Uradni list

Številka 51
Uradni list RS, št. 51/1993 z dne 3. 9. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 51/1993 z dne 3. 9. 1993

Kazalo

1898. Pravilnik o postopku za uveljavljanje pravice do carinske oprostitve, stran 2669.

Na podlagi 31. člena carinskega zakona (Uradni list SFRJ, št. 34/90), 4. člena ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o neodvisnosti in samostojnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) ter 26. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93) izdaja minister za finance
PRAVILNIK
o postopku za uveljavljanje pravice do carinske oprostitve
1. člen
Ta pravilnik predpisuje postopek za uveljavljanje pravice do carinske oprostitve po 25. do 32. členu carinskega zakona (Uradni list SFRJ, št. 34/90).
2. člen
Da bi se uveljavila ugodnost iz 25. člena carinskega zakona, je treba carinarnici predložiti potrdilo Ministrstva za zunanje zadeve, da so uvoženi predmeti namenjeni za službene potrebe oziroma za osebno rabo oseb iz prvega odstavka omenjenega člena.
Odločbo o carinski oprostitvi izda carinarnica kot zaznamek na potrdilu Ministrstva za zunanje zadeve iz prvega odstavka tega člena.
3. člen
Da bi se uveljavila ugodnost iz 26. člena carinskega zakona, je treba carinarnici predložiti potrdilo Ministrstva za zunanje zadeve, da so uvoženi predmeti namenjeni za osebno rabo oseb iz prvega odstavka omenjenega člena in da velja za carinsko oprostitev vzajemnost.
Odločbo o carinski oprostitvi izda carinarnica kot zaznamek na potrdilu Ministrstva za zunanje zadeve iz prvega odstavka tega člena.
4. člen
Da bi se uveljavila ugodnost iz prvega odstavka 27. člena carinskega zakona, je treba carinarnici skupaj s prošnjo za carinsko oprostitev predložiti potrdilo Ministrstva za obrambo oziroma sklep vlade, da gre pri uvoženem blagu:
1. za oborožitvena sredstva in vojaško opremo ter njihove dele. vštevši tehnično, remontno in proizvodno dokumentacijo;
2. za stroje, aparate in naprave ter njihove dele, ki se uvažajo za proizvodnjo in remont oborožitvenih sredstev in vojaške opreme;
3. za proizvode za materialne rezerve za obrambo. Odločbo o carinski oprostitvi izda carinarnica kot zaznamek na prošnji iz prvega odstavka tega člena, če gre za carinsko oprostitev po 3. točki prvega odstavka 27. člena carinskega zakona, pa vpiše v odločbo številko in datum posebnega sklepa vlade, na podlagi katerega se uveljavlja pravica do carinske oprostitve.
Da bi se uveljavila ugodnost iz 1. točke drugega odstavka 27. člena carinskega zakona, je treba carinarnici skupaj s prošnjo za carinsko oprostitev predložiti potrdilo Ministrstva za obrambo, da se uvoženo blago zgotovljeni izdelki, deli, reprodukcijski material, surovine in oprema, ki se v državi ne izdelujejo, uvažajo izključno za proizvodnjo oborožitvenih sredstev in vojaške opreme na podlagi programa razvoja zmogljivosti za proizvodnjo oborožitvenih sredstev in vojaške opreme. Odločbo o carinski oprostitvi izda carinarnica kot zaznamek na predloženi prošnji.
Ministrstvo za obrambo izda potrdilo iz prvega in tretjega odstavka tega člena šele po predhodnem soglasju Ministrstva za finance.
Za uveljavitev ugodnosti iz 2. in 3. točke drugega odstavka 27. člena carinskega zakona mora upravičenec predložiti carinarnici skupaj s carinsko deklaracijo izjavo, da bo uvožene predmete uporabljal za pouk prebivalstva za obrambo in zaščito države oziroma za civilno zaščito in za potrebe ljudske obrambe ter potrdilo ustreznega splošnega združenja, da se uvoženi predmeti oziroma oprema ne proizvaja v Sloveniji. Carinarnica izda odločbo kot zaznamek na deklaraciji in vpiše številko in datum posebnega sklepa vlade, na podlagi katerega se uveljavlja pravica do carinske oprostitve.
Za uveljavitev ugodnosti iz petega odstavka 27. člena carinskega zakona izda carinarnica odločbo kot zaznamek na deklaraciji in vpiše številko in datum odločbe ministra za finance na podlagi katere se uveljavlja pravica do carinske oprostitve.
Da bi se uveljavila ugodnost iz šestega odstavka 27. člena carinskega zakona, je treba carinarnici skupaj s prošnjo za carinsko oprostitev predložiti potrdilo Ministrstva za zunanje zadeve, da so uvoženo blago aparati, naprave in instrumenti za vzdrževanje zvez z diplomatskimi in konzularnimi predstavništvi Republike Slovenije v tujini. Ministrstvo za zunanje zadeve izda navedeno potrdilo po predhodnem soglasju Ministrstva za finance. Na prošnjo za ugodnost iz šestega odstavka 27. člena carinskega zakona izda carinarnica odločbo.
Za uveljavitev ugodnosti iz sedmega in devetega odstavka 27. člena carinskega zakona se v ustrezno rubriko uvozne carinske deklaracije vpiše podlaga za uveljavljanje pravice do carinske oprostitve. Carinarnica izda odločbo o carinski oprostitvi kot zaznamek na deklaraciji in vpiše številko in datum sklepa vlade, na podlagi katerega se uveljavlja pravica do carinske oprostitve.
Evidenco o uveljavljanju ugodnosti iz prvega, drugega, petega, šestega, sedmega in devetega odstavka 27. člena carinskega zakona vodi Republiška carinska uprava.
5. člen
Potniki po 1. točki 28. člena carinskega zakona so domači in tuji državljani, ki prehajajo carinsko črto.
Potnik lahko uveljavi ugodnost iz 1. točke 28. člena carinskega zakona ne glede na to, ali je bila osebna prtljaga oddana za prevoz z istim prevoznim sredstvom, s katerim je sam dopotoval, z drugim prevoznim sredstvom, po pošti ali kako drugače, če je možno nedvomno ugotoviti, da gre za njegovo osebno prtljago.
Da bi uveljavil ugodnost iz 1. točke 28. člena carinskega zakona za osebno prtljago, ki je bila oddana za prevoz z drugim prevoznim sredstvom, po pošti ali kako drugače, mora upravičenec predložiti ustrezne dokaze, da gre za njegovo osebno prtljago. Na podlagi takšnih dokazov mu izda carinarnica osebno prtljago in zapiše na prijavo za uvoz in prevoz blaga ustrezen zaznamek.
6. člen
Upravičenec do ugodnosti iz 3. točke 28. člena carinskega zakona mora predložiti carinarnici skupaj s prošnjo za carinsko oprostitev:
1. potrdilo, da je prebil na delu v tujini najmanj dve leti brez presledka ali 24 mesecev v štirih letih. Potrdilo lahko izda diplomatsko ali konzularno predstavništvo Republike Slovenije v tujini, občinski zavod za zaposlovanje, preko katerega je bil delavec poslan na delo v tujino, če vodi o tem evidenco, ali domače podjetje, ki ga je poslalo na delo v tujino. Potrdilo za člane posadke slovenskih ladij v prometu s tujino izda poveljnik ladje oziroma domače podjetje, katerega last je ladja.
Če upravičenec nima potrdila po prvem odstavku te točke, mora dokazati čas, ki ga je prebil na delu v tujini, na drug ustrezen način (s potno listino, z ustrezno listino tuje službe za socialno zavarovanje ali tujega delodajalca ipd.);
2. pisno izjavo, da v zadnjih dveh koledarskih letih ni uveljavil ugodnosti iz tega naslova;
3. pisno izjavo, da se stalno vrača v Slovenijo. Člani posadk slovenskih ladij ne predložijo te izjave;
4. seznam gospodinjskih predmetov, ki jih prinaša ali prejema iz tujine oziroma jih bo prinesel pozneje. Seznam predmetov za svoje gospodinjstvo mora predložiti upravičenec do ugodnosti iz 3. točke 28. člena carinskega zakona carinarnici v dveh izvodih najpozneje takrat, ko vloži prošnjo za carinsko oprostitev. En izvod seznama priloži carinarnica k deklaraciji, drugega pa overi in vrne upravičencu, ter v njem navede, katere predmete je uvozil in kolikšna je njihova vrednost. Če upravičenec predmete za svoje gospodinjstvo uvozi pozneje, vendar v predpisanem enoletnem roku, mora predložiti carinarnici tudi overjeni seznam predmetov, ki mu ga je carinarnica vrnila.
Carinarnica, ki je overila seznam iz 4. točke prvega odstavka tega člena, zapiše o tem na potni listini zaznamek, navede datum in to overi s svojim pečatom.
Dan vrnitve upravičenca do ugodnosti iz 3. točke 28. člena carinskega zakona iz tujine ugotovi carinarnica iz potne listine ali na drug ustrezen način.
Na prošnjo za ugodnost iz 3. točke 28. člena carinskega zakona izda carinarnica odločbo.
Delo v tujini brez presledka po 3. točki 28. člena carinskega zakona je tudi čas, ko je nekdo na letnem dopustu, ter čas, ko je nekdo v Sloveniji po opravku, na obisku pri družini ipd.
Če upravičenec do ugodnosti iz 3. točke 28. člena carinskega zakona zaradi višje sile ni mogel uvoziti predmetov za svoje gospodinjstvo v enem letu, se čas, ko je delovala višja sila, ne všteva v ta rok.
Ob uveljavitvi ugodnosti iz 3. točke drugega odstavka 28. člena carinskega zakona pritisne carinski delavec v potnikovo potno listino štampiljko z oznako "O" in oznako leta, v katerem je bila uveljavljena omenjena ugodnost.
7. člen
Ugodnost iz 4. točke 28. člena carinskega zakona uveljavlja upravičenec na podlagi odločbe o oprostitvi plačila carine, ki jo izda carinarnica v obliki zaznamka na deklaraciji.
8. člen
Upravičenec do ugodnosti iz 5. točke 28. člena carinskega zakona mora predložiti carinarnici skupaj s prošnjo za carinsko oprostitev akt pristojnega organa v Sloveniji oziroma v tujini o dedovanju predmetov, ki jih prinese.
Da bi se uveljavila ugodnost za podedovane rabljene predmete osebne garderobe umrle osebe ali njene predmete za osebno rabo, se lahko ne glede na prvi odstavek tega člena predloži kot dokaz tudi smrtovnica.
Ugodnost iz 5. točke 28. člena carinskega zakona se ne nanaša na predmete, kupljene s podedovanim denarjem, in na predmete, kupljene z denarjem, dobljenim s prodajo podedovanih predmetov.
Na prošnjo iz prvega odstavka tega člena izda carinarnica odločbo.
9. člen
Da bi uveljavil ugodnost iz 6. točke 28. člena carinskega zakona, mora upravičenec skupaj s prošnjo za carinsko oprostitev dati carinarnici izjavo, da mu je reklamni material poslan brezplačno ter da ga bo razdelil brezplačno za reklamo.
Skupaj s prošnjo za carinsko oprostitev vzorcev mora upravičenec predložiti carinarnici izjavo, da so mu vzorci poslani brezplačno in da jih bo uporabljal izključno v namene, za katere so uvoženi.
Pošiljatelj iz tujine je tuja firma s svojimi obrati ali podružnicami v posamezni državi.
Za reklamni material in vzorce izda carinarnica odločbo o carinski oprostitvi kot zaznamek na prejemnikovi izjavi.
Uvožene vzorce mora carinarnica napraviti neuporabne za trgovske namene (s tem, da jih žigosa, preluknja ali kako drugače), vendar pa pri tem ne sme uničiti njihove glavne funkcionalne vrednosti in uporabnosti za namene, za katere so uvoženi.
10. člen
Da bi uveljavil ugodnost iz 7. točke 28. člena carinskega zakona, mora razstavljalec predložiti carinarnici prošnjo v dveh izvodih. V njej mora navesti firmo razstavljalca, ime osebe, na katero se glasi razstavljalski karton, vrsto, količino in vrednost blaga, ki se uvaža oziroma prejema iz tujine za porabo na sejmu oziroma razstavi. Odločbo o carinski oprostitvi izda carinarnica kot zaznamek na obeh izvodih prošnje, od katerih enega obdrži zase, drugega pa vrne razstavljalcu.
Ne glede na prejšnji odstavek je treba predložiti carinarnici prošnjo za carinsko oprostitev v treh izvodih, če se blago kupuje iz konsignacijskega skladišča. Odločbo o carinski oprostitvi izda carinarnica kot zaznamek na vseh treh izvodih prošnje, od Katerih enega obdrži zase, druga dva izvoda pa vrne razstavljalcu, ki na njuni podlagi kupuje blago iz konsignacijskega skladišča. Imetnik konsignacijskega skladišča obdrži en izvod in ga priloži k deklaraciji za končno carinjenje blaga, prodanega iz konsignacijskega skladišča.
Če se blago pošlje na sejem izven kraja, kjer je konsignacijsko skladišče, izda odločbo o carinski oprostitvi carinarnica, kije pristojna glede na kraj, kjer je sejem.
11. člen
Da bi uveljavil ugodnost iz 8. točke 28. člena carinskega zakona, mora upravičenec predložiti carinarnici listino, ki jo izda pristojni slovenski ali tuji organ ali organizacija, daje odlikovanje, medaljo, spomenico, športno ali drugo trofejo oziroma predmet dobil v tujini na tekmovanju, razstavi ali prireditvi mednarodnega pomena.
12. člen
Da bi uveljavil ugodnost iz 9. točke 28. člena carinskega zakona, mora upravičenec predložiti carinarnici pisno izjavo, da so predmeti, ki jih prinaša, njegova lastna dela. V izjavi morajo biti predmeti natančno označeni.
13. člen
Da bi uveljavil ugodnosti z 10. točke 28. člena carinskega zakona, mora upravičenec predložiti carinarnici skupaj s prošnjo za carinsko oprostitev dokaz, da mu je ortopedski ali drug pripomoček potreben kot nadomestek za manjkajoči oziroma okvarjeni telesni organ, oziroma dokaz, da nadomestne dele in potrošni material potrebuje za uporabo teh pripomočkov.
14. člen
Da bi uveljavil ugodnosti iz 11. točke 28. člena carinskega zakona, mora upravičenec predložiti carinarnici skupaj s prošnjo za carinsko oprostitev potrdilo pristojne zdravstvene komisije, da je končal rehabilitacijo in da je usposobljen za opravljanje določene dejavnosti, ter potrdilo ustreznega splošnega združenja, da se uvožena oprema ne proizvaja v Sloveniji.
Na podlagi prošnje iz prvega odstavka tega člena izda carinarnica odločbo o carinski oprostitvi.
15. člen
Rezervoarji, ki so tovarniško vdelani v motorna vozila, so po 12. točki 28. člena carinskega zakona rezervoarji, ki po konstrukciji ustrezajo vrsti in tipu določenega motornega vozila.
16. člen
Ugodnost iz 13. točke 28. člena carinskega zakona se prizna v skladu z določbami ustreznih meddržavnih pogodb o maloobmejnem in dvolastniškem prometu.
17. člen
Da bi uveljavil ugodnosti iz 14. točke 28. člena carinskega zakona, mora dati upravičenec skupaj s prošnjo izjavo o organiziranju mednarodnega tekmovanja ter predložiti izjavo ali fakturo tujega pošiljatelja, da pošilja medalje in plakete brezplačno. Carinarnica izda na prošnjo odločbo o carinski oprostitvi.
18. člen
Da bi uveljavil ugodnost iz 15. točke 28. člena carinskega zakona, predloži upravičenec carinarnici ustrezen zdravniški recept oziroma njegovo fotokopijo.
Odločbo o carinski oprostitvi izda carinarnica kot zaznamek na deklaraciji.
19. člen
Da bi uveljavil ugodnost iz 1. točke prvega odstavka 29. člena carinskega zakona, mora predložiti slovenski državljan carinarnici skupaj s prošnjo za carinsko oprostitev:
1. potrdilo pristojnega organa za notranje zadeve, da se je iz Slovenije izselil pred 6. aprilom 1941. Če pristojni organ upravičencu do ugodnosti ne more izdati potrdila, da se je iz Slovenije izselil pred 6. aprilom 1941, se lahko to dejstvo dokaže tudi drugače;
2. seznam gospodinjskih predmetov, ki jih prinaša oziroma uvaža, z navedbo njihove vrste in količine;
3. seznam predmetov nujnega gospodarskega inventarja.
Dan doselitve iz tujine se ugotovi iz upravičenčeve potne listine ali na drug ustrezen način.
Da bi uveljavil ugodnost iz 1. točke prvega odstavka 29. člena carinskega zakona, mora predložiti tuji državljan carinarnici skupaj s prošnjo za carinsko oprostitev:
1. potrdilo pristojnega organa za notranje zadeve, da je dobil slovensko državljanstvo oziroma da je dobil pribežališče ali dovoljenje za stalno naselitev v Sloveniji;
2. seznam gospodinjskih predmetov, ki jih prinaša oziroma uvaža, z navedbo njihove vrste in količine;
3. seznam predmetov nujnega gospodarskega inventarja.
Dan doselitve tujega državljana po 1. točki prvega odstavka 29. člena carinskega zakona je dan, ko je dobil slovensko državljanstvo, oziroma dan, ko je dobil pribežališče ali dovoljenje za stalno naselitev v Sloveniji.
Seznam gospodinjskih predmetov oziroma predmetov nujnega gospodarskega inventarja mora upravičenec iz 1. točke prvega odstavka 29. člena carinskega zakona predložiti carinarnici v dveh izvodih najpozneje takrat, ko vloži prošnjo za carinsko oprostitev. En izvod seznama priloži carinarnica k deklaraciji, drugega pa overjenega vrne upravičencu in navede predmete, ki jih je uvozil. Če upravičenec uvozi predmete za svoje gospodinjstvo pozneje, vendar v predpisanem enoletnem roku mora predložiti carinarnici overjeni seznam predmetov, ki mu ga je carinarnica vrnila.
Carinarnica, ki je overila seznam gospodinjskih predmetov oziroma predmetov nujnega gospodarskega inventarja, zapiše o tem v potno listino zaznamek, navede datum in to overi s svojim pečatom.
Če prinese ali uvozi upravičenec do ugodnosti iz 1. točke prvega odstavka 29. člena carinskega zakona predmete nujnega gospodarskega inventarja, mora predložiti tudi potrdilo pristojnega občinskega organa, da mu je dovoljeno ukvarjati se z določeno dejavnostjo, za katero uvaža predmete inventarja. Če dovoljenja za opravljanje določene dejavnosti ne more dobiti pred uvozom gospodarskega inventarja, predloži upravičenec potrdilo pristojnega občinskega organa, da po predpisih izpolnjuje pogoje za ukvarjanje z določeno dejavnostjo, za katero uvaža predmete gospodarskega inventarja, v enem letu od dneva uvoza pa mora predložiti potrdilo o tem, da mu je dovoljeno ukvarjati se z zadevno dejavnostjo.
20. člen
Da bi uveljavil ugodnost iz 2. točke prvega odstavka 29. člena carinskega zakona, mora upravičenec predložiti carinarnici skupaj s pisno prošnjo za carinsko oprostitev:
1. pismo ali fakturo tujega pošiljatelja, iz katere je razvidno, da mu pošilja blago brezplačno;
2. svojo izjavo, da uvaža blago za znanstvene, zdravstvene, kulturne, športne, humanitarne, prosvetne ali socialne namene, za varstvo človekovega življenjskega in delovnega okolja, oziroma za strokovno usposabljanje začasno nezaposlenih delavcev;
3. mnenje Ministrstva za varstvo okolja in urejanje, prostora, da rabi blago, ki se uvaža, za varstvo človekovega življenjskega okolja oziroma Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, da. rabi blago, ki se uvaža, za varstvo človekovega delovnega okolja.
4. potrdilo pristojnega ministrstva ali izpisek iz registra pristojnega sodišča, da je organizacija, za katero se uvaža blago, registrirana za opravljanje znanstvene, zdravstvene, kulturne, športne, humanitarne, prosvetne in socialne dejavnosti oziroma, da se organizacija, za katero se uvaža blago, ukvarja z učno dejavnostjo.
Na podlagi dokazov iz prvega odstavka tega člena izda carinarnica odločbo o carinski oprostitvi.
21. člen
Da bi uveljavil ugodnost iz 3. točke prvega odstavka 29. člena carinskega zakona, mora predložiti uvoznik oziroma upravičenec carinarnici skupaj s pisno prošnjo za carinsko oprostitev:
1. potrdilo pristojnega ministrstva ali izpisek iz registra pristojnega sodišča, da je podjetje, združenje umetnikov ali druga organizacija registrirana za opravljanje znanstveno – raziskovalne, izobraževalne, kulturno – izobraževalne dejavnosti, dejavnosti tehnične kulture, kulturno – umetniške dejavnosti, dejavnosti varstva kulturnih dobrin, časopisno – založniške dejavnosti tet za opravljanje radiotelevizijske ali kinematografske dejavnosti ter dejavnosti telesne kulture in športa;
2. potrdilo pristojnega ministrstva, da je blago, ki se uvaža namenjeno opravljanju dejavnosti iz prejšnje točke. Pristojno ministrstvo izda potrdilo po predhodnem soglasju Ministrstva za finance.
3. potrdilo ustreznega splošnega združenja, da se blago, ki se uvaža, ne proizvaja v Republiki Sloveniji.
4. izjavo upravičenca do ugodnosti, da bo blago uporabljal neposredno za namene za katere je zahtevana oprostitev plačila carine.
Na podlagi prošnje iz prvega odstavka tega člena izda carinarnica odločbo o carinski oprostitvi.
22. člen
Da bi se uveljavila ugodnost iz 4. točke prvega odstavka 29. člena carinskega zakona, mora predložiti človekoljubna organizacija skupaj s prošnjo za carinsko oprostitev carinarnici izjavo, da bo uvoženo blago uporabljeno izključno za neposredno izvedbo človekoljubnih nalog. Carinarnica izda odločbo o carinski oprostitvi v obliki zaznamka na deklaraciji.
23. člen
Da bi uveljavil ugodnost iz 5. točke prvega odstavka 29. člena carinskega zakona, mora upravičenec predložiti carinarnici skupaj s prošnjo za carinsko oprostitev potrdilo za kulturo pristojnega organa, da so umetniški predmeti in zbirke ter predmeti za zbirke, ki se uvažajo, namenjeni za določen muzej ali določeno umetniško galerijo oziroma da je reproducirano arhivsko gradivo namenjeno za arhiv. Carinarnica izda na prošnjo odločbo o carinski oprostitvi.
24. člen
Da bi uveljavil ugodnost iz 6. točke prvega odstavka 29. člena carinskega zakona, mora upravičenec predložiti carinarnici skupaj s prošnjo za carinsko oprostitev potrdilo ustrezne šole o tem, da je upravičenec njen dijak oziroma študent in da so mu predmeti, ki jih uvaža, potrebni kot učilo. Carinarnica izda na prošnjo odločbo o carinski oprostitvi.
25. člen
Ugodnost iz prve alinee 7. točke prvega odstavka 29. člena carinskega zakona velja za predmete, ki se namesto izrabljenega ali uničenega dela vdelajo v osebno motorno vozilo medtem, ko je to vozilo v tujini, če njihova skupna vrednost ne presega zneska, ki je predpisan z uredbo o predmetih, količinah in vrednostih, za katere veljajo pri uvozu blaga carinske ugodnosti (Uradni list RS, št. 15/93, 29/93, 40/93).
Ugodnost iz druge alinee 7. točke prvega odstavka 29. člena carinskega zakona velja za predmete, ki se namesto izrabljenega ali uničenega dela vdelajo v cestno motorno vozilo v javnem prometu medtem, ko je to vozilo v tujini, če njihova skupna vrednost ne presega zneska, ki je predpisan z uredbo o predmetih, količinah in vrednostih, za katere veljajo pri uvozu blaga carinske ugodnosti.
Nadomestitev izrabljenega ali uničenega dela po prvem in drugem odstavku tega člena prijavi upravičenec carinarnici ustno.
Ugodnost tretje alinee 7. točke prvega odstavka 29. člena carinskega zakona se nanaša na ladje v javnem mednarodnem prometu tudi, dokler plovejo v notranjih vodah.
Da bi uveljavil ugodnost iz tretje, četrte in pete alinee 7. točke prvega odstavka 29. člena carinskega zakona, mora upravičenec po zaključnem računu predložiti carinarnici, pristojni po kraju njegovega sedeža, pisno izjavo o skupni vrednosti kupljenega pogonskega in potrošnega materiala za delo in varnost plovbe in delov ladij, oziroma letal in njihovega inventarja, nabavljenih v tujini v preteklem letu.
26. člen
Da bi uveljavil ugodnost iz 8. točke prvega odstavka 29. člena carinskega zakona, mora upravičenec predložiti carinarnici:
1. potrdilo pristojnega občinskega organa' o tem, kakšno materialno škodo je pretrpel zaradi elementarne nesreče;
2: pismo ali fakturo tujega pošiljatelja, da so predmeti poslani brezplačno, oziroma potrdilo pristojne finančne ustanove v Sloveniji, da so predmeti kupljeni s sredstvi, dobljenimi iz tujine kot denarna pomoč za odpravo posledic elementarne nesreče.
Na podlagi prošnje in priloženih listin iz prvega odstavka tega člena izda carinarnica odločbo o carinski oprostitvi.
27. člen
Da bi uveljavil ugodnost iz 9. točke prvega odstavka 29. člena carinskega zakona, mora upravičenec skupaj s pisno prošnjo za carinsko oprostitev predložiti carinarnici:
1. mnenje izvedenske komisije, da je pretrpel materialno škodo, povzročeno s požarom, eksplozijo, elementarno, nesrečo ali prometno nesrečo, oziroma potrdilo diplomatskega ali konzularnega predstavništva Republike Slovenije v tujini, da je pretrpel materialno škodo, povzročeno v vojni ali oboroženem spopadu;
2. potrdilo podjetja ali druge pravne osebe, da je vrednost uničene opreme večja od 15% skupne neamortizirane vrednosti opreme podjetja oziroma druge pravne osebe;
3. izjavo, da se oprema uvaža za nadomestitev uničene opreme;
4. potrdilo ustreznega splošnega združenja, da se oprema, ki se uvaža ne izdeluje v državi;
5. potrdilo zavarovalne organizacije, da je za uničeno opremo Uveljavil odškodnino iz naslova zavarovanja oziroma potrdilo zavarovalne organizacije, da določenega zavarovalnega rizika ne zavaruje.
Na podlagi vložene prošnje in priloženih listin iz prvega odstavka tega člena izda carinarnica odločbo o carinski oprostitvi.
28. člen
Da bi uveljavil ugodnosti iz 10. točke prvega odstavka 29. člena carinskega zakona, mora upravičenec skupaj s pisno prošnjo za carinsko oprostitev predložiti carinarnici:
1. potrdilo Ministrstva za zdravstvo, s katerim dokazuje, da se specifična oprema, naprave in instrumenti za zdravstvo ter nadomestni deli in potrošni material za uporabo te opreme uvažajo za opremo podjetij in zavodov na področju zdravstva v skladu z razvojnimi programi zdravstva v državi;
2. pri uvozu specifične opreme za uporabo te opreme v varstvenih delavnicah za rehabilitacijo, zaposlovanje in prekvalifikacijo invalidov potrdilo Ministrstva za zdravstvo:
3. pri uvozu specifične opreme, naprav, instrumentov ter nadomestnih delov in potrošnega materiala za uporabo te opreme za slepe in nevromišično obolele izjavo Zveze slepih ali občana, člana Zveze slepih oziroma izjavo Zveze združenj mišično obolelih ali občana člana te zveze, da je upravičenec član Zveze slepih oziroma član Zveze združenj mišično obolelih:
4. potrdilo Ministrstva za zdravstvo, s katerim dokazuje, da občan specifično opremo, naprave in instrumente za zdravstvo in nadomestne dele ter potrošni material za uporabo te opreme uvaža za osebno uporabo:
5. potrdilo ustreznega splošnega združenja, da se blago, ki se uvaža ne proizvaja v Republiki Sloveniji.
Potrdilo iz 1. in 2. točke tega člena izda Ministrstvo za zdravstvo na podlagi predhodnega soglasja Ministrstva za finance.
Carinarnica izda odločbo o carinski oprostitvi v obliki zaznamka na deklaraciji.
29. člen
Da bi uveljavil ugodnost iz 11. točke prvega odstavka 29. člena carinskega zakona, mora upravičenec skupaj s pisno prošnjo za carinsko oprostitev predložiti carinarnici:
1. potrdilo Ministrstva za notranje zadeve, s katerim se dokazuje, da se specifična oprema in njeni deli uvažajo za gasilske organizacije, oziroma izjavo, da se specifična oprema in njeni deli uvažajo za proizvodnjo opreme, ki je namenjena za gašenje požarov. Ministrstvo za notranje zadeve izda navedeno potrdilo po predhodnem soglasju Ministrstva za finance;
2. potrdilo ustreznega splošnega združenja, da se oprema, ki se uvaža, ne izdeluje v državi.
30. člen
Upravičenec iz 12. točke prvega odstavka 29. člena carinskega zakona mora predložiti carinarnici izvod pogodbe, sklenjene s tujimi partnerji o podmorskih raziskavah, in pisno izjavo, da bo plavajočo ploščad za podmorske raziskave po končanem delu vrnil v tujino.
31. člen
Da bi uveljavil ugodnosti iz 13. tačke prvega odstavka 29. člena carinskega zakona, mora upravičenec do ugodnosti skupaj s carinsko deklaracijo predložiti carinarnici:
1. pogodbo o uporabi območja proste cone za opravljanje dejavnosti v tej coni, sklenjeno med prosto cono in uporabnikom cone;
Če se uvaža za prosto cono – pravno osebo kot uporabnika proste cone, se namesto pogodbe o uporabi območja proste cone po tej točki predloži statut ali ustrezen akt iz katerega je razvidno, za katero vrsto opravljanja dejavnosti je registrirana prosta cona – pravna oseba kot uporabnik proste cone;
2. dokaz, da se blago uvaža za uporabnika proste cone (pogodba, faktura, ipd.);
3. izjavo, da se bo uvoženo blago uporabljalo za proizvodnjo blaga za izvoz in opravljanje storitev za izvoz ter za opravljanje drugih dejavnosti, v skladu z zakonom.
Carinarnica izda odločbo o carinski oprostitvi v obliki zaznamka na deklaraciji.
32. člen
Da bi uveljavil ugodnost iz 14. točke prvega odstavka 29. člena carinskega zakona, mora upravičenec skupaj s prošnjo za carinsko oprostitev predložiti carinarnici potrdilo ustreznega splošnega združenja, da se ta oprema ne proizvaja v državi, ter mnenje Ministrstva za varstvo okolja in urejanje prostora, da se ta oprema rabi neposredno za varstvo človekovega življenjskega okolja oziroma Ministrstva za delo, da se ta oprema rabi neposredno za varstvo človekovega delovnega okolja. Ministrstvo za varstvo okolja in urejanje prostora oziroma Ministrstvo za delo izda navedeno potrdilo po predhodnem soglasju Ministrstva za finance.
33. člen
Upravičenec, do ugodnosti iz prvega odstavka 30. člena carinskega zakona, mora predložiti carinarnici skupaj s prošnjo za carinsko oprostitev:
1. potrdilo, da je prebil na delu v tujini najmanj dve leti brez presledka ali najmanj 24 mesecev. Potrdilo lahko izda diplomatsko ali konzularno predstavništvo Republike Slovenije v tujini, občinski zavod za. zaposlovanje, prek katerega je bil delavec poslan na delo v tujino, če vodi o tem evidenco, ali domače podjetje, ki ga je tja napotilo na delo.
Če upravičenec nima potrdila po prvem odstavku te točke, dokaže čas, ki ga je prebil na delu v tujini, na drug ustrezen način (s potno listino, z ustrezno listino tuje službe za socialno zavarovanje ali tujega delodajalca, s prijavo oziroma odjavo začasnega prebivališča v tujini ipd.);
2. pisno izjavo, da v zadnjih dveh koledarskih letih ni uveljavil ugodnosti na tej podlagi;
3. pisno izjavo, da se za stalno vrača v Slovenijo;
4. potrdilo pristojnega občinskega organa, da mu je dovoljeno ukvarjati se z določeno dejavnostjo, za katero uvaža predmete gospodarskega inventarja oziroma, da opravlja kmetijsko dejavnost in da je davčni zavezanec za kmetijsko dejavnost, za opravljanje katere uvaža predmete gospodarskega inventarja. Če dovoljenja za opravljanje določene dejavnosti ni mogoče dobiti pred uvozom gospodarskega inventarja, predloži upravičenec do ugodnosti potrdilo pristojnega občinskega organa, da po predpisih izpolnjuje pogoje za ukvarjanje z določeno dejavnostjo, za katero uvaža predmete gospodarskega inventarja, v enem letu od dneva uvoza pa mora predložiti potrdilo, da mu je dovoljeno ukvarjati se z zadevno dejavnostjo;
5. seznam predmetov gospodarskega inventarja, ki jih prinaša ali prejema iz tujine oziroma jih bo prinesel pozneje.
Seznam predmetov gospodarskega inventarja predloži upravičenec do ugodnosti iz 30. člena carinskega zakona carinarnici v dveh izvodih najpozneje takrat, ko vloži prošnjo za carinsko oprostitev. En izvod seznama priloži carinarnica deklaraciji, drugega pa overi in vrne upravičencu z navedbo, katere predmete je uvozil in kolikšna je njihova vrednost. Če upravičenec predmete gospodarskega inventarja uvozi pozneje, vendar v predpisanem enoletnem roku, mora predložiti carinarnici tudi overjeni seznam predmetov, ki mu ga je vrnila carinarnica.
Carinarnica, ki je overila seznam predmetov gospodarskega inventarja, zapiše o tem na potni listini zaznamek, navede datum in to overi s svojim pečatom.
Datum vrnitve iz 30. člena carinskega zakona iz tujine ugotovi carinarnica iz potne listine ali na drug ustrezen način.
Carinarnica izda na prošnjo za ugodnost iz 30. člena carinskega zakona odločbo.
Delo v tujini brez presledka po prvem odstavku 30. člena carinskega zakona je tudi čas, ko je. nekdo na letnem dopustu, ter čas, ko je nekdo v Sloveniji po opravku, na obisku pri družini ipd.
Če upravičenec iz 30. člena carinskega zakona zaradi višje sile ni mogel uvoziti predmetov gospodarskega inventarja v enem letu, se čas, ko je delovala višja sila, ne všteva v ta rok.
34. člen
Upravičenec do ugodnosti iz 32. člena carinskega zakona predloži pristojni carinarnici v prilogi uvozne deklaracije poleg ostalih dokumentov potrdilo Ministrstva za ekonomske odnose in razvoj, da so izpolnjeni pogoji iz prvega odstavka 32. člena carinskega zakona in specifikacijo opreme po tarifnih številkah in tarifnih oznakah carinske tarife, ki jo overi navedeno ministrstvo.
Carinarnica zabeleži oprostitev v obliki zaznamka v rubriki "pripomba" na deklaraciji:
35. člen
Predhodno soglasje Ministrstva za finance iz 4., 21., 28., 29. in 32. člena tega pravilnika se da v obliki uradnega zaznamka na potrdilu pristojnega ministrstva (specifikaciji blaga, ki se uvaža).
36. člen
Potrdila ustreznih ministrstev izdana pred uveljavitvijo tega. pravilnika za katere je s tem pravilnikom predpisano obvezno predhodno soglasje Ministrstva za finance, uvoz blaga pa še ni bil izvršen, veljajo še en mesec po objavi tega pravilnika. Kasneje jih je mogoče uporabiti le s soglasjem Ministrstva za finance.
37. člen
Z dnem, ko začne veljati ta pravilnik, neha veljati pravilnik o postopku za uveljavljanje pravice do carinske oprostitve (Uradni list SFRJ, št. 46/86, 31/87, 57/88, 73/89, 18/90 in 54/91 ter Uradni list RS, št. 32/91 – I).
38. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 418-26/93
Ljubljana, dne 26. avgusta 1993.
Mitja Gaspari l. r.
Minister za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti