Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/1994 z dne 17. 6. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/1994 z dne 17. 6. 1994

Kazalo

1397. Pravilnik o raziskovalnih programih za uresničevanje nacionalnih ciljev, stran 2296.

Na podlagi 36. člena zakona o raziskovalni dejavnosti (Uradni list RS, št. 8/91) izda Minister za znanost in tehnologijo
PRAVILNIK
o raziskovalnih programih za uresničevanje nacionalnih ciljev
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik ureja oblikovanje in izvajanje raziskovalnih programov za uresničevanje ciljev nacionalnega pomena na določenem področju (v nadaljnjem besedilu: ciljni raziskovalni programi).
Ciljni raziskovalni programi organizacijsko povezujejo in strokovno koordinirajo večje število raziskovalnih in razvojnih projektov oziroma organiziranih raziskovalnih, kadrovskih in infrastrukturnih prizadevanj, ki so v neposredno podporo uresničevanju ciljev nacionalnega pomena.
Ciljni raziskovalni programi so praviloma interdisciplinarni.
2. člen
V ciljne raziskovalne programe se lahko povezujejo raziskovalni in razvojni projekti ter infrastrukturni in kadrovski programi Ministrstva za znanost in tehnologijo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), ki se že financirajo iz sredstev ministrstva, ali se izberejo na podlagi javnega razpisa ciljnega raziskovalnega programa oziroma posamičnih raziskovalnih in razvojnih tematik.
3. člen
Izbor projektov vključenih v ciljne raziskovalne programe se opravi na način in po postopku, ki je določen za posamezne vrste projektov oziroma programov, ki se financirajo iz sredstev ministrstva.
4. člen
Minister za znanost in tehnologijo (v nadaljnjem besedilu: minister) pooblasti uradno osebo ministrstva za vodenje postopka za oblikovanje ciljnih raziskovalnih programov in koordinacijo dela programskih odborov.
II. OBLIKOVANJE CILJNEGA RAZISKOVALNEGA PROGRAMA
5. člen
O oblikovanju ciljnega raziskovalnega programa odloči minister.
Pobude za oblikovanje ciljnega raziskovalnega programa lahko predložijo raziskovalci, raziskovalne organizacije in njihove skupine, nacionalni področni sveti za raziskave in razvoj ter druga ministrstva v okviru svojih pristojnosti.
6. člen
Pobuda za oblikovanje ciljnega raziskovalnega programa mora obsegati:
– opis nacionalnih ciljev, za podporo katerih se predlaga ciljni raziskovalni program,
– strokovni razlogi, ki terjajo raziskovalno in razvojno podporo nacionalnih ciljev,
– prednostna tematska področja interdisciplinarnega raziskovanja in razvoja,
– poimensko navedene člane programskega odbora in njegovega vodje.
Pobuda se predloži ministrstvu.
7. člen
Minister na podlagi predhodno pridobljenih ekspertskih mnenj sprejme odločitev o oblikovanju ciljnega raziskovalnega programa in imenuje odbor za pripravo dispozicije ciljnega raziskovalnega programa.
8. člen
Dispozicija mora vsebovati:
– opredelitev nacionalnega cilja,
– izhodiščno strukturiranje cilja,
– izhodiščno opredelitev raziskovalnih in razvojnih tematik, pomembnih za cilj,
– izbor raziskovalnih in razvojnih projektov, ki bi sodili v program,
– sestavo programskega odbora,
– raziskovalno organizacijo, kjer naj bi bil sedež ciljnega raziskovalnega programa.
9. člen
Odbor za pripravo dispozicije mora pripraviti dispozicijo v roku, ki ga določi minister s sklepom o oblikovanju ciljnega raziskovalnega programa. Če dispozicija ne vsebuje vseh sestavin iz prejšnjega člena, se odboru za pripravo dispozicije vrne v dopolnitev. Odbor je dolžan pripraviti dopolnitev v roku 15 dni. Če v navedenem roku dispozicija ni dopolnjena v skladu z zahtevami lahko minister imenuje nov odbor za pripravo dispozicije ali razveljavi sklep o oblikovanju dispozicije ciljnega raziskovalnega programa če le-te ni mogoče pripraviti.
10. člen
Dispozicijo ciljnega raziskovalnega programa se predloži v mnenje ministrstvom, v katerih delovno področje sodijo področja, ki jih podpira ciljni raziskovalni program (v nadaljnjem besedilu pristojno ministrstvo).
Pristojno ministrstvo se opredeli do dispozicije ciljnega raziskovalnega programa in možnosti za sofinanciranje programa.
11. člen
Ministrstvo v sodelovanju z odborom za pripravo ciljnega raziskovalnega programa o- dispoziciji ciljnega raziskovalnega programa organizira javno strokovno razpravo (panel), kamor povabi strokovno javnost ter predstavnike zainteresiranih uporabnikov.
12. člen
Če pristojna ministrstva oziroma panel negativno ocenijo dispozicijo ciljnega raziskovalnega programa lahko ministrstvo organizira ponovno usklajevanje. Če v roku 3 mesecev ne pride do uskladitve, minister razveljavi sklep o oblikovanju dispozicije ciljnega raziskovalnega programa.
13. člen
Ko je dispozicija pozitivno ocenjena oziroma po opravljenem usklajevanju iz prejšnjega člena minister sprejme sklep o oblikovanju ciljnega raziskovalnega programa.
Sklep vsebuje:
– naslov ciljnega raziskovalnega programa,
– dispozicijo programa,
– okvirni čas trajanja programa,
– okviren obseg raziskovalnih ur,
– okvirno vrednost programa in strukturo financiranja s strani ministrstva, drugih ministrstev in drugih virov,
– imenovanje programskega odbora in vodje programa, ki je po funkciji praviloma predsednik programskega odbora,
– organizacijo, kjer je sedež ciljnega raziskovalnega programa.
Ciljni raziskovalni program ne more trajati manj kot tri leta in ne dalj kot sedem let. Okvirno število potrebnih raziskovalcev in okvirni stroški za izvedbo raziskav se predvidijo vsaj za prva tri leta.
Ministrstvo lahko za obsežnejše in strokovno koordinacijsko zahtevnejše programe imenuje delno ali polno zaposlenega managerja programa, ki mora biti vrhunski strokovnjak s področja programa.
14. člen
O odločitvi ministra se obvesti odbor za pripravo programa ciljnega raziskovalnega programa, pristojna ministrstva in nacionalni svet za raziskave in razvoj. Program se javno objavi.
Javna objava programa lahko vsebuje tudi že javni razpis raziskovalnih in razvojnih tematik ciljnega raziskovalnega programa.
III. POSTOPEK IZBORA IZVAJALCEV CILJNEGA RAZISKOVALNEGA PROGRAMA
15. člen
Izvajalci ciljnega raziskovalnega programa se izbirajo na naslednje načine:
– z javnim razpisom raziskovalnih in razvojnih tematik iz dispozicije ciljnega raziskovalnega programa,
– z izborom projektov izmed že potekajočih raziskovalnih in razvojnih projektov, ki jih financira ali sofinancira ministrstvo.
16. člen
Javni razpis vsebuje opis ciljev in predmet raziskovanja oziroma razvoja ter pogoje določene za posamezne vrste projektov in programov.
17. člen
Predlog izbora projektov pripravi programski odbor na podlagi prednostnih list nacionalnih področnih svetov.
Projekti, ki se že financirajo iz sredstev ministrstva se lahko vključijo v ciljni raziskovalni program po predhodnem soglasju odgovornih nosilcev projektov in nacionalnega področnega sveta.
Predlog projektov odbor pošlje v potrditev Nacionalnemu svetu za raziskave in razvoj.
18. člen
Minister določi izvajalce ciljnega raziskovalnega programa in obvesti predlagatelje o rezultatih izbora.
O uvrstitvi že potekajočega raziskovalnega ali razvojnega projekta v ciljni, raziskovalni program ministrstvo obvesti odgovornega nosilca projekta, naročnika in sofinancerja ter programski odbor ciljnega raziskovalnega programa.
Prenos se opravi z zatečenim obsegom in časom trajanja projekta. Programski odbor sme po lastni presoji in v okviru odobrenih sredstev ciljnega raziskovalnega programa po dogovoru z odgovornim nosilcem prenesenega projekta predlagati spremembo časa trajanja, obsega dela in stroške projekta do 15%.
IV. ORGANIZACIJA IN UPRAVLJANJE CILJNEGA RAZISKOVALNEGA PROGRAMA
19. člen
Za uresničevanje ciljev, določenih s ciljnim raziskovalnim programom, je pristojen in odgovoren vodja programa in programski odbor.
Pristojnosti vodje programa so:
– vodi programski odbor,
– usklajuje delo raziskovalcev oziroma projektnih skupin tako, da so po prioritetnem redu pokrite raziskovalne in razvojne tematike programa ter se uresničujejo programski cilji v določenih rokih,
– sprejema odločitve o organizacijskih in finančnih vprašanjih znotraj programa in odobrenih sredstev programa,
– poroča o poteku programa programskemu odboru, ministrstvu, resornemu ministrstvu in nadzornemu svetu,
– organizira javne predstavitve programa in njegovih rezultatov,
– sopodpisuje pogodbe o izvedbi programa oziroma pogodbe o izvajanju projektov, izbranih na podlagi razpisov programa ter pogodbe, ki spreminjajo projekte, izbrane izmed že potekajočih.
Pristojnosti programskega odbora ciljnega raziskovalnega programa so:
– razpravlja o vsebinskih in strokovnih vprašanjih, vezanih na določanje programa in na raziskovalne in razvojne projekte, s katerimi se izvaja program,
– predlaga izbor projektov, razpise in izbor izvajalcev programa,
– sprejema poročila vodij projektov oziroma raziskovalcev glede poteka posameznih delov programa, jih ocenjuje in daje v presojo ekspertnim telesom ministrstva in resornim ministrstvom,
– razpravlja o ugotovitvah nadzornega sveta ter o predlogih in pripombah k programu s strani ministrstva ali resornih ministrstev ter predlaga ukrepe.
Predsednik programskega odbora ima položaj nacionalnega koordinatorja in sodeluje pri delu nacionalnega sveta za raziskave in razvoj oziroma področnih svetov, kadar obravnavajo vprašanja, ki s tičejo ciljnega raziskovalnega programa.
20. člen
Nadzor nad izvajanjem ciljnega raziskovalnega programa opravlja nadzorni svet, ki ga imenuje minister v sodelovanju s pristojnim ministrstvom izmed delavcev ministrstev in strokovnjakov.
Nadzorni svet:
– najmanj polletno pregleda stanje glede izvajanja ciljnega raziskovalnega programa z vidika nacionalnih ciljev, organizacije dela in financiranja programa,
– redno poroča ministrstvu in pristojnim resornim ministrstvom o poteku programa,
– predlaga ministrstvu in pristojnim resornim ministrstvom organizacijske, kadrovske, finančne in druge ukrepe, ki naj izboljšajo ciljni raziskovalni program, njegovo izvajanje in učinke pri podpiranju nacionalnih ciljev.
V. IZVAJANJE PROGRAMA
21. člen
Program se izvaja na podlagi veljavne dispozicije in v okviru pogodbenih določil za posamične projekte, druga programirana udejstvovanja in pokrivanje režijskih stroškov ciljnega raziskovalnega programa.
Sopodpisnik pogodb o izvedbi ciljnega raziskovalnega programa je vedno tudi vodja ciljnega raziskovalnega programa.
Sopodpisnik pogodb za projekte, ki so financirani s strani drugih ministrstev, je tudi pooblaščena oseba tega ministra.
22. člen
Izvajalci programa in programski odbor imajo dolžnost obveščati javnost o poteku in dosežkih programa in sodelovati pri promocijskih aktivnostih, ki jih organizira in izvaja ministrstvo.
VI. SPREMLJANJE IZVAJANJA CILJNEGA RAZISKOVALNEGA PROGRAMA
23. člen
Ministrstvo ima pravico vpogleda v raziskave z vidika doseganja programskih ciljev in z vidika namenskosti trošenja pogodbeno določenih finančnih sredstev.
Neposredno odgovornost za predpisani in pogodbeno določen potek programa nosi vodja ciljnega raziskovalnega programa, za posamičen projekt pa odgovorni nosilec projekta. Če ima programski odbor imenovanega programskega managerja, ta nosi odgovornost za poteku programa in namensko uporabo sredstev skladno s pogodbami, predpisi in dogovori v programskem odboru.
Manager programa, vodja programa, člani programskega odbora, izvajalci programa in koordinator ciljnih raziskovalnih programov imajo pravico in dolžnost opozoriti na nepravilnosti, ki se pojavljajo pri izvajanju programa.
24. člen
Če nastopijo okoliščine, ki onemogočajo nadaljnjo izvedbo projektov znotraj ciljnega raziskovalnega programa oziroma če se ugotovi, da gre pri izvedbi posamičnih projektov za očitne nepravilnosti, ki bistveno vplivajo na potek in izvedbo ciljnega raziskovalnega programa lahko minister začasno prekine financiranje projektov, ki sestavljajo ciljni raziskovalni program.
25. člen
Začasna ustavitev financiranja po prejšnjem členu lahko traja najdalj 30 dni. Če se po izteku tega roka ugotovi, da projekt zaradi nepravilnosti ne bo uspešno zaključen minister razdre pogodbo za ta projekt ter zahteva vrnitev že izplačanih sredstev.
26. člen
Če so problemi neizvajanja projektov, ki sestavljajo ciljni raziskovalni program takšnih razsežnosti, da onemogočajo nadaljnje izvajanje ciljnega raziskovalnega programa, minister sklep o ciljnem raziskovalnem programu razveljavi.
27. člen
Ministrstvo mora o primerih iz 25., 26. in 27. člena tega pravilnika obvestiti vodjo programa, pristojna resorna ministrstva in javnost.
28. člen
Minister najmanj enkrat letno predloži poročilo o izvajanju ciljnega raziskovalnega programa Svetu za znanost in tehnologijo Republike Slovenije.
29. člen
O oblikovanju, poteku, realizaciji in ukinjanju ciljnih raziskovalnih programov ministrstvo najmanj enkrat letno poroča Vladi Republike Slovenije.
VII. KONČNA DOLOČBA
30. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 197/94
Ljubljana, dne 6. junija 1994.
prof. dr. Rado Bohinc l. r.
Minister

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti