Uradni list

Številka 11
Uradni list RS, št. 11/1994 z dne 28. 2. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 11/1994 z dne 28. 2. 1994

Kazalo

463. Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana občine Žalec, stran 646.

Na podlagi 1. in 2. člena Zakona o planiranju in urejanju prostora v prehodnem obdobju (Uradni list RS, št. 48/90) in 141. člena Statuta občine Žalec (Uradni list SRS, št. 46/86, 40/87, Uradni list RS, št. 5/91-I in 56/93) je Skupščina občine Žalec na skupni seji družbenopolitičnega zbora, zbora krajevnih skupnosti in zbora združenega dela dne 23. decembra 1993, sprejela
ODLOK
o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin
srednjeročnega družbenega plana občine Žalec
1. člen
S tem odlokom se spremenijo in dopolnijo Spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana občine Žalec (Uradni list RS, št. 34/92) s programsko zasnovo za območje Ločica pri Polzeli.
2. člen
Opredelitev območja
Ureditveno območje programskih zasnov obsega območje za stanovanjsko gradnjo na levem obrežju Savinje južno od ureditvenega območja počitniškega naselja Breg pri Polzeli ob upoštevanju usmeritev dolgoročnega plana občine Žalec za obdobje 1986-2000.
Meja ureditvenega območja
Severno mejo ureditvenega območja predstavlja varovalni pas variantne trase avtoceste na odseku Šentrupert
– Arja vas, zahodna meja poteka po levem bregu regulirane Savinje, vzhodna meja je predvidena glavna servisna cesta območja (urejena sedanja povezovalna pot Breg pri Polzeli
– Ločica), južna meja pa poteka v podaljšku obstoječe zazidave območja ZN Ločica pri Polzeli – I. faza proti Savinji.
Ureditveno območje se v celoti nahaja v k.o. Orla vas. Od jugozahodnega vogala območja na parceli 593 poteka meja proti severu po zahodnem robu pešpoti na levem bregu Savinje v dolžini okoli 630 m do severnega roba parcele 630/1, kjer zavije proti vzhodu ter vključi parceli 630/1 in 329/36; tu se obrne proti jugu in teče po vzhodnih robovih parcele 329/35; 329/33, 329/36, 637, 638, 639/3, severnem in vzhodnem robu parcele 329/28, vzhodnem in južnem robu parcele 329/324, južnih robovih parcel 329/25 in 329/27 in v nadaljevanju proti jugu po vzhodnem robu obstoječe ceste – parc. št. 6 68/2. V območju vzhodnega odcepa priključne ceste na regionalno cesto R
– 342 pri parc. št. 329/285 je v ureditveno območje vključen severozahodni del parcel št. 329/159 in 329/224 za ureditev cestnega križišča; zaključni odsek meje na jugu poteka preko parcel 650/2, 650/3 in 650/1 v smeri proti Savinji.
Površina ureditvenega območja je 13,32 ha.
Namenska raba prostora
Programske zasnove namenjajo površine znotraj ureditvenega območja ureditvi štirih prostorsko zaključenih območij za enodružinsko stanovanjsko gradnjo, ki je v centralnem območju dopolnjena s spremljajočimi oskrbnimi in storitvenimi dejavnostmi, v skrajnem severnem območju pa z obrtnimi dejavnostmi. Ob Savinji je predvidena ohranitev gozdnega pasu, ki se ob centru razširi v rekreacijsko območje.
Kapaciteta območja
a) 107 novih stanovanjskih enot z različnimi sistemi grupiranja enotno oblikovanih objektov (69 samostojnih enodružinskih hiš, 23-25 objektov v strnjenih nizih atrijskih hiš, 7 obrtno stanovanjskih objektov in povezan stavbni niz objektov v trškem jedru z obveznim javnim programom oskrbnih in storitvenih dejavnosti). V območje je vključenih 8 obstoječih stanovanjskih objektov in 2 objekta, ki sta v gradnji. Gostota naselitve je okoli 60 prebivalcev/ha.
b) Okoli 3,3 ha je namenjeno javnim zelenim površinam, 2,17 ha prometnim površinam, okoli 8 ha pa stavbnim zemljiščem s pripadajočimi odprtimi funkcionalnimi zemljišči.
a) Promet
Osnovno prometnico območja predstavlja rekonstruirana obstoječa cesta, ki Ločico pri Polzeli skozi območje Breg pri Polzeli povezuje z lokalnim središčem Polzela in je z lokalnimi cestami v Bregu pri Ločici priključena na regionalno cesto. Navezava te glavne dovozne ceste na regionalno cesto R-342 in na magistralno cesto M 10 bo dokončno opredeljena po sprejetju sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega piana in srednjeročnega družbenega plana občine Žalec, ki se nanašajo na odsek avtoceste Arja vas – Ločica pri Vranskem.
Sekundarne dovozne ceste do posameznih skupin objektov se bodo na vzhodu navezovale na glavno servisno cesto, s pešpotmi na zahodu pa bodo posamezna stanovanjska območja priključena na glavno peš pot, ki poteka po nasipu Savinje.
b) Vodnogospodarstvo
Obvezen je 20 metrski odmik zazidave od Savinje, nasip terena 1-2 m s prepovedjo podkletitve objektov.
c) Vodovod
Za oskrbo območja s pitno vodo je skladno s pogoji upravljalca vodovoda izvršiti večja obnovitvena dela na obstoječem vodovodnem omrežju, zgraditi povezovalni cevovod vodovodnih sistemov Žalec in Polzela ter zajeti dodatni vodni vir.
d) Kanalizacija
Odvajanje odpadnih vod bo ločeno, fekalne vode bodo speljane v že zgrajeni zbirni kanal, meteorne vode pa v ponikovalnico oziroma Savinjo. Priključitev soseske na javno kanalizacijo bo možna po izgradnji II. faze čistilne naprave Kasaze.
e) Elektrika
Obravnavano območje se bo napajalo z električno energijo skladno s pogoji upravljalca električnega omrežja.
f) PTT omrežje
Telefonsko omrežje bo potekalo skladno s pogoji upravljalca ob načrtovanih prometnicah.
Usmeritve za urbanistično in arhitektonsko oblikovanje
Urbanistično oblikovanje mora povzemati izhodišča arhitekturne krajine Spodnje Savinjske doline s funkcionalnimi in oblikovnimi posodobitvami glede na nove zahteve (hrup, osončenje, atriji, parkiranje, velikost stanovanj) tako da so ustvarjeni urbanistično-arhitekturni sklopi enodružinskih hiš (gruče, obcestne skupine, razporeditev atrijskih hiš v posameznih skupinah, ki se prilagajajo poteku dovozne ceste).
Poudarjena naj bo vzdolžna os objekta vzporedno ali pravokotno na cesto, vertikalni gabarit naj bo sestavljen iz pritličja in mansarde z višinskim poudarkom v centralni
Zasnova prometnega komunalnega in energetskega omrežja skupini, kjer naj bi bil P + 1. Podkletitev objektov ni dovoljena niveleta pritličij objektov mora upoštevati vodnogospodarske pogoje. Strehe morajo biti dvokapne s temno kritino, arhitekturna členitev fasad naj ima kombinacijo večjih in manjših okenskih odprtin, fasade naj bodo v belem ometu z dodatki kamna in manj lesa.
Na obrobjih območja se mora ohraniti in dodatno pogozditi borov gozd. Odprti prostor se naj zasadi s krajevno značilnimi vrstami vegetacije.
Usmeritve za varovanje naravnega in bivalnega okolja
Za vse nestanovanjske dejavnosti je potrebna predhodna presoja vplivov na okolje in upoštevanje veljavnih predpisov za varovanje bivalnega okolja ter pogojev soglasodajalcev.
Zasnova zaporednosti gradnje
Etapnost gradnje naj sledi urejanju posameznih krajev ločeno v zaključeni celoti s tem, da je izgradnja centralnega območja predvidena v končni fazi. V prvi etapi je potrebno zgraditi primarno cestno in komunalno infrastrukturo.
3. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-611/93
Žalec, dne 23. decembra 1993.
Predsednik
Skupščine občine Žalec
Milan Dobnik, prof. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti