O K
o določitvi načina izvajanja gospodarske javne službe distribucije zemeljskega plina in o podelitvi koncesije v Mestni občini Novo mesto
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(Predmet odloka)
(1) Ta odlok določa način izvajanja izbirne gospodarske javne službe distribucije zemeljskega plina (v nadaljevanju: javna služba) in splošne pogoje za dobavo in odjem plina v Mestni občini Novo mesto (v nadaljevanju: koncedent).
(2) Javna služba se zagotavlja s podelitvijo koncesije.
(3) Ta odlok je hkrati tudi koncesijski akt.
(4) Izbira izvajalca javne službe (v nadaljevanju: koncesionar) se opravi na podlagi zbiranja ponudb z upravno odločbo.
(5) Pogoje izvajanja javne službe in druga z izvajanjem javne službe povezana vprašanja, če ni s tem odlokom drugače predpisano, določa oziroma rešuje odlok, ki ureja izvajanje gospodarske javne službe distribucije zemeljskega plina v Mestni občini Novo mesto.
2. člen
(Obseg dejavnosti)
(1) Javna služba obsega distribucijo plina, upravljanje plinovodnega omrežja in naprav ter dobavo plina odjemalcem (po standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD): E/40.221 – distribucija plinastih goriv po plinovodni mreži in E/40.222 – trgovanje s plinastimi gorivi po plinovodni mreži).
(2) Koncesionar mora poleg dejavnosti iz prvega odstavka tega člena opravljati tudi dopolnilne dejavnosti, ki služijo vzdrževanju in razvoju gospodarske javne službe. Te dejavnosti so predvsem:
– razvoj, načrtovanje in pospeševanje oskrbe s plinom v Mestni občini Novo mesto (po SKD: K/73.101 – raziskovanje in eksperimentalni razvoj na področju naravoslovja in K/73.102 – raziskovanje in eksperimentalni razvoj na področju tehnologije);
– gradnja ter vzdrževanje omrežja in naprav (po SKD: F/45.210 – splošna gradbena dela);
– vodenje katastra plinovodnega omrežja in naprav (po SKD: K/74.201 – geodetsko, geološko, geofizikalno, geokemično in drugo opazovanje, meritve, kartiranje);
– organizacija vzdrževanja, zamenjav in umerjanja plinomerov (po SKD: K/74.300 – tehnično preizkušanje in analiziranje).
3. člen
(Javna pooblastila)
(1) Koncesionar ima javno pooblastilo za izdajanje soglasij k priključitvam po tem odloku in k z zakonom zahtevanim dovoljenjem s področja javne službe.
(2) Koncesionar lahko zavrne izdajo soglasja iz tega člena le v primeru, da je v projektu za pridobitev dovoljenja predviden priključek, ki ga iz upravnih oziroma tehničnih ali drugih razlogov ni mogoče izvesti, ali če je gradnja v nasprotju s tehničnimi predpisi oziroma če v gradbeni dokumentaciji ali projektu v skladu s plansko-izvedbenim aktom ni predvidena oskrba s plinom v skladu s 7., 8. in 9. členom tega odloka oziroma 8. členom odloka iz petega odstavka 1. člena tega odloka.
(3) Če niso izpolnjeni pogoji za izdajo soglasja, izda koncesionar odločbo, s katero zahtevek zavrne. O pritožbi zoper to odločbo odloča župan.
4. člen
(Območje izvajanja)
Javna služba se izvaja na celotnem območju Mestne občine Novo mesto.
5. člen
(Pogoji za pridobitev koncesije)
(1) Koncesija se lahko podeli pravni ali fizični osebi, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
1. da ima licenco Agencije za energijo za:
– prenos in dobavo zemeljskega plina in upravljanje prenosnega omrežja,
– distribucijo in dobavo zemeljskega plina in drugega energetskega plina in upravljanje distribucijskega omrežja;
2. da ustreza merilom za upravičenega odjemalca zemeljskega plina, kot jih določa 19. člen Energetskega zakona;
3. da je registrirana in ima vsa potrebna dovoljenja za opravljanje dejavnosti, navedene v 2. členu tega odloka;
4. da ima na področju izvajanja dejavnosti, ki so predmet koncesije, večletne izkušnje;
5. da ima kadrovske in ostale pogoje za opravljanje strokovno-tehničnih in organizacijskih nalog, ki se nanašajo na razvoj, načrtovanje, pospeševanje in gradnjo v skladu z dejavnostjo;
6. da ima ustrezne in usposobljene kadre za vodenje in vzdrževanje katastra plinovodnega omrežja in naprav;
7. da izkaže finančno usposobljenost;
8. da prevzame in zavaruje odgovornost za škodo, ki bi jo z opravljanjem ali v zvezi z opravljanjem koncesije lahko povzročil tretji osebi;
9. da izpolnjuje morebitne dodatne pogoje, vsebovane v dokumentaciji, ki je podlaga za predložitev ponudb.
(2) Koncesionar mora kot del ponudbe predložiti načrt predvidenega razvoja in izgradnje omrežja ter potrebnih objektov in naprav za distribucijo plina z oceno vrednosti in predvidenega časa za izgradnjo omrežja; načrt mora biti izdelan na podlagi dokumentacije, ki je podlaga za predložitev ponudb.
6. člen
(Prodaja omrežja)
Objekti in naprave plinovodnega omrežja, ki so potrebni za izvajanje javne službe in so v lasti koncedenta, se prodajo koncesionarju. Pogoji prodaje in način gospodarjenja z objekti in napravami plinovodnega omrežja se podrobneje določijo v dokumentaciji, ki je podlaga za predložitev ponudb zainteresiranih ponudnikov.
II. PRIKLJUČEVANJE NA PLINOVODNO OMREŽJE
7. člen
(Pogoji priključitve)
(1) Območje oskrbe s plinom je območje, kjer je gostota priključkov najmanj en plinski priključek na 25 m zgrajenega sekundarnega plinskega omrežja.
(2) Območje oskrbe se lahko razširi na podlagi odločitev Občinskega sveta Mestne občine Novo mesto v skladu z merili, ki se opredelijo v koncesijski pogodbi.
8. člen
(Pogoji priključitve izven območja plinovodnega sistema)
(1) Zainteresiranim lastnikom objektov (stavb) izven območja oskrbe s plinom mora koncesionar zagotoviti priključitev, če se s pogodbo zavežejo, da bodo pokrili stroške izgradnje voda izven območja plinovodnega sistema do priključka, pri čemer mora biti vod zgrajen tako, da bo kasneje omogočena priključitev tudi drugim zainteresiranim subjektom. To velja v primerih, ko zgrajeno plinovodno omrežje dopušča dodatne priključitve izven območja oskrbe s plinom.
(2) Odjemalci iz prejšnjega odstavka imajo pravico do povračila vlaganj od koncesionarja, ko se območje oskrbe s plinom razširi na območje, kjer imajo priključek.
(3) V pogodbi iz prvega odstavka tega člena se določijo tudi pravice odjemalcev, ki pokrijejo stroške gradnje dela omrežja po priključitvi drugih odjemalcev na ta del omrežja.
9. člen
(Večstanovanjski objekti – stavbe)
Objekt (stavba), ki ima več samostojnih delov, se priključi na plinovodno omrežje, če to zahtevajo vsi etažni lastniki.
10. člen
(Obveznost priključitve)
Na območju Mestne občine Novo mesto je priključitev objektov na plinovodno omrežje obvezna, če je to predvideno z odlokom iz petega odstavka 1. člena tega odloka ali s prostorskimi akti ali s programom sanacije ekološkega stanja okolja, ki jih sprejema občinski svet.
11. člen
(Dolžnost upravnega organa)
Pristojni upravni organ ne sme izdati zahtevanega dovoljenja za objekt (stavbo), katerega sistem ogrevanja je v nasprotju s tem odlokom in soglasjem koncesionarja.
12. člen
(Sprememba sistema oskrbe)
Odjemalci, ki se že oskrbujejo s plinom iz omrežja, lahko spremenijo sistem oskrbe le v naslednjih primerih:
– če preidejo na uporabo obnovljivih virov energije, ki ne onesnažujejo okolja ali
– če pridobijo pozitivno soglasje koncesionarja, ki ga izda v primerih, ko iz plinovodnega omrežja ni mogoče zagotoviti potrebne energije.
III. DOBAVA PLINA
13. člen
(Dolžnosti koncesionarja)
(1) Koncesionar je dolžan dobavljati plin odjemalcu nepretrgano in mu zagotavljati potreben obratovalni tlak na mestu odcepa za priključek na plinovodnem omrežju.
(2) Koncesionar je dolžan seznaniti odjemalce z nevarnostmi plina in ravnanjem s plinskimi trošili v okviru njegove pristojnosti.
(3) Koncesionar sme zmanjšati tlak ali prekiniti dobavo le v primerih, določenih v zakonu, drugem predpisu ali tem odloku.
(4) Koncesionar mora dobavljati plin tudi v primeru, če ima zaradi cene plina, določene z ukrepom državnega organa ali koncedenta, z oskrbo s plinom izgubo.
(5) V primeru iz prejšnjega odstavka ima koncesionar pravico zahtevati povračilo izgube od koncedenta, če je ukrep izdal njen organ.
14. člen
(Ustavitev dobave plina)
Koncesionar ustavi oziroma začasno ustavi odjemalcu dobavo plina po predhodnem pisnem obvestilu oziroma brez predhodnega pisnega obvestila v primerih in na način, določen z Energetskim zakonom in splošnimi pogoji.
15. člen
(Pregled odjemalčevih plinskih napeljav)
(1) Koncesionar je dolžan redno in izredno pregledovati plinsko napeljavo v objektu (stavbi) ter izvajati preizkus brezhibnosti plinske napeljave na stroške odjemalca. Redni pregled se opravi enkrat letno.
(2) Pravico do neoviranega dostopa do plinske napeljave za izvajanje teh pregledov si koncesionar obvezno zagotovi v pogodbi o dobavi plina, ki jo sklene z odjemalcem.
16. člen
(Dežurna služba)
(1) Koncesionar je dolžan organizirati lastno 24-urno dežurno službo tako, da usposobljeni delavci koncesionarja pridejo k odjemalcu, ki je sporočil uhajanje plina, najkasneje v 60 minutah po obvestilu.
(2) Določbe prejšnjega odstavka se uporabljajo tudi v primeru, če sporoči uhajanje ali okvaro na plinovodnem omrežju tretja oseba.
IV. KONCESIJA
17. člen
(Obveznosti koncesionarja)
(1) Koncesionar gradi, vzdržuje in upravlja plinovodno omrežje s svojimi sredstvi. Koncesionar je lastnik objektov in naprav plinovodnega omrežja do vključno s hišnim priključkom.
(2) Koncesionar izvaja javno službo v svojem imenu in za svoj račun.
(3) Koncesionar mora aktivno sodelovati pri pripravi lokalne energetske zasnove; obveznosti koncesionarja pri pripravi se opredelijo v dokumentaciji, ki je podlaga za predložitev ponudb zainteresiranih ponudnikov.
18. člen
(Postopek zbiranja ponudb in izbire koncesionarja)
(1) Koncesionarja za izvajanje koncesije koncedent izbere na podlagi zbiranja ponudb.
(2) Povabilo za predložitev ponudb za podelitev koncesije se posreduje najmanj trem subjektom, ki po pričakovanjih koncedenta izpolnjujejo pogoje iz tega odloka. V povabilu k predložitvi ponudb mora biti posebej navedeno, da se povabilo nanaša na oddajo koncesije.
(3) Povabilo za podelitev koncesije pripravi strokovna komisija, ki jo s sklepom imenuje direktor občinske uprave. Komisijo sestavljajo predsednik in trije člani. Povabilo subjektom posreduje župan.
19. člen
(Elementi povabila)
Povabilo s spremljajočo dokumentacijo mora vsebovati navedbe o:
1. predmetu in območju koncesije,
2. začetku in času trajanja koncesije,
3. pogojih, ki jih mora izpolnjevati koncesionar,
4. pogojih prodaje objektov in naprav plinovodnega omrežja,
5. načinu gospodarjenja z objekti in napravami plinovodnega omrežja,
6. obveznih sestavinah predložene ponudbe,
7. strokovnih referencah in drugih dokazilih, ki morajo biti predložena za ugotavljanje usposobljenosti ponudnika,
8. merilih, ki bodo vplivala na izbor koncesionarja,
9. roku in načinu predložitve ponudb,
10. klavzuli, da mora vsak ponudnik v ponudbi predložiti tudi izrecno pismeno izjavo, s katero se vnaprej odpoveduje kakršnimkoli zahtevkom do koncedenta iz naslova morebitne nedonosnosti ali neustrezne donosnosti koncesije (t.j. iz naslova izgube ali nedoseganja pričakovane višine dobička pri opravljanju dejavnosti koncesije),
11. roku, v katerem bo koncedent opravil morebitna dodatna usklajevanja in pogajanja s ponudniki,
12. klavzuli, da koncedenta tudi najugodnejša ponudba ne zavezuje k izboru koncesionarja in da lahko koncedent v vsakem trenutku brez kakršnegakoli povračila morebitnih stroškov interesentov razveljavi postopek in ne odda koncesije oziroma jo odda v ponovljenem postopku,
13. roku, do katerega bo izbran koncesionar,
14. roku, v katerem bodo ponudniki obveščeni o izboru koncesionarja,
15. odgovornih osebah za dajanje pisnih in ustnih informacij v zvezi s predmetom in postopkom oddaje koncesije.
20. člen
(Izbira koncesionarja)
(1) Izbira koncesionarja se lahko opravi, če je koncedentu predložena vsaj ena veljavna in po morebitnih dodatnih usklajevanjih in pogajanjih tudi ustrezna ponudba.
(2) Postopek oddaje koncesije je neuspešen, če do poteka predvidenega roka za predložitev ponudb ni predložena nobena veljavna ponudba oziroma nobena ponudba, ki izpolnjuje vse pogoje iz tega odloka ali če do roka, predvidenega za izbor koncesionarja, nobena od predloženih ponudb po izvedenem postopku dodatnih usklajevanj in pogajanj koncedentu ne ustreza. Ponudba je neveljavna, če ne vsebuje vseh obveznih sestavin ali če ni prispela v predvidenem roku.
(3) Če postopek oddaje koncesije ne uspe, se lahko ponovi.
21. člen
(Izločilni kriteriji)
Koncedent pri odločanju o izbiri koncesionarja ne bo obravnaval in bo izločil ponudbe ponudnikov, ki:
– v okviru svoje registrirane dejavnosti ne opravljajo dejavnosti v obsegu, kot je opredeljen v 2. členu tega odloka ali
– ne izpolnjujejo vseh pogojev za opravljanje koncesije v skladu s prvim odstavkom 5. člena tega odloka.
22. člen
(Osnove in merila)
Pri odločanju o izbiri koncesionarja se upoštevajo naslednje osnove in merila, ki bodo ovrednotena v dokumentaciji za oddajo koncesije:
– višina kupnine,
– rok in način plačila kupnine,
– višina koncesijske dajatve,
– mejna višina dobička, ki jo ima lahko v skladu s tretjim odstavkom 26. člena tega odloka koncesionar,
– v skladu z drugim odstavkom 5. člena tega odloka izdelan načrt predvidenega razvoja in izgradnje omrežja ter potrebnih objektov in naprav za distribucijo plina z oceno vrednosti in predviden čas izgradnje,
– predvidena cena plina,
– predvidena cena novozgrajenega priključka,
– dosedanje izkušnje ponudnika,
– druge ugodnosti, ki jih nudi ponudnik.
23. člen
(Odločitev o koncesionarju)
(1) Komisija iz tretjega odstavka 18. člena tega odloka po pregledu in ocenjevanju ponudb v skladu z 20. členom pripravi predlog za izbiro najugodnejšega ponudnika.
(2) O izbiri koncesionarja odloči direktor občinske uprave z upravno odločbo po predhodnem mnenju odborov občinskega sveta, pristojnih za komunalne zadeve ter za davčno politiko, proračun in finance.
24. člen
(Prepoved prenosa koncesije)
Izbrani koncesionar ne sme prenesti podeljene koncesije na nobeno drugo pravno ali fizično osebo.
25. člen
(Sklenitev koncesijske pogodbe)
(1) Koncesija prične veljati z dnem podpisa koncesijske pogodbe, s katero se podrobneje uredijo medsebojna razmerja med koncedentom in koncesionarjem. Koncesijska pogodba se sklene po dokončnosti odločbe o izbiri koncesionarja.
(2) Koncesijsko pogodbo sklene v imenu koncedenta župan.
(3) V primeru neskladja med tem odlokom in koncesijsko pogodbo veljajo določbe tega odloka.
26. člen
(Trajanje koncesije)
(1) Koncesijsko razmerje traja 30 let.
(2) Koncesionar je dolžan pričeti z izvajanjem koncesije v roku, določenem v koncesijski pogodbi.
(3) Koncesionar ima lahko iz dejavnosti javne službe le omejen letni dobiček. Dobiček, ki preseže to mejo, mora koncesionar odvesti koncedentu kot dodatno koncesijsko dajatev. Mejna višina dobička, ki jo ima lahko koncesionar, se opredeli v koncesijski pogodbi.
(4) Koncesijska pogodba se lahko po njenem poteku podaljša z aneksom za čas do dokončne izbire izvajalca javne službe v novem postopku zbiranja ponudb.
27. člen
(Prenehanje koncesijskega razmerja)
Koncesijsko razmerje med koncesionarjem in koncedentom preneha:
– s prenehanjem koncesijske pogodbe,
– z odvzemom koncesije,
– s prevzemom koncesije v režijo.
Koncesijska pogodba preneha veljati:
– po preteku časa, za katerega je bila sklenjena,
– s sporazumno razvezo ali
– z razdrtjem.
28. člen
(Razdrtje koncesijske pogodbe)
(1) Koncedent lahko enostransko in brez odpovednega roka v okviru 3. alineje drugega odstavka prejšnjega člena razdre koncesijsko pogodbo predvsem v primerih, ko koncesionar:
– neupravičeno prekine distribucijo plina za več kot zaporedoma 2 dni oziroma za več kot 5 dni v koledarskem letu;
– opravlja storitve v nasprotju s tem odlokom;
– ogroža varnost ljudi in premoženja;
– ne vzdržuje plinskega omrežja v skladu s predpisi;
– ne spoštuje tarifnega sistema in tarifnih postavk.
(2) V primeru bistvenih kršitev iz 2., 3., 4. in 5. alineje prejšnjega odstavka lahko koncedent razdre pogodbo šele, če koncesionar po pismenem opozorilu ponovi kršitve.
29. člen
(Prehod lastninske pravice nad plinovodnim omrežjem)
(1) Ob prenehanju koncesijskega razmerja iz kateregakoli razloga postanejo last koncedenta vsi objekti in naprave plinovodnega omrežja na območju Mestne občine Novo mesto, ki jih je ob sklenitvi koncesijske pogodbe koncedent prodal koncesionarju kot tudi tisti, ki jih je koncesionar v času trajanja koncesije sam izgradil, postavil ali kako drugače zagotovil.
(2) V primeru predčasnega prenehanja koncesijskega razmerja neamortizirani del objektov in naprav plinovodnega omrežja, zmanjšan za škodo, ki jo ima koncedent zaradi predčasnega prenehanja koncesijskega razmerja in ki se pavšalno oceni na 20% vrednosti objektov in naprav plinovodnega omrežja, koncedent izplača koncesionarju.
(3) V primeru sporazumne razveze koncesijske pogodbe se koncesionar in koncedent lahko dogovorita o drugačni višini škode, ki jo ima koncedent zaradi predčasnega prenehanja koncesijskega razmerja, kot je določena v prejšnjem odstavku.
(4) Postopek prevzema objektov in naprav plinovodnega omrežja po prenehanju koncesijskega razmerja se uredi v koncesijski pogodbi.
30. člen
(Prepoved prodaje tretjim osebam)
(1) Koncesionar ne sme prodati ali kako drugače odsvojiti objektov in naprav plinovodnega omrežja tretjim osebam.
(2) Koncesionar ne sme brez predhodno pisno pridobljenega soglasja koncedenta skleniti pogodbe o ustanovitvi zastavne pravice na objektih in napravah plinovodnega omrežja. Koncesionar tudi ne sme obremeniti tega premoženja na kakršenkoli drug način.
(3) Pogodba, sklenjena v nasprotju s prvim in drugim odstavkom tega člena, je nična.
31. člen
(Koncesijska dajatev)
(1) Koncesionar plačuje koncedentu od prodanega kubičnega metra plina koncesijsko dajatev. Koncesijska dajatev se določi v koncesijski pogodbi na podlagi dosežene višine v postopku zbiranja ponudb z morebitnimi dodatnimi usklajevanji in pogajanji, ne sme pa biti nižja od 3% vrednosti transportiranega kubičnega metra plina.
(2) Koncesionar je prost plačila koncesijske dajatve v obdobju izgradnje objektov in naprav plinovodnega omrežja na območju oskrbe s plinom, ki ga opredeljuje dokumentacija iz drugega odstavka 5. člena tega odloka.
(3) Koncesijsko dajatev mora koncesionar plačevati vsake štiri mesece ves čas trajanja koncesije.
(4) Koncesionar je tudi prost plačila sorazmernega dela koncesijske dajatve v času izgradnje dodatnega plinovodnega omrežja izven območja oskrbe. O višini oprostitve in o pogojih izgradnje dodatnega omrežja koncedent in koncesionar skleneta posebno pogodbo.
32. člen
(Povprečna cena plina)
(1) Povprečna cena plina vsebuje nabavno ceno plina, stroške upravljanja in vzdrževanja ter premoženjska bremena, povrnitev vloženega kapitala, amortizacije, dobička, koncesijsko dajatev, davke ter vse ostale stroške koncesionarja v zvezi z oskrbo odjemalcev s plinom.
(2) Metodologija oblikovanja in spreminjanja povprečne cene plina se podrobno določi s koncesijsko pogodbo na podlagi meril in kriterijev za oblikovanje cen za prodajo plina v Mestni občini Novo mesto.
33. člen
(Tarifni sistem)
(1) Višina tarifnih postavk plina (prodajne cene plina) za različne kategorije odjemalcev ter način obračunavanja in plačevanja plina določa tarifni sistem za dobavo in odjem plina (v nadaljevanju: tarifni sistem), ki ga sprejme Občinski svet Mestne občine Novo mesto na podlagi meril in kriterijev za oblikovanje cen za prodajo plina v Mestni občini Novo mesto.
(2) Izhodiščni tarifni sistem je sestavni del koncesijske pogodbe. Tarifni sistem se objavlja v Uradnem listu Republike Slovenije.
(3) Spremembe in dopolnitve tarifnega sistema sprejema Občinski svet Mestne občine Novo mesto na predlog koncesionarja. Če koncesionar predlaga spremembo tarifnega sistema tako, da bi se s sprejemom predloga povišala cena plina nad povprečje cen plina, ki veljajo v času odločanja o spremembi v Republiki Sloveniji, lahko občinski svet zavrne predlagano spremembo; koncedent v tem primeru ni dolžan pokrivati morebitne izgube koncesionarja.
(4) V primeru spremembe cen zemeljskega plina iz transportnega omrežja, ki jo odobri Vlada Republike Slovenije, lahko župan Mestne občine Novo mesto na predlog koncesionarja spremeni cene plina v posameznih tarifnih skupinah. Povprečna stopnja spremembe ne sme biti večja od odobrene. V primeru popusta na cene zemeljskega plina iz transportnega omrežja lahko tudi koncesionar v skladu z možnostmi in poslovno politiko, da popust na ceno zemeljskega plina v posameznih tarifnih skupinah.
34. člen
(Določanje cene plina)
(1) Koncedent lahko enostransko spremeni ceno, vendar mora zagotoviti koncesionarju povračilo za morebitno nastalo izgubo, ki mu s tem nastane.
(2) Če Vlada RS ali koncedent enostransko zniža ceno, ker se je na svetovnem trgu cena plina znižala ali če koncedent enostransko prilagodi ceno plina povprečni ceni plina v Republiki Sloveniji, koncesionar ni upravičen do nadomestila za morebitno izgubo, ki mu s tem nastane.
35. člen
(Plačilo drugih storitev)
Storitve, ki jih koncesionar opravlja kot dopolnilno dejavnost in ne predstavljajo javne službe, se obračunavajo po koncesionarjevem ceniku storitev.
36. člen
(Nadzor nad izvajanjem koncesije)
(1) Nadzor nad izvajanjem javne službe opravlja koncedent s svojimi organi oziroma za nadzor posameznega področja javne službe pristojno službo.
(2) Koncesionar mora osebi, ki se izkaže s pooblastilom koncedenta, dovoliti vstop v svoje poslovne prostore, dovoliti vpogled v dokumentacijo, ki se uporablja za opravljanje javne službe po tem odloku in pregled vseh objektov in naprav plinovodnega omrežja.
37. člen
(Višja sila)
Zaradi nepredvidljivih okoliščin, ki so nastale iz razloga višje sile, lahko koncesijsko razmerje preneha samo na podlagi sporazuma med koncedentom in koncesionarjem.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
38. člen
(Prenehanje veljavnosti določb)
V Odloku o izvajanju gospodarske javne službe distribucije zemeljskega plina v Mestni občini Novo mesto (Uradni list RS, št. 18/2002) se v prvem odstavku 1. člena črtata besedi “in način”; črtata se tudi drugi odstavek prvega člena in drugi odstavek četrtega člena.
39. člen
(Prenos dejavnosti)
(1) Do prenosa izvajanja javne službe na koncesionarja opravlja naloge javne službe Javno podjetje Komunala Novo mesto, d.o.o.
(2) Koncesionar mora ob prevzemu izvajanja javne službe prevzeti v zaposlitev tudi delavce, zaposlene na področju oskrbe s plinom ter s to dejavnostjo neposredno povezane druge delavce v Javnem podjetju Komunala Novo mesto, d.o.o.
40. člen
(Začetek veljavnosti)
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 015-05-10/2002-1200
Novo mesto, dne 25. aprila 2002.
Župan
Mestne občine Novo mesto
Anton Starc, dr. med. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti