Uradni list

Številka 45
Uradni list RS, št. 45/1993 z dne 31. 7. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 45/1993 z dne 31. 7. 1993

Kazalo

1787. Odlok o graditvi in vzdrževanju zaklonišč na območju občine Šentjur pri Celju, stran 2470.

Na podlagi 97. člena Zakona o obrambi in zaščiti (Uradni list RS, št. 15/91) ter 12. člena Uredbe o graditvi in vzdrževanju zaklonišč (Uradni list RS, št. 33/92) ter 27. člena Statuta občine Šentjur pri Celju (Uradni list RS, št. 27/91) je Skupščina občine Šentjur pri Celju na skupni seji vseh zborov dne 14. 7. 1993 sprejela
ODLOK
o graditvi in vzdrževanju zaklonišč na območju občine Šentjur pri Celju
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ureja graditev zaklonišč in drugih zaščitnih objektov ter upravljanje, vzdrževanje, uporaba, oddajanje v najem in nadzor nad zaklonišči.
2. člen
Za zaščito pred posledicami naravnih in drugih nesreč ter pred vojnimi dejstvovanji se prebivalstvo občine, materialne in druge dobrine zaklanjajo v zaklonišča, zaklonilnike in druge zaščitne objekte.
3. člen
Zaklonišče je zaprt prostor, ki po svoji funkcionalni rešitvi, konstrukciji, obliki in opremi izpolnjuje pogoje, ki so predpisani s tehničnimi normativi.
4. člen
Zaklonilniki in drugi zaščitni objekti so kletni in drugi prostori v obstoječih objektih ter komunalni in naravni objekti.
5. člen
Rovni zaklonilniki so objekti za zaščito, ki se gradijo oziroma preurejajo po posebnem odloku skupščine občine ob neposredni vojni nevarnosti in v vojni.
6. člen
Javna zaklonišča so namenjena zaklanjanju občanov, ki so v času nevarnosti na javnih mestih v bližini zaklonišča.
7. člen
Zaklonišča v stanovanjskih, poslovnih in drugih stavbah so namenjena za zaklanjanje stanovalcev, delavcev in drugih občanov, ki v teh objektih stanujejo, delajo ali se zadržujejo.
8. člen
Skupna zaklonišča so namenjena za zaklanjanje stanovalcev, delavcev in drugih občanov v stanovanjskih, poslovnih in drugih stavbah določenega območja.
9. člen
Zaklonišča v stanovanjskih, poslovnih in drugih stavbah se štejejo kot sestavni in skupni deli teh stavb.
10. člen
Upravne zadeve v zvezi z vzdrževanjem zaklonišč, graditvijo zaklonilnikov in drugih zaščitnih objektov za zaščito prebivalstva, materialnih in drugih dobrin opravlja občinski upravni organ za obrambo.
II. GRADITEV ZAKLONIŠČ
11. člen
Na območju občine Šentjur pri Celju ni obvezna gradnja zaklonišč osnovne zaščite v miru.
III. UPRAVLJANJE IN VZDRŽEVANJE
12. člen
Zaklonišča se morajo redno vzdrževati. Vsako obstoječe zaklonišče mora imeti knjigo vzdrževanja, v katero se vpisujejo podatki o opravljenih pregledih, tehničnih pregledih ter ukrepih in načinu odprave ugotovljenih pomanjkljivosti.
– Skupaj s knjigo vzdrževanja posameznih zaklonišč je potrebno hraniti tudi:
– navodilo za vzdrževanje zaklonišča,
– uporabno dovoljenje za zaklonišče,
– ateste,
– garancijske liste in
– seznam pooblaščenih servisov proizvajalcev opreme in naprav.
13. člen
Za zagotovitev varnosti in funkcionalnosti zaklonišča se enkrat na leto opravi tehnični pregled zaklonišča. Tehnični pregled obsega:
– pregled konstrukcije,
– pregled sredstev za zapiranje odprtin,
– pregled opreme za bivalne prostore,
– pregled sistema za zračenje in elektroenergetskih instalacij.
Pomanjkljivosti ugotovljene pri tehničnem pregledu, se morajo odpraviti v 30 dneh.
14. člen
Tehnično kontrolo zaklonišč in preizkuse o delovanju varnostnih ter zaščitnih naprav v zakloniščih opravljajo zavodi in- organizacije, ki jih pooblasti minister za obrambo Republike Slovenije.
15. člen
Javno zaklonišče upravlja in vzdržuje občina ali organizacija, ki jo ta pooblasti.
Zaklonišča podjetij in organizacij upravljajo in vzdržujejo podjetja in organizacije same.
Zaklonišča v stanovanjskih, poslovnih in drugih stavbah, upravljajo, vzdržujejo in skrbijo za njihovo smotrno uporabo lastniki teh stavb.
Za redno vzdrževanje skupnih zaklonišč in za njihovo smotrno uporabo v miru skrbijo lastniki stavb v katerih so zaklonišča. V hiši z več kot dvema lastnikoma in več kot desetimi stanovanji lahko lastniki sklenejo z upravljalcem pogodbo in določijo naloge za nemoteno upravljanje in vzdrževanje skupnih zaklonišč. Na podlogi pogodbe z lastniki lahko tudi občina organizira redna vzdrževanja skupnih zaklonišč.
16. člen
Stroški za vzdrževanje zaklonišč se delijo na način, ki se uporablja za pokrivanje stroškov tekočega in investicijskega vzdrževanja objektov. Bremenijo lastnika, ki mora za tekoče leto predvideti in zagotoviti potrebna finančna sredstva.
17. člen
V vsakem zaklonišču mora biti predpisan zakloniščni red ter navodilo o vzdrževanju in uporabi zaklonišča, ki ju predpiše občinski upravni organ za obrambo.
IV. UPORABA ZAKLONIŠČ V MIRU
18. člen
Zaklonišča se lahko v miru uporabljajo pod naslednjimi pogoji:
– da se v zakloniščih ne opravljajo adaptacije, ki bi poslabšale odpornost, higienske in tehnične razmere.
– da se ne spremeni osnovni namen zaklonišč,
– da se redno vzdržujejo in jih je mogoče ob neposredni vojni nevarnosti ali vojni izprazniti in usposobiti za zaščito najpozneje v 12 urah,
– da se v njih ne skladiščijo eksplozivne, vnetljive in strupene snovi ter razsuti materiali.
Prostorov, ki so potrebni za skladiščenje zakloniščne opreme in prostorov z napravami za zaklonišče, hi dovoljeno uporabljati v druge namene.
19. člen
Oddajanje zaklonišč v najem za mirnodobno uporabo se uredi s pogodbo med lastniki in najemniki, ter mora vsebovati: namen in čas uporabe zaklonišča, obseg in vrsto preureditve, višino najemnine, vzdrževanje, prenehanje pogodbene obveznosti, ureditev zaklonišča po izteku pogodbe in čas za izpraznitev prostorov. Sestavni del pogodbe je zapisnik o stanju zaklonišč z vsemi napravami in elektroinstalacijami ob oddaji v najem. K pogodbi o oddaji zaklonišča v najem je potrebno pridobiti soglasje občinskega upravnega organa za obrambo.
20. člen
Pogodba o uporabi zaklonišča v druge namene preneha veljati, ne glede na pogodbeni rok v primeru neposredne vojne nevarnosti ali vojne oziroma, če se prične po odredbi pristojnega organa izvajati ukrep zaklanjanja prebivalstva.
V tem primeru najemnik ni upravičen do povračil in odškodnin. Pogodba se lahko enostransko odpove tudi pred iztekom pogodbenega roka, če najemnik uporablja zaklonišče v nasprotju s pogodbenimi določili. Stroški usposobitve zaklonišča v prejšnje stanje in nastala škoda gredo v breme najemnika.
21. člen
Sredstva pridobljena z najemninami za uporabo zaklonišč se lahko uporabljajo samo za vzdrževanje in upravljanje zaklonišč.
V. NADZOR NAD ZAKLONIŠČI
22. člen
Nadzor nad izvajanjem odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe, občinski upravni organ za obrambo ter republiški inšpektorat za obrambo.
VI. KAZENSKE DOLOČBE
23. člen
Z denarno kaznijo 150.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba:
1. če kot lastnik stavbe v kateri je zaklonišče le-tega ne vzdržuje ali ravna v nasprotju z 12., 13., 14., 15., 17., in 18. členom tega odloka.
Z denarno kaznijo 15.000 SIT se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz 1. točke tega člena.
24. člen
Z denarno kaznijo 10.000 SIT se kaznuje za prekršek posameznik, če kot lastnik stavbe v kateri je zaklonišče, le-tega ne vzdržuje ali ravna v nasprotju z 12., 13. in 18. členom tega odloka.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
25. člen
Do sprejetja ustreznih tehničnih normativov za zaklonišča, zaklonilnike in druge zaščitne objekte se smiselno uporabljata Pravilnik o tehničnih normativih za zaklonišča (Uradni list SRS, št. 55/83) in Pravilnik o tehničnih normativih za graditev zaklonov (Uradni list SFRJ, št. 31/75), ki se v Republiki Sloveniji uporabljata na podlagi 4. člena ustavnega zakona za izvedbo temeljne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I).
26. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
27. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o zakloniščih in drugih zaščitnih objektih na območju občine Šentjur pri Celju (Uradni list SRS, št. 7/84) in Odlok o spremembah odloka o zakloniščih in drugih zaščitnih objektih v občini Šentjur pri Celju (Uradni list SRS, št. 38/88).
Št. 012-7/93-1
Šentjur, dne 14. julija 1993.
Predsednik
Skupščine občine
Šentjur pri Celju
Jurij Malovrh, prom. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti