Uradni list

Številka 18
Uradni list RS, št. 18/1993 z dne 9. 4. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 18/1993 z dne 9. 4. 1993

Kazalo

824. Pravilnik o carinskem postopku v potniškem prometu, stran 843.

Na podlagi 4. člena ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o neodvisnosti in samostojnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) ter na podlagi 103. in 358. člena carinskega zakona (Uradni list SFRJ, št. 10/76, 36/79, 52/79, 12/82, 62/82, 7/84, 25/85, 38/86, 28/88, 40/89, 70/89 in 21/90) predpisuje minister za finance
PRAVILNIK
o carinskem postopku v potniškem prometu
1. člen
Ta pravilnik predpisuje način prijavljanja in poseben carinski postopek z blagom, ki ga domači in tuji potniki nosijo s seboj, in carinsko nadzorstvo nad cestnimi motornimi vozili s tujo registracijo na carinskem območju Slovenije.
2. člen
Za domačega potnika se štejeta po tem pravilniku slovenski državljan in tuji državljan, ki imata stalno prebivališče v Sloveniji, če potujeta na podlagi veljavne listine, kot tudi član posadke in prevoznega osebja slovenskega prevoznega sredstva, ki vzdržuje promet s tujino.
3. člen
Za tujega potnika se šteje po tem pravilniku tuji državljan, ki ima stalno prebivališče v tujini, če začasno prihaja v Slovenijo na podlagi veljavne listine kot turist, na počitnice, iz športnih, zdravstvenih ali družinskih razlogov, zaradi študija ali po drugih opravkih, tuji državljan, ki prehaja čez carinsko območje Slovenije, kot tudi član posadke in prevoznega osebja tujega prevoznega sredstva, ki vzdržuje promet s tujino.
4. člen
Domači in tuji potnik, ki prihajata iz tujine ali odhajata v tujino, se morata ob prehodu čez carinsko črto v skladu s 350. členom carinskega zakona ustno priglasiti carinskemu delavcu, na njegovo zahtevo pa tudi pokazati osebno prtljago in vse predmete, ki jih nosita s seboj. Domači in tuji potnik lahko tudi pisno prijavita predmete, ki jih nosita s seboj.
Na zahtevo carinskega delavca je potnik ne glede na prejšnji odstavek dolžan predmete, ki jih nosi s seboj, razen osebne prtljage, vpisati v obrazec »Prijava za blago, ki ga potnik nosi s seboj« (obrazec IV). Potnik vpiše v prijavo ime in priimek, naslov, podatke o stvareh, ki jih prijavlja in jo podpiše.
Če se blago, ki ga je potnik vpisal v obrazec »Prijava za blago, ki ga potnik nosi s seboj,« carini, se prijava priloži carinski listini, na podlagi katere se opravi carinjenje. Če potnik ne prijavi vseh stvari, ki jih nosi s seboj, se prijava priloži zapisniku o carinskem prekršku.
5. člen
Če domači potnik in domači potniki znanstveniki, zdravniki, inženirji, snemalci, monterji, glasbeniki in drugi strokovnjaki pri odhodu v tujino odnaša tudi stvari, ki jih rabi med potovanjem in se ne prijavljajo kot osebna prtljaga, jih mora vpisati v obrazec »Seznam stvari, ki jih potnik začasno odnaša« (obrazec I), ki ga overi carinarnica.
6. člen
V obrazec »Seznam stvari, ki jih potnik začasno odnaša« se vpišejo: priimek in ime potnika, številka potne listine na podlagi katere potuje in podatki o stvareh, na podlagi katerih je mogoče ugotoviti njihovo istovetnost pri njegovi vrnitvi (običajno trgovsko ime za blago z navedbo znamke, tipe, tovarniške številke ipd.). Seznam izpolni potnik v dveh izvodih, prvega carinarnica overi in izroči potniku, drugega pa zadrži in hrani eno leto.
7. člen
Blago, ki ga potnik prinese iz tujine, carini vhodna carinarnica po skrajšanem ali po rednem carinskem postopku.
8. člen
Po skrajšanem postopku se carini blago, ki ga potnik prinese iz tujine, namenjeno pa je za uporabo v lastnem gospodinjstvu, katerega skupna vrednost ne presega 200.000 tolarjev, ne upoštevajoč vrednosti blaga, za katero veljajo carinske ugodnosti iz 28. in 29. člena carinskega zakona, in blaga, za katero je v carinski tarifi predvidena carinska stopnja »prosto«.
Po skrajšanem postopku se carinijo tudi surovine, reprodukcijski material in nadomestni deli za opremo, ki jih potnik prinese iz tujine za pravno osebo ali zasebnika, razen blaga iz sedmega odstavka tega člena, za katerega je predpisan reden postopek carinjenja, če skupna vrednost tega blaga ne presega 200.000 tolarjev.
Če se blago carini po skrajšanem postopku, izpolni carinski delavec obrazec »Obračun uvoznih davščin za blago, ki ga potniki nosijo s seboj« (obrazec II; v nadaljnjem besedilu: Obračun).
V Obračunu se vpišejo: ime in priimek potnika, vrednost blaga, skupni znesek carine in drugih davščin, kraj in datum izdaje Obračuna, če pa je vrednost posameznega kosa blaga večja od 50.000 tolarjev, se vpiše tudi običajno trgovsko ime blaga.
Če se carinijo surovine, reprodukcijski material in nadomestni deli za opremo, se obračunu priključi račun, ki ga overi carinski delavec. V Obračun se poleg imena potnika vpiše ime pravne osebe ali zasebnika.
Na zahtevo potnika, ali če je s posebnimi predpisi predvideno, da se določeni predmeti prijavljajo drugim organom in organizacijam (orožje, radijske postaje ipd.), se vpišejo zanje v Obračun tudi podatki za njihovo identifikacijo.
Po rednem carinskem postopku se carini blago, ki ga je treba izvedensko pregledati ali zanj v skrajšanem postopku ni mogoče ugotoviti količine, vrste, kakovosti in vrednosti, kakor tudi surovine, reprodukcijski material ali nadomestni deli za katere potnik nima računa ali če je uvoz blaga reguliran s posebnimi predpisi (strupi, merila, semena, zaščitna sredstva v kmetijstvu, potrdila o poreklu, atesti ipd.).
9. člen
Obrazec Obračuna je natisnjen v blokih po 150 izvodov; pri tem so v vsakem bloku po trije zaporedni izvodi označeni z isto zaporedno številko.
Prvi izvod je natisnjen v zeleni barvi in ostane v bloku. Drugi izvod je natisnjen v rdeči barvi in ga je treba oddati računovodstvu carinarnice. Tretji izvod je natisnjen v črni barvi; tega dobi potnik. Prvi in drugi izvod sta na drugi strani karbonizirana, drugi in tretji izvod pa sta pri vrhu perforirana.
Obrazec Obračuna je lahko prilagojen elektronski obdelavi podatkov.
10. člen
Potnik se mora izjasniti, ali se strinja s količino, vrsto in kakovostjo blaga ter s carinsko osnovo, kot jih je ugotovil carinski delavec, in ali se strinja s skupnim zneskom carine in drugih uvoznih davščin, če je bilo blago carinjeno po skrajšanem postopku.
Če se strinja z ugotovitvami carinskega delavca, mora potnik plačati obračunano carino in druge uvozne davščine po Obračunu.
Po plačilu izroči carinski delavec potniku izvod Obračuna in mu da blago na razpolago.
11. člen
Če se potnik ne strinja z ugotovitvami carinskega delavca ali ne plača obračunane carine in drugih uvoznih davščin, lahko blago vrne v tujino ali pa prijavi carinarnici v redno carinjenje (249. do 265. člen carinskega zakona) z enotno carinsko listino.
12. člen
Slovenski državljan na začasnem delu v tujini, tuji državljan s stalnim prebivališčem v Sloveniji in slovenski državljan, ki prebiva v tujini zaradi šolanja, specializacije in podobno, lahko pri začasnem prihodu v Slovenijo na letni dopust, obisk k družini idr., začasno prinese predmete po uredbi o začasnem izvozu in uvozu blaga (v nadaljnjem besedilu: Uredba)
Začasen uvoz po uredbi dovoli carinarnica z zaznamkom v potni list, na podlagi dokazov o delu, bivanju, šolanju ali specializaciji v tujini.
13. člen
Predmete iz 12. člena mora potnik vpisati v obrazec »Seznam stvari, ki jih potnik začasno prinaša« (obrazec III).
V obrazec »Seznam stvari, ki jih potnik začasno prinaša« (v nadaljnjem besedilu: Seznam), se vpiše potnikov priimek in ime, številka njegove potne listine in kdo jo je izdal, njegovo stalno prebivališče in podatki o predmetih, ki jih potnik začasno prinaša, ter opomba: »Če potnik pri odhodu iz Slovenije ne prijavi carinarnici, da odnaša predmete, ki jih je začasno prinesel po Seznamu in jih ni carinil, se šteje, da teh predmetov ni odnesel, s tem pa je storil prekršek po 37. členu zakona o zunanjetrgovinskem poslovanju (Uradni list RS, št. 13/93).
Potnik izpolni Seznam v dveh izvodih: od teh je prvi na drugi strani karboniziran. Pri tem mora vpisati vse predmete v Seznam posamič z vrsto in količino ter navesti vse njihove značilne označbe, po katerih se da ob vrnitvi v tujino ugotoviti njihova istovetnost (znamka, tip, tovarniška številka idr.).
Carinski delavec primerja podatke iz Seznama s stanjem blaga in overi pravilno izpolnjen Seznam s svojim podpisom. Prvi izvod Seznama obdrži za carinarnico, drugega pa izroči potniku.
V potnikovo potno listino vpiše carinski delavec zaznamek: »Začasno uvozil blago« (skrajšano: »ZUB«).
Izvodi Seznamov, ki ostanejo carinarnici, se odlagajo po datumih in hranijo dve leti.
14. člen
Potnik iz 12. člena mora začasno uvožene predmete ob odhodu iz države vrniti v tujino ali jih prijaviti v dokončno carinjenje, če s posebnimi predpisi ni drugače določeno.
Če potnik odhaja iz Slovenije in odnaša predmete, ki jih je začasno prinesel po Seznamu, mora Seznam predati izhodni, carinarnici. Ko carinski delavec ugotovi istovetnost blaga prečrta zaznamek »ZUB« v potni ali drugi listini in to overi z uradnim carinskim pečatom.
Če slovenski državljan s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki je na začasnem delu v tujini in izpolnjuje pogoje za vnos predmetov v Slovenijo, želi cariniti blago, prineseno po Seznamu, carinarnica, ki je blago ocarinila prečrta v potnikovi potni listini zaznamek »ZUB« tako, da je določeno v prejšnjem odstavku tega člena in seznam priloži enotni carinski listini z navedbo datuma uvoza. Če potnik iz prejšnjega odstavka tega člena prijavi v carinjenje samo del blaga, začasno prinesenega po Seznamu, zapiše carinarnica, ki ga je carinila, v Seznamu zaznamek o številki in datumu deklaracije ter Seznam vrne potniku, pri tem pa v potni listini ne prečrta zaznamka »ZUB«.
15. člen
Če tuji potnik, ki prihaja na začasno bivanje v Slovenijo, začasno prinese v Slovenijo predmete, ki niso osebna prtljaga, ki pa so namenjeni za njegove osebne potrebe, medtem ko je na potovanju, jih pisno prijavi z vpisom v Seznam (obrazec III).
Če so začasno uvoženi predmeti iz prvega odstavka tega člena zadržani v Sloveniji kot darilo ali za druge potrebe, razen za prodajo, carinarnica predhodno carini takšno blago in zaračuna carino in druge uvozne davščine v skladu z določbami 7. do 11. člena tega pravilnika, če s posebnimi predpisi ni drugače določeno.
Če nosi tuji potnik, ki potuje skozi Slovenijo, s seboj predmete svojega gospodinjstva, se ravna glede omenjenih predmetov smiselno 13. in 14. členu tega pravilnika, s tem, da izpolni Seznam carinski delavec.
Pogoji, pod katerimi smejo tuji potniki prinašati in vrniti v tujino radijske postaje, so urejeni s posebnimi predpisi.
16. člen
Tuji potnik, ki prihaja v Slovenijo oziroma potuje čez carinsko območje Slovenije in nosi s seboj blago, katerega uvoz je po veljavnih predpisih prepovedan, mora tako blago v skladu z 204. členom carinskega zakona vrniti v tujino.
Če tuji potnik ne ravna v skladu s prejšnjim odstavkom tega člena obdrži carinarnica blago in ravna z njim po 204. členu carinskega zakona ali potnika s takim blagom vrne v tujino.
17. člen
Tuji potniki (znanstveniki, zdravniki, inženirji, snemalci, monterji, glasbeniki ter drugi strokovnjaki in umetniki), ki prinašajo s seboj iz tujine priprave, instrumente, orodje in podobne predmete, ki jih bodo medtem, ko bodo začasno prebivali v Sloveniji, potrebovali za opravljanje nalog, določenih v pogodbah, sklenjenih z državnim organom, podjetjem ali drugo organizacijo, ali nalog, ki jih opravijo na povabilo državnega organa, podjetja ali druge organizacije, morajo, če nimajo karneta A.T.A. (Admisssion temporaire), predložiti za take predmete Seznam v dveh izvodih. Seznam mora vsebovati zlasti naslednje podatke: ime in priimek tujega potnika, njegovo stalno prebivališče, številko potne listine ter vrsto, količino in vrednost predmetov, ki jih prinaša. Ko ugotovi, da so v Seznam vpisani vsi predmeti, ki jih potnik prinaša, overi carinarnica oba izvoda Seznama, napravi zaznamek »ZUB« v potni listini tujega potnika in mu vroči en izvod Seznama, drug izvod pa obdrži in hrani najmanj eno leto.
Ob odhodu tujega potnika iz Slovenije se carinarnica prepriča, ali potnik odnaša predmete, ki so bili vpisani v Seznam.
Na način iz prvega in drugega odstavka tega člena ravna carinarnica tudi, če prinese tuji potnik v Slovenijo trgovske vzorce, za katere nima karneta A.T.A.
18. člen
Tujemu potniku, ki prihaja v Slovenijo oziroma potuje čez carinsko območje Slovenije dovoli carinarnica prinašanje orožja in streliva, če ima dovoljenje, ki ga je izdalo slovensko diplomatsko ali konzularno predstavništvo Republike Slovenije, ali dovoljenje, ki mu ga je pri prehodu čez državno mejo izdal pristojni organ za notranje zadeve.
19. člen
Predmete, ki jih je kupil v Sloveniji, in njihovo odnašanje po veljavnih predpisih ni prepovedano, sme tuji potnik odnesti, ne da bi vložil carinsko deklaracijo.
Če je odnašanje posameznih predmetov urejeno s posebnimi predpisi, se sme odnašanje takšnih predmetov dovoliti le ob pogojih, ki jih določajo omenjeni predpisi.
20. člen
Kadar slovenski državljani in tuji državljani s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki prebivajo začasno v tujini (delo, šolanje, specializacija ipd.), pridejo začasno v Slovenijo z osebnim avtomobilom oziroma motornim kolesom s priklopnikom ali brez njega (v nadaljnjem besedilu: osebno motorno vozilo) z redno tujo registracijo, morajo osebno motorno vozilo vhodni carinarnici ustno prijaviti v skladu s 350. členom carinskega zakona. Carinarnica ne evidentira vstopa osebnega motornega vozila.
Če potnik nima listin s katerimi bi dokazal delo, bivanje, šolanje, specializacijo in podobno v tujini, se vozilo prijavi z enotno carinsko listino kot carinsko blago.
Kadar osebe iz prejšnjega odstavka pridejo začasno v Slovenijo s cestnim tovornim vozilom z redno tujo registracijo, mora carinski delavec napraviti v potnikovi potni listini zaznamek: »Začasno uvozil blago – motorno vozilo« (skrajšano »ZUB-M«), vpisati datum prehajanja vozila in to overiti z uradnim carinskim pečatom.
21. člen
Po izteku roka začasnega uvoza smejo osebe iz prejšnjega člena pustiti motorno vozilo v Sloveniji pod carinskim nadzorstvom zaradi njegovega popravila, hujše bolezni omenjenih oseb, vrnitve z drugim prevoznim sredstvom in iz drugih opravičenih razlogov le po poprejšnjem dovoljenju carinarnice.
Prošnjo, da pustijo motorno vozilo pod carinskim nadzorstvom, vložijo pri carinarnici, na območju katere je vozilo.
Carinarnica izda na podlagi vložene prošnje po hitrem postopku odločbo kot dokaz, da je ostalo motorno vozilo v Sloveniji pod carinskim nadzorstvom.
Po prenehanju razlogov zaradi katerih je bilo vozilo pod carinskim nadzorstvom carinarnice, vozilo sprosti zaradi vrnitve vozila v tujino ali ravna z njim po 20. členu tega pravilnika.
22. člen
Slovenski in tuji državljani s stalnim prebivališčem v tujini, ki pridejo začasno v Slovenijo z osebnim motornim vozilom, vštevši tudi uporabo vozil, ki si jih posebej izposodijo (»rent-a-car«), morajo v skladu s 350. členom carinskega zakona ustno prijaviti prihod. Carinarnica izstopa osebnega motornega vozila ne evidentira.
23. člen
Če slovenski ali tuji državljan s stalnim prebivališčem v tujini pride v Slovenijo z osebnim motornim vozilom, izposojenim v tujini po sistemu »rent-a-car«, in preda vozilo podjetju ali zasebniku – rental agentu, mora omenjeno podjetje oziroma zasebnik prijaviti prevzeto vozilo pristojni carinarnici.
24. člen
Osebno motorno vozilo z začasno registracijo (na primer »ZOOL«, »II« itd.), s katerim prihaja domači potnik v Slovenijo, se ne šteje za osebno motorno vozilo s tujo registracijo po tem pravilniku. S takšnim vozilom se ravna po predpisih o rednem vozilu.
25. člen
Slovenski in tuji državljani, ki začasno prinašajo nadomestne dele za osebna motorna vozila, za katera nimajo triptika za nadomestne dele – za popravilo začasno uvoženega motornega vozila s tujo registracijo, morajo izpolniti Seznam (obrazec III) in dokazati namen uvoza.
Osebe iz 1. odstavka tega člena morajo zamenjane dele prijaviti carinarnici, ki odloči, kako je treba ravnati z njimi (vrniti jih v tujino, izročiti carinarnici, uničiti pod carinskim nadzorstvom idr.).
26. člen
Če oseba iz 25. člena odnese zamenjane dele v tujino, se ravna smiselno 17. členu tega pravilnika.
27. člen
Z osebnim motornim vozilom, ki je predano na prevoz s posebnim železniškim vozilom (spremljan avtomobil) ravna prevzemna oziroma odpravna carinarnica po carinskem zakonu in tem pravilniku kot vhodna oziroma izhodna (mejna) carinarnica.
28. člen
Obrazci I, II, III in IV so objavljeni skupaj s tem pravilnikom in so njegov sestavni del.
29. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika se preneha uporabljati pravilnik o carinskem postopku v potniškem prometu (Uradni list SFRJ, št. 41/79, 29/83, 68/84, 40/86, 13/87, 86/87, 76/88, 45/89, 81/90 in Uradni list RS, št. 33/91-I).
30. člen
Ta pravilnik začne veljati 10. aprila 1993.
Št. 418-33/92
Ljubljana, dne 2. aprila 1993.
Mitja Gaspari l. r.
Minister za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti