Uradni list

Številka 47
Uradni list RS, št. 47/1999 z dne 16. 6. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 47/1999 z dne 16. 6. 1999

Kazalo

2226. Odredba o pogojih in načinu oprostitve davka na dodano vrednost oziroma trošarin za diplomatska in konzularna predstavništva ter mednarodne organizacije v skladu z mednarodnimi pogodbami, ki veljajo za Republiko Slovenijo, stran 5779.

Na podlagi drugega odstavka 66. člena zakona o davku na dodano vrednost (Uradni list RS, št. 89/98) in petega odstavka 31. člena zakona o trošarinah (Uradni list RS, št. 84/98) izdaja minister za finance
O D R E D B O
o pogojih in načinu oprostitve davka na dodano vrednost oziroma trošarin za diplomatska in konzularna predstavništva ter mednarodne organizacije v skladu z mednarodnimi pogodbami, ki veljajo za Republiko Slovenijo
1. člen
(vsebina odredbe)
Ta odredba določa kriterije in postopek za uveljavitev oprostitve plačila davka na dodano vrednost (v nadaljevanju: DDV) na dobave blaga in opravljene storitve ter oprostitev plačila trošarine na dobave trošarinskih izdelkov (v nadaljevanju se za DDV in trošarino uporablja: davki), ki jih upravičenci po tej odredbi koristijo za službene in osebne potrebe v času svojega delovanja oziroma bivanja v Republiki Sloveniji.
2. člen
(upravičenci za službene potrebe)
Oprostitev plačila davkov po tej odredbi lahko za službene potrebe uveljavljajo:
1. diplomatska in konzularna predstavništva, ki delujejo v Republiki Sloveniji, z izjemo konzulatov, ki jih vodijo častni konzularni funkcionarji, če je izpolnjen pogoj vzajemnosti,
2. mednarodne organizacije oziroma predstavništva mednarodnih organizacij, ki delujejo v Republiki Sloveniji, če oprostitev po tej odredbi določajo mednarodne pogodbe.
3. člen
(upravičenci za osebne potrebe)
(1) Oprostitev plačila davkov po tej odredbi za osebne potrebe lahko ob pogoju vzajemnosti uveljavljajo:
1. diplomatski agenti in njihovi družinski člani, ki z njimi živijo v skupnem gospodinjstvu, če niso državljani Republike Slovenije,
2. konzularni funkcionarji in njihovi družinski člani, ki z njimi živijo v skupnem gospodinjstvu, če niso državljani Republike Slovenije ali nimajo v Republiki Sloveniji stalnega prebivališča, z izjemo častnih konzularnih funkcionarjev,
3. člani administrativnega in tehničnega osebja diplomatskih predstavništev, če niso državljani Republike Slovenije ali nimajo v Republiki Sloveniji stalnega prebivališča,
4. konzularni uslužbenci, če niso državljani Republike Slovenije ali nimajo v Republiki Sloveniji stalnega prebivališča z izjemo konzularnih uslužbencev v konzulatih, ki jih vodijo častni konzularni funkcionarji.
(2) Oprostitev plačila davkov po tej odredbi lahko za osebne potrebe uveljavljajo:
1. člani diplomatskega osebja mednarodnih organizacij oziroma predstavništev mednarodnih organizacij in njihovi družinski člani, ki z njimi živijo v skupnem gospodinjstvu, če niso državljani Republike Slovenije ali nimajo v Republiki Sloveniji stalnega prebivališča, če oprostitev določajo mednarodne pogodbe, ki veljajo za Republiko Slovenijo,
2. člani administrativnega in tehničnega osebja mednarodnih organizacij oziroma predstavništev mednarodnih organizacij, če niso državljani Republike Slovenije ali nimajo v Republiki Sloveniji stalnega prebivališča.
4. člen
(vrsta blaga, storitev in trošarinskih izdelkov)
Oprostitev davkov po tej odredbi se lahko uveljavlja za vse vrste blaga, storitev in trošarinskih izdelkov, ne glede na to ali so nabavljeni na domačem trgu ali so iz tujine vneseni na območje Republike Slovenije, če so izpolnjeni pogoji glede upravičencev in so predloženi zahtevani dokumenti ter pri tem:
– količine posameznega blaga, storitev ali trošarinskih izdelkov ne presegajo količinskih omejitev oziroma izključitev, določenih s to odredbo oziroma
– skupni znesek uveljavljenega vračila davkov po tej odredbi po posameznem upravičencu ne presega zneska določenega v tretjem odstavku 12. člena te odredbe.
5. člen
(razpolaganje z blagom oziroma storitvami)
(1) Pred potekom treh let oziroma obdobjem, ugotovljenim na podlagi vzajemnosti med državo pošiljateljico in Republiko Slovenijo (v nadaljevanju: vzajemno obdobje) od nabave posameznega blaga oziroma storitev, ki so bili nabavljeni pod pogojem oprostitve davkov po tej odredbi, slednji ne smejo biti predmet preprodaje oziroma daril oziroma dajanja na razpolago (v nadaljnjem besedilu: odtujitev) drugim osebam, če pred tem posamezni upravičenec, ki je uveljavil oprostitev po tej odredbi, pristojnemu davčnemu organu ne vrne oziroma plača davkov, ki niso bili plačani ob nakupu oziroma uvozu na območje Republike Slovenije.
(2) Med druge osebe iz prejšnjega odstavka ne štejejo družinski člani upravičencev, ki z upravičencem živijo v skupnem gospodinjstvu oziroma drugi upravičenci do oprostitve davkov po tej odredbi.
(3) Odtujitev se tudi ne nanaša na darila v vrednosti do 15.000 tolarjev, nabavljena z oprostitvijo davkov po tej odredbi, ki jih diplomatska in konzularna predstavništva, mednarodne organizacije oziroma predstavništva mednarodnih organizacij in člani osebja teh predstavništev oziroma člani osebja teh organizacij podarijo drugim osebam v skladu z njihovimi funkcijami.
6. člen
(način oprostitve plačila davkov)
Oprostitev plačila davkov po tej odredbi se lahko uveljavlja na dva načina, in sicer:
– z neposredno oprostitvijo ali
– z vračilom plačanega davka.
7. člen
(neposredna oprostitev)
(1) Neposredna oprostitev pomeni, da posamezni upravičenec oprostitev davkov po tej odredbi uveljavi ob nakupu blaga, storitev oziroma trošarinskih izdelkov na domačem trgu oziroma ob uvozu le-teh na območje Republike Slovenije. To pomeni, da vrednost blaga, storitev oziroma trošarinskih izdelkov ne vključuje davka na dodano vrednost oziroma trošarine.
(2) Neposredna oprostitev se lahko uveljavi, če posamezni upravičenec iz 2. oziroma 3. člena te odredbe dobavitelju blaga, storitev oziroma trošarinskih izdelkov oziroma pristojni carinski upravi predloži neposredno potrdilo iz prvega odstavka 15. člena te odredbe.
(3) Neposredna oprostitev se lahko uveljavi ob nakupu oziroma uvozu na območje Republike Slovenije za naslednje blago, storitve oziroma trošarinske izdelke:
– prevozna sredstva iz 13. člena te odredbe,
– pogonsko gorivo za prevozna sredstva upravičencev iz 2. oziroma 3. člena te odredbe, če so le-ta registrirana v Republiki Sloveniji,
– storitve telekomunikacij,
– električno energijo, plin, vodo in kanalščino, ter za
– blago oziroma trošarinske izdelke, ki jih za službeno oziroma osebno potrebo posamezni upravičenci vnesejo na območje Republike Slovenije pod pogojem, da količinske omejitve, izključitve oziroma vrednostne omejitve, določene s to odredbo oziroma s pogoji vzajemnosti med državo pošiljateljico in Republiko Slovenijo, niso presežene.
(4) Za uveljavitev neposredne oprostitve davkov po tej odredbi je pogoj, da je plačilo blaga, storitev oziroma trošarinskih izdelkov, nabavljenih na domačem trgu, izvršeno neposredno iz računa upravičenca iz 2. oziroma 3. člena te odredbe na račun dobavitelja, izjemoma je lahko plačilo tudi s kreditno kartico, če le-ta glasi na ime posameznega upravičenca.
(5) V primeru uveljavitve neposredne oprostitve davkov po tej odredbi je posamezni upravičenec dolžan hraniti originalne račune tri leta oziroma skladno z vzajemnim obdobjem po opravljenem nakupu.
8. člen
(oprostitev z vračilom)
(1) Oprostitev z vračilom pomeni, da posamezni upravičenec oprostitev davkov po tej odredbi uveljavi po opravljenem nakupu blaga, storitev oziroma trošarinskih izdelkov na domačem trgu oziroma po uvozu le-teh na območje Republike Slovenije. To pomeni, da vrednost blaga, storitev oziroma trošarinskih izdelkov vključuje davek na dodano vrednost oziroma trošarino.
(2) Oprostitev z vračilom se uveljavlja preko pristojnega davčnega organa.
9. člen
(pogoji za oprostitev davkov)
(1) Oprostitev DDV se lahko uveljavi samo za blago, storitve oziroma trošarinske izdelke, nabavljene izključno pri dobaviteljih, ki so v davčnem registru vpisani kot zavezanci za DDV.
(2) Neposredna oprostitev se po posameznem računu lahko uveljavi le, če se oprostitev uveljavi za vse blago, storitve in trošarinske izdelke, ki so na temu računu navedeni.
(3) V primeru nabave trošarinskih izdelkov se neposredna oprostitev DDV lahko uveljavi le, če se hkrati uveljavi tudi oprostitev trošarine.
(4) Če oprostitve trošarine zaradi pogojev vzajemnosti ni možno uveljaviti, se DDV za trošarinske izdelke lahko uveljavi ne glede na določilo tretje točke tega člena.
10. člen
(dokazovanje upravičencev)
(1) Pravico za oprostitve davkov po tej odredbi posamezni upravičenec lahko uveljavlja na podlagi potrdila, ki ga izda Ministrstvo za zunanje zadeve.
(2) Ministrstvo za zunanje zadeve ugotavlja vzajemnost med Republiko Slovenijo in državo pošiljateljico in na tej osnovi določa omejitve glede oprostitve davkov po tej odredbi ter o tem obvešča pristojni davčni organ.
(3) Ministrstvo za zunanje zadeve izda potrdilo na obrazcu Osnovno potrdilo za oprostitev davka na dodano vrednost oziroma tošarine (v nadaljevanju: osnovno potrdilo), ki je sestavni del te odredbe.
(4) Prvi del osnovnega potrdila mora biti izpolnjen s podatki o upravičencu do oprostitve davkov po tej odredbi in podpisan s strani pooblaščene osebe diplomatskega oziroma konzularnega predstavništva, mednarodne organizacije oziroma predstavništva mednarodne organizacije. Podatek o pooblaščeni osebi oziroma namestniku pooblaščene osebe ter podatek ob vsaki spremembi pooblaščene osebe oziroma njenemu namestniku mora diplomatsko oziroma konzularno predstavništvo, mednarodna organizacija oziroma predstavništvo mednarodne organizacije sprotno sporočiti Ministrstvu za zunanje zadeve.
(5) Za usmerjanje nakazil oproščenih davkov po tej odredbi je potrebno, da posamezni upravičenec v drugem delu osnovnega potrdila navede svoj račun z naslednjimi podatki: številka računa ter naziv in naslov pristojne institucije, ki vodi navedeni račun v Republiki Sloveniji. V primeru uveljavljanja oprostitve za osebne potrebe, lahko posamezni družinski člani skupnega gospodinjstva navedejo podatke o računu, katerega imetnik ni sam upravičenec, ki oprostitev uveljavlja, ampak je drug član istega gospodinjstva, pri čemer je potrebno navesti njun medsebojni odnos. Posamezni upravičenec iz 3. člena te odredbe lahko izjemoma namesto svojega računa navede račun upravičenca iz 2. člena te odredbe, če za to v imenu države pošiljateljice zaprosi upravičenec iz 2. člena te odredbe.
(6) Ko Ministrstvo za zunanje zadeve prejme osnovno potrdilo, ki je s strani upravičenca po tej odredbi pravilno izpolnjeno v prvem in drugem delu, v tretjem delu dopolni uvrstitev navedenega upravičenca skladno z 2. oziroma 3. členom te odredbe, opredeli eventualne dodatne omejitve glede oprostitve davka na dodano vrednost oziroma trošarine, ki izhajajo iz pogojev vzajemnosti z državo pošiljateljico in Republiko Slovenijo ter določi številko osnovnega potrdila.
(7) Osnovno potrdilo Ministrstvo za zunanje zadeve v primeru popolnih podatkov v roku desetih dni od njegovega prejema posreduje pristojnemu davčnemu organu ter o tem obvesti posameznega upravičenca oziroma v istem roku upravičenca obvesti o pomanjkljivosti pri izpolnjevanju osnovnega potrdila.
(8) Ministrstvo za zunanje zadeve pristojnemu davčnemu organu redno sporoča vse nastale spremembe, ki so vezane z vsebino izdanega osnovnega potrdila.
11. člen
(dokazovanje predmeta oprostitve)
(1) Če posamezni upravičenec uveljavlja oprostitev po tej odredbi na način neposredne oprostitve, morata predmet in dobavitelj, naveden na neposrednem potrdilu iz prvega odstavka 15. člena te odredbe, ustrezati predmetu in dobavitelju s posameznega računa za dobavljeno blago, storitev oziroma trošarinske izdelke.
(2) Če posamezni upravičenec uveljavlja oprostitev davka na dodano vrednost na način vračila, se predmet oprostitve dokazuje s podatki iz originalnega računa.
(3) Vsebina računa za dobavljeno blago, storitve oziroma trošarinske izdelke mora biti v skladu z določilom 34. člena ZDDV. Pri čemer se pod davčno številko prejemnika vpiše številko potrdila iz šestega odstavka 10. člena te odredbe oziroma se v primeru uveljavljanja neposredne obdavčitve obvezno doda evidenčna številka iz četrtega odstavka 15. člena ter navede, da davek ni obračunan.
(4) Če posamezni upravičenec oprostitev po tej odredbi uveljavlja na način vračila za trošarinske izdelke, mora pristojni davčni organ vrniti trošarino za tiste trošarinske izdelke, za katere je iz računa oziroma dopolnilne izjave dobavitelja razvidno v katero skupino oziroma podskupino izdelkov se posamezni trošarinski izdelek uvršča. Vračilo trošarine se izračuna na podlagi veljavnih trošarin na dan datuma izdaje računa.
12. člen
(omejitev oprostitve davkov)
(1) Posamezni upravičenec lahko uveljavi oprostitev davkov po tej odredbi, če skupni znesek na posameznem računu, ki vključuje DDV oziroma trošarino, presega znesek 15.000 tolarjev, razen v primeru iz drugega odstavka tega člena. Navedeni znesek se upošteva tudi v primeru neposredne oprostitve.
(2) Odstopanje od zneska iz prejšnjega odstavka je možno v primeru in pod pogoji neposredne oprostitve, določene v 7. členu te odredbe, kadar gre za več zaporednih nabav pri istem dobavitelju ter v primeru oprostitve z vračilom za nakup pogonskega goriva za prevozna sredstva. V teh primerih se oprostitev davkov po tej odredbi prizna le, če skupni trimesečni seštevek posameznih nabav v drobno–prodajni vrednosti presega znesek iz prvega odstavka tega člena.
(3) Po načinu oprostitve z vračilom plačanega davka posamezni upravičenec za osebne potrebe lahko uveljavi oprostitev davkov po tej odredbi v višini, ki v skupnem letnem vrnjenem znesku ne preseže:
1. 500.000 tolarjev za upravičence iz 1. in 2. točke prvega odstavka ter 1. točke drugega odstavka 3. člena te odredbe, pri čemer so družinski člani v vsakem primeru izključeni,
2. 300.000 tolarjev za upravičence iz 3. in 4. točke prvega odstavka ter 2. točke drugega odstavka 3. člena te odredbe, pri čemer so družinski člani v vsakem primeru izključeni oziroma
3. 200.000 tolarjev za družinske člane upravičencev iz prve in druge točke prvega odstavka ter družinske člane upravičencev iz prve točke drugega odstavka 3. člena te odredbe.
(4) V primeru, da posamezni upravičenec iz prejšnjega odstavka ni akreditiran v Republiki Sloveniji skozi celotno koledarsko leto, se posamezni znesek iz predhodnega odstavka zniža sorazmerno obdobju dejanskega akreditiranja v Republiki Sloveniji.
(5) Za upravičence po tej odredbi, ki v Republiki Sloveniji delujejo kot nerezidenčno akreditirani, se omejitve določene v tretjem odstavku tega člena znižajo za 50 odstotkov.
(6) Dodatne omejitve se za posamezne upravičence upoštevajo na osnovi sprotno veljavnih pogojev vzajemnosti z državo pošiljateljico, ki se ugotavljajo skladno z določili drugega odstavka 10. člena te odredbe.
13. člen
(količinska omejitev za prevozna sredstva)
(1) Za namen te odredbe se kot prevozno sredstvo šteje vsako sredstvo, za katerega se skladno s pristojno zakonodajo zahteva registracija, ne glede na to, ali je namenjeno za cestni, vodni ali zračni transport.
(2) Diplomatska predstavništva in konzularni uradi, ki delujejo v Republiki Sloveniji, z izjemo konzulatov, ki jih vodijo častni konzularni funkcionarji, lahko za službene potrebe uveljavljajo oprostitev davkov po tej odredbi za nabavo neomejenega števila prevoznih sredstev. Ministrstvo za zunanje zadeve lahko to število omeji skladno s pogoji vzajemnosti s posamezno državo pošiljateljico, o čemer seznani pristojni davčni organ.
(3) Mednarodne organizacije oziroma predstavništva mednarodnih organizacij, ki delujejo v Sloveniji, lahko za službene potrebe uveljavljajo oprostitev davkov po tej odredbi za neomejeno število prevoznih sredstev, če tovrstne oprostitve mednarodna pogodba ne izključuje. Ministrstvo za zunanje zadeve lahko to število omeji in določi število, o čemer seznani pristojni davčni organ.
(4) Diplomatski agenti lahko za osebne potrebe uveljavljajo oprostitev davkov po tej odredbi za dve prevozni sredstvi v prvih dveh letih od nastopa službe v Republiki Sloveniji, njihovi polnoletni družinski člani, ki z njimi živijo v skupnem gospodinjstvu, pa v istem obdobju za eno prevozno sredstvo. Z uveljavljanjem oprostitve davkov po tej odredbi lahko vsak posamezni upravičenec iz tega odstavka nabavi po vsakem preteku dveh let po eno prevozno sredstvo.
(5) Člani diplomatskega osebja mednarodnih organizacij oziroma predstavništev mednarodnih organizacij lahko za osebne potrebe uveljavljajo oprostitev plačila davkov po tej odredbi za dve prevozni sredstvi v prvih dveh letih od nastopa službe v Republiki Sloveniji, njihovi polnoletni družinski člani, ki z njimi živijo v skupnem gospodinjstvu, pa v istem obdobju za eno prevozno sredstvo, če tovrstne oprostitve mednarodna pogodba ne izključuje. Po vsakokratnim preteku dveh let lahko vsak posamezni upravičenec iz tega odstavka nabavi po eno dodatno prevozno sredstvo, če tovrstne oprostitve mednarodna pogodba ne izključuje.
(6) Konzularni funkcionarji z izjemo častnih konzularnih funkcionarjev, lahko za osebne potrebe uveljavljajo oprostitev davkov po tej odredbi za dve prevozni sredstvi v prvih dveh letih od nastopa službe v Republiki Sloveniji, njihovi polnoletni družinski člani, ki z njimi živijo v skupnem gospodinjstvu, pa v istem obdobju za eno prevozno sredstvo. Z uveljavljanjem oprostitve davkov po tej odredbi lahko vsak posamezni upravičenec iz tega odstavka nabavi po vsakem preteku dveh let po eno prevozno sredstvo.
(7) Člani administrativnega in tehničnega osebja diplomatskih predstavništev lahko za osebne potrebe uveljavljajo oprostitev davkov po tej odredbi za dve prevozni sredstvi v času trajanja njihovega službovanja v Republiki Sloveniji.
(8) Člani administrativnega in tehničnega osebja mednarodnih organizacij oziroma predstavništev mednarodnih organizacij lahko za osebne potrebe uveljavljajo oprostitev davkov po tej odredbi za dve prevozni sredstvi v času trajanja njihovega službovanja v Republiki Sloveniji, če tovrstne oprostitve mednarodna pogodba izrecno ne izključuje.
(9) Konzularni uslužbenci razen konzularnih uslužbencev v konzulatih, ki jih vodijo častni konzularni funkcionarji, lahko za osebne potrebe uveljavljajo oprostitev davkov po tej odredbi za dve prevozni sredstvi v času trajanja njihovega službovanja v Republiki Sloveniji.
(10) Odstopanje od določb iz drugega do devetega odstavka tega člena je možno le v primeru uničenega ali ukradenega prevoznega sredstva. Šteje se, da je prevozno sredstvo uničeno, če je njegova vrednost zmanjšana za več kot 75%. Uničenje prevoznega sredstva se dokazuje z uradnim zapisnikom Ministrstva za notranje zadeve in zapisnikom pooblaščenega izvedenca. Iz slednjega mora biti razviden tudi podatek o zmanjšanju vrednosti prevoznega sredstva izražen v odstotku. Če upravičenec do oprostitve po tej odredbi nadomesti uničeno prevozno sredstvo, mora za preostanek vrednosti uničenega prevoznega sredstva plačati DDV oziroma trošarino in potrdilo o plačilu davkov predložiti k vlogi za oprostitev davkov za nadomestno prevozno sredstvo. Če je trošarina za prevozno sredstvo določena v absolutnem znesku, se znesek veljavne trošarine zniža za znesek, katerega se izračuna na podlagi odstotka iz četrtega stavka tega odstavka in veljavne trošarine. Če upravičenec do oprostitve davkov po tej odredbi nadomesti ukradeno prevozno sredstvo, za katerega je bil ob kraji izdelan uradni zapisnik Ministrstva za notranje zadeve, lahko vlogo za oprostitev davkov za nadomestno prevozno sredstvo vloži ob dokazilu, da sredstvo ni bilo najdeno in vrnjeno lastniku, izdanem s strani Ministrstva za notranje zadeve, v roku po poteku dveh mesecev od zapisniško ugotovljene kraje. Nadomestilo ukradenega prevoznega sredstva, ki je bilo vrnjeno kot poškodovano v obsegu uničenega sredstva, se izvaja na način kot je določeno po temu členu za uničeno vozilo.
14. člen
(količinska omejitev za pogonsko gorivo)
(1) Količinska omejitev po temu členu se nanaša na trošarinske izdelke določene v 54. členu ZTro, ki jih upravičenci po tej odredbi koristijo za pogon svojih prevoznih sredstev, ki so registrirana v Republiki Sloveniji.
(2) Upravičenci iz 2. člena te odredbe lahko za službene potrebe uveljavljajo oprostitev po tej odredbi za naslednje količine pogonskih goriv v obdobju posameznega četrtletja koledarskega leta:
– 2.000 litrov za prvo prevozno sredstvo upravičenca iz 2. člena te odredbe,
– 1.500 litrov za drugo prevozno sredstvo upravičenca iz 2. člena te odredbe oziroma
– 900 litrov za vsako naslednje prevozno sredstvo upravičenca iz 2. člena te odredbe.
(3) Upravičenci iz 3. člena te odredbe lahko za osebne potrebe uveljavljajo oprostitev po tej odredbi za naslednje količine pogonskih goriv v obdobju posameznega četrtletja koledarskega leta:
– 900 litrov za prvo prevozno sredstvo registrirano na upravičenca iz 3. člena te odredbe oziroma
– 300 litrov za vsako naslednje prevozno sredstvo registrirano na upravičenca istega gospodinjstva iz 3. člena te odredbe.
(4) Oprostitev po tem členu se lahko uveljavi, če posamezni upravičenec predloži kopijo veljavnega prometnega dovoljenja ter navede vrsto goriva, ki ga prevozno sredstvo troši.
(5) Zaradi zagotavljanja evidence glede količinskih omejitev posamezni upravičenec, ki se je odločil za neposredno oprostitev davkov za pogonsko gorivo, v tem času ne more uveljavljati vračila za pogonsko gorivo, za katerega ob nakupu neposredne oprostitve ni uveljavil oziroma je zanj davke plačal.
(6) Kolikor pogoji za oprostitev po tej odredbi niso izpolnjeni od pričetka posameznega četrtletja, se količine, navedene v tem členu znižajo sorazmerno dolžini obdobja delovanja oziroma bivanja v Republiki Sloveniji.
(7) Prenos neizkoriščene količine iz tekočega četrtletja v naslednje četrtletje ni mogoč.
15. člen
(postopek neposredne oprostitve davkov)
(1) Neposredno oprostitev davkov po tej odredbi posamezni upravičenec lahko uveljavi, če je za blago, storitve oziroma trošarinske izdelke od pristojnega davčnega organa pridobil potrdilo za neposredno oprostitev davka na dodano vrednost oziroma trošarine (v nadaljevanju: neposredno potrdilo), ki je sestavni del te odredbe. Neposredno potrdilo lahko v primeru uvoza blaga oziroma trošarinskih izdelkov na območje Republike Slovenije izda tudi Ministrstvo za zunanje zadeve, če v ta namen od pristojnega davčnega organa pridobi evidenčno številko iz četrtega odstavka tega člena in pod pogojem, da kopijo izdanega neposrednega potrdila posreduje pristojnemu davčnemu organu.
(2) Posamezni dobavitelj, ki blago, storitve oziroma trošarinske izdelke dobavlja na domačem trgu, prizna in dokazuje upravičenost neposredne oprostitve davkov po tej odredbi na podlagi predloženega neposrednega potrdila s strani posameznega upravičenca in ob pogoju direktnega nakazila plačila iz računa upravičenca na račun dobavitelja oziroma izjemoma z ustreznim dokazilom posredne bremenitve računa upravičenca na podlagi kreditne kartice, ki glasi na ime upravičenca.
(3) V primeru, da upravičenec do oprostitve davkov po tej odredbi koristi posamezne priključke telekomunikacije, električne energije, plina, vode oziroma kanalščine na podlagi najemne pogodbe za stanovanjski oziroma poslovni prostor, lahko neposredno oprostitev davka na dodano vrednost oziroma trošarine za predhodno navedeno uveljavi v najemnem obdobju samo, če je edini koristnik posameznega priključka, kar se dokazuje z vpogledom v originalno veljavno najemno pogodbo in pod pogojem, da so stroški iz tega naslova izključeni iz zneska po najemni pogodbi ter jih upravičenec do oprostitve davkov po tej odredbi poravnava neposredno s svojega računa na račun dobavitelja.
(4) Neposredno potrdilo sestoji iz treh delov. Prvi del zajema podatke o upravičencu. V drugem delu je potrebno navesti blago, storitve oziroma trošarinske izdelke ter dobavitelja le-teh. V primeru, da za predhodno omenjeno navedbo na obrazcu ni dovolj prostora, upravičenec zabeleži, da opis sledi na prilogi. Priloga je lahko pridobljeni predračun, iz katerega so razvidni potrebni podatki za neposredno potrdilo. Priloga je obvezna v primeru koriščenja priključkov naštetih v tretjem odstavku tega člena, pri čemer je potrebno navesti podatek o imenu in naslovu lastnika posameznega priključka in eventualno številko priključka. Priloga je obvezna tudi, če upravičenec uveljavlja neposredno oprostitev za pogonsko gorivo za svoje prevozno sredstvo. V tem primeru je priloga fotokopija veljavnega prometnega dovoljenja s pripisanim podatkom o vrsti pogonskega goriva, ki ga to prevozno sredstvo troši. Poleg tega je potrebno vpisati podatek o enkratni nabavi oziroma redni oziroma večkratni dobavi ter podatek o obdobju, v katerem se oprostitev lahko uveljavlja. Če se neposredna oprostitev ne uveljavi enkratno, je upravičenec do oprostitve davkov po tej odredbi dolžan, da eventualno nastalo spremembo podatka, navedenega na neposrednem potrdilu oziroma podatka, ki kakorkoli vpliva na uveljavljanje oprostitve, pristojnemu davčnemu organu in dobavitelju blaga, storitev oziroma trošarinskih izdelkov javiti pred ali najkasneje ob samem nastanku spremembe. V tretjem delu pristojni davčni organ oziroma Ministrstvo za zunanje zadeve navede eventualne omejitve v povezavi z oprostitvijo davka na dodano vrednost oziroma trošarine, ki izhajajo iz pogojev vzajemnosti med državo pošiljateljico in Republiko Slovenijo, izda številko neposrednega potrdila ter z žigom in podpisom zaključi izdano potrdilo.
16. člen
(postopek uveljavitve vračila davka na dodano vrednost oziroma trošarine)
(1) Vračilo davka na dodano vrednost oziroma trošarine upravičenci iz 2. člena te odredbe uveljavljajo za obdobje koledarskega četrtletja pri pristojnem davčnem organu. V zahtevek za vračilo davkov po tej odredbi (v nadaljevanju: skupni zahtevek) posamezni upravičenec po 2. členu zajame tudi upravičence po 3. členu te odredbe.
(2) Če v skupnem zahtevku določeni upravičenec ni zajet, se oprostitev lahko uveljavlja v skupnem zahtevku za eno od naslednjih četrtletij. Pri tem mora biti zahtevana dokumentacija urejena po posameznem upravičencu in posameznem četrtletju. Vračilo davka po tej odredbi se za posameznega upravičenca lahko uveljavi, če je zahtevek predložen v obdobju enega leta od zaključka četrtletja, na katerega se oprostitev davkov po tej odredbi nanaša.
(3) V skupnem zahtevku za posamezno četrtletje morajo biti navedeni posamezni upravičenci. Za vsakega posameznega upravičenca se poda skupno število računov ločeno po četrtletjih, če se oprostitev ne uveljavlja samo za tekoče četrtletje. Za vsakega upravičenca morajo biti priloženi originalni računi, za katere upravičenec uveljavlja vračilo davka na dodano vrednost oziroma trošarine. Le-ti morajo biti kronološko razvrščeni po posameznih dobaviteljih ter oštevilčeni z zaporednimi številkami od prvega do zadnjega računa, pri čemer je zadnja zaporedna številka podatek o skupnem številu računov iz drugega stavka tega člena. Če upravičenec uveljavlja vračilo za priključke v smislu tretjega odstavka 15. člena te odredbe, mora ustrezne račune pripeti k prilogi, iz katere je razvideno ime in naslov lastnika, eventualna številka posameznega priključka in koristnik oziroma upravičenec do oprostitve davkov po tej odredbi. Če posamezni upravičenec uveljavlja vračilo davkov po tej odredbi za pogonsko gorivo za svoje prevozno sredstvo, originalne račune za to gorivo pripne na fotokopijo prometnega dovoljenja za to prevozno sredstvo in pripiše vrsto pogonskega goriva, katerega to sredstvo troši ter zabeleži skupno število računov, ki se na to gorivo nanašajo.
17. člen
(pristojnost davčnega organa)
(1) Pristojni davčni organ po tej odredbi je Davčna uprava Republike Slovenije – Davčni urad Ljubljana.
(2) Pristojni davčni organ oziroma Ministrstvo za zunanje zadeve v roku dveh delovnih dni od prejema zahtevka za neposredno oprostitev davkov po tej odredbi izda neposredno potrdilo iz prvega odstavka 15. člena te odredbe pod pogojem, da je bilo osnovno potrdilo iz tretjega odstavka 10. člena te odredbe že izdano.
(3) Vračilo davka na dodano vrednost oziroma trošarine se izvede na podlagi predloženih originalnih računov, izdanih v skladu s 35. členom ZDDV. Vse račune pristojni davčni organ po odobritvi oprostitve po tej odredbi overi z datumom in žigom z vsebino ”Uveljavljena oprostitev DDV oziroma trošarin“ ter jih skupaj s pisnim pregledom iz 18. člena te odredbe vrne na naslov, ki je skupno vlogo posredoval.
18. člen
(pisni pregled)
(1) Iz pisnega pregleda navedenega v tretjem odstavku 17. člena morajo biti razvidni posamezni računi oziroma številke računov in opisano posamezno blago, storitve oziroma trošarinski izdelki ter prikazani ustrezni zneski davka na dodano vrednost in zneski trošarin, ki so predmet vračila. Predhodno navedno se v pisnem pregledu izdela ločeno po posameznih četrtletjih, če se oprostitev nanaša za več četrtletij. V primeru, da pogoji za vračilo davka po tej odredbi po posameznem računu niso izpolnjeni, se to v pisnem pregledu označi, ustrezni račun pa vrne upravičencu.
(2) Na pisnem pregledu mora biti razvidno na kateri račun je pristojni davčni organ odredil nakazilo zneska oprostitve davkov po tej odredbi. Znesek vračila iz naslova oprostitve davkov po tej odredbi se praviloma nakaže v skupni višini, ne glede na to ali se vračilo nanaša na DDV oziroma trošarino, oziroma se vračila nanašajo na različna četrtletja. Pristojni davčni organ lahko za stroške nakazila obremeni posameznega upravičenca neposredno v breme skupnega zneska oprostitve.
(3) V opombah pisnega pregleda morajo biti razvidna eventualna pojasnila glede uveljavljene oziroma neuveljavljene oprostitve davkov po tej odredbi, dodano pojasnilo glede znižanega zneska zaradi stroškov nakazila na račun upravičenca ter pojasnilo, da posamezni upravičenec posamezno nejasnost iz pisnega pregleda lahko priglasi ob vlogi za naslednje četrtletje. Pristojni davčni organ priglašeno nejasnost iz preteklega četrtletja s popravkom upošteva v ločeni postavki pisnega pregleda tekočih vračil ali pa v opombi to eventualno neutemeljenost v kratkem povzame.
(4) Nalog za nakazilo vračila davka na dodano vrednost oziroma trošarine pristojni davčni organ izda v roku 45 dni od datuma prejema zahtevka. Nakazilo vračila davka pristojni davčni organ izvrši v breme ustreznega vplačilnega računa in v korist na račun posameznega upravičenca.
(5) Na podlagi prejetega skupnega zahtevka pristojni davčni organ takoj po izdaji nakazil za posamezne upravičence iz četrtega odstavka tega člena pisno obvesti posamezno predstavništvo oziroma mednarodno organizacijo o uveljavljeni oprostitvi davkov po tej odredbi ter za vsakega posameznega upravičenca iz 2. oziroma 3. člena te odredbe priloži kopijo pisnega pregleda uveljavljenih oprostitev davkov po tej odredbi.
(6) Osnovno potrdilo ter pisni pregled predstavljajo za pristojni davčni organ knjigovodski dokument za dokazovanje upravičenosti do vračila plačanega davka.
(7) Pisni pregled in originalne račune je posamezni upravičenec dolžan hraniti tri leta oziroma skladno z vzajemnim obdobjem od datuma nakupa blaga, storitve oziroma trošarinskega izdelka, za katerega je oprostitev po tej odredbi uveljavil.
19. člen
(predčasna odtujitev blaga oziroma storitev)
(1) Posamezni upravičenec, ki je za posamezno blago oziroma storitev uveljavil oprostitev davkov po tej odredbi, le-te lahko odtuji skladno z določilom prvega odstavka 5. člena te odredbe, tako da pred tem pristojnemu davčnemu organu vrne oziroma vplača znesek davka za katerega je oprostitev uveljavil.
(2) V primeru, da davčna osnova za posamezno blago oziroma storitev iz dokumentov ob uveljavljeni oprostitvi davkov po tej odredbi ni dovolj natančno določena, lahko pristojni davčni organ upošteva tržno ceno tega blaga oziroma storitve oziroma tržno ceno temu blagu oziroma storitvi najbolj podobno blago oziroma storitev, ki ne vključuje davka, ki je predmet oprostitve po tej odredbi.
(3) Davčno osnovo obvezno določi pristojni davčni organ v primeru predčasne odtujitve prevoznih sredstev oziroma nepremičnin, za katere je bila uveljavljena oprostitev davkov po tej odredbi.
20. člen
(začetek veljavnosti)
Ta odredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. julija 1999.
Št. 415-12/99
Ljubljana, dne 3. junija 1999.
Mitja Gaspari l. r.
Minister
za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti