Uradni list

Številka 26
Uradni list RS, št. 26/1993 z dne 28. 5. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 26/1993 z dne 28. 5. 1993

Kazalo

1165. Odredba o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji, stran 1409.

Na podlagi prvega odstavka 177, člena Zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list SRS, št. 5/82, 40/84 in 29/86 in Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja minister za notranje zadeve
ODREDBO
o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji
1. člen
S to odredbo se na cestah oziroma odsekih cest v času in vremenskih okoliščinah, določenih s to odredbo, omeji promet:
– tovornih vozil s priklopnimi- vozili ali brez njih, katerih največja dovoljena masa presega 5 ton, pa moč motorja ne dosega 11 KW na tono največje dovoljene mase,
– vozil, ki so sama ali s priklopnimi vozili daljša od 14 m, traktorjev, delovnih strojev, motokultivatorjev, motornih vozil, na katerih se kandidati za voznike učijo voziti, in vprežnih vozil.
Pooblaščena uradna oseba organov za notranje zadeve začasno izloči iz prometa, poleg vozil iz prejšnjega odstavka, tudi druga vozila, ki s počasno vožnjo ovirajo normalno odvijanje prometa.
2. člen
Promet je prepovedan za vozila iz prvega odstavka 1. člena za velikonočni ponedeljek, 27. april in 1. in 2. maj ter od vključno 1. junija do vključno 15. septembra:
1. od 17. do 23. ure
– vsak petek in dan pred državnim praznikom ali dela prostim dnem v Republiki Sloveniji, razen kadar je praznik ali dela prost dan v ponedeljek;
2. od 7. do 11. in 17. do 23. ure
– vsako nedeljo in državni praznik ali dela prosti dan;
3. od 5. do 14. ure
– vsako soboto.
3. člen
Za 31. oktober, 1. november, 25. in 26. december in 1. in 2. januar je prepovedan promet za vozila iz prvega odstavka 1. člena od 6. do 22. ure.
4. člen
Prepoved vožnje za vozila v tranzitnem prometu po 2. in 3. členu velja na vseh avtocestah, cestah, rezerviranih za motorni promet, in magistralnih cestah ter:
– regionalni cesti 354 Ormož-mejni prehod Središče ob Dravi,
– regionalni cesti 353 Ormož-Ljutomer-Lendava,
– regionalni cesti 347 Spuhlja-mejni prehod Zavrč.
V času omejitve prometa iz 2. in 3. člena je dovoljen lokalni tovorni promet in promet za kmetijske traktorje, delovne stroje, motokultivatorje in motorna vozila, na katerih se kandidati učijo voziti, na odsekih magistralnih cest, ki potekajo vzporedno z avtocestami.
5. člen
Za traktorje, delovne stroje, motokultivatorje in vprežna vozila velja prepoved prometa na regionalni cesti 354 Ormož-mejni prehod Središče ob Dravi vsak dan od mraka do popolne zdanitve.
6. člen
V času sneženja in poledice je prepovedan promet na vseh cestah v Republiki Sloveniji za tovorna vozila s priklopniki in vozila, ki prevažajo nevarne snovi, ter vozila, ki prevažajo izredni tovor (izredni prevoz), od tedaj, ko se sneg začne oprijemati vozišča oziroma ko je nastala poledica, do takrat, ko odgovorna oseba pristojne službe za vzdrževanje cest sporoči, da je cesta primerna za promet teh vozil.
Za druga motorna vozila je v času sneženja ali nastale poledice promet dovoljen, če imajo zimsko opremo, za osebne avtomobile pa tudi, če imajo pogon na vseh štirih kolesih.
7. člen
Omejitve prometa ne veljajo za motorna vozila obrambnih sil (TO) in organov za notranje zadeve ter za motorna vozila podjetij, zasebnikov in drugih inštitucij, kadar je to potrebno zaradi:
1. reševanja človeških življenj in preprečitve nastanka večje škode (gasilski zavodi in društva);
2. popravila okvar na napravah za telekomunikacije in elektroenergetskega omrežja (PTT, Elektro);
3. odprave nevarnosti na javnih prometnih površinah ali cestnih objektih (vzdrževalci cest in izvajalci nujnih del);
4. odstranitve z vozišča in vleke poškodovanih vozil ter vozil v okvari po cestah iz prvega odstavka 4. člena le do najbližjega mesta za hrambo vozil (AMZS, AMD ter druge registrirane fizične in pravne osebe);
5. interesov javnega obveščanja (radijski in televizijski mediji);
6. prevoza naftnih derivatov za oskrbo bencinskih servisov;
7. spravila in prevoza lahko pokvarljivih kmetijskih pridelkov in gozdnih sadežev;
8. prevoza živali, ki jih v času transporta ni mogoče oskrbovati s hrano in vodo;
9. prevoza večjih strojev ali rezervnih delov, ki jih je potrebno ob nenadnih okvarah takoj vgraditi zaradi zagotavljanja nemotenega procesa dela v industriji;
10. prevoza mleka in mlečnih izdelkov;
11. prevoza žit v skladišča in sušilnice;
12. prevoza kruha in mesa;
13. prevoza piščancev in hrane zanje;
14. prevoza gabljivih nevarnih snovi.
8. člen
Vozniki tovornih vozil v tranzitnem prometu, za katera velja omejitev prometa na cestah iz prvega odstavka 4. člena, morajo pred začetkom prepovedi prometa vozilo parkirati na ustreznih parkirnih prostorih in ne smejo nadaljevati vožnjo pred potekom časa prepovedi prometa.
9. člen
Voznikom motornih vozil iz prvega odstavka 1. člena se na mednarodnih mejnih prehodih v času omejitve (2. člen) ne dovoli vstopa v Republiko Slovenijo. Prepoved velja na mednarodnih mejnih prehodih, preko katerih vodijo ceste iz prvega odstavka 4. člena, in v času, ki je določen v 2. in 3. členu tega pravilnika.
10. člen
V času prepovedi prometa za vozila iz 1. člena smejo biti v prometu na cestah iz prvega odstavka 4. člena, če imajo vozniki dovoljenje Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije.
Voznik mora imeti dovoljenje pri sebi in ga na zahtevo pooblaščene uradne osebe organov za notranje zadeve tudi pokazati. Pooblaščena uradna oseba organov za notranje zadeve lahko voznika z vozilom začasno izloči iz prometa, ne glede na to, da ima izdano dovoljenje, če s počasno vožnjo ovira normalno odvijanje prometa.
11. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odredba, preneha veljati odredba o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 36/92).
12. člen
Ta odredba začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0101-6-sl. 439/92
Ljubljana, dne 29. aprila 1993.
Ivan Bizjak l. r.
Minister
za notranje zadeve

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti