Uradni list

Številka 63
Uradni list RS, št. 63/2001 z dne 31. 7. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 63/2001 z dne 31. 7. 2001

Kazalo

3448. Program priprave sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega plana občin in Mesta Ljubljane za obdobje 1986-2000 in družbenega plana občin in Mesta Ljubljane za obdobje 1986-1990, za območje Občine Škofljica in dopolnitev prostorskih ureditvenih pogojev s spremembami prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Škofljica (programska zasnova za dolgoročni plan Občine Škofljica), stran 6542.

Na podlagi prvega odstavka 2. člena zakona o planiranju in urejanju prostora v prehodnem obdobju (Uradni list RS, št. 48/90, 85/00) in 16. člena statuta Občine Škofljica (Uradni list RS, št. 18/99) je Občinski svet občine Škofljica na 23. seji dne 26. 6. 2001 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega plana občin in Mesta Ljubljane za obdobje 1986–2000 in družbenega plana občin in Mesta Ljubljane za obdobje 1986–1990, za območje Občine Škofljica in dopolnitev prostorskih ureditvenih pogojev s spremembami prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Škofljica (programska zasnova za dolgoročni plan Občine Škofljica)
1. člen
Vsebina programa priprave
S tem programom se za potrebe sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega plana občin in Mesta Ljubljane za obdobje 1986-2000 in družbenega plana občin in Mesta Ljubljane za obdobje 1986-1990, za območje Občine Škofljica in dopolnitev prostorskih ureditvenih pogojev s spremembami prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Škofljica (v nadaljevanju; dolgoročnega plana Občine Škofljica) določijo:
– vsebina in obseg sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana Občine Škofljica,
– vsebina in obseg strokovnih podlag,
– organizacija priprave sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana Občine Škofljica,
– sodelujoči organi in organizacije,
– vsebina osnutka sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana Občine Škofljica,
– terminski plan,
– finančna sredstva.
2. člen
Vsebina in obseg sprememb in dopolnitev
Spremembe in dopolnitve dolgoročnega plana Občine Škofljica se nanašajo na:
1. spremembo namembnosti zemljišč za sanacijo obstoječih kamnolomov Pleše in Orle,
2. spremembo ureditvenih območij naselij in določitev namenske rabe prostora,
3. določitev območij urejanja s prostorsko izvedbenimi akti,
4. popravke tehničnih napak, nastalih pri izrisu grafičnega dela sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana Občine Škofljica leta 1998, na njegovo uskladitev s predhodno izdanimi urbanističnimi in lokacijskimi informacijami ter lokacijskimi in gradbenimi dovoljenji,
5. spremembe in dopolnitve morajo biti tehnično pripravljene v digitalni obliki s pomočjo vektorizacije ali skanogramov.
Pobude pod točkami 1-3 je dala Občinska uprava občine Škofljica po pregledu veljavnih prostorskih dokumentov in pregledu sprejetih pobud občanov in pravnih oseb. Pod 4. točko so navedene spremembe oziroma tehnični popravki, ki jih je posredoval Oddelek za urbanizem mestne uprave mestne občine Ljubljana, ki je za Občino Škofljica opravljal strokovne naloge s področja urbanizma.
Pri izdelavi sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana Občine Škofljica se morajo upoštevati obstoječe strokovne podlage, izdelane strokovne podlage, določene s tem programom priprave, veljavna urbanistična zakonodaja in občinski predpisi.
Podrobnejša vsebina
1. Sanacija obstoječih kamnolomov Pleše in Orle
Podjetje Mineral izvaja eksploatacijo kamnoloma Pleše večji del v Občini Grosuplje. Območje se je razširilo tudi na Občino Škofljica. Transport materiala se odvija po Občinski cesti Občine Škofljica. V neposredni bližini se pojavljajo vse večje deponije neuporabnega materiala. Te deponije se spreminjajo v parkirišča za težke kamione, parkirišče za moto kros progo itd.
Kamnolom Orle po zbranih podatkih uporabljajo zasebniki. Izkop se vrši na področju 2. varstvenega pasa vodnega vira in ob neposredni bližini vodohrama. Za ta predel je treba predvideti zaustavitev del z zaprtjem. Izdelati je treba načrte za sanacijo obstoječega stanja in predvideti končno stanje.
2. Spremembe ureditvenih območij naselij in določitev namenske rabe prostora
Občinska uprava prejema pri tekočem delu tudi vloge za spremembo dolgoročnega plana. Te vloge smo evidentirali in vrisali v veljavni plan. Na podlagi strokovne presoje, bo občina smiselne pobude, ki predstavljajo zaokrožitev zazidalnega območja ali utemeljeni razlog za potrebe kmetijstva v skladu z zakonom o kmetijskih zemljiščih (Uradni list RS, št. 59/96) vključila v spremembo plana. Opredelila se bo tudi druga namenska raba prostora za potrebe razvoja občine ali posameznih krajev.
3. Določitev območij urejanja s prostorsko izvedbenimi akti
Z analizo pozidanosti območij urejanja bi znotraj zazidljivih površin opredelili večje nepozidane površine. Za ta območja se določi izdelava zazidalnega načrta. S tem je zagotovljena pravna podlaga občini, ki jo določa zakon o stavbnih zemljiščih, da ima predkupno pravico na zemljiščih, kjer je predvidena gradnja javne infrastrukture (ceste, kanalizacija, vodovod, zelene površine) in za nova območja urejanja.
4. Tehnični popravki
Izdelani bodo na podlagi evidence, ki jo je pripravila MOL-OUO.
5. Digitalna oblika dolgoročnega plana bo izvedena na podlagi digitalnega katastrskega načrta (DKN) in skanograma katastrskih načrtov za območje Občine Škofljica.
3. člen
Vsebina in obseg strokovnih podlag
Pred pripravo sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine je potrebno pregledati in analizirati obstoječe strokovne podlage, ki se jih po potrebi dopolni v skladu s 7. členom navodila o vsebini in metodologiji izdelave strokovnih podlag in prostorskih sestavin planskih aktov občin (Uradni list SRS, št. 20/85).
Strokovne podlage za pripravo osnutka sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine:
1. Za področje rudarstva občine bodo strokovne podlage vsebovale:
– načrt gospodarjenja z mineralnimi surovinami – izdela rudarski inštitut,
– geodetski posnetek obstoječega stanja terena – izdela geodetska organizacija,
– naravovarstveni ukrepi v skladu s prejetimi predhodnimi pogoji in soglasji pristojnih služb in ministrstev.
2. Za potrebe 2. in 3. točke 2. člena bodo strokovne podlage izdelane po naslednjih sklopih:
1. Analiza dosedanjega razvoja, stanja in razvoja teženj, pri čemer se prouči:
– tip, položaj in vloga naselja v okviru omrežja naselij in v odnosu do sosednjih naselij,
– notranja struktura naselja glede na obstoječo namembnost površin in izkoriščenost prostora (izdelati je treba bilanco nezazidanih stavbnih zemljišč ter degradiranih in ekstenzivno izrabljenih zemljišč za vsako naselje posebej),
– demografska struktura in socialne razmere v naselju (migracije, delovna mesta, demografske analize, razmestitev in zmogljivosti dejavnosti, ki so pomembne za skladen razvoj naselja in njegovega gravitacijskega območja).
2. Analiza morfoloških, funkcijskih značilnosti, pri čemer se prouči:
– materialno stanje stavb (starost in stanje v gradbeno tehničnem smislu),
– stanje funkcionalnih površin,
– ambientalnost, videz grajenih in naravnih struktur,
– stanje javnih površin, zelenih površin in odprtega prostora,
– razporeditev in organizacija dejavnosti v naselju,
– navezave na neposredno okolico,
– zasnova in organizacija aktivnega in mirujočega prometa,
– stanje komunalne opremljenosti,
– stanje emisij (odpadki, vode, plini, hrup...),
– vpetost naselja v širši prostor, krajino.
3. Usmeritve in merila za razvoj, urejanje in oblikovanje naselij:
– zagotoviti ustrezno komunalno opremljenost in možnost priključevanja na javno infrastrukturo (ocena stroškov),
– ustvariti primerno bivalno okolje,
– v čim večji meri varovati naravno okolje,
– zagotoviti primerno opremljenost stanovanjskih območij z oskrbnimi in storitvenimi dejavnostmi,
– upoštevati morfološke in oblikovalske značilnosti obstoječe pozidave,
– zaokroževati in zapolnjevati obstoječe morfološke enote v naselju.
4. Usmeritve in merila za razpršeno poselitev (razložena naselja, zaselki, samotne kmetije):
– ohranjanje značilne poseljenosti ruralnega območja,
– ohranjanje primarne dejavnosti in kulturne krajine,
– predlog ne sme zahtevati bistvenih vlaganj javnih sredstev v omrežja družbene in komunalne infrastrukture,
– sanacijo razpršene gradnje z zaokroževanjem in zapolnjevanjem, kadar je možno doseči gostoto vsaj 30 preb./ha,
– lokacija novih objektov ne sme presegati razdalje 15 m od najbližjega objekta, razen v primerih, ko geomorfološke ali druge naravne razmere tega ne omogočajo.
3. Za potrebe kmetov v skladu z 22. členom zakona o kmetijskih zemljiščih bodo strokovne podlage izdelane na podlagi že prejetih vlog:
Predlagatelj pobude, ki je že oddal pobudo na Občino Škofljica, bo moral svojo vlogo dopolniti od dneva objave v Uradnem listu RS, do 15. 10. 2001. Obrazec za vlogo se dobi na občini. Vlogi je potrebno priložiti naslednjo dokumentacijo, ki bo služila kot strokovno gradivo za obravnavo pobude:
– kratek opis predloga z navedbo potrebne površine,
– kopijo katastrskega načrta, ki ni starejša od 3 mesecev, z označenimi zemljišči, ki jih ima kmet v lasti,
– posestni list, iz katerega je razvidno lastništvo zemljišč,
– dokazila v skladu z drugim odstavkom 22. člena zakona o kmetijskih zemljiščih – izda jih Upravna enota Vič-Rudnik,
– idejno skico novih objektov ali kmetije, ki vsebuje dispozicijo objektov, dostope, dovoze, in manipulativni prostor v merilu 1:1000 na povečani kopiji katastrskega načrta (lahko več variant),
– presojo upravičenosti predlaganega posega z vidika obstoječe in nove predlagane situacije (strokovni podatki o kmetiji; o predvidenem novem objektu in predlagani lokaciji ter investicijski program oziroma analiza ekonomskih posledic predlaganih posegov za kmetijo) na obrazcu MKGP – izpolni ga Kmetijska svetovalna služba Občine Škofljica,
– izjavo Občine Škofljica, da pobuda pomembno prispeva k razvoju kmetijske dejavnosti na njenem območju.
Občina Škofljica bo obravnavala samo ponovne popolne vloge, ki jih bo sprejela v dogovorjenem roku. Naknadno prispele posamične pobude in nepopolne vloge ne bodo obravnavane. V času javne razgrnitve bo možno podati pripombe samo na že obravnavane in razgrnjene pobude.
Predhodne pogoje in smernice za pripravo osnutka sprememb in dopolnitev posredujejo tudi sodelujoči organi in organizacije za naslednja področja:
– gospodarske dejavnosti,
– poselitev,
– kmetijstvo,
– gozdarstvo,
– vodno gospodarstvo,
– varovanje naravne in kulturne dediščine,
– infrastrukturne dejavnosti in komunikacije.
Celotne strokovne podlage bo izdelala organizacija, izbrana na javnem razpisu. V posameznih točkah bo sodelovala Občina Škofljica z razpoložljivimi podatki (prebivalstvo, komunala, oskrba).
Predlagane usmeritve za predvideni družbeni razvoj in druge dejavnosti v prostoru bodo obravnavane na občinskem svetu.
4. Spremembe oziroma tehnične popravke, ki so nastali pri izrisu grafičnega dela sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana Občine Škofljica leta 1998, je posredovala pooblaščena služba za urbanizem MOL-OUO.
4. člen
Organizacija priprave sprememb in dopolnitev
Nosilec strokovnih aktivnosti pri pripravi sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana Občine Škofljica in priprave strokovnih podlag in drugih strokovnih gradiv se določi z neposrednim naročilom strokovni organizaciji s 69. členom ZUNPP in po postopku, ki ga določa zakon o javnih naročilih (Uradni list RS, št. 24/97).
Naloga nosilca je:
– pregled veljavnih planskih aktov občine,
– pregled vseh obstoječih strokovnih podlag in ugotovitev ter predlog potrebnih dopolnitev,
– pridobitev novih strokovnih podlag sodelujočih organov in organizacij za posamezna področja iz 3. člena tega programa priprave,
– izdelava tekstualnega dela – odloka in grafičnega dela sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine,
– sodelovanje pri javnih razpravah,
– opredelitev do pripomb iz javne razgrnitve,
– sodelovanje pri pripravi elaborata z obrazložitvijo za Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano glede posegov na 1. območju kmetijskih zemljišč,
– sodelovanje pri pridobitvi mnenja o usklajenosti sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin občinskih planskih aktov z republiškim prostorskim planom.
Kot koordinator postopka priprave, izdelave in sprejemanja dolgoročnega plana se določi župan Občine Škofljica oziroma občinska strokovna služba za urbanizem.
Če se bo v postopku analize obstoječih strokovnih podlag ugotovilo, da je v prostorske sestavine planskih aktov potrebno vključiti tudi nova področja, se k sodelovanju pozove pristojne službe.
5. člen
Sodelujoče strokovne službe in ostali vabljeni
Pri pripravi sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega plana občine sodelujejo:
– Občina Škofljica, Komisija za družbene dejavnosti,
– Občina Škofljica, Komisija za komunalo, varstvo okolja in urejanje prostora,
– Občina Škofljica, Komisija za gospodarstvo, kmetijstvo in finance,
– Zavod Naš laz, Vrhniška 1, Borovnica pri Brezovici,
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska 56-58, Ljubljana,
– Ministrstvo za okolje in prostor – Agencija RS za okolje, Sektor za vodno gospodarstvo, Vojkova 1b, Ljubljana,
– Ministrstvo za okolje in prostor – Agencija RS za okolje, Sektor za varstvo narave – regijske področne izpostave javnega zavoda, Vojkova 1b, Ljubljana,
– Ministrstvo za okolje in prostor – Agencija RS za okolje, Sektor za varstvo okolja, Vojkova 1b, Ljubljana,
– Ministrstvo za okolje in prostor, Urad RS za prostorsko planiranje, Dunajska 47, Ljubljana,
– Ministrstvo za okolje in prostor – Uprava RS za rudarstvo, Kotnikova 5, Ljubljana,
– Ministrstvo za okolje in prostor, Urad za energetiko, Kotnikova 5, Ljubljana,
– Ministrstvo za kulturo, Uprava RS za kulturno dediščino, področne izpostave, Plečnikov trg 2, Ljubljana,
– Ministrstvo za promet in zveze, Direkcija Republike Slovenije za ceste, Tržaška 19, Ljubljana,
– Ministrstvo za promet in zveze, Direkcija RS za železniški promet, Kopitarjeva ul. 5, Maribor,
– Ministrstvo za obrambo, Urad za obrambne zadeve, Kardeljeva ploščad 25, Ljubljana,
– Ministrstvo za obrambo, Sektor za civilno obrambo, Kardeljeva ploščad 25, Ljubljana,
– ELES d.o.o., Sektor za investicije, Hajdrihova 2, Ljubljana,
– Geoplin, d.o.o., Cesta Ljubljanske brigade 11, Ljubljana,
– Telekom Slovenije, d.d. PE Ljubljana, Stegne 19, Ljubljana,
– VO-KA, JP za področje vodovoda in kanalizacije, Krekov trg 10, Ljubljana,
– Zavod za gozdove RS, Večna pot 2, Ljubljana.
Spisek se po potrebi lahko razširi, če to zahteva obseg in značaj sprememb dolgoročnega plana.
Pred začetkom priprave osnutka sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega plana občine je potrebno vključiti pristojna ministrstva, ki so dolžna sodelovati. Na zahtevo izdelovalca in koordinatorja morajo posredovati svoje strokovne podlage.
Glede na predvidene prostorske spremembe morajo podati usmeritve, zahteve in omejitve, pogoje, ki jih izdelovalec upošteva pri pripravi osnutka. Če v roku 30 dni po prejemu programa priprave ne posredujejo potrebnih strokovnih podlag (smernic, usmeritev, pogojev in kriterijev) pomeni, da soglašajo s spremembami.
Občina mora v okviru priprave sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov vključiti pristojna ministrstva, ki so dolžna sodelovati. Pristojna ministrstva morajo po zaključeni javni razpravi podati še mnenje oziroma soglasje k dopolnjenemu osnutku.
Urad za prostorsko planiranje pripravi mnenja za poselitev. Če pa se izkaže, da katero izmed ministrstev kljub zakonitemu pozivu občine ni podalo svojega mnenja, prevzame tudi vlogo posrednika pri dodatnem usklajevanju.
6. člen
Vsebina osnutka sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana Občine Škofljica
Osnutek sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana Občine Škofljica vsebuje:
– odlok o spremembah in dopolnitvah dolgoročnega plana,
– grafični prikaz posameznih območij sprememb v merilu 1:5000, vir: digitalni katastrski načrt,
– obrazložitev.
7. člen
Potek izvajanja del
Postopek sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana Občine Škofljica se začne s sprejetjem programa priprave na občinskem svetu, nato pa si sledijo faze po predvidenem planu:
1. podpis pogodbe s strokovno organizacijo – izvajalcem del,
2. koordinator pridobi predhodne pogoje in smernice od sodelujočih iz 5. člena in jih posreduje izdelovalcu,
3. priprava in pridobitev strokovnih podlag za spremembo dolgoročnega plana,
4. zbiranje pobud občanov od dneva objave v Uradnem listu RS do 15. 10. 2001,
5. analiza in obdelava pobud občanov (1 mesec),
6. obravnava strokovnih podlag in strategije razvoja na občinskem svetu,
7. priprava osnutka sprememb in dopolnitev sestavin dolgoročnega plana se dostavi občinski strokovni službi, pristojni za urbanizem,
8. osnutek sprememb in dopolnitev občinskih prostorskih aktov se posreduje občinskemu svetu. Občinski svet občine Škofljica sprejme sklep o enomesečni javni razgrnitvi tega osnutka. Sklep se objavi v Uradnem listu RS in na krajevno običajen način,
9. enomesečna javna razgrnitev se izvede na sedežu Občine Škofljica in traja 30 dni od dneva objave sklepa o javni razgrnitvi,
10. v času javne razgrnitve se organizira javna razprava na sedežu občine. Občani, organi in organizacije, krajevne skupnosti in drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne pripombe v predpisanem roku javne razgrnitve,
11. občinski svet se opredeli do stališč in pripomb, ki jih pripravi strokovna organizacija v roku 30 dni od zaključka javne razgrnitve. Če je pripomb veliko, se čas ustrezno podaljša,
12. po sprejetem sklepu občinskega sveta pripravljavec dopolni osnutek sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana Občine Škofljica, ki se posreduje občinskemu svetu v ponovno obravnavo,
13. občinska strokovna služba, pristojna za prostor posreduje tako pripravljeni predlog za ugotovitev njegove usklajenosti z obveznimi izhodišči prostorskih sestavin dolgoročnega in družbenega plana Republike Slovenije na Urad za prostorsko planiranje pri Ministrstvu za okolje in prostor, ki mora odgovoriti v roku 45 dni. Če občina ne uspe pridobiti vseh potrebnih mnenj ministrstev, UPP dodatno posreduje pri usklajevanju, rok pa se v tem primeru podaljša,
14. takoj po prejetem sklepu Vlade RS občinska služba za urbanizem Občine Škofljica po sprejetju Vlade RS o usklajenosti predloga sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana Občine Škofljica z obveznimi izhodišči republiškega plana, posreduje usklajen predlog občinskemu svetu v obravnavo in sprejem,
15. odlok se objavi v Uradnem listu RS,
16. v roku 10 dni po objavi v Uradnem listu RS pripravljalec dostavi naročniku končni elaborat v originalu in kopijah.
8. člen
Sredstva
Za pripravo sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana Občine Škofljica bodo zagotovljena proračunska sredstva iz postavke št. 620 – prostorsko načrtovanje in razvoj.
9. člen
Ta program priprave sprememb in dopolnitev se po sprejetju na Občinskem svetu občine Škofljica objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem objave.
Št. 35003/4/2001/25-7
Škofljica, dne 10. julija 2001.
Župan
Občine Škofljica
dr. Jože Jurkovič, univ. dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti