Uradni list

Številka 81
Uradni list RS, št. 81/1994 z dne 27. 12. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 81/1994 z dne 27. 12. 1994

Kazalo

2962. Navodilo o načinu sporočanja podatkov Uradu Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja, stran 5011.

Na podlagi tretjega odstavka 10. člena zakona o preprečevanju pranja denarja (Uradni list RS, št. 36/94) in 24. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93) izdaja minister za finance
NAVODILO
o načinu sporočanja podatkov Uradu Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja
1. člen
Organizacija iz 2. člena zakona o preprečevanju pranja denarja sporočajo podatke o gotovinskih transakcijah nad 3,600.000 SIT in vseh transakcijah, pri katerih obstajajo razlogi za sum pranja denarja, Uradu Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja (v nadaljevanju: urad) na enega od naslednjih načinov:
– po telefonu.
– po telefaksu
– s priporočeno pisemsko pošiljko
– po kurirju
– z računalniškim prenosom podatkov
– z navadno pisemsko pošiljko.
2. člen
Organizacije sporočajo uradu podatke o transakcijah, pri katerih obstajajo razlogi za sum pranja denarja, samo po telefonu, po telefaksu, s priporočeno pisemsko pošiljko, po kurirju ali z računalniškim prenosom podatkov.
3. člen
Po telefonu ali po telefaksu se uradu sporoča samo podatke o transakcijah, pri katerih obstajajo razlogi za sum pranja denarja, in to le, če transakcije še niso bile izvršene, njihova narava pa ne omogoča odlašanja.
V primerih iz prvega odstavka tega člena morajo organizacije takoj, ko jim to okoliščine omogočajo, poslati uradu podatke tudi na enega od ostalih načinov, predvidenih v 2. členu in v obliki, predpisanih v 7. členu tega navodila.
Urad potrdi prejem obvestila iz prejšnjega odstavka tega člena v pisni obliki ali z računalniškim prenosom podatkov.
4. člen
Organizacije pošiljajo uradu podatke o gotovinskih transakcijah nad 3,600.000 SIT samo po kurirju, z navadno pisemsko pošiljko ali z računalniškim prenosom podatkov.
5. člen
Banke in organizacije, ki opravljajo plačilni promet, pošiljajo uradu podatke o gotovinskih transakcijah nad 3,600.000 SIT z računalniškim prenosom podatkov. Na enak način pošiljajo uradu tudi podatke o vseh transakcijah, pri katerih obstajajo razlogi za sum pranja denarja, razen v primerih iz prvega odstavka 3. člena.
6. člen
Vsak računalniški prenos podatkov uradu mora biti. ščiten s kriptografsko metodo tako, da zagotavlja nečitljivost podatkov med njihovim prenosom.
7. člen
Organizacije pošiljajo podatke uradu na obrazcih 1 in 2, ki sta sestavna dela tega navodila, razen v primerih iz prvega odstavka 3. člena.
8. člen
Računalniški prenos podatkov iz 5. člena morajo organizacije vzpostaviti najkasneje v šestih mesecih po uveljavitvi tega navodila.
9. člen
To navodilo začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 436-13/94
Ljubljana, dne 22. decembra 1994.
Mitja Gaspari l. r.
Minister za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti