Uradni list

Številka 16
Uradni list RS, št. 16/1997 z dne 21. 3. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 16/1997 z dne 21. 3. 1997

Kazalo

919. Odlok o plakatiranju in koncesiji za plakatiranje v Občini Krško, stran 1363.

Na podlagi 29., 62. in 65. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93; 6/94 – odločba US RS, 45/94 – odločba US RS in Uradni list RS, št. 57/94, 14/95, 20/95 – odločba US RS, 73/95 – odločba US RS, 9/96 – odločba US RS, 39/96 – odločba US RS in 44/96 – odločba US RS), 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91, 13/93 in 66/93), 62. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86, 43/89 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93 in 71/93), 3. in 4. člena odloka o lokalnih gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 30/95) ter 16., 59., 61. in 79. člena statuta Občine Krško (Uradni list RS, št. 2/96) je Občinski svet občine Krško na seji dne 27. 2. 1997 sprejel
O D L O K
o plakatiranju in koncesiji za plakatiranje v Občini Krško
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določajo pogoji in načini opravljanja plakatiranja kot gospodarske javne službe na območju Občine Krško.
Na območju Občine Krško je dovoljeno izvajati plakatiranje samo v skladu z določili tega odloka.
2. člen
Plakatiranje obsega vse oblike posredovanja obvestil o javnih zborovanjih, prireditvah, manifestacijah, dejavnostih političnih strank, reklamiranju proizvodov in storitev različnih interesov oziroma vse druge oblike posredovanja obvestil širši javnosti na vizualen način.
Obvestila se posredujejo s plakati, letaki, napisi, transparenti in drugimi izraznimi oblikami (v nadaljnjem besedilu: obvestilna sredstva) za vizualno sporočanje širši javnosti.
Obvestilo je namenjeno širši javnosti, kadar je obvestilno sredstvo nameščeno tako, da je njegova sporočilnost usmerjena navzven in je vizualno zaznavno iz odprtega javnega prostora.
Plakatiranje se izvaja na plakatnih mestih.
3. člen
Določbe tega odloka se ne nanašajo na uradne napise in označbe sedežev pravnih oseb ter drugih subjektov in njihovih poslovnih prostorov, nameščenih na zgradbah in funkcionalnih zemljiščih zgradb, kjer je sedež oziroma poslovni prostor teh subjektov, kakor tudi ne na reklamne napise v zaprtih prostorih (izložbenih oknih, avlah), ki se nanašajo na blago, ki se v teh prostorih prodaja ali na dejavnost, ki se v zgradbi opravlja.
Določbe tega odloka se tudi ne nanašajo na tipizirane usmerjevalne table, postavljene v križiščih, ob cestah in javnih poteh, ki kažejo oziroma usmerjajo k sedežu oziroma poslovnemu prostoru pravne osebe oziroma drugega subjekta in na katerih je le napis uradnega naziva pravne osebe oziroma drugega subjekta.
4. člen
Ob pogojih, določenih s tem odlokom, se plakatiranje izvaja:
1. na javnih plakatnih mestih,
2. na plakatnih mestih, ki jih za svoje potrebe uredijo pravne osebe,
3. plakati z volilno propagandnimi sporočili.
5. člen
Plakatna mesta so stalna in prenosna.
Stalna plakatna mesta so na poslovno-industrijskih objektih, športnih objektih in drugih objektih, samostojno stoječe table, oglasni stebri, na stenah pritrjene vitrine in table ter okviri za vpenjanje obvestilnih sredstev na stebre javne razsvetljave.
Prenosna plakatna mesta, ki so začasnega značaja, so panoji in transparenti.
Začasnost plakatnega mesta se določi v upravnem postopku.
6. člen
Dovoljenje za postavitev, obliko in velikost plakatnih mest izda upravna enota na podlagi mnenja občinskega organa, pristojnega za urejanje prostora in mnenja krajevne skupnosti ter v skladu s predpisi, ki urejajo posege v prostor.
Za pridobitev dovoljenja mora biti vlogi priložena situacija z označbo plakatnega mesta, dokazilo o pravici uporabe dela objekta ali zemljišča za plakatno mesto, soglasje upravljavca cestne oziroma komunalne infrastrukture glede na predvideno lokacijo plakatnega mesta ter potrdilo o plačilu komunalne takse za plakatiranje.
Evidenco izdanih dovoljenj vodi upravna enota.
7. člen
Plakatna mesta so dovoljena samo na mestih in napravah tako, da ne ovirajo prometa ali drugače ne vplivajo negativno na okolje.
Plakatna mesta niso dovoljena ob cestnih povezavah, na drevesih, ograjah, balkonih ali na vizualno izpostavljenih mestih ter praviloma na stanovanjskih in gospodarskih poslopjih.
Pritrjevanje transparentov na stebre javne razsvetljave ni dovoljeno.
8. člen
Plakatna mesta morajo biti postavljena kot je določeno v dovoljenju za postavitev plakatnega mesta.
Po preteku aktivnosti, najkasneje pa v roku treh dni morajo biti premična plakatna mesta odstranjena, iz stalnih plakatnih mest pa morajo biti odstranjena obvestilna sredstva.
9. člen
Na vsakem plakatnem mestu mora biti na vidnem mestu označen upravljavec oziroma lastnik plakatnega mesta.
Upravljavec javnih plakatnih mest za določeno območje je pooblaščen, da na določenem območju takoj odstrani plakatna mesta, ki nimajo vidne označbe upravljavca oziroma lastnika ali nimajo dovoljenja za postavitev ali niso postavljena v skladu z dovoljenjem za postavitev, na stroške tistega, ki je tako plakatno mesto uredil ali ureditev naročil ali na stroške lastnika nepremičnine, na kateri se tako plakatno mesto nahaja.
Upravljavec oziroma lastnik plakatnega mesta je odgovoren za zgledno urejenost in redno vzdrževanje plakatnega mesta in neposredne okolice.
10. člen
Nameščanje obvestilnih sredstev kjerkoli izven urejenih in dovoljenih plakatnih mest z namenom posredovanja obvestil širši javnosti je prepovedano.
Lastnik nepremičnine ne sme nameščati ali dovoliti nameščanje plakatnih mest ali obvestilnih sredstev na svoji nepremičnini dokler ni izdano dovoljenje pristojnega organa.
Upravljavec javnih plakatnih mest za določeno območje je pooblaščen, da na določenem območju takoj odstrani obvestilna sredstva, nameščena izven dovoljenih plakatnih mest na stroške tistega, ki je obvestilno sredstvo namestil ali tistega v čigar korist je izvršeno nameščanje obvestilnih sredstev ali na stroške lastnika nepremičnine na kateri se tako obvestilno sredstvo nahaja.
Prepovedano je poškodovati plakatno mesto ali obvestilna sredstva na plakatnih mestih, nameščena v skladu s tem odlokom.
Prepovedano je prelepiti ali kako drugače prekriti obvestilna sredstva pred potekom roka za njihovo odstranitev.
II. NAČINI IZVAJANJA PLAKATIRANJA
1. Javna plakatna mesta
11. člen
Javna plakatna mesta so namenjena zainteresiranim subjektom za posredovanje obvestil javnosti ob pogojih, ki jih določa ta odlok.
Javna plakatna mesta postavi, ureja in z njimi upravlja upravljavec javnih plakatnih mest za določeno območje.
Javna plakatna mesta, ki jih uredi upravljavec javnih plakatnih mest, so lastnina Občine Krško.
12. člen
Na javnih plakatnih mestih lahko namešča obvestilna sredstva le upravljavec javnih plakatnih mest potem, ko je bila plačana komunalna taksa za plakatiranje po odloku o komunalnih taksah in plačani stroški za nameščanje in odstranitev obvestilnih sredstev.
Za obvestilna sredstva, ki jih na javna plakatna mesta namešča upravljavec javnih plakatnih mest, odmerja in sprejema plačila komunalne takse za plakatiranje, upravljavec javnih plakatnih mest.
13. člen
Upravljavec javnih plakatnih mest mora zagotoviti zainteresiranim subjektom za uporabo javnih plakatnih mest približno enake pogoje glede časovne in prostorske razmestitve obvestilnih sredstev, pri čemer imajo prednost obvestila o bližnjih prireditvah.
14. člen
Obvestilna sredstva, ki jih na javna plakatna mesta namesti upravljavec javnih plakatnih mest, morajo biti označena z ustreznim znakom (žigom, napisom) upravljavca javnih plakatnih mest in datumom do katerega sme biti obvestilno sredstvo nameščeno na javnih plakatnih mestih.
Upravljavec javnih plaktanih mest je dolžan pred potekom datuma iz prvega odstavka tega člena takoj odstraniti s plakatnih mest vsa uničena, poškodovana in onesnažena obvestilna sredstva. Ponovno namestitev obvestilnih sredstev je dolžan opraviti upravljavec na svoje stroške, nova obvestilna sredstva pa je dolžan priskrbeti naročnik (lastnik obvestilnega sredstva).
15. člen
Upravljavec javnih plakatnih mest je dolžan:
– postaviti zadostno število javnih plakatnih mest glede na krajevne potrebe,
– zagotoviti zgledno urejenost plakatnih mest in neposredne okolice,
– odstraniti obvestilna sredstva z javnih plakatnih mest v treh dneh po izteku roka iz 14. člena tega odloka,
– takoj odstraniti iz javnih plakatnih mest in iz drugih mest obvestilna sredstva, nameščena neposredno in v nasprotju z določili tega odloka (tretji odstavek 10. člena),
– takoj odstraniti plakatna mesta, ki nimajo vidne označbe upravljavca ali niso postavljena v skladu z dovoljenjem za postavitev ali za katera ni bilo pridobljeno dovoljenje v skladu s tem odlokom (drugi odstavek 9. člena).
– brezplačno nameščati in odstranjevati obvestilna sredstva za tiste subjekte, ki so oproščeni plačila komunalne takse za plakatiranje.
16. člen
Upravljavec javnih plakatnih mest je koncesionar, ki se mu podeli koncesija za plakatiranje.
17. člen
Koncesijo za plakatiranje Občina Krško podeli enemu koncesionarju za območje cele občine za čas 10 let. Koncesija se lahko podaljša na način in pod pogoji, določenimi v koncesijski pogodbi.
Začetek izvajanja koncesije se šteje od dneva sklenitve koncesijske pogodbe.
18. člen
Koncesionar mora izpolnjevati naslednje pogoje:
– da je fizična ali pravna oseba, registrirana za opravljanje dejavnosti plakatiranja,
– da predloži dokaze in garancije, da je sposoben zagotoviti izvajanje dejavnosti upravljavca javnih plakatnih mest v skladu s tem odlokom,
– da predloži predlog lokacij javnih plakatnih mest,
– da predloži idejno zasnovo vrst in oblik javnih plakatnih mest,
– da predloži oceno stroškov za postavitev, upravljanje in vzdrževanje javnih plakatnih mest,
– da predloži oceno cene za nameščanje in odstranjevanje obvestilnih sredstev in za pridobivanje dovoljenj za plakatiranje.
19. člen
Koncesionar ima naslednje pravice in obveznosti:
– pravico do izključnega nameščanja obvestilnih sredstev na javnih plakatnih mestih,
– pravico, da se mu vložena sredstva za izdelavo oziroma postavitev plakatnih mest in druga sredstva, vložena v dejavnost, ki je predmet koncesije, povrnejo iz cene za nameščanje in odstranjevanje obvestilnih sredstev,
– pravico in obveznost do upravljanja in vzdrževanja javnih plakatnih mest ter nameščanja in odstranjevanja obvestilnih sredstev,
– pravico in obveznost pridobivanja dovoljenj za postavitev plakatnih mest za vse načine izvajanja plakatiranja in pravico do povrnitve stroškov za pridobivanje dovoljenj,
– pravico in obveznost obračunavanja in sprejemanja plačil komunalnih taks za plakatiranje za vse vrste plakatiranja,
– druge pravice, obveznosti in pooblastila določene s tem odlokom in koncesijsko pogodbo.
20. člen
Javni razpis o koncesiji za plakatiranje izvede skladno z zakonom, odlokom o lokalnih gospodarskih javnih službah in tem odlokom, komisija za izvedbo javnega razpisa in presojo ponudb, ki jo imenuje občinski svet.
Javni razpis se objavi v Uradnem listu RS.
Javni razpis vsebuje:
– predmet koncesije,
– dinamiko izvajanja (rok, zmogljivost),
– pogoje za koncesionarja,
– pogoje za pridobitev koncesije,
– čas za katerega se koncesija daje,
– elemente, ki jih mora vsebovati prijava na razpis (pogoji za koncesionarja, predlog glede lokacij, vrste, oblike, načine in dinamike pridobitve-izdelave in postavitve javnih plakatnih mest, način nameščanja in odstranjevanja obvestilnih sredstev, rok za možni pričetek izvajanja koncesije, ocena stroškov za postavitev plakatnih mest, oceno cene za nameščanje in odstranjevanje obvestilnih sredstev, za pridobivanje dovoljenj za plakatiranje, garancije za zagotovitev finačnih sredstev za začetek izvajanja koncesije idr.),
– rok za predložitev prijav,
– rok za izbor koncesionarja,
– navedbo prednostnih meril, ki bodo vplivala na izbor koncesionarja,
– rok v katerem bodo prijavljeni obveščeni o izboru,
– rok v katerem se sklene koncesijska pogodba,
– odgovorno osebo za dajanje informacij med razpisom.
21. člen
Razpis je neuspešen, če v razpisnem roku nista predloženi najmanj dve prijavi.
Prijava je neveljavna, če ne vsebuje vseh v razpisu določenih sestavin.
Če javni razpis ni uspel, se lahko ponovi.
Če tudi na ponovni javni razpis ne prispe zadostno število prijav, se za koncesionarja lahko izbere prijavljeni kandidat, ki izpolnjuje pogoje razpisa.
22. člen
Komisija za izvedbo javnega razpisa in presojo ponudb pripravi predlog za izbiro koncesionarja.
O izbiri najugodnejšega ponudnika odloči občinski svet.
Koncesijsko pogodbo, s katero se uredijo medsebojna razmerja med koncedentom in koncesionarjem v skladu s predpisi, sklene z izbranim ponudnikom župan občine v imenu in za račun občine.
23. člen
Koncesionar krije vse stroške v zvezi s koncesijo in njenim izvajanjem (pridobitev, postavitev, upravljanja in vzdrževanje plakatnih mest idr.).
Sredstva za nameščanje in odstranjevanje obvestilnih sredstev in za pridobitev dovoljenj so prihodek koncesionarja.
Cene za nameščanje in odstranjevanje obvestilnih sredstev in za pridobitev dovoljenj določa koncesionar v soglasju s pristojnim organom občine, ki ga določi občinski svet.
24. člen
Koncesija preneha:
– s prenehanjem koncesijske pogodbe,
– z odkupom koncesije,
– z odvzemom koncesije,
– s prevzemom koncesije.
Podrobnejši pogoji in način prenehanja koncesije in pogoji za razdrtje koncesijske pogodbe se določijo v koncesijski pogodbi.
25. člen
Nadzor nad izvajanjem dejavnosti koncesionarja za plakatiranje opravlja Občina Krško.
2. Plakatna mesta pravnih oseb
26. člen
Pravne osebe lahko postavijo in urejajo plakatna mesta za lastne potrebe v skladu z določbami I. poglavja tega odloka na poslovnih objektih in funkcionalnem zemljišču teh poslovnih objektov, ki jih uporabljajo pri opravljanju svoje dejavnosti.
27. člen
Na plakatnih mestih za lastne potrebe je prepovedano izvajati obveščanje za potrebe drugih interesentov.
3. Plakati z volilno propagandnimi sporočili
28. člen
Plakatiranje z volilno propagandnimi sporočili na javnih plakatnih mestih in dodatnih plakatnih mestih se izvaja v skladu s tem odlokom in v skladu s predpisi o volilni kampanji.
29. člen
Plakatiranje volilno propagandnih sporočil zunaj plakatnih mest iz prejšnjega člena je dovoljeno po predhodni pridobitvi dovoljenja v skladu s 6. členom tega odloka in v skladu s predpisi o volilni kampanji.
III. KAZENSKE DOLOČBE
30. člen
Z denarno kaznijo od 10.000 SIT do 150.000 SIT se kaznuje za prekršek upravljavec javnih plakatnih mest in druga pravna ter fizična oseba, ki opravlja samostojno dejavnost, če:
1. postavi oziroma uredi plakatno mesto brez predhodno pridobljenega dovoljenja (prvi odstavek 6. člena)
2. postavi plakatno mesto v nasprotju z izdanim dovoljenjem (prvi odstavek 8. člena)
3. v roku 3 dni po prenehanju aktivnosti ne odstrani premično plakatno mesto ali ne odstrani obvestilnih sredstev iz stalnih plakatnih mest (drugi odstavek 8. člena)
4. na urejenem plakatnem mestu ni vidne označbe upravljavca oziroma lastnika plakatnega mesta (prvi odstavek 9. člena)
5. ne zagotovi zgledne urejenosti in rednega vzdrževanja plakatnega mesta in neposredne okolice (tretji odstavek 9. člena, druga alinea 15. člena)
6. namešča obvestilna sredstva izven dovoljenih plakatnih mest (prvi odstavek 10. člena)
7. namešča ali dovoli nameščanje plakatnih mest ali obvestilnih sredstev na svoji nepremičnini dokler ni izdano dovoljenje pristojnega organa (drugi odstavek 10. člena)
8. poškoduje plakatno mesto ali obvestilno sredstvo na plakatnih mestih, nameščenih v skladu s tem odlokom (četrti odstavek 10. člena)
9. prelepi ali kako drugače prekrije obvestilna sredstva pred potekom roka za njihovo odstranitev (peti odstavek 10. člena)
10. na plakatnih mestih namešča obvestilna sredstva brez predhodnega plačila komunalne takse za plakatiranje (prvi in drugi odstavek 12. člena)
11. namešča obvestilna sredstva na javnih plakatnih mestih brez označbe in datuma (prvi odstavek 14. člena)
12. ne odstrani s plakatnih mest uničena, poškodovana in onesnažena obvestilna sredstva ali ne namesti nova obvestilna sredstva, ki jih priskrbi naročnik (drugi odstavek 14. člena)
13. ne odstrani obvestilna sredstva iz javnih plakatnih mest in iz drugih plakatnih mest (tretja in četrta alinea 15. člena)
14. na plakatnih mestih za lastne potrebe izvaja ali dopusti obveščanje za potrebe drugih pravnih ali fizičnih oseb (27. člen)
Z denarno kaznijo od 10.000 SIT do 50.000 SIT se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Z denarno kaznijo od 10.000 SIT do 50.000 SIT se kaznuje posameznik, če stori prekršek naveden v prvem odstavku tega člena.
Pooblaščena oseba za izvajanje nadzora nad tem odlokom, lahko izterja denarno kazen v višini 10.000 SIT na kraju samem.
IV. NADZOR
31. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pooblaščene osebe za komunalni nadzor v Občini Krško in ustrezne inšpekcijske službe.
V. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
32. člen
Vsi subjekti, ki bodo v prehodnem obdobju, ki traja od veljavnosti tega odloka in do sklenitve koncesijske pogodbe z izbranim koncesionarjem, na novo urejali plakatna mesta in nameščali obvestilna sredstva, so pred tem dolžni pridobiti dovoljenje za plakatiranje neposredno pri pristojnem organu. Dovoljenje je lahko stalno ali začasno z veljavnostjo do sklenitve koncesijske pogodbe za plakatiranje z izbranim koncesionarjem.
Vsi subjekti, ki ob uveljavitvi tega odloka izvajajo plakatiranje oziroma lastniki nepremičnin na katerih se izvaja plakatiranje ob uveljavitvi tega odloka in nimajo dovoljenja, so dolžni pridobiti dovoljenje pristojnega organa v roku treh mesecev od uveljavitve tega odloka in opraviti uskladitev s pogoji izdanega dovoljenja v enem mesecu po izdaji dovoljenja.
Neizpolnitev obveznosti iz prvega in drugega odstavka tega člena pomeni prekršek za katerega se odgovorni subjekt kaznuje v skladu s 30. členom tega odloka, pristojni organ za nadzor nad izvajanjem tega odloka pa odredi odstranitev plakatnega mesta oziroma obvestilnega sredstva na stroške odgovornega subjekta.
33. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 353-6/97-1/18
Krško, dne 27. februarja 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Krško
Franci Bogovič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti