Uradni list

Številka 38
Uradni list RS, št. 38/2001 z dne 18. 5. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 38/2001 z dne 18. 5. 2001

Kazalo

2256. Odlok o proračunu Občine Dolenjske Toplice za leto 2001, stran 4398.

Na podlagi 57. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98 in 74/98, 16/99, 59/99 in 70/00), 28. in 29. člena zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 79/99) ter 10. in 17. člena statuta Občine Dolenjske Toplice (Uradni list RS, št. 47/99) je Občinski svet občine Dolenjske Toplice na 21. redni seji dne 24. 4. 2001 sprejel
O D L O K
o proračunu Občine Dolenjske Toplice za leto 2001
1. člen
S proračunom Občine Dolenjske Toplice za leto 2001 (v nadaljnjem besedilu: občinski proračun) se zagotavljajo sredstva za financiranje javne porabe v Občini Dolenjske Toplice.
2. člen
Občinski proračun za leto 2001 obsega:
a) Bilanca prihodkov in odhodkov:                          SIT
– prihodki                                         516,310.000
– odhodki                                          516,310.000
b) Račun finančnih terjatev in naložb                        –
c) Račun financiranja                                        –
Podrobnejši pregled prihodkov proračuna in njihova razporeditev po ekonomskih funkcionalnih odhodkih je izkazan v splošnem delu plana proračuna za leto 2001, ki je sestavni del tega odloka.
Sestavni del tega odloka je tudi obrazložitev prihodkov in odhodkov po funkcionalnih namenih.
3. člen
V stalno proračunsko rezervo Občine Dolenjske Toplice se izloči 0,5% skupno doseženih prihodkov občinskega proračuna za leto 2001.
Izločanje v rezervo se izvršuje praviloma mesečno, najkasneje pa po zaključnem računu.
Sredstva stalne proračunske rezerve se uporabljajo skladno z zakonom o financiranju občin in občinskim statutom.
4. člen
Sredstva proračuna se delijo med leto enakomerno med vse uporabnike v okviru doseženih prihodkov in v odvisnosti od zapadlih obveznosti. Sredstva za plače, prispevke delodajalca in druge oseben prejemke delavcev občinske uprave se zagotavljajo v višini, ki je zakonsko opredeljena.
Sredstva, ki jih proračunski porabniki dosežejo z lastno dejavnostjo, se uporabljajo za pokrivanje materialnih stroškov, investicijskega vzdrževanja in investicij, če ni z zakonom ali odlokom drugače določeno.
5. člen
Sredstva proračuna se smejo uporabljati le za namene, ki so določeni s proračunom.
Zagotovljena sredstva v proračunu morajo uporabniki uporabljati za namene, za katere so jim bila dana. Uporabniki smejo v breme občine prevzeti obveznosti le v okviru sredstev, ki so v proračunu predvidena za posamezne namene.
Sredstva proračuna se uporabljajo za plačevanje že opravljenih storitev in dobav.
6. člen
Neposredni in posredni uporabniki proračuna so dolžni pri porabi investicijskih sredstev za nabavo blaga in naročanje storitev upoštevati določila zakona o javnih naročilih in navodilo za oddajo javnih naročil male vrednosti, ki ga izda župan.
7. člen
Uporabniki sredstev proračuna so dolžni županu poročati najmanj dvakrat letno o realizaciji nalog, in sicer ob polletju in ob zaključku leta oziroma po potrebi.
Uporabniki so dolžni dodatno predložiti tudi podatke za analizo poslovanja, ki jih zahteva župan, tajnik občine ali nadzorni odbor.
8. člen
Za izvrševanje proračuna je odgovoren župan. Ta skrbi, da se med letom prihodki razporejajo skladno z njihovim pritekanjem enakomerno vsem proračunskim porabnikom. Odredbodajalec poračuna je župan oziroma od njega pooblaščena oseba.
Župan lahko začasno zmanjša znesek sredstev, ki so v posebnem delu proračuna razporejena za posamezne namene, ali pa začasno zadrži porabo teh sredstev, če prihodki občinskega proračuna niso doseženi v določeni višini oziroma ugotovi nenamensko porabo sredstev. O svoji odločitvi mora župan obvestiti občinski svet občine in predlagati ukrepe, oziroma ustrezno spremembo občinskega proračuna.
9. člen
Župan Občine Dolenjske Toplice je pooblaščen, da:
– v okviru skupnega obsega proračunskih sredstev spremeni višino sredstev za posamezne namene, če s tem ni bistveno ogroženo izvajanje nalog, za katere so bila zagotovljena sredstva, vendar največ do 10%;
– odloča o uporabi sredstev splošne proračunske rezervacije v skladu z 42. členom zakona o javnih financah;
– odloča o kratkoročnem zadolževanju za financiranje javne porabe, vendar le do višine 5% sprejetega proračuna, ki mora biti odplačano do konca proračunskega leta.
10. člen
Prejemniki sredstev občinskega proračuna so dolžni pristojnim organom občinske uprave predložiti program del in finančni načrt za leto 2001, ki je usklajen s proračunom, v 30 dneh po sprejemu proračuna. Prav tako so dolžni posredovati poročila o realizaciji programov in o porabi sredstev po namenih za preteklo leto, po predpisih in metodologiji ekonomske klasifikacije javnofinančnih tokov.
Uporabniki so dolžni predložiti podatke za analizo poslovanja, ki jih zahteva župan, občinska uprava ali nadzorni odbor.
Župan občine lahko začasno zadrži porabo sredstev, če uporabniki proračuna ne izpolnijo določb tega člena.
11. člen
Namenskost in smotrnost porabe sredstev občinskega proračuna in finančno poslovanje uporabnikov proračunskih sredstev nadzoruje nadzorni odbor občine ter o svojih ugotovitvah poroča občinskemu svetu.
12. člen
Stanje denarnih sredstev na računu proračuna na koncu preteklega leta je sestavni del proračuna za tekoče leto. Sredstva, razporejena v času začasnega financiranja do uveljavitve tega odloka so sestavni del proračuna za leto 2001.
13. člen
Poraba proračunskih sredstev znotraj proračunskih postavk številka 11. in 12. iz obrazložitve odhodkov po funkcionalnih namenih bo možna, ko bo občinski svet s sklepom opredelil vsebino porabe znotraj teh področij.
14. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS, uporablja pa se od 1. 1. 2001.
Št. 405-02/252/-00-02
Dolenjske Toplice, dne 24. aprila 2001.
Župan
Občine Dolenjske Toplice
Franc Vovk l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti