Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/1999 z dne 23. 6. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/1999 z dne 23. 6. 1999

Kazalo

2354. Odlok o ravnanju z zapuščenimi vozili in z vozili, ki so odpeljana zaradi nedovoljenega parkiranja, stran 6180.

Na podlagi 2. točke drugega odstavka 9. člena 24. in 25. člena zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 30/98), zakona o cestah (Uradni list RS, št. 29/97), 21., 32. in 46. člena zakona o temeljih lastninsko-pravnih razmerij (Uradni list SFRJ, št. 6/80 in 36/90) 7. člena statuta Občine Škocjan (Uradni list RS, št. 29/95), je Občinski svet občine Škocjan na 7. redni seji dne 24. 5. 1999 sprejel
O D L O K
o ravnanju z zapuščenimi vozili in z vozili, ki so odpeljana zaradi nedovoljenega parkiranja
I. UVODNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok ureja postopek, pogoje in način odstranjevanja zapuščenih vozil in vozil na javnih površinah in vozil, ki so odpeljana zaradi nedovoljenega parkiranja.
Nadalje ta odlok ureja deponiranje dotrajanih vozil ali posameznih delov vozil na ustrezne deponije pri pooblaščenih pravnih ali fizičnih osebah, ki izpolnjujejo, za opravljanje navedene dejavnosti, zakonsko določene pogoje.
2. člen
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem odloku, imajo naslednji pomen:
1. vozila so motorna in priklopna vozila, traktorji, kolesa z motorjem in lahki priklopniki, ki se serijsko ali posamično izdelujejo ali predelujejo ali uvažajo;
2. zapuščeno vozilo je vozilo, s katerega so odstranjene registrske tablice ali je brez veljavne registracije ali je huje poškodovano in nihče ne skrbi zanj;
3. vozila, ki so odpeljana zaradi nedovoljenega parkiranja, so vozila, ki jih v roku 30 dni od datuma prevzema v deponijo nihče ne prevzame, ali če ležarina za taka vozila preseže vrednost vozila in jo lastnik vozila v zakonitem roku ne plača;
4. dotrajano vozilo ali posamezni deli dotrajanega vozila so predmeti, katere želi lastnik izločiti iz uporabe in jih oddati v uničenje oziroma reciklažo;
5. pristojni komunalni nadzornik je v odloku odredbodajalec; dokler lokalna skupnost nima samostojnega komunalnega nadzornika ali se o opravljanju te naloge ne dogovori s sosednjo lokalno skupnostjo, je odredbodajalec tega odloka lahko tudi župan;
6. JP Komunala Novo mesto, d.o.o. oziroma od občine pooblaščena fizična ali pravna oseba je v odloku izvajalec.
II. POSTOPEK
3. člen
Odredbodajalec v postopku odstranjevanja zapuščenega vozila, posameznih delov vozil oziroma vozil, ki so odpeljana zaradi nedovoljenega parkiranja, najprej opozori lastnika zapuščenega vozila, če je ta znan, z nalepko na vozilu in priporočeno pošto, da je dolžan v roku 8 dni odstraniti zapuščeno vozilo z javne prometne površine.
Če v določenem roku lastnik ne odstrani opuščenega vozila oziroma vozila, ki je nepravilno parkirano, izda odredbodajalec odločbo o odstranitvi in odložitvi zapuščenega vozila na določen varovan prostor in obvesti pristojen organ upravne enote.
Če lastnik ni znan oziroma ga ni možno ugotoviti, se smatra, da je vozilo zapuščeno.
Vozilo se odstrani. Za taka vozila veljajo določila 13. člena tega odloka.
4. člen
Odredbodajalec v zvezi z odstranitvijo zapuščenega vozila oziroma vozil, ki so odpeljana zaradi nedovoljenega parkiranja, izdela zapisnik o stanju vozila in fotografijo vozila.
Zapisnik mora vsebovati naslednje podatke:
– datum opozorila lastnika vozila;
– datum odstranitve;
– tip in znamka vozila;
– stanje vozila;
– podatke o lastniku vozila, če je ta znan;
– lokacijo najdbe vozila;
– lokacijo zapuščenega vozila (lokacija hrambe vozila);
– opis načina odvoza.
5. člen
Na podlagi odločbe odredbodajalca izvajalec odstrani z javne prometne površine zapuščeno vozilo oziroma vozilo, ki je odpeljano zaradi nedovoljenega parkiranja.
6. člen
Izvajalec zapisniško preda zapuščeno vozilo oziroma vozilo, ki je odpeljano zaradi nedovoljenega parkiranja upravljalcu skladišča oziroma pooblaščenemu upravljalcu zapuščenih vozil.
7. člen
Za dotrajano vozilo oziroma dele vozila je dolžan poskrbeti lastnik v skladu z določbami tega odloka in sicer tako, da ga odda od občine pooblaščeni fizični ali pravni osebi.
Lastniku, ki svoje dotrajano vozilo oziroma posamezne dele vozila, v dogovoru z upravljalcem skladišča, deponira na ustreznem mestu, je upravljalec dolžan izdati potrdilo, iz katerega je razvidno, da je vozilo deponirano v skladu z obstoječo zakonodajo. Tako potrdilo pomeni za lastnika razbremenitev vseh obveznosti v zvezi z dotrajanim vozilom.
8. člen
V primeru, da želi lastnik vozilo ohraniti v zasebnem zaprtem prostoru kot svoj eksponat, mora poskrbeti za zanesljivo “konzerviranje” in si pridobiti potrdilo ustrezne službe, da so vsi deli, ki bi lahko povzročali onesnaženje, odstranjeni in odloženi na ustrezno mesto.
III. VAROVANJE ZAPUŠČENIH VOZIL
9. člen
Upravljalec skladišča zapuščenih vozil oziroma vozil, ki so odpeljana zaradi nedovoljenega parkiranja, je lahko JP Komunala ali od občine pooblaščena pravna ali fizična oseba, ki jo določi Občina Škocjan in z njo sklene pogodbo o varovanju zapuščenih vozil oziroma vozil, ki so odpeljana zaradi nedovoljenega parkiranja.
Med Občino Škocjan in ustrezno službo, ki izpolnjuje zakonske zahteve za odvoz zapuščenih vozil ali delov vozil ter vozil, ki so odpeljana zaradi nedovoljenega parkiranja, se sklene pogodba, v kateri se podrobno in natančno opredeli vse elemente, še posebej, kdo je v posameznih primerih plačnik odvoza in v zvezi z njim nastalih stroškov.
10. člen
Upravljalec skladišča oziroma pooblaščenec zapuščenih vozil oziroma vozil, ki so odpeljana zaradi nedovoljenega parkiranja, mora voditi evidenčno knjigo, ki vsebuje naslednje podatke:
– zapisnik o stanju vozila, fotografijo vozila in tip vozila, ki ga je izdelal odredbodajalec;
– datum in uro prevzema vozila;
– podatke o lastniku vozila, če je ta znan;
– stroške za vsako vozilo (ceno za prevoz in hrambo ter druge nepredvidene stroške);
– podatke o prodaji vozila;
– dohodek od prodanega vozila.
11. člen
Upravljalec skladišča oziroma pooblaščeni upravljalec zapuščenih vozil oziroma vozil, ki so odpeljana zaradi nedovoljenega parkiranja, mora hraniti zapuščeno vozilo 30 dni od datuma prevzema zapuščenega vozila.
V tem času pozove lastnika zapuščenega vozila, če je ta znan, da odpelje vozilo proti plačilu vseh stroškov odvoza in hrambe. Upravljalec skladišča oziroma pooblaščeni upravljalec zapuščenih vozil oziroma vozil, ki so odpeljana zaradi nedovoljenega parkiranja, izda vozilo lastniku na podlagi potrdila o plačilu vseh stroškov odvoza in hrambe listine, ki dokazuje lastništvo.
12. člen
Po roku iz prvega odstavka 9. člena tega odloka se smatra, da je lastnik vozila vozilo zapustil. V tem trenutku pridobi lastninsko pravico na zapuščenem vozilu Občina Škocjan na osnovi zakona o temeljnih lastninsko-pravnih razmerij.
13. člen
Upravljalec skladišča oziroma pooblaščeni upravljalec zapuščenih vozil oziroma vozil, ki so odpeljana zaradi nedovoljenega parkiranja, občasno organizira prodajo zapuščenih vozil, ki so prešla v last Občine Škocjan in o tem obvesti pristojni organ Občine Škocjan.
Iz izkupička od prodanih vozil upravljalec pokrije vse stroške, preostanek od izkupička upravljalec nakaže na račun Občine Škocjan.
Morebitno nastalo izgubo plača upravljalcu Občina Škocjan.
14. člen
Ceno za prevoz in hrambo zapuščenih vozil oziroma vozil, ki so odpeljana zaradi nedovoljenega parkiranja določi upravljalec skladišča oziroma pooblaščeni upravljalec zapuščenih vozil oziroma vozil, ki so odpeljana zaradi nedovoljenega parkiranja po predhodnem soglasju župana Občine Škocjan.
15. člen
Za zapuščena vozila in vozila, ki so odpeljana zaradi nedovoljenega parkiranja na skupnih funkcionalnih zemljiščih, se lahko smiselno uporablja postopek za odstranitev zapuščenih vozil in vozil, ki so odpeljana zaradi nedovoljenega parkiranja na javnih prometnih površinah s tem, da da je upravnik po stanovanjskem zakonu odredbodajalec v smislu tega odloka.
Za zapuščena vozila in vozila, ki so odpeljana zaradi nedovoljenega parkiranja na zemljiščih (kmetijskih, gozdnih) pravnih in fizičnih oseb, se lahko smiselno uporablja postopek za odstranitev vozil na javnih prometnih površinah s tem, da je lahko lastnik zemljišča pobudnik v smislu tega odloka.
Odredbodajalec pa je obvezen na pobudo lastnika v najkrajšem zakonskem roku 3 dni pobudo izpolniti oziroma odrediti odvoz skladno z odlokom.
16. člen
Lastniki vozil lahko z vlogo zaprosijo upravljalca skladišča oziroma zapuščenih vozil in vozil, ki so odpeljana zaradi nedovoljenega parkiranja, za varovanje vozila, če ima upravljalec na razpolago prazen prostor.
IV. KONČNI DOLOČBI
17. člen
Nespoštovanje določb predmetnega odloka se sankcionira. Za vsako dotrajano vozilo ali dele vozila, zapuščene na javnih prometnih površinah, skupnih funkcionalnih zemljiščih, kmetijskih ali gozdnih površinah, se lastnika zapuščenega vozila ali posameznih delov vozila, kaznuje z denarno kaznijo 50.000 SIT plus vse stroške, ki nastanejo v zvezi s postopkom pospravila tega vozila.
18. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 03201-8/99
Ljubljana, dne 25. maja 1999.
Župan
Občine Škocjan
Janez Povšič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti