Uradni list

Številka 4
Uradni list RS, št. 4/1997 z dne 30. 1. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 4/1997 z dne 30. 1. 1997

Kazalo

236. Odlok o ureditvenem načrtu P 10 - servisno proizvodna cona ob Reški cesti v Postojni, stran 355.

Na podlagi 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93 in 71/93) in na podlagi 16. člena statuta Občine Postojna (Uradni list RS, št. 1/96) je Občinski svet občine Postojna na 17. seji dne 23. 12. 1996 sprejel
O D L O K
o ureditvenem načrtu P 10 – servisno proizvodna cona ob Reški cesti v Postojni
l. UVODNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se sprejme ureditveni načrt za območje P 10 – servisno proizvodna cona ob Reški cesti v Postojni, ki ga je izdelal AGA d.o.o. Postojna, Gregorčičev drevored 7 pod št. 012/95 v decembru 1995.
2. člen
Sestavni deli odloka so:
– posebne strokovne podlage
– ureditveni načrt – tekstualni del
– odlok o ureditvenem načrtu
– soglasja
Grafični del:
– katastrski načrt                                      M 1:2880
 – obstoječe stanje                                      M 1:500
 – situacija z rušenji                                   M 1:500
 – arhitektonsko ureditvena situacija                    M 1:500
 – načrt ureditve zelenih in tlakovanih  površin         M 1:500
 – prometna situacija                                    M 1:500
 – situacija vodovoda                                    M 1:500
 – situacija kanalizacije                                M 1:500
 – situacija elektro in TT vodov                         M 1:500
 – načrt faznosti izgradnje                              M 1:500
 – zakoličbena situacija cest                            M 1:500
– načrt zakoličbe in parcelacija funkcionalnih zemljišč  M 1:500
II. OPIS MEJE OBMOČJA OBDELAVE
3. člen
Meja ureditvenega načrta poteka na zahodu po robu cestnega telesa magistralne ceste M10-4, na severu po južnem robu melioracijskega jarka št. 2, na vzhodu po vzhodni meji parcel št. 1235/28, 1235/31 in 1235/29 ter na jugu po južni meji parcel 1235/29 in 1235/19 vse k.o. Zalog.
Znotraj območja se nahajajo parcele št. 1235/32, 1235/33, 1235/31, 1235/37, 1235/2, 1235/5, 1235/8, 1235/28, 1235/19, 1235/29, 1235/36 in 1230/3 vse k.o. Zalog. Površina območja znaša 0,8822 ha.
III. FUNKCIJA OBMOČJA S POGOJI ZA IZRABO
4. člen
Območje je namenjeno revitalizaciji in spremembi namembnosti iz objektov nekdaj namenjenih kmetijski proizvodnji in danes že industrijski proizvodnji, v objekte namenjene pretežno centralnim dejavnostim to je:
– bencinskemu servisu
– proizvodno trgovskemu centru in
– poslovno trgovskemu centru.
5. člen
Z ureditvenim načrtom je predvideno rušenje naslednjih objektov:
silos na parc. št. 1230/3, ca. 200m2 objekta na parc. št. 1235/8, objekt na parc. št. 1235/29 vse k.o. Zalog.
Na zgradbah, ki so namenjene rušenju je dovoljeno le izvajanje nujnih vzdrževalnih del. Spremembe namembnosti niso dovoljene.
IV. POGOJI URBANISTIČNEGA IN ARHITEKTURNEGA OBLIKOVANJA
6. člen
Zunanji obod načrtovanih objektov predstavlja gradbeno linijo objekta kot obvezno stavbno črto.
Velikost objektov lahko odstopa za ± 5% kolikor to omogočajo rešitve infrastrukturnih objektov in ni prizadeta zasnova in funkcionalne rešitve prometa.
Nakloni streh so 25–35 stopinj, kritina rdeča do temno rjava, razen na bencinskem servisu, kjer je tipska zasnova objektov z ravnimi strehami. Kolikor obstajajo možnosti in funkcionalne rešitve se lahko izkoristi tudi mansarde v poslovne namene.
Dozidave vetrnikov ali drugih delov zgradb na pločnik niso dovoljene. V nadstropjih je mogoče graditi lože in vogalne nekonzolne poudarke.
7. člen
Na ureditvenem območju so dovoljene naslednje gradnje in ureditve:
– gradnja bencinskega servisa, pritlične izvedbe, sodobno oblikovanega in v skladu z vsemi okoljevarstvenimi zahtevami,
– delna adaptacija in dozidava ali nadomestna gradnja proizvodno trgovskega centra, pritličje plus eno nadstropje, kota venca je max. 650 cm nad koto finalnega tlaka terena; arhitekturno oblikovanje se mora prilagoditi izpostavljeni legi in z oblikovanjem razbiti siceršnjo monolitnost podobnih objektov,
– gradnja poslovno trgovskega centra, pritličje plus eno nadstropje, kota venca je max. 600 cm nad koto finalnega tlaka terena, funkcionalni del pritličja ne sme posegati v pločnik, oblikovanje objekta mora biti funkcionalno, lahko tudi atraktivno.
V. POGOJI ZA VAROVANJE NARAVNE DEDIŠČINE IN OKOLJA
8. člen
Vse prometne površine v območju, kjer se pretakajo goriva, morajo biti izdelane iz vodotesnega in oljeodpornega betona. Površinske vode bodo speljane v odtoke preko ustrezno dimenzioniranih oljnih separatorjev. Vse kinete in jaški bodo izdelani iz vodotesnega betona in zaščiteni z oljeodpornimi premazi. Tehnološki cevovodi bodo potekali v zaščitenih PEHD ceveh, atestiranih proti agresivnosti naftnih derivatov. Položeni bodo po sistemu zaprtega pretakanja goriv, v taki izvedbi pa bodo montirani tudi črpalni agregati, da bo preprečeno izpuščanje hlapov naftnih derivatov v ozračje. Rezervoarji bodo opremljeni s po dvema vstopnima odprtinama. Izdelani bodo v dvojnem plašču in opremljeni s kontrolno napravo, ki optično in akustično opozarja na tesnost, katera je pred vkopom rezervoarja testirana, hkrati pa je izvedena tudi protikorozijska zaščita. Neposredna bližina jaškov bo tlakovana z zalikanimi armiranobetonskimi ploščami.
Predviden je nemoten dostop z mehanizacijo in prevoznimi sredstvi do vseh objektov meteorne odvodnje oziroma melioracijskih odvodnikov v širini min. 4 m, tako da prenesejo obtežbo s TGM.
Vsi ukrepi za varstvo zraka, tal, vode, varstvo pred hrupom, varstvo rastlinstva in živalstva, krajine in kulturne dediščine in organizacijski ukrepi so sestavni del ureditvenega načrta.
9. člen
Dostop za intervencijska vozila do predvidenih objektov je speljan krožno z dostopom z magistralne ceste M10-4 po južnem in severnem robu območja po skrajnem vzhodnem robu območja in z vmesnim prehodom med objektom bencinskega servisa in servisno proizvodnim objektom. Dostop v območje je možen tudi na vzdodni strani po utrjeni poljski poti. Ob požarni poti so postavljeni hidranti. Hidrantno omrežje mora biti izvedeno v skladu s pravilnikom o tehničnih normativih za hidrantno omrežje za gašenje požarov.
Vsi ukrepi za pasivno in aktivno požarno zaščito so sestavni del ureditvenega načrta.
VI. POGOJI ZA KOMUNALNO IN PROMETNO UREJANJE
Vodovod
10. člen
Navezava novega območja na obstoječi javni vodovod se izvede na istem mestu kot je že obstoječi vodovodni priključek. Na mestu priključka se uredi ustrezni vodovodni jašek s kontrolnimi zasuni. Priključni cevovod notranjega preseka 100 mm prečka nato Reško cesto ter na območju ureditve tvori zaključeno zanko. Na predvidenem odseku cevovoda se uredi tri odcepe do objektov, pred katerimi se izvede ustrezne vodomerne jaške ter montira dva nadzemna požarna hidranta za zagotovitev požarne zaščite objektov B in C.
Kanalizacija
11. člen
Na območju je predvideno ločeno zbiranje fekalnih voda iz objektov, meteornih voda z zunanjih utrjenih površin ter meteornih voda s streh objektov.
Dolgoročno je predvideno, da se fekalne vode odvajajo v mestni kanalizacijski sistem. Trenutno je v skladu z upravljavcem predvideno reševanje z nepretočnimi dvoprekatnimi greznicami za vsak objekt posebej.
Meteorne vode se odvodnjava preko rešetkastih požiralnikov s peskolovi in preko ustreznih maščobolovilcev oziroma lovilcev olj, kjer bo omogočeno izločanje olj in naftnih derivatov. Meteorna kanalizacija poteka vzdolž predvidenih cestnih površin in se preko maščobolovilca z razbremenilnikom izteka v odvodni jarek.
Strešni odtoki z objektov se preko ustreznih peskolovov speljejo v posebne meteorne kanale strešnih površin in odvedejo v obstoječi odvodni jarek.
Elektroenergetsko omrežje
12. člen
Preko obravnavanega območja poteka DV 20 KV Postojna–Strmca in ga bo potrebno prestaviti izven območja pozidave. Iz daljnovoda se izvede odcep dolžine ca. 80 m do nove transformatorske postaje na betonskem drogu moči 250 KW.
13. člen
Za potrebe obravnavanega območja je potrebno po isti trasi kot obstoječa kabelska telefonske povezava z istega priključnega mesta napeljati nov kabel ustrezne kapacitete za ca. 100 naročnikov. Znotraj kompleksa se bo kabel zaključil v primerni kabelski omari.
Promet
14. člen
V osi obstoječega križišča na magistralni cesti M10-4 pri “Livu” se predvidi pravokoten odcep proti novemu bencinskemu servisu in poslovnem centru. Prometno je območje organizirano preko enosmerne ceste, ki poteka ob zunanjem robu območja. Nanjo se navezujeta dve prečni prometnici. Na območju je predvidenih 45 urejenih parkirnih mest.
Interne cestne povezave so širine 5,5 do 7,0 m, vozni radiji so prilagojeni zahtevam tovornih vozil.
Ustroji cest so asfaltni, razen območja bencinskega servisa, kjer bo potrebno izvesti betonsko vozišče.
Na območju novourejenih cest se predvidi ustrezna vertikalna signalizacija, semaforizacija ter talne označbe za normalno odvijanje prometa.
Odpadki
15. člen
Navadni odpadki se zbirajo v tipskih posodah, ki jih določi upravljalec in se odvažajo na deponijo.
Ločeno zbiranje posebnih odpadkov (na podlagi naftnih derivatov) z obvezno evidenco in rednim odvozom na reciklažo ali iceneriranje. Zbiranje odpadkov iz oljnih separatorjev in odpadkov, onesnaženih z naftnimi derivati v zaprtih kovinskih zabojnikih na olje in vodo nepropustni podlagi.
Za skladiščenje odpadnega motornega olja je predviden prostostoječi dvoplaščni kontejner do 2 m3 z zaprtim pretakanjem. Vsebina se prečrpava v avtocisterno in odvaža v rafinerijo.
VII. ETAPE IZVAJANJA NAČRTA
16. člen
Etapnost gradnje mora slediti logičnemu funkcionalnemu zaporedju. Tako je glede na prometno lego nujno najprej urediti križišče, in potem:
1. faza: objekt A – bencinski servis: delno rušenje objekta B in silosa ter novogradnja
objekt C – poslovno-trgovski center: rušenje objekta za spravilo krme in novogradnja
objekt B – proizvodno-trgovski center: adaptacija obstoječega dela ali nadomestna gradnja
2. faza: objekt B – proizvodno-trgovski center: odstranitev 20kV daljnovoda in dozidava.
Vlll. OBVEZNOSTI INVESTITORJEV IN IZVAJALCEV
17. člen
Investitorji in izvajalci so dolžni zagotoviti:
– izgradnjo posamezne etape v celoti, s tem, da se predčasno oziroma sočasno zgrade vse potrebne komunalne naprave,
– pri izgradnji se upošteva vse ukrepe za zaščito okolja, kot izhajajo iz 8. in 9. člena in vse ukrepe, ki so navedeni v tekstualnem in grafičnem delu ureditvenega načrta,
– namembnost objektov v skladu s predvidenimi funkcionalnimi rešitvami,
– izvedbo vseh predvidenih zunanjih ureditev,
– odstopanja od gabaritov znotraj dovoljenih mer.
IX. KONČNE DOLOČBE
18. člen
Nadzor nad izvajanjem ureditvenega načrta izvajajo: Inšpekcija za prostor: Ministrstvo za okolje in prostor RS, enota Postojna, Inšpekcija za okolje Ministrstva za okolje in prostor RS, enota Postojna in ostale pristojne inšpekcijske službe ter komunalni inšpektor Občine Postojna.
19. člen
Ureditveni načrt je stalno na vpogled pri pristojnem organu za urejanje prostora Občine Postojna.
20. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 06100/001/96
Postojna, dne 23. decembra 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Postojna
Danijel Mislej, dipl. inž. str. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti