Uradni list

Številka 61
Uradni list RS, št. 61/1993 z dne 5. 11. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 61/1993 z dne 5. 11. 1993

Kazalo

2242. Odlok o spremembi dela zazidalnega načrta Center Slovenske Konjice - Prevrat (blokovna gradnja), stran 2987.

Na podlagi 12. člena Odloka o volitvah v zbore skupščine občine ter o. pristojnosti in delu Skupščine občine Slovenske Konjice (Uradni list SRS, št. 1/90) so zbor združenega dela, zbor krajevnih skupnosti in družbenopolitični zbor na skupnem zasedanju dne 6. 10. 1993 sprejeli
ODLOK
o spremembi dela zazidalnega načrta Center Slovenske Konjice – Prevrat (blokovna gradnja)
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se sprejme Sprememba dela zazidalnega načrta Center Slovenske Konjice – Prevrat – blokovna gradnja (v nadaljevanju besedila: Sprememba ZN), ki jo je izdelal Profil d.o.o. Velenje pod št. proj. 02/93 in je sestavni del tega odloka.
II. MEJA OBMOČJA OBRAVNAVE
2. člen
Območje spremembe ZN vključuje zemljišča v k.o. Konjice. Meja območja sprememb ZN poteka po parcelnih mejah oziroma le-te prečka. Opis poteka meje je podan v smeri urinega kazalca. Začetna točka je v jugovzhodnem vogalu parc, št. 363/1; od tu meja poteka v smeri proti zahodu po južnem robu te parcele in parc. št. 363/3; meja se obrne proti severu, gre po robu pare. št. 363/3 in prečka parcelo 1371/13 (opuščena železniška proga); v smeri proti vzhodu teče meja po severnem robu parcele št. 1371/13 do severovzhodnega vogala te parcele, ko se obrtne proti jugu, poteka po vzhodnih robovih parc. št. 1371/13 in 363/1 ter se zaključi v začetni točki.
Območje, ki ga omejuje prej opisana meja, meri 0,22 ha.
Območje spremembe dela ZN vključuje naslednje parcele št. 363/1,363/3 in 1371/13 k.o. Slovenske Konjice.
III. NAMEMBNOST OBMOČJA
3. člen
Sprememba dela ZN je izdelana skladno z zasnovami iz dolgoročnega plana občine – urbanistična zasnova naselja Slovenske Konjice, ki v zasnovi namenske rabe prostora opredeljuje obravnavane površine kot območje za stanovanja.
4. člen
Območje spremembe ZN je namenjeno gradnji 2 individualnih stanovanjskih hiš kot dopolnitev obstoječega stanovanjskega območja na severni strani in predvidene gradnje stanovanjskih hiš na zahodni strani.
Dovoz do obeh objektov bo po predvideni interni dovozni cesti c-c (po trasi opuščene železniške proge), ki bo zaključena z obračališčem. Ob interni dovozni cesti je predvidena ohranitev obstoječega pešdostopa na obvoznico; ob strugi Dravinje je predvidena pešpot iz smeri center Slovenske Konjice proti obvoznici.
IV. POGOJI ZA URBANISTIČNO IN ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE
5. člen
Stanovanjski hiši H8 in H9:
– Namembnost: stanovanjska hiša z garažo v okviru osnovnega tlorisa
– Okvirne tlorisne mere: 13 m x 11 m (širši del objekta) oziroma 9 m (ožji del objekta)
– Etažnost: pritličje + 1. etaža
– Streha: dvokapnica; smer slemena vzporedna z daljšo stranico objekta (V-Z), naklon strešin 25° – 30°.
– Oblikovanje in fasade: klasična gradnja; oblikovanje fasad je prilagoditi stanovanjskim objektom zahodno od obravnavanega območja (dvojčki).
Tolerance
6. člen
Toleranca pri tlorisnih merah je ± 1,0 m v obeh smereh objekta; pri tem je upoštevati odmik min. 11 m med obema hišama.
Višinski gabarit ima dopustno toleranco ± 0,30 m.
V. POGOJI ZA PROMETNO IN KOMUNALNO UREJANJE
Promet
7. člen
Dovoz do obeh predvidenih objektov bo po načrtovani interni dovozni cesti (po trasi opuščene železniške proge). Dovozna cesta bo izvedena v asfaltni izvedbi širine 3,50 m z enostranskim hodnikom za pešce širine 1,60 m. Dodatno je ob strugi Dravinje (severni breg) predvidena pešpot (širine 2,0 m).
Dovozna cesta bo priključena na obstoječo cesto a-a, oziroma njen podaljšek (b-b) predviden z osnovnim ZN. Cesta c-c k obema objektoma se zaključi s pravokotnim obračališčem.
Kanalizacija
8. člen
Oba predvidena stanovanjska objekta je potrebno obvezno priključiti na obstoječo javno kanalizacijo – kolektor, ki odvaja odplake na skupno čistilno napravo.
Vodovod
9. člen
Oba objekta je priključiti na obstoječi vodovod. Odvzem vode je predviden preko stenskega vodovodnega števca v notranjosti stavbe.
NN razvod (elektrika in javna razsvetljava)
10. člen
Oba stanovanjska objekta H8 in H9 (8 kW) je priključiti na obstoječe elektroenergetsko omrežje, napajano iz TP Prevrat 3. Za napajanje obeh objektov je potrebno pridobiti projekt preureditve NN razvoda.
Telefonsko omrežje in kabelska TV
11. člen
Stanovanjski hiši je navezati na obstoječi zemeljski TT kabel. Za predvidena objekta je izdelati tehnično dokumentacijo za telefonska priključka. Enako velja za navezavo na CATV.
Ogrevanje
12. člen
Objekta je možno priključiti na obstoječe toplovodno omrežje, ki poteka iz kotlovnice na Prevratu. Variantno je možno urediti ogrevanje v kurilnicah v posameznem stanovanjskem objektu; pri tem je obvezna uporaba čistejših goriv (olje, plin).
Odpadki
13. člen
Zbiranje komunalnih odpadkov iz stanovanj je urediti z manjšimi smetnjaki za vsak objekt posebej. Na primernih mestih blizu vhodov v objekta je za vsak objekt posebej predvideti prostor za smetnjak. Tla prostorov za smetnjake morajo biti izvedena tako (asfaltirana), da je možno čiščenje. Prostori naj bodo zaščiteni z ograjo do višine 80 cm in zasajeni z grmovnicami z zunanje strani. Dostop od smetnjakov do ceste mora biti asfaltiran. Sicer je pri ravnanju z odpadki upoštevati določila občinskega odloka o ravnanju z odpadki.
VI. DRUGI POGOJI ZA IZVEDBO ZAZIDALNEGA NAČRTA
Varstvo naravne in kulturne dediščine, krajinskih značilnosti, dobrin splošnega pomena, plodne zemlje
14. člen
Znotraj obravnavanega območja ni evidentiranih spomeniško varovanih objektov in 1. območij kmetijskih zemljišč.
Plodno zemljo, ki bo odstranjena pred gradnjo novih objektov, izvedbo prometnih površin in zunanjo ureditvijo pri objektih, je uporabiti za ureditev zelenic in nasipov.
Varovanje in izboljšanje bivalnega in delovnega okolja
15. člen
Pri lociranju objektov je pozornost usmerjena na zadostne odmike med objekti, kar naj omogoči enakomerno osončenje vsem objektom.
16. člen
Predvideni objekti ne bodo predstavljali možnosti povečanega onesnaževanja zraka. Ogrevanje objektov je predvideno s priključevanjem objektov na obstoječo kotlovnico Prevrat. Možna pa je ureditev lastnega ogrevanja, vendar je pri tem uporabiti kot gorivo olje ali plin.
17. člen
Nova objekta s svojo pretežno namembnostjo (stanovanjskimi objekti) ne bosta povzročala novih virov prekomernega hrupa. Načeloma velja, da so objekti pred hrupom z internih dovoznih cest in vzhodne obvoznice zaščiteni z namensko hortikulturno ureditvijo.
18. člen
V zasnovi ZN so upoštevani pogoji s področja varstva pred požari; k objektoma je omogočen dovoz urgentnih vozil po interni dovozni cesti, ki mora biti zgrajena tako, da omogoča vožnjo z gasilskimi vozili (nosilnost, ipd.). Predvidena je izgradnja hidrantnega omrežja, kar je detajlneje obrazloženo v poročilu za komunalni del.
Zasaditev
19. člen
Koncept zasaditve v spremembi ZN iz 1. člena tega odloka je osnova za podrobnejšo obdelavo v projektu zunanje ureditve.
20. člen
Pred izdelavo načrtov za objekte je pridobiti in upoštevati pogoje iz hidrogeološkega poročila.
VII. OBVEZNOSTI INVESTITORJEV
21. člen
Investitorji morajo pri izvajanju zazidalnega načrta, pri gradnji in pri uporabi objektov, naprav in izrabi zemljišč upoštevati:
– določbe lokacijskega dovoljenja, ki temeljijo na določilih tega odloka;
– ne smejo spreminjati namembnosti površin in objektov po tem odloku in določilih lokacijskega dovoljenj.
Za komunalno opremo zemljišč so odgovorni investitorji posameznih objektov v območju zazidave in Sklad stavbnih zemljišč občine Slovenske Konjice.
VIII. KONČNE DOLOČBE
22. člen
Površine se smejo uporabljati le za namene, ki so določeni z zazidalnim načrtom.
Do pričetka gradnje predvidenih objektov in ureditev ostaja namembnost zemljišč nespremenjena.
23. člen
Poleg določil tega odloka je upoštevati vse pogoje iz soglasij, ki so sestavni del projekta iz 1. člena tega odloka.
Pri izdelavi izvedbenih projektov prometnega, energetskega, vodovodnega in kanalizacijskega omrežja ter omrežja zvez je upoštevati idejne projekte, ki morajo temeljiti na izhodiščih iz 1. člena tega odloka.
24. člen
Zazidalni načrt je na vpogled pri pristojnih organih občine Slovenske Konjice.
25. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati za območje, ki je opisano v 2. členu tega odloka, odlok o ZN Sprememba dela osrednjega dela Slovenskih Konjic (Prevrat – blokovna gradnja) – Uradni list SRS, št. 2/87.
26. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo inšpekcijske službe občine Slovenske Konjice.
27. člen
Odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 351-14/93-8
Slovenske Konjice, dne 6. oktobra 1993.
Predsednik
Skupščine občine
Slovenske Konjice
Jože Baraga l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti