Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/2002 z dne 19. 4. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/2002 z dne 19. 4. 2002

Kazalo

1644. Pravilnik o načinu vrednotenja športnih programov v Mestni občini Novo mesto, stran 3420.

Na podlagi 9. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98), Nacionalnega programa športa RS (Uradni list RS, št. 24/00 in 31/00) in enajste alinee 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94 - odločba US, 57/94, 14/95, 20/95 – odločba US, 63/95 – obv. razlaga, 73/95 – odločba US, 9/96 – odločba US, 44/96 – odločba US, 26/97, 70/97, 10/98, 68/98 – odločba US, 74/98, 59/99 – odločba US, 70/00, 100/00 – sklep US, 28/01 – odločba US in 87/01 – Zsam-1) ter 16. člena Statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 68/01) je Občinski svet Mestne občine Novo mesto na 35. seji dne 7. 3. 2002 sprejel
P R A V I L N I K
o načinu vrednotenja športnih programov v Mestni občini Novo mesto
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. Namen
1. člen
S tem pravilnikom o načinu vrednotenja športnih programov se določajo pogoji, kriteriji in postopek za razdelitev sredstev, namenjenih za sofinanciranje programov športa v Mestni občini Novo mesto.
Predmet tega pravilnika je delitev sredstev za šport, ki jih na podlagi sprejetega letnega programa športa zagotavlja proračun Mestne občine Novo mesto.
Mestna občina Novo mesto (v nadaljevanju: občina) uresničuje javni interes v športu tako, da zagotavlja sredstva za realizacijo nacionalnega programa športa, ki se nanaša na občino in z zagotavljanjem sredstev za izvedbo lokalnega programa športa načrtuje, gradi in vzdržuje lokalno pomembne športne objekte.
2. člen
Občina za programe športa, ki jih sofinancira iz javnih sredstev, enkrat letno izvede javni razpis, in sicer po sprejetju proračuna za tekoče leto.
3. člen
Pravico do prijave na javni razpis za sofinanciranje športnih programov imajo športni javni zavodi, športna in ostala društva, šole, vzgojno-varstvene organizacije in gospodarske družbe, ki v svojih programih izvajajo športne aktivnosti.
Športna društva morajo izpolnjevati naslednje pogoje:
– da imajo sedež v Mestni občini Novo mesto,
– da je večina članov društva prebivalcev Novega mesta,
– da so registrirani za opravljanje športne dejavnosti,
– da izvajajo program javnega interesa – nacionalni program športa v RS,
– da imajo status društva, ki deluje v javnem interesu na področju športa,
– da imajo zagotovljene materialne, prostorske, kadrovske in organizacijske možnosti za uresničitev načrtovanih športnih aktivnosti,
– da imajo zagotovljeno redno vadbo najmanj 36 tednov v letu,
– da imajo organizirano vadbo, v katero je vključenih najmanj 30 aktivnih članov,
– da imajo urejeno evidenco o članstvu, plačani članarini in ostalo dokumentacijo, kot to določa Zakon o društvih,
– da redno letno dostavljajo občini podatke o članstvu, poročila o realizaciji programov in poročila o doseženih rezultatih,
– da izpolnjujejo pogoje in merila iz tega pravilnika, ki so podlaga za vrednotenje športnih programov.
Športni javni zavodi, šole, vzgojno-varstvene organizacije, gospodarske družbe in druga društva morajo izpolnjevati pogoje prve, tretje, četrte, šeste, osme in enajste alineje prejšnjega odstavka, občini pa dostavljajo poročila o realizaciji programov in poročila o doseženih rezultatih.
Določbe tega pravilnika, ki veljajo za športna društva, se smiselno uporabljajo tudi za organizacije, navedene v prejšnjem odstavku, če ni za njih s posebnim predpisom ali tem pravilnikom drugače določeno.
Prednost pri sofinanciranju imajo športna društva, ki delujejo v javnem interesu na področju športa, športni javni zavodi, šole in vzgojno-varstvene organizacije.
4. člen
Pravico do sofinanciranja športnih programov imajo izvajalci športnih programov, ki so zbrani na podlagi vsakoletnega javnega razpisa, katerega objavi župan. Skupni obseg sofinanciranja določi občinski svet s sprejetjem vsakoletnega proračuna.
5. člen
Z izvajalci športnih programov se sklenejo letne pogodbe o sofinanciranju izbranih programov. V pogodbi se opredeli izbrane programe, višino, roke za zagotovitev finančnih sredstev in način nadzora nad namensko porabo proračunskih sredstev. Izvajalci morajo v pogodbenem roku predložiti dokazila o opravljenih nalogah in doseženih rezultatih.
2. Programi sofinanciranja
6. člen
Pogoji in kriteriji sofinanciranja, določeni s tem pravilnikom, upoštevajo proračunske možnosti in načelo, da so proračunska sredstva dostopna vsem izvajalcem športnih programov, in sicer za naslednje vsebine:
– šport otrok in mladine,
– vrhunski in tekmovalni šport,
– kategorizirani športniki,
– športna rekreacija in množični projekti,
– planinska društva in taborniške organizacije,
– šport invalidov,
– strokovno izpopolnjevanje,
– večje športne prireditve doma in v tujini,
– gradnja, obnavljanje in vzdrževanje javnih športnih objektov.
Občinski svet ob zaključnem računu vsako leto pred sprejemom proračuna za naslednje leto obravnava poročilo o realizaciji letnega programa športa.
7. člen
Posamezna športna društva imajo lahko tudi svoje letne programe, ki niso odvisni od nacionalnega programa in letnega programa občine. Te programe financirajo sami ali pa se za sofinanciranje dogovorijo z izvajalci letnih programov.
3. Vrednotenje programov
8. člen
Na podlagi prijav na javni razpis se izberejo programi športa v občini, ki se sofinancirajo iz proračunskih sredstev. Izbor izvajalcev in programov športa mora biti opravljen na podlagi meril tega pravilnika.
Športne programe športnih društev pregleda in ovrednoti strokovna služba občine. Predlog vrednotenja programov pa potrdi župan.
Poročila in programi športne dejavnosti, ki jih predlagatelji športnih programov dajo v oceno, morajo biti ob izpolnjevanju pogojev iz 3. člena tudi utemeljeni z dokazili.
II. POGOJI IN MERILA ZA VREDNOTENJE ŠPORTNIH DEJAVNOSTI
9. člen
1. Programi v predšolskem obdobju interesne športne dejavnosti otrok in mladine morajo po kakovosti in obsegu zadovoljevati otrokovo dnevno potrebo po gibanju, igri in sprostitvi. Izvajajo jih športni javni zavodi, vzgojno-varstvene organizacije, športna in druga društva ter organizacije.
Pri sofinanciranju interesne športne vzgoje predšolskih otrok bodo imeli prednosti sledeče dejavnosti:
– Zlati sonček,
– Naučimo se plavati,
– Ciciban planinec,
– športne dejavnosti, ki jih organizirajo športna društva in drugi izvajalci.
Za izvajanje teh dejavnosti se sofinancira:
– plača športnemu javnemu zavodu za enega strokovnega sodelavca, zaposlenega na področju športa najmlajših,
– del materialnih stroškov za izvajanje te dejavnosti,
– stroške za izvedbo plavalnih tečajev.
2. Interesna športna vzgoja šoloobveznih otrok je dejavnost otrok, ki so prostovoljno vključeni v športne programe. Programi, ki jih izvajajo športni javni zavodi, šole, športna in druga društva v tej starostni skupini otrok, so:
– Zlati sonček,
– Krpan,
– Naučimo se plavati,
– drugi 80-urni programi redne vadbe.
Mestna občina Novo mesto na ravni lokalne skupnosti sofinancira organizacijo in izvedbo občinskih šolskih prvenstev, udeležbo na državnih šolskih tekmovanjih, šolska športna društva in druge 80-urne programe redne vadbe.
3. Športna vzgoja otrok in mladine, usmerjenih v kakovostni in vrhunski šport, je dejavnost, ki jo v pretežni meri izvajajo športni klubi oziroma društva s svojimi mlajšimi selekcijami (mladinci, mladinke, kadeti, kadetinje, pionirji, pionirke, dečki, deklice, cicibani, cicibanke...). Pogoj za sofinanciranje je nastopanje na državnem nivoju, tako v kolektivnih kot posamičnih športih, pri čemer imajo prednost tisti, ki tekmujejo na višjem nivoju in dosegajo boljše rezultate. Sofinancirajo se programi redne vadbe in posebni projekti, ki jih na tem področju izvajajo izvajalci, Agenciji za šport Novo mesto pa nadomestilo za plačo vsaj dveh trenerjev-strokovnjakov na tem področju.
Merila za sofinanciranje rednih programov na tem področju so:
– rang tekmovanja,
– tekmovalni rezultati v zadnji sezoni,
– uradni mednarodni nastopi,
– število kategoriziranih športnikov,
– število aktivnega članstva,
– število strokovnega kadra s končano Fakulteto za šport,
– število strokovnega kadra s strokovno usposobljenostjo (trener, vaditelj),
– organiziranost in razširjenost društva,
– drugi elementi, povezani z razdeljevanjem proračunskih sredstev.
Merila se upoštevajo po vrstnem redu, kot so zgoraj navedena.
Merila za sofinanciranje projektnega dela na tem področju so:
– število in starost udeležencev,
– trajanje projektnega dela,
– izkušnje pri organizaciji projektnega dela z mladimi in dosedanja uspešnost,
– zagotavljanje varnosti za udeležence,
– strokovna usposobljenost izvajalcev,
– organiziranost in razširjenost društva,
– drugi elementi, povezani z razdeljevanjem proračunskih sredstev.
Merila se upoštevajo po vrstnem redu, kot so zgoraj navedena.
4. Športna rekreacija in množični projekti
Pogoj za sofinanciranje programov športne rekreacije in množičnih projektov je najmanj 30 udeležencev programa, prijavljenega na javni razpis. Prednost pri sofinanciranju v Mestni občini Novo mesto imajo organiziranje delavskih športnih iger, rekreativnih lig in drugih večjih množičnih rekreativnih prireditev, pri čemer imajo celoletni projekti in programi prednost pred enkratnimi prireditvami.
Merila za sofinanciranje na tem področju so:
– število udeležencev,
– trajanje rekreacije oziroma množičnega projekta,
– zagotavljanje varnosti za udeležence,
– strokovna usposobljenost izvajalcev,
– zagotavljanje strokovnih sodniških služb,
– organiziranost in razširjenost društva,
– drugi elementi, povezani z razdeljevanjem proračunskih sredstev.
Merila se upoštevajo po vrstnem redu, kot so zgoraj navedena.
5. Vrhunski in tekmovalni šport praviloma izvajajo športni klubi oziroma društva, ki tekmujejo na mednarodnem in državnem nivoju s članskimi selekcijami. Pri sofinanciranju imajo prednost tisti, ki tekmujejo na višjem nivoju in dosegajo boljše tekmovalne rezultate.
Merila za sofinanciranje na tem področju so:
– rang tekmovanja,
– tekmovalni rezultati v zadnji sezoni,
– uradni mednarodni nastopi,
– število kategoriziranih športnikov,
– število aktivnega članstva,
– število strokovnega kadra s končano Fakulteto za šport,
– število strokovnega kadra s strokovno usposobljenostjo (trener, vaditelj),
– organiziranost in razširjenost društva,
– drugi elementi, povezani z razdeljevanjem proračunskih sredstev.
Merila se upoštevajo po vrstnem redu, kot so zgoraj navedena.
6. Šport invalidov
Mestna občina Novo mesto na ravni lokalne skupnosti delno sofinancira športno dejavnost invalidskih in drugih organizacij, ki se ukvarjajo s športno dejavnostjo populacije s posebnimi potrebami.
Merila za sofinanciranje na tem področju so:
– organiziranost in razširjenost organizacije,
– množičnost oziroma udeležba na tekmovanjih ali rekreativnih prireditvah,
– rang tekmovanja oziroma športno rekreativne dejavnosti,
– tekmovalni rezultati,
– število in usposobljenost strokovnega kadra,
– drugi elementi, povezani z razdeljevanjem proračunskih sredstev.
Merila se upoštevajo po vrstnem redu, kot so zgoraj navedena.
III. POGOJI IN MERILA ZA VREDNOTENJE KATEGORIZIRANIH ŠPORTNIKOV
10. člen
Kategorizirani športniki v Mestni občini Novo mesto so tisti športniki, ki jih vsako leto objavita Olimpijski komite Republike Slovenije - Združenje športnih zvez. Status morajo imeti vsaj devet mesecev tistega leta, ko jim občina podeli enkratno dotacijo. Višina dotacije je odvisna od razreda, ki ga je športnik dosegel. Sofinancirajo se športniki naslednjih razredov:
– svetovni razred,
– mednarodni razred,
– perspektivni razred,
– državni razred,
– mladinski razred.
Prednost imajo in so v večji meri sofinancirani športniki, ki dosegajo razrede, kot so zgoraj našteti po vrstnem redu.
IV. POGOJI IN MERILA ZA VREDNOTENJE VEČJIH ŠPORTNIH PRIREDITEV
11. člen
Domače večje športne prireditve po tem pravilniku so organizirana športna srečanja, prireditve in tekmovanja. Organizator mora poskrbeti za varnost vseh udeležencev in gledalcev ter zagotoviti nujno medicinsko pomoč. Na teh prireditvah je prepovedano objavljanje, prikazovanje ali kakršnokoli reklamiranje zdravju škodljivih proizvodov.
Domača večja športna prireditev mora biti organizirana na območju Mestne občine Novo mesto razen v primeru višje sile oziroma neugodnih vremenskih razmer. Udeležiti se je morajo domači in tuji športniki z mednarodno veljavo. Biti mora odmevna v širšem prostoru in ustrezno marketinško podprta.
Merila za sofinanciranje domače večje športne prireditve so:
– pomembnost in odmevnost športne prireditve,
– število udeležencev na prireditvi,
– trajanje prireditve,
– predvideno število gledalcev,
– izkušnje in dosedanja uspešnost pri organizaciji takih prireditev,
– strokovna usposobljenost kadra, ki bo sodeloval pri prireditvi,
– drugi elementi, povezani z razdeljevanjem proračunskih sredstev.
Merila se upoštevajo po vrstnem redu, kot so zgoraj navedena.
12. člen
Poseben status domače večje športne prireditve v občini ima prireditev Športnik leta Novega mesta, ki ga predvidoma vsako leto meseca decembra organizira Agencija za šport Novo mesto. To je osrednja novomeška športna prireditev, na kateri župan vsako leto razglasi športnico leta, športnika leta in športni kolektiv leta. Podrobnejša pravila ureja Pravilnik o nagrajevanju na področju športa v Mestni občini Novo mesto, ki ga sprejme župan.
13. člen
Večja športna prireditev v tujini po tem pravilniku je uradno športno srečanje, prireditev ali tekmovanje v tujini. Takšna prireditev mora biti v koledarju Olimpijskega komiteja Slovenije ali Nacionalne panožne športne zveze, ki je članica Olimpijskega komiteja Slovenije. Mestna občina Novo mesto za udeležbo na večji športni prireditvi v tujini sofinancira tako posameznike kot ekipe.
Merila za sofinanciranje večjih športnih prireditev v tujini so:
– vrsta športne prireditve oziroma tekmovanja in njena pomembnost,
– dosedanja uspešnost posameznika ali društva na takih prireditvah,
– država, v kateri bo prireditev,
– trajanje športne prireditve,
– drugi elementi, povezani z razdeljevanje proračunskih sredstev.
Merila se upoštevajo po vrstnem redu, kot so zgoraj navedena.
V. POGOJI IN MERILA ZA VREDNOTENJE STROKOVNEGA IZPOPOLNJEVANJA
14. člen
Iz proračuna občine se sofinancirajo stroški šolanja in izpopolnjevanja strokovnih kadrov – trenerjev, vaditeljev in drugih delavcev v športu, ki aktivno sodelujejo na športnem področju in so člani športnih klubov oziroma društev iz občine. Vlogo za sofinanciranje oziroma prijavo na javni razpis mora za trenerja, vaditelja ali drugega delavca v športu oddati športni klub oziroma društvo. Strokovno izpopolnjevanje mora na območju Republike Slovenije izvesti Fakulteta za šport, pristojna institucija za posamezni šport pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije oziroma druga organizacija, če tega ne izvajata prej našteti.
Merila za sofinanciranje strokovnega izpopolnjevanja:
– vrsta in pomembnost strokovnega izobraževanja,
– kraj in trajanje strokovnega izobraževanja,
– dosedanja strokovna usposobljenost posameznika, ki se prijavlja na razpis,
– drugi elementi, povezani z razdeljevanjem proračunskih sredstev.
Merila se upoštevajo po vrstnem redu, kot so zgoraj navedena.
VI. POGOJI IN MERILA ZA VREDNOTENJE PLANINSKIH DRUŠTEV IN TABORNIŠKIH ORGANIZACIJ
15. člen
Iz proračuna občine se sofinancira program planinskih društev, ki so uradno registrirana pri pristojnem organu in imajo sedež v občini. Za tekoče leto sofinanciranja morajo društva najkasneje do konca meseca januarja vsako leto oddati poročilo o delovanju za minulo leto in plan dela za tekoče leto. Pogoj za sofinanciranje društev je, da imajo v evidenci članstva najmanj 50 aktivnih članov.
Merila za sofinanciranje planinskih društev so:
– množičnost oziroma število članstva,
– število aktivnih sekcij,
– število usposobljenih planinskih vodnikov in drugega strokovnega kadra,
– število organiziranih izletov v preteklem letu,
– število planiranih izletov v tekočem letu,
– mednarodna aktivnost,
– tradicija in prepoznavnost društva,
– drugi elementi, povezani z delovanjem društva.
Merila se upoštevajo po vrstnem redu, kot so zgoraj navedena.
16. člen
Iz proračuna občine se sofinancira program taborniških in skavtskih organizacij, ki so uradno registrirana pri pristojnem organu in imajo sedež v Mestni občini Novo mesto. Za tekoče leto sofinanciranja morajo društva oziroma organizacije najkasneje do konca meseca januarja vsako leto oddati poročilo o delovanju za minulo leto in plan dela za tekoče delo. Pogoj za sofinanciranje društev oziroma organizacij je, da imajo v evidenci najmanj 30 aktivnih članov.
Merila za sofinanciranje taborniških in skavtskih organizacij so:
– množičnost oziroma število članstva,
– število aktivnih sekcij,
– število usposobljenega strokovnega kadra,
– število organiziranih akcij v preteklem letu,
– število planiranih akcij v tekočem letu,
– mednarodna aktivnost,
– tradicija in prepoznavnost organizacije,
– drugi elementi, povezani z delovanjem organizacije.
Merila se upoštevajo po vrstnem redu, kot so zgoraj navedena.
17. člen
Župan lahko sprejme poseben točkovnik, s katerim podrobneje opredeli merila iz tega pravilnika. Točkovnik objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
VII. ŠPORTNI OBJEKTI
18. člen
Občina sofinancira javne športne objekte, ki so v občinski lasti, z njimi upravlja in jih vzdržuje pa Agencija za šport Novo mesto, s katero se vsakih pet let sklene posebna pogodba o upravljanju in vzdrževanju športnih objektov. To so:
– Športna dvorana Marof,
– Stadion Portoval,
– Teniška igrišča Portoval,
– Športno-rekreacijski center Loka,
– Bazen v OŠ Grm.
Občina lahko sofinancira tudi druge objekte, ki jih z njenim soglasjem prevzame v upravljanje in najem Agencija za šport Novo mesto.
Javni športni objekti v občinski lasti se morajo uporabljati v javno dobro in za namen, za katerega so bili zgrajeni.
19. člen
Občina sofinancira stroške funkcionalnega obratovanja teh športnih objektov, nabavo in obnovo opreme, investicijsko vzdrževanje objektov in naprav ter izgradnjo športnih objektov.
20. člen
Za sofinanciranje funkcionalnega obratovanja se Agenciji za šport Novo mesto zagotavlja:
– plače s prispevki za s strani občine določeno število redno zaposlenih, ki opravljajo dela v zvezi z nemotenim obratovanjem objektov za potrebe izvajanja nacionalnega programa športa;
– del materialnih stroškov, ki nastajajo z obratovanjem objekta za potrebe izvajanja športnih programov;
– del amortizacije za sredstva in opremo, ki so potrebna za nemoteno delovanje teh objektov.
21. člen
Agencija za šport Novo mesto je dolžna pristojni službi za šport Mestne občine Novo mesto najmanj enkrat letno dostaviti poročilo o realizaciji sredstev za materialne stroške in amortizacijo, kar je pogoj za izplačila omenjenih sredstev.
22. člen
Porabniki občinskih proračunskih sredstev so dolžni izvajati pogodbeno dogovorjene programe v skladu s tem pravilnikom in dajati pristojnemu občinskemu organu morebitna dodatna pojasnila glede izpolnjevanja pogojev iz 3. člena tega pravilnika. V primeru nenamenske porabe sredstev se sredstva vrnejo z zamudnimi obrestmi oziroma se odtegnejo iz naslova redne dejavnosti. Nadzor nad porabo proračunskih sredstev opravlja pristojni organ občine.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
23. člen
S sprejetjem tega pravilnika se za področje športa preneha uporabljati obstoječi Pravilnik o dodeljevanju namenskih proračunskih sredstev številka 015-05-10/2001-1400 z dne 15. 2. 2001.
24. člen
Župan sprejme Pravilnik o nagrajevanju na področju športa v Mestni občini Novo mesto iz 12. člena v roku 60 dni od uveljavitve tega pravilnika in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
25. člen
Že začeti postopki razdelitve proračunskih sredstev za leto 2002 se končajo po dosedanjih predpisih.
Ta pravilnik začne veljati 15. dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. januarja 2003 dalje.
Št. 650-01-3/2002-1200
Novo mesto, dne 7. marca 2002.
Župan
Mestne občine Novo mesto
Anton Starc, dr. med. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti