Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/1996 z dne 5. 9. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/1996 z dne 5. 9. 1996

Kazalo

2928. Pravilnik o dodeljevanju kadrovskih in službenih stanovanj Mestne občine Ljubljana ter o zamenjavah stanovanj Mestne občine Ljubljana, stran 4276.

Na podlagi 17. in 26. člena statuta Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 32/95 in 33/95) je Mestni svet mestne občine Ljubljana na 18. seji dne 14. 5. 1996 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju kadrovskih in službenih stanovanj Mestne občine Ljubljana ter o zamenjavah stanovanj Mestne občine Ljubljana
SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
Ta pravilnik določa kategorije upravičencev, pogoje in merila za dodelitev kadrovskih in službenih stanovanj v lasti Mestne občine Ljubljana (v nadaljevanju: MOL), najem ter postopek njihove oddaje v najem in zamenjave.
KADROVSKA STANOVANJA
2. člen
Kadrovska stanovanja MOL se oddajajo prosilcem s pomembnimi dosežki s svojega področja delovanja, ki so velikega pomena za MOL. Prosilci morajo imeti slovensko državljanstvo in izpolnjevati pogoje iz 3. člena tega pravilnika.
Možnost najema imajo prosilci, ki delajo ali ustvarjajo na področju MOL. Za prosilce, katerih delo je širšega pomena za Republiko Slovenijo, je potrebno skupno reševanje s pristojnimi ministrstvi.
3. člen
Do kadrovskega stanovanja MOL so upravičeni pomembni kadri, in sicer:
– priznani strokovnjaki pomembni za MOL;
– delavci inštitucij s področja družbenih dejavnosti in kulture MOL;
– znanstveno-raziskovalni delavci, ki so zaposleni na območju MOL;
– samostojni kulturni in znanstveni delavci, ki ustvarjajo na območju MOL;
– vrhunski športniki pomembni za MOL.
Prednost pri dodelitvi kadrovskega stanovanja v najem imajo izmed enakovrednih upravičencev tisti, ki so mlajši od 35 let. Strokovna služba stanovanjskega sklada ljubljanskih občin (v nadaljevanju: SSLO) ugotovi, kateri prosilci izpolnjujejo pogoje iz prvega odstavka tega člena pravilnika.
4. člen
Prosilci iz prejšnjega člena predstavljajo strokovno usposobljene kadre na navedenih področjih in imajo najmanj visoko izobrazbo, posebna specialna znanja ali vrhunske dosežke.
Če se na razpis prijavi več prosilcev iz iste inštitucije, predlaga vrstni red reševanja svojih prosilcev sama inštitucija, vendar po enakih kriterijih kot so določeni s tem pravilnikom.
5. člen
SSLO praviloma enkrat letno objavi javni razpis za oddajo kadrovskih stanovanj v najem.
Splošna pogoja, ki ju mora izpolnjevati prosilec za pridobitev kadrovskega stanovanja v najem, sta:
– da prosilec ali kdo izmed njegovih ožjih družinskih članov, ki z njim stalno prebivajo, ni najemnik socialnega ali primernega neprofitnega stanovanja oziroma ni lastnik stanovanja ali stanovanjske hiše, s tem, da se med ožje družinske člane prosilca ne šteje njegovih staršev ali posvojiteljev;
– da je prosilec upravičenec iz 3. člena tega pravilnika.
6. člen
Javni razpis vsebuje naslednje podatke:
– dokumentacijo, ki jo morajo prosilci priložiti vlogi;
– kategorijo prosilcev, ki bodo imeli prednost pri dodelitvi;
– rok, v katerem se bodo vloge sprejemale in kraj sprejemanja vlog;
– rok, v katerem bodo prosilci obveščeni o izidu razpisa.
7. člen
Pri odločanju o dodelitvi kadrovskih stanovanj MOL v najem se upoštevajo v okviru možnosti glede na razpoložljiva stanovanja še naslednja merila:
– površine glede na število družinskih članov, in sicer:
– za 1 člana največ – 44m2
– za 2 člana največ – 63m2
– za 3 člane največ – 72m2
– za 4 člane največ – 85m2
– za 5 članov največ – 102m2
– za 6 članov največ – 110m2, za vsakega nadaljnjega družinskega člana se prizna povečanje za nadaljnjih 8m2 stanovanjske površine;
– sedanje stanovanjske razmere.
Praviloma imajo prednost prosilci, ki že dalj časa nimajo rešenega stanovanjskega vprašanja.
8. člen
Upravni odbor SSLO na podlagi vlog ugotovi upravičenost prosilcev iz 3. člena tega pravilnika in sestavi predlog prioritetne liste.
9. člen
Obrazloženi prijavi za najem kadrovskega stanovanja MOL je potrebno priložiti vso, z razpisom zahtevano, dokumentacijo, sicer se vloge ne obravnava in se o tem prosilca pisno in pravočasno obvesti.
10. člen
Odločitev o oddaji posameznega stanovanja MOL v najem sprejme na podlagi predložene prioritetne liste iz 8. člena in upoštevanju mnenja župana posebna komisija mestnega sveta.
11. člen
Na odločitev komisije je možen ugovor v petnajstih dneh od dneva vročitve sklepa komisije. O ugovoru odloča mestni svet.
12. člen
Izjemoma je na predlog župana MOL ali na predlog komisije Mestnega sveta MOL možno dodeliti kadrovsko stanovanje, ki je v lasti MOL, tudi izven javnega razpisa, kadar je to poseben interes MOL.
O takšnem načinu dodelitve posameznega stanovanja odloča na predlog komisije mestnega sveta ali župana mestni svet.
SLUŽBENA STANOVANJA
13. člen
Službena stanovanja so namenjena priznanim strokovnjakom za čas, ko so zaposleni v organih MOL v mestni upravi in v inštitucijah, katerih ustanovitelj je MOL.
14. člen
Službena stanovanja se oddajajo v najem z najemno pogodbo za določen čas, to je za čas zaposlitve v organih MOL v mestni upravi in v inštitucijah, katerih ustanovitelj je MOL.
Za izpraznitev stanovanja se upošteva rok določen v najemni pogodbi, ki pa ne sme biti daljši od treh mesecev.
15. člen
Predloge za pridobitev službenih stanovanj v najem posredujejo zainteresirane inštitucije za svoje prosilce SSLO. Vloge obravnava strokovna služba SSLO, o dodelitvi službenega stanovanja pa na predlog župana odloča upravni odbor SSLO.
Kolikor inštitucija, katere ustanovitelj je MOL, predlaga več prosilcev, mora predlagati prioritetni vrstni red za svoje prosilce.
ZAMENJAVE STANOVANJ
16. člen
V okviru stanovanjskega fonda MOL je možno zamenjati stanovanje, če so izpolnjeni naslednji pogoji:
– da sta obe stanovanji v lasti MOL;
– da za nobeno od obeh stanovanj ni sprožen postopek vrnitve prejšnjim lastnikom.
17. člen
Vloge za zamenjavo stanovanj zbira strokovna služba SSLO. Vloge morajo biti obrazložene. O rešitvi vlog odloča upravni odbor SSLO.
18. člen
Prednost pri zamenjavi stanovanj imajo prosilci, ki imajo neprimerno stanovanje. V tem primeru morajo vlogi priložiti potrdilo, da so redno poravnavali stroške za dosedanje stanovanje.
Prednost bodo imeli prosilci, ki so najemniki velikih stanovanj, pa zaradi slabega finančnega stanja ne morejo poravnavati stroškov za stanovanje ali želijo iz drugih razlogov zamenjati stanovanje.
Prednost pri reševanju vlog za zamenjavo bodo imeli tudi tisti prosilci, ki bi z zamenjavo sprostili stanovanje, ki ga MOL nujno potrebuje.
PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
19. člen
Službeno ali kadrovsko stanovanje se odda v najem s sklenitvijo najemne pogodbe v skladu z določili stanovanjskega zakona (Uradni list RS, št. 18/91 in 21/94) in za profitno najemnino.
20. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati začasni pravilnik o oddaji stanovanj Mesta Ljubljane v najem, ki ga je na 117. seji dne 25. 8. 1992 sprejel Izvršni svet Skupščine mesta Ljubljane.
21. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 36-2/96
Ljubljana, dne 14. maja 1996.
Predsednik
Mestnega sveta
mestne občine Ljubljana
Dimitrij Kovačič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti