Uradni list

Številka 11
Uradni list RS, št. 11/1994 z dne 28. 2. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 11/1994 z dne 28. 2. 1994

Kazalo

455. Odredba o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni za leto 1994, stran 639.

Na podlagi drugega odstavka 40. člena zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni 1. SRS, št. 37/85) in 2. člena odredbe o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 (Uradni list RS, št. 72/93) je Izvršni svet Skupščine občine Postojna na seji dne 15. 2. 1994 sprejel
ODREDBO
o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in
preprečevanja živalskih kužnih bolezni za leto 1994
1. člen
Da se odkrijejo in preprečijo v tej odredbi navedene živalske kužne bolezni mora KVZ Nova Gorica DE Postojna in Obratna ambulanta PK Pivka sprejeti v letu 1994 ukrepe zaradi odkrivanja in preprečevanja kužnih bolezni.
Imetniki živali so dolžni izvajati ukrepe iz te odredbe.
2. člen
Pooblaščene veterinarske organizacije so dolžne pred vsakim začetkom izvajanja ukrepov iz te odredbe o tem obvestiti Medobčinski upravni organ, pristojen za veterinarsko inšpekcijo. O vakcinacijah se morajo medsebojno obveščati KVZ Nova Gorica DE Postojna in Obratna ambulanta PK Pivka. O opravljenem delu morajo poročati na predpisanih obrazcih.
3. člen
Preventivne vakcinacije se morajo opraviti tolikokrat, kolikorkrat je potrebno, da so živali stalno zaščitene. Kontrolo imunosti opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani (v nadaljnjem besedilu: Veterinarska fakulteta) po programu, ki ga določi z obveznim navodilom Republiška veterinarska uprava.
4. člen
Pooblaščene veterinarske organizacije, ki opravljajo preventivne vakcinacije ali diagnostične preiskave, morajo voditi evidenco o datumu vakcinacije oziroma preiskave, imenu in bivališču imetnika živali, opisu živali, proizvajalcu, serijski in kontrolni številki vakcine, ter rezultatu vakcinacije in preiskave.
Pooblaščene veterinarske organizacije iz prejšnjega odstavka morajo spremljati zdravstveno stanje živali po uporabi biološkega preparata in obveščati medobčinski upravni organ pristojen za veterinarsko inšpekcijo, o vseh nezaželjenih stranskih pojavih in o pojavih, ki kažejo na morebitno nezanesljivo imunost.
5. člen
Proti šumečemu prisadu se morajo preventivno vakcinirati goveda in drobnica pred odgonom na pašnike, na katerih je bila v zadnjih 30 letih ugotovljena ta bolezen. Vakcinacijo iz prejšnjega odstavka opravijo vsaj 20 dni pred odgonom na pašnike KVZN. Gorica DE Postojna.
6. člen
Splošna vakcinacija psov in mačk proti steklini mora biti opravljena od 1. 2. do 15. 4. 1994.
Mladi psi morajo biti vakcinirani proti steklini takoj, ko dopolnijo 4 mesece starosti.
Proti steklini je potrebno vakcinirati tudi domače živali, ki se pasejo brez nadzorstva.
Vakcinacijo opravi KVZ Nova Gorica DE Postojna.
Ob vakcinaciji se psi dehelmentizirajo.
Peroralno vakcinacijo lisičje treba opraviti po programu, ki ga odredi Republiška veterinarska uprava.
Vakcinacijo lisic opravi KVZ Nova Gorica DE Postojna in lovske organizacije.
7. člen
Proti atipični kokošji kugi je treba vakcinirati kokoši, piščance, brojlerje, purane.
– v perutninskih obratih PK Pivka
– v perutninskih obratih KZ perutninarjev Pivka
– v naseljih, kjer so perutninski obrati PK Pivka ali večje reje individualnih proizvajalcev
– v obratih individualnih proizvajalcev, kjer je reja perutnine pomembnejša gospodarska dejavnost.
Vakcinacija iz prejšnjega odstavka se opravi z živo ali mrtvo vakcino po programu imunoprofilakse (obvezno strokovno navodilo Republiške "veterinarske uprave, št. 322/A-026/82 z dne 11. marca 1982). Vakcinacijo po tem členu opravi KVZ Nova Gorica DE Postojna, v perutninskih obratih PK Pivka, pa obratna ambulanta PK Pivka.
Vakcinacija se opravi na način, ki ga za posamezno. vakcino določi proizvajalec.
8. člen
Valilna jajca smejo izvirati le iz perutninskih jat, v katerih pri serološki preiskavi na kokošji tifus niso bili ugotovljeni pozitivni reaktorji, iz perutninskih jat, ki so bile vakcinirane proti kužnemu tremorju perutnine, Marekovi bolezni, infekcioznemu bronhitisu in Gumboro bolezni in ki po 14. tednu niso dobivale nitrofuranskih preparatov (Nitrofurazon, Furazolidon...).
Pregled z antigenom povzročitelja kokošjega tifusa po metodi hitre krvne aglutinacije, opravi KVZ Nova Gorica DE Postojna z ekipo obratne ambulante PK Pivka.
Proti Marekovi bolezni, infekcioznemu bronhitisu in Gumboro bolezni je treba vakcinirati matično jato in proizvodno jato, proti kužnemu tremorju pa le matično jato
– v perutninskih obratih PK Pivka
– v obratih individualnih proizvajalcev, kjer je reja perutnine pomembnejša gospodarska dejavnost.
Vakcinacijo proti kužnemu tremorju, infekcioznemu bronhitisu, Gumboro bolezni in Marekovi bolezni opravi KVZ Nova Gorica DE Postojna, v obratih PK Pivka pa obratna ambulanta.
Pri Marekovi bolezni se morajo prvi primeri bolezni potrditi z histološko preiskavo. Preiskavo opravi Veterinarska fakulteta. Vzorce krvi za kontrolo imunosti po določenih vakcinacijah iz 9. in 10. člena vzame obratna veterinarska ambulanta PK Pivke po programu Republiške veterinarske uprave. Preiskave za kontrolo imunosti pa mora zagotoviti obratna veterinarska ambulanta PK Pivke pri pooblaščenem inštitutu Veterinarske fakultete.
9. člen
V jatah registriranih za proizvodnjo valilnih jajc za izvoz je treba opraviti pregled po 20 vzorcev na klamidiozo.
Kri odvzame KVZ N. Gorica DE Postojna, preiskavo pa opravijo na Veterinarski fakulteti v Ljubljani.
10. člen
Proti prašičji kugi je treba preventivno vakcinirati prašiče v gospodarstvih, ki imajo 10 ali več plemenskih svinj oziroma najmanj 50 pitancev, živali pri imetnikih v neposredni bližini prašičjih farm in živali pri imetnikih, ki jih krmijo s pomijami.
Vakcinacijo iz prejšnjega odstavka se opravi s sevom K-lapiniziranega virusa. Vakcinacijo opravi KVZ Nova Gorica DE Postojna.
11. člen
Tuberkulinizirati je treba:
– nadaljnjih 50% vseh krav in brejih telic v občini
– osnovno govejo čredo KGZ Postojna
– vse plemenske merjasce
– plemenice neokuženih prašičerejskih farm (vse) Tuberkulinizacijo opravi KVZ Nova Gorica DE Postojna.
12. člen
Na brucelozo je treba preiskati 1-krat letno:
– mleko vseh krav v osnovni goveji čredi KGZ Postojna in hlevske vzorce pri individualnih pridelovalcev z mlečno prstanastim preizkusom, ob sumljivi ali pozitivni reakciji pa je treba odvzeti kri posameznim živalim za serološko preiskavo;
– 10% rej krav in/ali brejih telic v hlevih individualnih proizvajalcev z 10 ali več krav in ali brejih telic s serološkim pregledom krvi po programu, ki ga določi medobčinski veterinarski inšpektor;
– 20% plemenskim živalim v osnovni goveji čredi KGZ Postojna s serološkim pregledom krvi po programu, ki ga določi Medobčinska veterinarska inšpekcija;
– dvakrat letno je treba klinično in serološko pregledati vse ovne na infekcijo z Brucella ovis;
– vse ovce in koze pri pridelovalcih, ki pridelujejo in pregledujejo mleko za javno potrošnjo serološko in meli-tokokozo in Q mrzlico;
– 20% plemenskih prašičev s serološko preiskavo krvi po programu, ki ga določi medobčinski veterinarski inšpektor;
– odstreljene poljske zajce patoanatomsko in bakteriološko.
Vzorce mleka in krvi odvzame KVZ Nova Gorica DE Postojna. Mlečno prstanasto preiskavo opravi KVZ Nova Gorica DE Postojna.
Laboratorijske preiskave krvi goved opravi Veterinarska fakulteta.
Pregled zajcev opravi KGZ Nova Gorica DE Postojna, laboratorijske preiskave patoanatomsko sumljivih zajcev opravi Veterinarska fakulteta.
13. člen
Na bolezen Aujeszkega in TRG virus je treba preiskati 5% vzorcev krvi plemenskih prašičev.
Vzorce krvi odvzame KVZ Nova Gorica DE Postojna.
14. člen
Na mehurčasti izpuščaj pri govedu je treba enkrat letno preiskati 50% rej bikovskih mater svetlo lisaste in sivorjave pasme.
Vzorce krvi odvzame KVZ Nova Gorica DE Postojna, preiskavo pa opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
15. člen
Na govejo levkozo je treba pregledati 5% vseh plemenskih živali v osnovni goveji čredi KZG Postojna.
Vzorce krvi odvzame KVZ Nova Gorica DE Postojna. Preiskave seruma s preizkusom (precipitacije) v agarskem gelu opravi Veterinarska fakulteta.
16. člen
Na letospirozo je treba 1-krat letno pregledati 20% še ne pregledanih plemenskih živali v osnovni čredi KGZ Postojna po programu, ki ga določi Medobčinska veterinarska inšpekcija.
Na leptospirozo je treba preiskati 20% vzorcev krvi plemenskih prašičev po programu, ki ga določi Medobčinska veterinarska inšpekcija.
Na leptospirozo je treba preiskati vse konje 50 dni pred posameznim tekmovanjem, da lahko vse pozitivne živali zdravijo.
Vzorce krvi vzame KGZ Nova Gorica DE Postojna.
Serološke preiskave krvi opravi Veterinarska fakulteta.
17. člen
Na kužno malokrvnost in theilerozo kopitarjev je treba preiskati vse žrebce plemenjake. Vzorce krvi odvzame Veterinarska fakulteta ob rednih pregledih. Serološki pregled vzorcev krvi z gelprecipitinskim testom (Cogginstest) opravi Veterinarska fakulteta.
Na kužno malokrvnost je treba preiskati vse kopitarje v okuženih hlevih.
Vzorce krvi v okuženih hlevih odvzame KVZ Nova Gorica DE Postojna.
18. člen
Na hudo gnilobo čebelje zalege je treba pregledati vse čebelje družine v okolici ugotovljene okužene družine.
Preglede opravi in vzame vzorce mrtvic KVZ Nova Gorica DE Postojna, preiskave pa opravi laboratorij v Novi Gorici.
19. člen
Proti hemoragični bolezni kuncev je treba vakcinirati vse plemenske živali posameznega rejca.
Vakcinacijo opravi KVZ Nova Gorica DE Postojna.
20. člen
Ta odredba se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati takoj.
Št. 108-1/94-10
Postojna, dne 15. februarja 1994.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine
Postojna
Franc Tomažič, dipl. jur.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti