Uradni list

Številka 50
Uradni list RS, št. 50/1996 z dne 6. 9. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 50/1996 z dne 6. 9. 1996

Kazalo

2973. Odlok o komunalno-nadzorstveni službi v Občini Kamnik, stran 4306.

Na podlagi 21. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94 - odl. US, 45/94 - odl. US, 57/94, 14/95, 20/95 - odl. US, 73/95 - odl. US in 9/96 - odl. US) in 17. člena statuta Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 39/95) je Občinski svet občine Kamnik na seji dne 3. 7. 1996 sprejel
O D L O K
o komunalno-nadzorstveni službi v Občini Kamnik
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom je ustanovljena komunalno-nadzorstvena služba v Občini Kamnik ter določeni njena organizacija, pristojnosti in naloge.
2. člen
Komunalno-nadzorstvena služba opravlja komunalni nadzor v občini.
Komunalni nadzor obsega nadzor nad izvajanjem splošnih aktov Občine Kamnik, ki urejajo mirujoči promet, komunalno urejenost (čistočo občine, varstvo zelenih površin, zimsko službo, nameščanje reklam in plakatiranje ter ostalo), javni red in mir ter nadzor nad izvajanjem drugih splošnih aktov, če ti tako določajo.
II. ORGANIZACIJA
3. člen
Komunalno-nadzorstveno službo opravljajo komunalni nadzorniki.
Komunalno-nadzorstvena služba je, v skladu z določbami odloka o organizaciji in delovnem področju občinske uprave Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 47/95), upravna organizacija v sestavi oddelka za okolje in prostor.
Občinski svet lahko podeli koncesijo za izvajanje nalog komunalno-nadzorstvene službe fizični ali pravni osebi, ki ima registrirano dejavnost s področja komunalnega nadzora. Pravice in dolžnosti fizične ali pravne osebe, ki s koncesijo pridobi pravico opravljati naloge komunalnega nadzora, pri opravljanju komunalnega nadzora določi koncesijski akt v okviru pravic in dolžnosti, ki jih ima komunalno-nadzorstvena služba.
4. člen
Komunalni nadzornik ima posebno službeno izkaznico, s katero dokazuje pooblaščenost za izvajanje nadzora.
Komunalni nadzornik pri opravljanju službenih nalog nosi uniformo.
Komunalni nadzornik ima pri opravljanju službenih nalog pravico do sredstev za osebno zaščito v skladu s predpisi.
5. člen
Župan s pravilnikom predpiše obrazec službene izkaznice, uniformo in drugo opremo komunalnega nadzornika.
III. PRISTOJNOSTI
6. člen
Komunalni nadzornik ima pri izvajanju nadzora, ko ugotovi kršitev predpisa, pravico oziroma dolžnost:
– ukrepati, da se nepravilnosti in pomanjkljivosti odpravijo v roku, ki ga določi sam; v ta namen izdaja upravne odločbe in odreja druge ukrepe, ki so potrebni;
– predlagati uvedbo postopka o prekršku, naznanjati gospodarske prestopke oziroma kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti in za katera izve pri opravljanju nadzora;
– izrekati mandatno kazen in jo izterjati takoj na kraju prekrška;
– posredovati ustrezne podatke pristojnemu organu, če meni, da je potrebno sprejeti ukrepe, za katere sam ni pristojen;
– opozarjati na lažje kršitve, nepravilnosti in pomanjkljivosti;
– ugotoviti identiteto kršitelja in priče ter
– druge pravice oziroma dolžnosti, ki jih določijo občinski in drugi splošni akti.
7. člen
Posamezniki, pravne osebe in druge organizacije ter organi so dolžni komunalnemu nadzorniku omogočiti nemoteno opravljanje komunalnega nadzora in mu dati vsa potrebna pojasnila v zvezi z opravljanjem nadzora.
Posamezniki, pravne osebe in druge organizacije ter organi so dolžni izpolniti zakonito odrejen ukrep komunalnega nadzornika, ki jim nalaga odpravo nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki jih je ugotovil komunalni nadzornik.
8. člen
Če zavezanec obveznosti, ki mu je naložena z ukrepom komunalnega nadzornika, v določenem roku ne izpolni ali je ne izpolni popolnoma, lahko komunalni nadzornik odloči, da naloženo dejanje opravi druga oseba na zavezančeve stroške.
IV. KAZENSKA DOLOČBA
9. člen
Z denarno kaznijo od 5.000 do 50.000 SIT se kaznuje za prekršek posameznik:
– če ovira komunalnega nadzornika pri izvrševanju komunalnega nadzora ali mu noče dati potrebnih pojasnil v zvezi z opravljanjem nadzora (prvi odstavek 7. člena);
– če ne izpolni zakonito odrejenega ukrepa komunalnega nadzornika (drugi odstavek 7. člena), ravnanje, zaradi katerega mu je bil ukrep izrečen, pa nima znakov prekrška.
Z denarno kaznijo od 20.000 do 150.000 SIT se kaznuje za prekršek, če stori dejanje iz prejšnjega odstavka, pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, od 5.000 do15.000 SIT pa odgovorna oseba pravne osebe.
V. KONČNI DOLOČBI
10. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o ustanovitvi in nalogah službe komunalnega reda (Uradni vestnik občine Kamnik, št. 5/75 in Uradni list RS, št. 56/93).
11. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 02101-0023/96
Kamnik, dne 3. julija 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Kamnik
Igor Podbrežnik, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti