Uradni list

Številka 70
Uradni list RS, št. 70/1997 z dne 14. 11. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 70/1997 z dne 14. 11. 1997

Kazalo

3392. Odlok o tarifnem sistemu in načinu obračunavanja in plačevanja dobave zemeljskega plina, stran 5584.

Na podlagi 26. člena odloka o načinu izvajanja gospodarske javne službe distribucije zemeljskega plina (Uradni list RS, št. 63/95) in 17. člena statuta Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 39/95 in 25/97) je Občinski svet občine Kamnik na 29. seji dne 29. oktobra 1997 sprejel
O D L O K
o tarifnem sistemu in načinu obračunavanja in plačevanja dobave zemeljskega plina
I. TARIFNI SISTEM
1. člen
Prodajna cena plina se določa v skladu z zakonom in tem odlokom ter v skladu s koncesijsko pogodbo sklenjeno med Občino Kamnik in dobaviteljem, upoštevajoč nabavno ceno zemeljskega plina in distribucijsko maržo.
Odjemalec je dolžan plačati tudi z zakonom določene davke in takse na prodajno ceno plina oziroma storitve dobavitelja, ki se obračunavajo skupaj s plinom.
2. člen
Cena plina se oblikuje na podlagi naslednjih tarifnih skupin:
– majhna poraba                                 do 400 m3 / leto
– srednja poraba                               nad 400 m3 / leto
– velika poraba                                   moči nad 50 kW
3. člen
Za vsakršno spremembo prodajnih tarif zemeljskega plina, ki ni le posledica spremembe nabavne cene zemeljskega plina, je potrebno pridobiti soglasje občine.
4. člen
Odjemalci plačujejo porabljeno količino plina v določenem obdobju (obračunsko obdobje), ki ne more biti krajše od enega meseca.
II. OBRAČUN DOBAVE PLINA
5. člen
Obračun dobave plina pri posamičnem odjemalcu se opravi na podlagi:
– razvrstitve odjemalca v ustrezno tarifno skupino glede na letno porabo plina,
– na podlagi obračuna priključne moči po veljavnih cenah,
– z obračunom dobavljenih količin plina ali na podlagi izračunane povprečne porabe.
6. člen
Ob podpisu pogodbe o dobavi plina izbira vsak odjemalec tarifno skupino, v kateri bo uvrščen, glede na predvideno povprečno porabo plina v prvem letu odjema.
Če odjemalec sam ne izbere tarifne skupine, jo izbere dobavitelj glede na porabo v preteklem obdobju ali glede na povprečno porabo.
Če odjemalec v obračunskem obdobju spremeni dejansko porabo plina tako, da preide v drugo tarifno skupino, dobavitelj prenese odjemalca v drugo tarifno skupino.
7. člen
Dobavitelj odčitava plinomer vsaj enkrat letno. Obračunsko obdobje določa dobavitelj glede na razvrstitev odjemalca v tarifno skupino. Če se obračunava poraba glede na povprečno porabo, se poračun opravi vsaj enkrat letno.
8. člen
Dobavitelj obvešča odjemalce o spremembah cen plina pisno ob prvem naslednjem obračunu dobave. Dobavitelj ob spremembah cen ne odčituje plinomerov. Prevzete količine plina v času veljavnosti cene izračuna dobavitelj ob obračunu z linearno interpolacijo.
Če se odjemalec ne strinja z načinom obračuna po prvem odstavku tega člena, mora v 14 dneh od spremembe cene dobavitelju pisno sporočiti odčitek plinomera.
Če dobavitelj pri kontrolnem odčitavanju plinomera ugotovi, da je sporočeni odčitek nepravilen, ga ne upošteva in določi prevzeto količino v skladu s prvim odstavkom tega člena.
9. člen
Odjemalec je dolžan plačati dobavitelju plin in vse eventualne storitve (opominjanje, morebitni izklop in priklop, posebne tehnične storitve in tako dalje), ki se zaračunavajo skupaj s plinom, najkasneje do datuma zapadlosti, ki je naveden na računu. Odjemalec je dolžan poravnati svoje obveznosti z gotovino, s čekom, virmansko ali s splošno položnico.
V primeru večkratne zamude s plačilom zapadlih obveznosti, lahko dobavitelj od odjemalca zahteva predujem. Dobavitelj lahko zahteva plačilo v naprej za tisto količino plina, ki je enaka največjemu mesečnemu odjemu v zadnjih štiriindvajsetih mesecih, ali 25 odstotkov možnega odjema, izračunanega na osnovi priključne moči.
10. člen
V primeru zamude plačila po dnevu zapadlosti računa, je dolžan odjemalec dobavitelju plačati zakonite zamudne obresti ter eventualne stroške opominjanja in izterjave.
11. člen
V primeru, ko je odjemalec v zamudi s plačilom zapadlih obveznosti za več kot 1 mesec mu dobavitelj lahko ustavi dobavo plina, če je predhodno odjemalca pisno opozoril in mu določil naknadni rok za izpolnitev obveznosti, ki ne more biti krajši od 8 dni.
Odjemalec je dolžan dobavitelju plačati tudi stroške izklopa in eventualnega ponovnega priklopa plinomera.
12. člen
Reklamacije na prejeti račun, obračun za dobavljeni plin oziroma storitve, ki jih opravlja dobavitelj na osnovi dogovora z odjemalcem, sprejema dobavitelj samo v pisni obliki v 8 dneh po prejemu računa ali obračuna. Pripombe oziroma ugovor na prejeti račun ne odložijo plačilo računa oziroma obračuna za nesporni del.
13. člen
Ta odlok začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 02101-0071/97
Kamnik, dne 29. oktobra 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Kamnik
Igor Podbrežnik, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti