Uradni list

Številka 38
Uradni list RS, št. 38/2001 z dne 18. 5. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 38/2001 z dne 18. 5. 2001

Kazalo

2272. Odlok o priznanjih in nagradah Občine Ljutomer, stran 4413.

Na podlagi 21. in 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98 in 70/00) in 14. člena statuta Občine Ljutomer (Uradni list RS, št. 62/99 in 20/01) je Občinski svet občine Ljutomer na 25. seji dne 23. 4. 2001 sprejel
O D L O K
o priznanjih in nagradah Občine Ljutomer
I. SLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ureja podeljevanje priznanj in nagrad Občine Ljutomer in določa pogoje ter postopek za podelitev teh priznanj in nagrad.
2. člen
Občina Ljutomer podeljuje priznanja in nagrade zaslužnim občanom, podjetjem in drugim organizacijam ter skupnostim, zavodom, krajevnim skupnostim in društvom, ki imajo bivališče in sedež v Občini Ljutomer, za njihove dosežke na področju gospodarstva, kulture, znanosti, ekologije, športa, vzgoje in izobraževanja ter humanitarnem področju.
Občina Ljutomer lahko izjemoma podeljuje priznanja tudi drugim državljanom Slovenije in tujim državljanom.
Občina Ljutomer podeljuje tudi posebne nagrade in priznanja občanom za dosežke na področju kulture, športa in za druga področja.
3. člen
Priznanja in nagrade Občine Ljutomer so:
– plaketa I. slovenskega tabora v Ljutomeru,
– naslov častnega občana Občine Ljutomer,
– priznanje Občine Ljutomer s plaketo, listino in denarno nagrado,
– pisna priznanja občinskega sveta,
– pisna priznanja župana.
Občina Ljutomer podeljuje posebne nagrade in priznanja: za področje kulture Miklošičevo nagrado in priznanja; za področje športa priznanja in nagrade za najboljše posameznike v moški in ženski konkurenci in društva v preteklem letu in za druga področja.
4. člen
Priznanja in nagrade po tem odloku so enkratna in se praviloma podeljujejo na svečani seji občinskega sveta ob praznovanju občinskega praznika. Občinski praznik se praznuje na dan dogodka oziroma v neposredni časovni bližini.
Posebne nagrade in priznanja za področje kulture se podeljujejo ob slovenskem kulturnem prazniku, priznanja za področje športa pa se podeljujejo na posebni javni prireditvi – športnik leta.
Pisna priznanja občinskega sveta in župana se lahko podeljujejo tudi med letom, enako velja za druga področja iz tretjega odstavka 2. člena.
O prejetih nagradah in priznanjih se vodi posebna evidenca, sklep o podelitvi priznanj pa mora biti poslan tudi pristojnemu arhivu.
5. člen
Predloge za podelitev priznanj in nagrad lahko podajo fizične osebe, podjetja, zavodi, krajevne skupnosti, društva, delovna telesa občinskega sveta, komisija za priznanja in odlikovanja ter politične stranke.
Za posebne nagrade in priznanja iz tretjega odstavka 2. člena podajo predloge njihovi pristojni organi.
Predlog mora biti podan v pisni obliki, vsebovati mora podatke o kandidatu za priznanje, bivališče, rojstne podatke, izobrazbo, delo oziroma poklic, ki ga opravlja, soglasje kandidata in podatke o predlagatelju. Predlog mora imeti obrazložitev, iz katere izhaja utemeljitev, poslan pa mora biti komisiji za priznanja.
Predlagatelj kandidata za priznanje ne more predlagati kot kandidata za priznanje samega sebe.
Kandidat za občinsko priznanje ne more biti občan, dokler aktivno opravlja funkcijo člana občinskega sveta, člana nadzornega organa, člana Komisije za priznanja ali funkcijo župana.
6. člen
Sredstva za priznanja in nagrade se zagotavljajo v proračunu občine.
Denarna nagrada iz prvega odstavka 2. člena tega odloka, lahko doseže višino največ dveh povprečnih plač Republike Slovenije za preteklo leto.
Višina posebnih nagrad in priznanj iz tretjega odstavka 2. člena tega odloka, znaša za področje kulture največ do ene poprečne plače Republike Slovenije za preteklo leto, za področje športa pa največ tri povprečne plače Republike Slovenije za preteklo leto, oziroma največ eno za posamezno nagrado.
Kolikor Občinski svet občine Ljutomer ne odloči drugače, višino same nagrade in priznanja za druga področja določi občinski svet v sorazmernem deležu ali pa se določi sponzorski prispevek.
7. člen
Priznanja in nagrade iz 3. člena tega odloka izroča župan občine.
8. člen
Priznanja in nagrade Občine Ljutomer morajo biti opremljena z občinskim simbolom – grbom Občine Ljutomer in simbolično značko.
II. KOMISIJA ZA PRIZNANJA
9. člen
Predloge za podelitev priznanj in nagrad Občine Ljutomer obravnava Komisija za priznanja, ki jo imenuje občinski svet.
Komisija izdela končni predlog za vsa priznanja in nagrade ter sprejme o tem ustrezen sklep, razen za priznanja, ki jih podeljuje občinski svet, župan, ter drugi organi.
10. člen
Komisija za priznanja:
– pripravi javni razpis o podeljevanju priznanj pred vsakoletnim praznovanjem občinskega praznika, ki ga mora objaviti najkasneje do 15. maja in določi 30-dnevni rok za vlaganje predlogov,
– pripravi končni predlog za sprejetje na občinskem svetu.
11. člen
Glede sestave in delovanja komisije veljajo določila statuta in poslovnika, ki se nanašajo na delovna telesa občinskega sveta.
III. POSAMEZNA PRIZNANJA IN NAGRADE OBČINE LJUTOMER
Plaketa I. slovenskega tabora v Ljutomeru
12. člen
Plaketa I. slovenskega tabora v Ljutomeru se podeli za posebne zasluge v prizadevanjih za uveljavitev in utrjevanje samostojnosti, neodvistnosti, suverenosti, za uveljavitev demokratizacije, strpnosti in miru ter v prid vsestranskega napredka in blaginje slovenskih državljanov.
Plaketa I. slovenskega tabora v Ljutomeru se podeljuje ob pomembnih obletnicah tega dogodka.
Naslov častnega občana Občine Ljutomer
13. člen
Naslov častni občan Občine Ljutomer je najvišje priznanje Občine Ljutomer, ki se podeljuje za izjemno pomembno delo in zasluge za krepitev ugleda občine in njene promocije ter za humanitarno dejavnost, ki ima trajen pomen za ugled in promocijo Občine Ljutomer.
Občinski svet občine Ljutomer imenuje častnega občana Občine Ljutomer in izda posebno listino.
Naslov častnega občana se lahko podeli državljanu Republike Slovenije in tudi tujemu državljanu.
14. člen
Svečana razglasitev naslova častnega občana Občine Ljutomer in podelitev listine se opravi na svečani seji Občinskega sveta občine Ljutomer ob občinskem prazniku. Listino izdela umetnik – akademik z referencami.
Ob podelitvi priznanja se častnemu občanu podeli tudi posebni znak oziroma insignije kot znamenje časti, ki mu ob tem naslovu pripada.
15. člen
Z naslovom častni občan se dobitniku podelijo tudi naslednje častne pravice:
– podelitev in nošenje insignije kot častnega znaka Občine Ljutomer,
– brezplačni vstop na vse kulturne prireditve v Občini Ljutomer,
– brezplačno prejemanje vseh publikacij, knjižnih izdaj in drugih literarnih del, ki jih izdaja ali pri njih sodeluje Občina Ljutomer in kulturne ustanove ter zavodi v Občini Ljutomer,
– povabila na vse znanstvene, strokovne in sorodne posvete ter simpozije,
– vabila na različne sprejeme, ki jih prireja Občina Ljutomer,
– vabila na svečane seje Občinskega sveta občine Ljutomer,
– organizacijo pogrebnih svečanosti v primeru smrti.
V posebnih in izrednih razmerah se naslov častnega občana lahko trajno ali začasno odvzame, o čemer odloča občinski svet.
16. člen
Dobitnikom občinskih priznanj in nagrad se podeljujejo naslednje častne pravice:
– podelitev in nošenje častne značke
– brezplačen vstop na občinske prireditve, ki se nanašajo na vsebino področja za katerega je dobil občinsko priznanje in nagrado
– vabilo na različne sprejeme, ki jih prireja Občina Ljutomer
– pravica do častnih sedežev na občinskih prireditvah
– udeležba na javnih prireditvah na področju za katerega so dobili posebne nagrade in priznanja, brez osebnega povabila.
Plaketa z listino in denarno nagrado
17. člen
Občinski svet občine Ljutomer podeli priznanje Občine Ljutomer – plaketa z listino:
– posamezniku za večletne uspehe trajnejšega pomena, življenjsko in za izjemne dosežke,
– podjetjem in drugim organizacijam ter skupnostim za uspehe dosežke s katerimi se povečuje ugled Občine Ljutomer na gospodarskem in družbenem področju in za dosežke na drugih področjih.
Poleg plakete z listino se posamezniku lahko podeli denarna nagrada. Višino denarne nagrade na predlog komisije določi Občinski svet občine Ljutomer ob odločanju o priznanju.
Pisno priznanje
18. člen
Pisno priznanje občinskega sveta se podeli:
– posameznikom, podjetjem in drugim organizacijam in skupnostim ter društvom ob posameznih jubilejih in priložnostih, kakor tudi uglednim gostom oziroma delegacijam, če je njihovo delovanje pomembno za razvoj posamezne organizacije ali skupnosti v občini, o čemer odloči občinski svet.
19. člen
Pisno priznanje župana se podeli:
– posameznikom, podjetjem in drugim organizacijam in skupnostim ter društvom ob posameznih jubilejih in priložnostih, kakor tudi uglednim gostom oziroma delegacijam, če je njihovo delovanje pomembno za razvoj posamezne organizacije ali skupnosti v občini.
Pisno priznanje župana se lahko podeli posameznikom in pravnim osebam za njihove obletnice delovanja in zasluge na področju dela.
O podelitvi pisnega priznanja župan obvešča občinski svet.
20. člen
Za pripravo simbolov po tem odloku je pristojna Komisija za priznanja.
IV. KONČNE DOLOČBE
21. člen
Mandat komisije za priznanja traja sočasno z mandatom članov občinskega sveta.
22. člen
Z dnem, ko začne veljti ta odlok, preneha veljati odlok o podeljevanju priznanj Občine Ljutomer (Uradni list RS, št. 30/96).
23. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 099-7/2001
Ljutomer, dne 23. aprila 2001.
Župan
Občine Ljutomer
Jožef Špindler, inž. kmet. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti