Uradni list

Številka 61
Uradni list RS, št. 61/1993 z dne 5. 11. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 61/1993 z dne 5. 11. 1993

Kazalo

2244. Odlok o spremembi dela zazidalnega načrta nad Milenkovo (Žičko) cesto v Slovenskih Konjicah (v nadaljevanju Žička cesta), stran 2990.

Na podlagi 12. člena Odloka o volitvah v zbore skupščine občine ter o pristojnosti in delu Skupščine občine Slovenske Konjice (Uradni list SRS, št. 1/90) so zbor združenega dela, zbor krajevnih skupnosti in družbenopolitični zbor na skupnem zasedanju dne 6. 10. 1993 sprejeli
ODLOK
o spremembi dela zazidalnega načrta nad Milenkovo (Žičko) cesto v Slovenskih Konjicah (v nadaljevanju Žička cesta)
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se sprejme Sprememba dela zazidalnega načrta nad Žičko cesto v Slovenskih Konjicah (v nadaljevanju besedila: sprememba ZN), ki ga je izdelal Zavod za urbanizem Velenje pod št. proj. 1126792-ZN-P.
II. MEJA IN VELIKOST OBMOČJA SPREMEMB ZN
2. člen
Meja območja spremembe ZN poteka po parcelnih mejah oziroma le-te prečka; opis poteka meje je podan v smeri urinega kazalca: začetna točka je v jugovzhodnem robu Žičke ceste v oddaljenosti okrog 55 m od odcepa proti Vinski kleti. Od tu dalje poteka meja v smeri proti jugu in severozahodu ter prečka naslednje parcele št. 918/1, 1335/1 (poljska pot), 890/1, 907, 890/1, 890/2, 887/6, 887/3; po 365 m se veja obrne proti severovzhodu in prečka parc. št. 1335/1 in 115. Meja se po 20 m spet obrne in poteka v smeri proti jugovzhodu preko parcel 115, 918/5, 917/1 ter poteka v večih lomih v smeri proti severovzhodu preko parcel št. 917/1, 917/2 ter 918/4, ko. doseže rob cestišča ceste proti Poljčanam. Od tu dalje poteka meja po robu obstoječega cestišča te ceste oziroma ob robu parcelne meje parc. št. 1337/1 v. oddaljenosti 1 m ter se zaključi v začetni točki. Vse parcele so v k.o. Konjice.
Območje, ki ga omejuje prej opisana meja, meri 19.450 m2.
3. člen
Območje spremembe dela ZN vključuje naslednje parcele št. 115 (del), 887/3 (del), 887/4 (del), 887/6 (del), 890/1 (del), 890/2 (del), 907 (del), 912/3. 912/4, 914/1, 914/2. 915/3, 917/1 (del) 917/2 (del). 918/1, 918/3, 918/4 (del), 918/5 (del), 1335/1 (del) in 1337/1 (del).
Vse parcele so v k.o. Konjice.
III. NAMEMBNOST OBMOČJA
4. člen
Sprememba dela ZN je izdelana skladno z zasnovami iz dolgoročnega plana občine – urbanistična zasnova naselja Slovenske Konjice, ki v zasnovi namenske rabe prostora opredeljuje obravnavane površine kot območje za stanovanja.
5. člen
Prometno je območje navezano na Žičko cesto. Predvideno je podaljšanje obstoječe interne dovozne ceste za stanovanjske bloke SB1 – SB5, po novopredvideni cestni povezavi (cesta 1 – 1) v dolžini 60 m z novim priključkom na Žičko cesto. Obstoječa interventna cesta južno od blokov SB3, 4 in 5 bo podaljšana za okrog 75 m in bo zaključena z obračališčem (cesta 3 – 3). Predvidena je rekonstrukcija obstoječe poti do in mimo plantaže sadja ter izvedba novega odseka ceste (2 – 2) v dolžini 220 m z novim priključkom na Žičko cesto.
6. člen
Predvidena je gradnja 2 turistično stanovanjskih objektov vzhodno od obstoječih stanovanjskih blokov SB2 in SB5 zahodno od obstoječih stanovanjskih hiš. Podana je možnost za gradnjo do 32 vkopanih garaž ob cesti 3-3. Zadnja stena niza garaž predstavlja tudi oporni zid za izvedbo ceste 2 – 2 ob južnem robu zazidave. V primeru, da gradnja garaž ne bo zanimiva, je prostor namenjen za brežino ceste 2 – 2. Na jugovzhodnem delu obravnavanega območja je predvidena gradnja 6 individualnih stanovanjskih hiš. Dovoz do njih je predviden po cesti 2-2.
IV. POGOJI ZA URBANISTIČNO IN ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE OBMOČJA, OBJEKTOV IN NAPRAV
7. člen
a) Turistično stanovanjska objekta PB1, PB2
Namembnost: ureditev turističnih apartmajev ali manjših stanovanj.
V pritličju severnega dela PB1 oziroma v I. etaži južnega dela objekta SB2 je možno urediti prostore za manjši lokal z nehrupno dejavnostjo.
Okvirne tlorisne mere: 14,60 m x 13,30 m
Etažnost: pritličje + 2 etaži (+ možnost ureditve izkoriščenega podstrešja).
Streha: dvokapnica, smer slemena S – J, zaključki s čopi, naklon strešin okrog 40°.
Oblikovanje in fasade: prilagoditi obstoječim stanovanjskim blokom SB 3, 4 in 5 na zahodni strani.
b) 6 individualnih stanovanjskih hiš: SH1 – SH6 Namembnost: Stanovanjska hiša z garažo v okviru osnovnega tlorisa.
Okvirne tlorisne mere: 10 m x 12 m
Etažnost: klet + pritličje + izkoriščeno podstrešje
Streha: dvokapnica, smer slemena SZ-JV, zaključki s čopi, naklon strešin okrog 40°.
Oblikovanje in fasade: Klasična gradnja Oblikovanje fasad je prilagoditi objektom PB1 in PB2
c) Vkopane garaže (1-32) Namembnost: garaža za osebni avtomobil Okvirne tlorisne mere: 6 m x 3 m Etažnost: klet
Streha: ravna AB plošča z nasutjem, ki naj bo urejeno kot zelena površina (zatravitev).
8. člen
Tolerance so naslednje:
– Tlorisni gabariti
Za objekta PB1 in P-B2 ni dovoljena povečava tlorisnih gabaritov objektov izven z ZN določenih gradbenih linij.
Za stanovanjske objekte (SHI – SH6) je možna povečava tlorisa v smeri sever-jug za max. 2 m; v smeri vzhod-zahod ni dovoljeno večati tlorisnih mer izven gradbenih linij kot so določene v ZN.
– Višinski gabariti
Dopustna toleranca pri višinskih gabaritih objektov je za objekta PB1, PB2 ± 0,50 m, za stanovanjske hiše (SH1 – SH6) pa ± 0,30m.
V. POGOJI ZA PROMETNO IN KOMUNALNO UREJANJE
9. člen
Območje bo prometno navezano na Žičko cesto. Izvesti je novi podaljšek internega dovoza med bloki SB1 do SB5 s priključkom na Žičko cesto, rekonstrukcijo oziroma delno novogradnjo obstoječe poti severno od sadne plantaže in podaljšek južnega dovoza do blokov SB3 in SB4 z nadaljevanjem do bloka SB5 odnosno do predvidenega turistično-stanovanjskega objekta PB2. Parkirne površine za osebne avtomobile je izvesti skladno z zazidalno zasnovo iz spremembe ZN iz 1. člena tega odloka.
10. člen
Ločene pešpoti je izvesti ob ureditvi med bloki SB5 in PB1, PB2. Dodatno je za potrebe stanovanjskih hiš SH1 do SH6 izvesti posebno pešpot s stopniščem do zgornje ceste 2-2.
Vodnogospodarske ureditve
11. člen
Na pobočju – sadovnjaku odnosno pod njim – na južnem robu ceste 2 – 2 je z drenažami zajeti vso pobočno talno vodo in jo kontrolirano odpeljati v kanalizacijo. Z vtočnimi objekti je potrebno zajeti vse površinske odvodnike – jaške. Vse vkopane stene objektov (zid garaž, južne stene PB1 in PB2 ter SH1 do SH6) je potrebno enako skrbno drenirati in odvajati v kanalizacijo.
Kanalizacija.
12. člen
Na obstoječem območju zazidave je izveden mešan sistem kanalizacije. Fekalne odplake iz objektov so preko greznic priključene na javno kanalizacijo. Enako je za vse nove objekte PB1, PB2 ter SH1 do SH6, izvesti priključke na mešano kanalizacijo preko ustrezno dimenzioniranih vodotesnih greznic.
Meteorne vode je zbirati v peskolovih (strešine objektov) ter požiralnikih (utrjene površine – asfalt), ki so opremljeni z usedalniki ter vodimo v mešano kanalizacijo.
Ob Žički cesti je obvezna izvedba ob južni (zgornji) strani novega mešanega kanala za potrebe odvodnjavanja ceste in novih objektov.
Vodovod
13. člen
Zmogljivosti obstoječega vodovodnega omrežja, ob blokih SB1 do SB5 zadostujejo za priključitev še novopredvidenih objektov. Enako je zagotovljen odjem požarne vode in podaljšanje hidrantnega omrežja (premer cevi min. 100 mm).
Elektrika in javna razsvetljava
14. člen
Novopredvidene objekte je napajati iz obstoječe TP v podaljšku ceste dovoza (1-1), enako razvod javne razsvetljave.
Telefonsko omrežje in kabelska TV
15. člen
Obstoječe TT omrežje (kabel in kanalizacija) zadostuje tudi za napajanje novopredvidenih objektov. Poseben kabelsko razdelilni sistem za CATV ni predviden.
Ogrevanje
16. člen
Za predvidene objekte turistično-bivalnih blokov PB1 in PB2 je možno zagotoviti odjem toplovodnega ogrevanja v toplotni postaji (locirano v obstoječem objektu SB4. odnosno že v objektu SB5). Razvod bo izveden v toplovodni kineti in betonski cevi 0 500mm.
Predvidene stanovanjske hiše SH1 do SH6 se bodo ogrevale iz individualnih kurišč – trdo gorivo, olje, plin.
Odpadki
17. člen
Zbiranje komunalnih odpadkov iz stanovanj je urediti z manjšimi smetnjaki za posamezne objekte. Na primernih mestih blizu vhodov v objekte ter ob cestah je za vsak objekt posebej predvideti prostore za smetnjake. Tla prostorov za smetnjake morajo biti izvedena tako (asfaltirana), da je možno čiščenje. Prostori naj bodo zaščiteni z ograjo do višine 80 cm in zasajeni z grmovnicami z zunanje strani. Dostop od smetnjakov do ceste mora biti asfaltiran.
Pri parkirnih površinah ob obstoječem objektu SB5 je urediti prostor za kontejner na kolesih za odpadke iz lokalov, in sicer ob severovzhodnem delu objekta SB5 ob dostavnih površinah. Pogoji urejanja so enaki kot pri površinah za smetnjake pri stanovanjskih objektih.
VI. DRUGI POGOJI ZA IZVEDBO ZAZIDALNEGA NAČRTA
Varstvo naravne in kulturne dediščine krajinskih značilnosti, dobrin splošnega pomena, plodne zemlje.
18. člen
* Znotraj obravnavanega območja ni evidentiranih spomeniško varovanih objektov iz 1. območij kmetijskih zemljišč.
Plodno zemljo, ki bo odstranjena pred gradnjo novih objektov, izvedbo prometnih površin in zunanjo ureditvijo pri objektih, je uporabiti za ureditev zelenic in nasipov (pri garažnih objektih).
Varovanje in izboljšanje bivalnega in delovnega okolja
19. člen
* Pri lociranju objektov je pozornost usmerjena na zadostne odmike med objekti, kar naj omogoči enakomerno osončenje vsem objektom.
* Predvideni objekti ne smejo predstavljati možnosti povečanega onesnaževanja zraka. Ogrevanje objektov je zagotoviti s priključevanjem objektov na obstoječo kotlovnico v SB1 oziroma SB2.
* Nova zazidava s svojo pretežno namembnostjo (stanovanjskimi objekti) ne sme povzročati novih virov prekomernega hrupa. Izjema je lahko dostava do lokalov. Načeloma velja, da so objekti pred hrupom z internih dovoznih cest zaščiteni z namensko hortikulturno ureditvijo.
* K vsem objektom je omogočiti dovoz urgentnih vozil po internih dovoznih cestah, ki morajo biti zgrajene tako, da omogočajo vožnjo z gasilskimi vozili (nosilnost ipd.). Zagotoviti je izgradnjo hidrantnega omrežja.
Zasaditev:
20. člen
Koncept zasaditve v spremembi ZN iz 1. člena tega odloka je osnova za podrobnejšo izdelavo v projektih zunanje ureditve posameznih objektov in pripadajočih funkcionalnih površin.
VII. ETAPNOST IZVAJANJA ZN
21. člen
Za etapnost izvedbe načeloma velja, da je pred pričetkom gradnje objektov obvezna izgradnja infrastrukture (prometne površine, komunalni vodi in naprave); gradnja objektov bo potekala po etapah:
Etapa a/: izgradnja ceste 1 – 1 s predvidenimi parkirnimi prostori in s priključkom 1 na cesto Žička cesta / Slovenske Konjice – Poljčane; gradnja turtistično stanovanjskega objekta PB1, ureditev delov pešpoti in zunanja ureditev
etapa b/: rekonstrukcija – izgradnja ceste 2-2 in izvedba priključka 2 na Žičko cesto z vzporedno izgradnjo ceste 3-3; izgradnja garaž 1-32
etapa c/: izgradnja turistično-stanovanjskega objekta PB2; ureditev delov pešpoti in zunanja ureditev
etapa d/: izgradnja stanovanjskih hiš SH1 – SH6.
Do pričetka gradnje po posameznih fazah ostaja namembnost površin nespremenjena, vendar pa je omogočiti izgradnjo načrtovane komunalne infrastrukture.
VIII. UREJANJE PROSTORA ZA OBRAMBO IN ZAŠČITO
22. člen
Interesi in potrebe po zaklanjanju in zavarovanju prebivalstva in dobrin v izrednih razmerah je urejati skladno z veljavnimi predpisi za to področje.
Za varstvo pred požarom so upoštevani temeljni pogoji in normativi, ki so določeni skladno z veljavnimi predpisi za področje varstva pred požarom.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
23. člen
Sprememba ZN nad Žičko cesto v Slovenskih Konjicah je na vpogled občanom, organizacijam in skupnostim pri upravnemu organu občine Slovenske Konjice, pristojnem za urejanje prostora.
24. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo inšpekcijske službe upravnega organa SO Slovenske Konjice.
25. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati za parcele, naštete v 3. členu tega odloka Odlok o ZN nad Milenkovo cesto v Slovenskih Konjicah (Uradni list SRS, št. 21/85).
26. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 351-4/93-8
Slovenske Konjice, dne 6. oktobra 1993.
Predsednik
Skupščine občine
Slovenske Konjice
Jože Baraga l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti