Uradni list

Številka 52
Uradni list RS, št. 52/1993 z dne 10. 9. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 52/1993 z dne 10. 9. 1993

Kazalo

1923. Pravilnik o merilih za oblikovanje cen za uporabo pokopaliških objektov in naprav ter izvajanje drugih storitev pokopališč in pogrebne dejavnosti, stran 2691.

Na podlagi 26. člena Zakona o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč (Uradni list SRS, št. 34/84 in Uradni list RS, št. 26/90), na podlagi 20., 20.a in 20.c člena Odloka o pokopališkem redu na območju občine Grosuplje (Uradni list SRS, št. 24/87 in Uradni list RS, št. 22/92 in na podlagi 53. člena Statuta občine Grosuplje, je Izvršni svet Skupščine občine Grosuplje na 51. seji dne 17. 6. 1993 sprejel
PRAVILNIK
o merilih za oblikovanje cen za uporabo pokopaliških objektov in naprav ter izvajanje drugih storitev pokopališč in pogrebne dejavnosti
1. člen
Ta pravilnik določa merila za oblikovanje cen za uporabo pokopaliških objektov in pripomočkov, za izvajanje pogrebnih storitev, za vzdrževanje pokopališkega prostora in objektov ter za izvajanje ureditvenih in širitvenih del na pokopališčih.
Merila veljajo za vsa pokopališča na območju občine. Merila predstavljajo upravljalcu pokopališča osnovo za izdelavo cenika za izvajanje pogrebne službe in pogrebnih storitev.
2. člen
Upravljalec pokopališča nudi uporabo naslednjih pokopaliških objektov in pripomočkov:
1. uporaba mrliške veže in poslovnega prostora;
2. uporaba prostora za svojce;
3. uporaba in dostava opreme za dekoracijo sobe na domu;
4. uporaba pogrebnega vozička;
5. enkratna sposojnina za prapor, za voziček za vence;
6. uporaba ozvočenja.
3. člen
Upravljalec pokopališča praviloma izvaja naslednje pogrebne storitve:
1. izkop in zasip jame;
2. organizacija pogreba;
3. kompletiranje krste;
4. preoblačenje in položitev v krsto;
5. poglobitev jame;
6. pogrebno moštvo od mrliške vežice do groba
– za žaro;
– za klasični pokop;
7. zastavonoša v pogrebnem sprevodu do groba;
8. prevoz umrlega:
– voznik, spremljevalec, uporaba vozila, gorivo
– kilometrina
9. intervencijska vozila.
4. člen
Upravljalec pokopališča je dolžan izvajati vzdrževanje pokopališkega prostora in urejevati pokopaliških prostor in prostor za odlaganje pokopaliških odpadkov.
5. člen
Upravljalec pokopališča je dolžan skrbeti za pokopališki prostor do te mere, da se v prostoru nemoteno odvijanje pokopališke in pogrebne dejavnosti. Upravljalec je dolžan skrbeti tudi za širitev pokopališča ali iskanje nove lokacije, ko se ugotovi, da bo obstoječe pokopališče v bližnji bodočnosti zapolnjeno.
6. člen
Nudenje pokopaliških objektov, pripomočkov in storitev navedenih v 2. členu. 3. členu. 4. členu in 5. členu tega pravilnika upravljalec zaračuna po veljavnem ceniku.
7. člen
Uporabo pokopaliških objektov in pripomočkov upravljalec zaračuna uporabniku ob vsakem najemu objekta ali pripomočkov posebej.
8. člen
Izvajanje storitev navedenih v 3. členu tega pravilnika zaračuna upravljalec ob vsakokratnem pogrebu svojcem pokojnika, oziroma plačniku. Storitev se zaračunava na podlagi veljavnega cenika.
9. člen
Izvajanje storitev 4. člena tega pravilnika vrši upravljalec pokopališča skozi vse leto. Sredstva zaračunava najemnikom grobov v enkratnem znesku enkrat letno, ki je sestavni del letne najemnine grobov. Sredstva se porabijo za urejanje in vzdrževanje pokopališkega prostora z neposredno okolico.
Letna najemnina grobov se zaračunava najemnikom po veljavnem ceniku in je različna za različno vrsto grobov:
– otroški grob;
– žarni grob;
– enojni klasični (ali parkovni) grob;
– dvojni klasični (ali parkovni) grob.
Za obnovitvena dela na pokopališkem prostoru, kakor tudi za širitev pokopališča ali pridobitve nove lokacije, upravljalec zaračunava najemnikom grobov »delež k investiciji«. Sredstva se zaračunavajo po veljavnem ceniku v enkratnem znesku enkrat letno in so sestavni del letne najemnine grobov.
Najemnik je dolžan upravljalcu plačati za najeti grob letno najemnino, ki je sestavljena iz osnovne cene in »deleža k investiciji«.
10. člen
Ob prvem pokopu (nov grob) upravljalec najemniku zaračuna »pokopališko pristojbino« v enkratnem znesku. Sredstva upravljalec pokopališka porabi v investicijske namene (širitve pokopališča, obnove, nove lokacije). Pokopališka pristojbina je različna za različno vrsto grobov:
– otroški grob;
– žarni grob;
– enojni klasični (ali parkovni) grob;
– dvojni klasični (ali parkovni) grob.
11. člen
Cenik na podlagi meril navedenih v tem pravilniku je dolžan izdelati in sprejemati upravljalec pokopališča.
Veljaven cenik je ob vsaki spremembi upravljalec pokopališča dolžan poslati na občinski upravni organ pristojen za cene, da bo le-ta lahko tekoče spremljal gibanje cen.
12. člen
Upravljalec pokopališča je dolžan ob vsaki spremembi objavljati cenik na krajevno običajen način.
13. člen
Pravilnik začne veljati, ko ga sprejme Izvršni svet Skupščine občine Grosuplje, objavi pa se v Uradnem listu RS in v občinskem glasilu.
Št. 353-13/91
Grosuplje, dne 17. junija 1993.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Grosuplje
Franc Ahlin, dipl. ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti