Uradni list

Številka 65
Uradni list RS, št. 65/1994 z dne 20. 10. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 65/1994 z dne 20. 10. 1994

Kazalo

2256. Odlok o ravnanju z opuščenimi vozili, stran 3655.

Na podlagi druge točke drugega odstavka 9. člena, 24. in 25. člena zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list SRS, št. 5/82, 40/84, 29/86 in Uradni list RS, št. 1/91-I), 10. in 12. člena zakona o cestah (Uradni list SRS, št. 38/81, 7/86 in 37/87), 21., 32. in 46. člena zakona o temeljih lastninskopravnih razmerjih (Uradni list SFRJ, št. 6/80 in 36/90), 54. in 84. b člena statuta mesta Ljubljane (Uradni list SRS, št. 13/86 in Uradni list RS, št. 21/91) je Skupščina mesta Ljubljane na 22. skupni seji dne 6. 10. 1994 sprejela
ODLOK
o ravnanju z opuščenimi vozili
I. UVODNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok ureja postopek, pogoje in način odstranjevanja opuščenih vozil na javnih prometnih površinah.
2. člen
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem odloku, imajo tale pomen:
1. vozila so motorna in priklopna vozila, traktorji, kolesa z motorjem in lahki priklopniki, ki se serijsko ali posamično izdelujejo ali predelujejo ali uvažajo,
2. opuščeno vozilo je vozilo, s katerega so odstranjene registrske tablice ali je brez veljavne registracije ali je huje poškodovano in nihče ne skrbi zanj,
3. pristojni inšpektorat Mestne uprave za inšpekcijske službe je v odloku odredbodajalec,
4. organizacija za vzdrževanje cest je v odloku izvajalec.
II. POSTOPEK
3. člen
Odredbodajalec v postopku odstranjevanja opuščenega vozila najprej opozori lastnika opuščenega vozila z nalepko na vozilu in priporočeno pošto, da je dolžan v roku osem dni odstraniti opuščeno vozilo z javne prometne površine.
– Če v določenem roku lastnik ne odstrani opuščenega vozila, izda odredbodajalec odločbo o odstranitvi in odložitvi opuščenega vozila na določen varovan prostor in obvesti upravo za notranje zadeve.
4. člen
Odredbodajalec v zvezi z odstranitvijo opuščenega vozila izdela zapisnik o stanju vozila in fotografijo vozila. Zapisnik mora vsebovati naslednje podatke: datum opozorila lastniku vozila, datum odstranitve, tip vozila, stanje vozila, podatke o lastniku vozila, če je ta znan, lokacijo opuščenega vozila, opis načina odvoza.
5. člen
Na podlagi odločbe odredbodajalca izvajalec odstrani z javne prometne površine opuščeno vozilo..
6. člen
Izvajalec zapisniško preda opuščeno vozilo upravljalcu skladišča opuščenih vozil.
III. VAROVANJE OPUŠČENIH VOZIL
7. člen
Upravljalec skladišča opuščenih vozil je pooblaščena pravna ali fizična oseba, ki jo določi Izvršni svet Skupščine mesta Ljubljane in z njo sklene pogodbo o varovanju opuščenih vozil.
8. člen
Upravljalec skladišča opuščenih vozil zagotavlja za varovanje opuščenih vozil:
– ograjen prostor,
– 24-urno fizično zavarovanje prostora,
– poslovni prostor za opravljanje administrativnih opravil.
9. člen
Upravljalec skladišča opuščenih vozil mora voditi evidenčno knjigo, ki vsebuje naslednje podatke:
– zapisnik o stanju vozila, fotografijo vozila in tip vozila, ki ga je izdelal odredbodajalec,
– datum in uro prevzema vozila
– podatke o lastniku vozila, če je ta znan,
– stroške za vsako vozilo,
– podatke o prodaji vozila,
– dohodek od prodanega vozila.
10. člen
Upravljalec skladišča opuščenih vozil mora hraniti opuščeno vozilo 7 dni od datuma prevzema opuščenega vozila.
V tem času pozove lastnika opuščenega vozila, če je ta znan, da odpelje vozilo proti plačilu vseh stroškov odvoza in hrambe.
Upravljalec skladišča opuščenih vozil izda vozilo lastniku na podlagi listine, ki dokazuje lastništvo.
11. člen
Po roku iz prvega odstavka 10. člena tega odloka se smatra, da je lastnik vozila vozilo zapustil. V tem trenutku pridobi lastninsko pravico na opuščenem vozilu mesto Ljubljana.
12. člen
Upravljalec skladišča opuščenih vozil občasno organizira javno prodajo opuščenih vozil, ki so prešla v last mesta Ljubljane in o tem obvesti mestni upravni organ pristojen za komunalno gospodarstvo in promet.
Iz izkupička od prodanih vozil upravljalec pokrije stroške prevoza, hrambe vozil in vse druge stroške. Preostanek od izkupička upravljalec nakaže mestu Ljubljana.
13. člen
Ceno za prevoz in hrambo opuščenih vozil določi upravljalec skladišča opuščenih vozil po predhodnem soglasju Izvršnega sveta Skupščine mesta Ljubljane.
14. člen
Za opuščena vozila na skupnih funkcionalnih zemljiščih in funkcionalnih zemljiščih se lahko smiselno uporablja postopek za odstranitev opuščenih vozil na javnih prometnih površinah s tem, da je upravnik po stanovanjskem zakonu odredbodajalec v smislu tega odloka.
Za opuščena vozila na zemljiščih (kmetijskih, gozdnih) pravnih in fizičnih oseb se lahko smiselno uporablja postopek za odstranitev opuščenih vozil na javnih prometnih površinah s tem, da je lastnik zemljišča odredbodajalec v smislu tega odloka.
15. člen
Lastniki vozil lahko z vlogo zaprosijo upravljalča skladišča opuščenih vozil za varovanje vozila, če ima upravljalec na razpolago prazen prostor.
IV. KONČNA DOLOČBA
16. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 34-1/94
Ljubljana, dne 6. oktobra 1994.
Predsednik
Skupščine mesta Ljubljane
Jože Strgar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti