Uradni list

Številka 52
Uradni list RS, št. 52/1995 z dne 8. 9. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 52/1995 z dne 8. 9. 1995

Kazalo

2469. Odlok o proračunu Občine Krško za leto 1995, stran 4122.

Na podlagi 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94 in 14/95) ter 45. člena zakona o financiranju občin (Uradni list RS, št. 80/94) je Občinski svet na 17. seji dne 19. julija 1995 sprejel
O D L O K
o proračunu Občine Krško za leto 1995
1. člen
S proračunom Občine Krško za leto 1995 (v nadaljevanju: občinski proračun) se zagotavljajo sredstva za financiranje javne porabe v Občini Krško za leto 1995.
2. člen
Občinski proračun za leto 1995 obsega skupno 3.108,588.270 SIT, in sicer v:
a) bilanci prihodkov in odhodkov
– prihodke                                     2.760,626.000 SIT
– odhodke                                      3.071,251.270 SIT
b) računu financiranja
– prihodke                                       105,000.000 SIT
– odhodke                                         37,337.000 SIT
Natančnejši pregled prihodkov in njihova razporeditev sta zajeta v bilanci prihodkov in odhodkov, računu financiranja in posebnem delu proračuna, ki so sestavni del občinskega proračuna.
3. člen
Od prihodkov občinskega proračuna za leto 1995 se izloči 0,5% v sredstva stalne proračunske rezerve Občine Krško.
4. člen
Uporabniki sredstev občinskega proračuna (v nadaljevanju: uporabniki) smejo uporabljati sredstva proračuna le za namene, ki so določeni v posebnem delu proračuna in so določeni s finančnim načrtom uporabnika.
5. člen
Prihodki, ki jih uporabniki dosežejo s svojo dejavnostjo so prihodki občinskega proračuna in se izkazujejo v bilanci proračuna.
Sredstva za kritje stroškov v zvezi z dejavnostjo iz prejšnjega odstavka se zagotovijo v občinskem proračunu.
6. člen
Sredstva občinskega proračuna se uporabnikom med letom praviloma dodeljujejo kot mesečne akontacije, in sicer v obliki dvanajstin. Pri tem je potrebno upoštevati zapadlost uporabnikovih obveznosti in likvidnostni položaj proračuna.
Kolikor zaradi neenakomernega priliva prihodkov pride do likvidnostnih težav občinskega proračuna, se sredstva prioritetno zagotavljajo za zakonsko določene naloge, ki so opredeljene kot zagotovljena poraba posebnega dela proračuna, predvsem pa za delovanje uporabnikov.
7. člen
Kot sredstva za delovanje se uporabnikom zagotavljajo:
– sredstva za plače,
– sredstva za druge osebne prejemke,
– sredstva za prispevke delodajalca,
– sredstva za materialne stroške,
– sredstva za amortizacijo in
– sredstva za druge odhodke za delo.
8. člen
Sredstva za plače delavcev in funkcionarjev se uporabnikom zagotavljajo mesečno glede na: število zasedenih delovnih mest delavcev in funkcionarjev v skladu s sprejeto sistemizacijo, koeficiente za določanje plač za posamezne skupine delovnih mest oziroma funkcij, osnove za obračun plač, delovno dobo, uspešnost oziroma dodatno obremenjenost in posebne predpise za posebne pogoje dela.
9. člen
Kot sredstva za druge osebne prejemke se uporabnikom dodeljujejo sredstva za: prehrano med delom, regres za letni dopust, odpravnine, jubilejne nagrade, pridobitev izobrazbe, dokup let ob predčasni upokojitvi ter za druge namene opredeljene s finančnim načrtom uporabnika.
10. člen
Obseg sredstev za materialne stroške se uporabnikom določi v okviru možnosti občinskega proračuna, na podlagi izhodišč za oblikovanje javne porabe v Republiki Sloveniji ter najmanj v skladu z merili, ki so jih za posamezna področja oblikovala posamezna ministrstva in odobrilo Ministrstvo za finance RS.
Sredstva za materialne stroške se uporabnikom praviloma nakazujejo po dvanajstinah, razen stroškov ogrevanja in zavarovanja premoženja, ko župan lahko določi dinamiko nakazil glede na sezonski značaj navedenih obveznosti.
11. člen
Sredstva za amortizacijo se uporabnikom določijo in zagotavljajo v višini obračunane amortizacije premičnin. V primeru, ko pa te višine zaradi možnosti proračuna ni mogoče zagotoviti pa najmanj v višini določeni z normativi.
Sredstva amortizacije se lahko za posamezna področja porabe v celoti ali delno združijo. O združitvi amortizacije odloča občinski svet.
Uporabnikom se sredstva amortizacije dodelijo na podlagi predhodno izkazanih podreb po nabavi opreme, investicij in investicijskem vzdrževanju, ki jih na predlog oddelka zadolženega za posamezno področje, odobri župan. Dinamiko koriščenja sredstev amortizacije določi župan glede na proračunske možnosti in glede na nujnost odobrenih potreb.
12. člen
Uporabniki morajo nabavo opreme, investicijska in vzdrževalna dela, raziskovalne naloge ter storitve oddajati s pogodbo na podlagi javnega razpisa v skladu z odredbo o postopku za izvajanje javnega razpisa za oddajo javnih naročil in drugih predpisov, ki urejajo to področje.
13. člen
Če se med letom znatno spremenijo delovno področje ali pristojnosti, obseg ali narava nalog ter pogoji za njihovo izvrševanje se uporabnikom lahko sorazmerno poveča ali zmanjša obseg sredstev za delo na podlagi programa, ki ga potrdi občinski svet.
14. člen
Če se med letom ukine uporabnik, njegovega dela pa ne prevzame drugi uporabnik, se neporabljena sredstva prenesejo v tekočo proračunko rezervo.
15. člen
Uporabniki morajo svoje naloge izvrševati v mejah sredstev, ki so jim dodeljena z občinskim proračunom.
Uporabniki ne smejo prevzemati na račun občinskega proračuna obveznosti, ki presegajo s proračunom določena sredstva za posamezne namene.
16. člen
Za izvrševanje občinskega proračuna je odgovoren župan.
Župan skrbi, da se prihodki med letom razporejajo sorazmerno glede na njihovo pritekanje. Če prihodki proračuna med letom ne pritekajo v predvideni višini, lahko župan začasno zmanjša ali zadrži zneske, ki so v posebnem delu proračuna razporejeni za posebne namene. Pri tem mora zagotoviti sredstva za delovanje vseh proračunskih uporabnikov v okviru zagotovljene porabe.
17. člen
Občinski svet odloča:
1. o prenosu sredstev med posameznimi nameni določnimi v posebnem delu občinskega proračuna;
2. o uporabi nerazporejenih prihodkov (tekoče proračunske rezerve) za nepredvidene, oziroma za premalo predvidene odhodke;
3. o zadolževanju občine v skladu z zakonom o financiranju občin.
18. člen
Občinski svet pooblašča župana, da odloča:
1. o uporabi sredstev stalne proračunske rezerve Občine Krško, ki v posameznih primerih ne presegajo 5% sredstev predvidenih za stalno proračunsko rezervo v letu 1995. Sredstva se lahko uporabijo samo za namene iz 1. točke 12. člena zakona o financiranju občin (Uradni list RS, št. 80/94);
2. o začasni uporabi sredstev stalne proračunske rezerve v primeru neenakomernega dotoka proračunskih prihodkov;
3. o kratkoročnem zadolževanju za financiranje nalog s področja javne porabe Občine Krško, in sicer v okviru posameznih proračunskih postavk, s tem da stroški bremenijo proračunsko postavko. Skupna višina zadolževanja po tej točki lahko znaša največ 5% občinskega proračuna.
19. člen
Za zakonito in smotrno uporabo proračunskih sredstev je odgovoren župan kot odredbodajalec.
Župan za odredbodajalca lahko pooblasti podžupana, tajnika občine ali predstojnike občinskih upravnih organov za področje njihovega dela.
20. člen
Sredstva, ki so v proračunu zagotovljena za delovanje krajevnih skupnosti, se bodo dodeljevala po merilih, ki jih določi občinski svet.
21. člen
Občina lahko najame posojilo le za financiranje investicij v infrastrukturne objekte, namenjene za opravljanje gospodarskih dejavnosti in drugih javnih služb v višini 10% zagotovljene porabe občine v letu 1994.
O najetju posojila v skladu s prejšnjim odstavkom odloča občinski svet, pogodbo pa sklene župan.
22. člen
Uporabniki sredstev občinskega proračuna so dolžni dostaviti županu poslovno poročilo za predhodno leto do roka, ki ga določi župan. Usklajene finančne načrte za tekoče leto pa najkasneje v tridesetih dneh po sprejemu občinskega proračuna.
Uporabniki, ki s svojo dejavnostjo ustvarjajo še druge prihodke, so dolžni k finančnemu načrtu predložiti pregled teh prihodkov.
23. člen
Za zakonito uporabo sredstev, ki so uporabniku dodeljena iz občinskega proračuna je odgovoren predstojnik uporabnika kot odredbodajalec.
24. člen
Za nadzor nad izvrševanjem proračuna in namensko porabo sredstev pri drugih uporabnikih je določen nadzorni odbor.
25. člen
Ta odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in prične veljati z dnem objave, uporablja pa se od 1. januarja 1995 dalje.
Št. 1-402-4/95
Krško, dne 19. julija 1995.
Podpredsednik
Občinskega sveta
občine Krško
Robert Kerin l. r.
                                    Bilanca
           prihodkov in odhodkov proračuna Občine Krško za leto 1995

A) Prihodki
                                                                           v SIT
--------------------------------------------------------------------------------
                                                                            Plan
Skupina  Vrsta prihodka                                                     1995
--------------------------------------------------------------------------------
70       Preneseni prihodki                                          717,601.000
71       Prihodki od davkov pravnih in fizičnih oseb                 605,542.000
73       Prihodki od davkov od prometa  proizvodov in storitev         5,783.000
75       Prihodki od davkov na premoženje                             15,400.000
76       Prihodki od taks, povračil in denarnih kazni                 19,000.000
77       Finančni tokovi                                             213,000.000
78       Prihodki od lastne dejavnosti in drugi prihodki           1.289,300.000
--------------------------------------------------------------------------------
7        Skupni prihodki                                            2865,626.000
--------------------------------------------------------------------------------

B) Odhodki
--------------------------------------------------------------------------------
                                                                            Plan
Skupina  Namen odhodka                                                      1995
--------------------------------------------------------------------------------
40       Delo občinskih organov                                      191,144.600
41       Delo izvajalskih organizacij                                416,061.421
42       Socialni transferji                                         150,309.011
43       Dotacije na področju družbenih dejavnosti                    75,549.905
44       Plačila storitev na področju družbenih dejavnosti            81,532.633
45       Plačila storitev ter subvencije in intervencije 
         v gospodarstvu                                              354,683.000
46       Drugi odhodki 148,347.700
47       Odhodki investicijskega značaja                           1.037,303.000
48       Finančni tokovi, oblikovanje rezerv in druge obveznosti     653,657.000
--------------------------------------------------------------------------------
4        Skupni odhodki                                            3.108,588.270
--------------------------------------------------------------------------------

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti