Uradni list

Številka 10
Uradni list RS, št. 10/1999 z dne 18. 2. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 10/1999 z dne 18. 2. 1999

Kazalo

440. Sklep o kriterijih in merilih za znižanje zavarovalnih osnov za plačilo prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, stran 896.

Na podlagi petega odstavka 230.a člena in 275. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 12/92, 5/94, 7/96 in 54/98) je Skupščina Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije na seji dne 5. 2. 1999 sprejela
S K L E P
o kriterijih in merilih za znižanje zavarovalnih osnov za plačilo prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje
I
Ta sklep določa kriterije in merila za znižanje zavarovalnih osnov v primerih, ko zavarovanec iz 11. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 12/92, 5/94, 7/96 in 54/98 v nadaljnjem besedilu: ZPIZ) oceni, da zavarovalna osnova ne ustreza pričakovanemu poslovnemu izidu v tekočem letu, in bi plačevanje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (v nadaljnjem besedilu: prispevki) od osnove, določene po prvem odstavku 230.a člena ZPIZ, ogrozilo njegovo nadaljnje poslovanje, ter zahteva pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (v nadaljnjem besedilu: zavodu) znižanje zavarovalne osnove.
II
Znižanje zavarovalne osnove je dopustno, kadar gre za bistveno poslabšanje tekočega oziroma pričakovanega poslovnega izida:
– glede na predhodno obdobje,
– dolgoročno,
– zaradi dogodkov oziroma razlogov, na katere zavarovanec ni mogel vplivati.
III
Šteje se, da so razlogi za spremenjen poslovni izid v dogodkih, na katere zavarovanec ni mogel vplivati, če je vzrok za spremembo poslovnega izida:
– stečaj poslovnega partnerja, s katerim je zavarovanec imel bistven obseg poslovanja;
– naravna nesreča (potres, poplava, požar in druge naravne nesreče);
– daljša bolezen zavarovanca oziroma pri njem zaposlenega delavca, ki vpliva na obseg poslovanja zavarovanca;
– ukrepi države;
– ukrepi tuje države oziroma izguba trga, če gre za zavarovanca, ki se pretežno ukvarja z izvozom;
– neporavnane zapadle terjatve do Republike Slovenije ali domačih bank;
– neporavnane obveznosti oziroma zapadle terjatve do domačih in tujih pravnih in fizičnih oseb;
– drugi dogodki, ki jih zavarovanec ni mogel preprečiti.
IV
Kot razlog za znižanje poslovnega izida ne upoštevajo poslovne odločitve zavarovanca:
– večja investicijska vlaganja,
– novo zaposlovanje,
– neporavnane kreditne obveznosti,
– neporavnane davčne obveznosti in
– neporavnane terjatve do zavarovančevih dolžnikov.
V
Z dokumentacijo, ki jo priloži zahtevi za znižanje zavarovalne osnove, mora zavarovanec dokazati, da je njegovo poslovanje ogroženo zaradi plačila prispevka v predpisani višini, to je zaradi zneska razlike med prispevkom od predpisane zavarovalne osnove in prispevkom od nižje zavarovalne osnove.
VI
Znižanje zavarovalne osnove je dopustno, če predložena dokumentacija dokazuje, da je spremenjen poslovni izid dolgoročen in da zaradi dogodkov, na katere zavarovanec ni mogel vplivati, odhodki dolgoročno presegajo prihodke najmanj za znesek razlike med prispevkom od predpisane zavarovalne osnove in prispevkom od nižje zavarovalne osnove.
VII
Dolgoročnost spremenjenega poslovnega izida in ogroženost nadaljnjega poslovanja se poleg tega ugotavlja tudi na podlagi strukture in obsega prihodkov, strukture in obsega odhodkov, obsega in vrednosti zalog in primerjave obračuna za obdobja v tekočem letu z obračunom oziroma odločbo o odmeri davka od dohodka iz dejavnosti za preteklo leto.
Spremembo v poslovnem izidu se ugotavlja tudi na podlagi primerjave obračuna davka za obdobje v tekočem letu z obračunom davka za enako obdobje v preteklem letu.
VIII
Ogroženost nadaljnjega poslovanja zavarovanca zaradi plačevanja prispevkov od predpisane zavarovalne osnove se presoja po naslednjih merilih:
– negativen tekoči oziroma pričakovani rezultat;
– odhodki dolgoročno presegajo prihodke najmanj za znesek razlike med prispevkom od predpisane zavarovalne osnove in prispevkom od nižje zavarovalne osnove;
– tekoča oziroma pričakovana realizacija ne zadostuje za zagotavljanje osnovnih pogojev za nadaljevanje poslovanja;
– kolikšen je delež mesečne razlike prispevkov od predpisane zavarovalne osnove in prispevkov od nižje zavarovalne osnove v potrebnih povprečnih mesečnih sredstvih za zagotavljanje osnovnih pogojev za nadaljevanje dejavnosti in dele teh prispevkov v pričakovanih mesečnih prilivih sredstev;
– znesek prispevkov, ki presegajo prispevke od najnižje pokojninske osnove v primerjavi z zadolženostjo in celotnimi sredstvi zavarovanca,
– druga dejstva, ki izhajajo iz predložene dokumentacije in dokazujejo dejansko ogroženost poslovanja.
IX
Zavarovalna osnova se zniža do zneska zavarovalne osnove, ki je za eno stopnjo nižja od predpisane, vendar največ do zneska bruto najnižje pokojninske osnove.
Izjemoma, kadar odhodki dolgoročno znatno presegajo prihodke, in ob presoji pričakovanih poslovnih izidov, narave dejavnosti ter drugih okoliščin ni pričakovati izboljšanja poslovanja, se zniža zavarovalna osnova za več kot eno stopnjo, vendar največ do zneska bruto najnižje pokojninske osnove.
X
V zahtevi za znižanje zavarovalne osnove mora zavarovanec navesti dejstva in predložiti podatke, ki dokazujejo upravičenost do znižanja zavarovalne osnove. Pri tem mora ovrednotiti oziroma razčleniti vpliv posameznih bistvenih poslovnih dogodkov oziroma sprememb v poslovanju na tekoči oziroma pričakovani poslovni izid, zaradi katerih zahteva znižanje zavarovalne osnove.
XI
Poleg listin, ki jih mora zavarovanec predložiti vlogi skladno z 10. členom pravilnika o določanju zavarovalnih osnov in postopku za razvrščanje v zavarovalne osnove, zavod lahko za dokazovanje dejstev, s katerimi zavarovanec utemeljuje svojo zahtevo, od zavarovanca zahteva če:
– listine, ki so priloga napovedi za odmero davka od dohodkov iz dejavnosti;
– druge podatke iz poslovne dokumentacije,
– druge podatke, kolikor se pokaže potreba za pojasnitev razlogov, s katerimi utemeljuje svojo zahtevo.
XII
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 01000-015/98
Ljubljana, dne 5. februarja 1999.
Skupščina Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje
Predsednik
Stanko Hvale l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti