Uradni list

Številka 23
Uradni list RS, št. 23/1994 z dne 6. 5. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 23/1994 z dne 6. 5. 1994

Kazalo

1053. Odredba o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994, na območju občine Vrhnika, stran 1499.

Na podlagi 4. člena ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91) in 2. člena odredbe o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 (Uradni list RS, št. 72/93), ki jo je izdalo Ministrstvo za kmetijstvo in gozdarstvo Republike Slovenije ter 234. člena statuta občine Vrhnika (Uradni list SRS, št. 31/79, 5/82) je sprejel Izvršni svet Skupščine občine Vrhnika na seji dne 20. 4. 1994
ODREDBO
o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 na območju občine Vrhnike
1. člen
Da se odkrijejo in preprečijo v tej odredbi navedene živalske kužne bolezni, morata opraviti pooblaščeni Veterinarski zavod ljubljanske regije, P.O. Grosuplje, DE Vrhnika in Obratna veterinarska ambulanta Mercator Ljubljanske mlekarne, d.o.o. Kmetijska proizvodnja, Ljubljana, ukrepe za odkrivanje in preprečevanje kužnih bolezni v letu 1994. Imetniki živali so dolžni izvajati ukrepe iz te odredbe.
2. člen
VZ in OVA morata pred vsakim začetkom izvajanja ukrepov iz te odredbe o tem obvestiti Medobčinski inšpektorat občin Idrija, Logatec, Vrhnika, pristojen za veterinarsko inšpekcijo. O opravljenem delu morata poročati na predpisanih obrazcih.
3. člen
Preventivne akcije se morajo opraviti tolikokrat, da so živali stalno zaščitene.
Kontrolo imunosti opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani po programu, ki ga določi Republiška veterinarska uprava, Ministrstvo za kmetijstvo in gozdarstvo Republike Slovenije.
4. člen
VZ in OVA, ki izvajata preventivne vakcinacije in diagnostične preiskave, morata voditi evidenco o datumu vakcinacije oziroma preiskave, o. imenu in bivališču imetnika živali, opisu živali, proizvajalcu, serijski in kontrolni številki vakcine ter rezultatu vakcinacije in preiskave.
Dalje morata VZ in OVA spremljati zdravstveno stanje živali po uporabi biološkega preparata in obveščati MI, veterinarsko inšpekcijo, o vseh nezaželenih stranskih pojavih in morebitni nezanesljivi imunosti.
5. člen
Splošna vakcinacija psov proti steklini mora biti opravljena do 15. 4. 1994. Ob cepljenju psov je treba izvesti tudi dehelmintizacijo živali.
Mladi psi morajo biti vakcinirani proti steklini takoj, ko dopolnijo 4 mesece starosti.
Na stroške imetnika se na okuženem in ogroženem območju vakcinira proti steklini živali, ki se gonijo na pašo ali se pasejo brez nadzorstva.
Vakcinacijo opravi veterinarski zavod z mrtvo vakcino.
6. člen
Peroralno vakcinacijo lisičje treba opraviti po programu, ki ga odredi Republiška veterinarska uprava.
7. člen
Na stroške imetnika živali je treba opraviti vakcinacijo govedi proti bovini trihofitiji v večjih aglomeracijah.
8. člen
Na stroške imetnika živali je treba opraviti vakcinacijo plemenskih kuncev proti hemoragični bolezni.
Vakcino iz 7., 8. in 9. člena opraviti Veterinarski zavod ljubljanske regije Grosuplje, DE Vrhnika.
9. člen
Proti atipični kokošji kugi je treba vakcinirati kokoši, piščance, brojlerje, purane, japonske prepelice in matične jate fazanov:
– v perutninskih obratih organizacij in podjetij;
– v naseljih, kjer so perutninski obrati organizacij in podjetij ali večje reje zasebnih neorganiziranih rejcev;
– v obratih zasebnih neorganiziranih rejcev, kjer je reja perutnine pomembnejša gospodarska dejavnost;
– v naseljih občin, kjer je bila atipična kokošja kuga ugotovljena v zadnjih dveh letih.
Vakcinacija iz prejšnjega odstavka se opravi z živo ali mrtvo vakcino po programu imunoprofilakse (obvezno strokovno navodilo Republiške veterinarske uprave, št. 322/A-026/82 z dne 11. marca 1982) oziroma po programu imunoprofilakse, prilagojenim epizootiološki situaciji. AKK v 1994. letu. Vakcinacijo po tem členu opravijo veterinarski zavodi.
10. člen
Proti prašičji kugi je treba preventivno vakcinirati prašiče v gospodarstvih, ki imajo 10 ali več plemenskih svinj oziroma 50 ali več pitancev.
11. člen
Tuberkulinizirati je treba:
– 50% vseh krav in brejih telic v občini; X. tuberkulinizacija
– osnovno plemensko govejo čredo na farmi Bistra;
– vse plemenske merjasce. Tuberkulinizacijo opravi Veterinarski zavod.
12. člen
Na brucelozo je treba preiskati enkrat letno:
– krave v hlevih individualnih proizvajalcev z mlečno prstanastim preizkusom; v primeru sumljive ali pozitivne reakcije je treba odvzeti živalim kri za pregled;
– 20% plemenskih živali iz osnovne goveje črede in bike plemenjake na farmi Bistra, Mercator-Ljubljanske mlekarne, DOO Kmetijska proizvodnja, Ljubljana.
Vzorce mleka in krvi odvzame VZ. Mlečno prstanasto preiskavo in laboratorijske preiskave krvi (SA-test) opravi VF do 31. 12. 1994.
13. člen
Na mehurčasti izpuščaj govedi (IBR-IPV) je treba preiskati enkrat letno plemenjake v naravnem pripustu. Ravno tako je treba preiskati na IBR-IPV reje bikovskih mater sivo rjave pasme.
Enkrat letno je treba pregledati bike v rejskih središčih in v naravnem pripustu na vibriozo, campilobakteriozo, leptospirozo, trihomoniazo, levkozo ter opraviti pri njih koprološki in bakteriološki pregled semena glede na onesnaženost z ubikvitarnimi bakterijami.
Vzorec krvi in semena odvzame VZ v sodelovanju s Kmetijskim zavodom v Ljubljani. Preiskave opravi VF, do 31. 12. 1994.
14. člen
Na govejo levkozo je treba preiskati 5% vseh plemenskih v osnovnih čredah na Govedorejskih obratih organizacij in podjetij.
Vzorec krvi vzame VZ do 31. 12. 1994, preiskave seruma s preizkusom (precipitacije) v dogarskem gelu opravi VF.
15. člen
Pri opravljeni sanaciji v zvezi z leptospirozo je treba enkrat letno pregledati 20% še ne pregledanih plemenskih živali iz osnovne črede.
Vzorce krvi odvzame VZ do 31. 12. 1994. Serološke preiskave krvi opravi VF.
16. člen
Na kužno malokrvnost kopitarjev (IAK) morajo biti preiskani vsi plemenski žrebci v občini. Preiskati je treba tudi vse kopitarje v okuženih hlevih.
Vzorce krvi odvzame VZ. Vzorce krvi žrebcev plemenjakov odvzame VF ob rednih pregledih. Serološki pregled vzorcev krvi z gelprecipitinskim testom (Coggens test) opravi VF.
17. člen
Na hudo gnilobo čebelje zalege, nosemavost in pršičavost je treba pregledati čebelje družine vzrejevalcev matic.
Omenjene družine je treba tretirati proti varoozi z registriranimi zdravili po navodilu proizvajalca. Preiskave vzorcev mrtvic morajo biti opravljene do 30. 4. 1994.
18. člen
Na vrtoglavost je treba pregledati postrvi enkrat letno. Vzorce rib za preiskavo vzamejo VZ in jih pošljejo VF v Ljubljani.
19. člen
Ta odredba začne veljati 15. dan po objavi v Uradnem listu.
Št. 3/3-323-02/94
Vrhnika, dne 25. aprila 1994.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Vrhnika
Vili Granda, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti